Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   125 / 964
(#) Joy válasza dpeti hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
A téma címe pontosan "villanszerelés". Ezek mind ide tartoznak.
Egy "hobbistának" egyébként szakképesítés nélkül pedig nem lehet hobbiból sem villanyt szerelni.
Ha ennek ellenére a hobbista mégis villanyt szerel, az nem attól lesz jó, hogy külön csövet, dobozt rak az említett áramköröknek.

Én régóta nem fórumoztam, az ilyen viták miatt nem is szeretek. Ebben a topicban azonban több helyen olyan dolgok vannak leírva, amit egyszerűen nem lehet/ne szó nélkül hagyni.
(#) Joy válasza (») Feb 3, 2011 /
 
Ha megengeded, és nem haragszol meg, anyival kiegészíteném (persze saját eszem alapján), korrekt, helytálló tanácsokért jönnek.
(#) Joy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Ebben is egyetértek. Az első hsz.-ben arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az említett "szabály" nem létezik, így az általam kommentelt hsz. nem helytálló.
(#) Atis57 válasza dobo hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Szia4
Nem értek Veled egyett ! Eddig azt tapasztaltam ;a legvékonyabb/legolcsóbb vezetékból, lehetőleg 2 mérettel kisebb csőbe ....szereljek minél olcsóbban !
Manapság gyakran elhangzik; nem lehetne rádiós konnektort felszerelni(csak úgy vezeték nélkül-- mintha az energia menne rádióhullámmal!)
No és igy tovább PL; ebben a lakásban cső, csatorna NEM LESSZ SEHOL SEM!
(#) Joy válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Van igazságod, de azért álltalánosítani nem lehet.
Vannak kivételek.
(#) takarp hozzászólása Feb 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Villanyt szeretnék vezetni a garázsomba. Társasház második emeletén lakom, a garázs pedig szemben 25m-re egy járda túlsó oldalán. Levegőben szeretném átvezetni, úgy hogy a garázsra tennék egy 2,5m-es "oszlopot" onnan húznék ki drótot a saját falamig, kifeszítem és ehhez rögzíteném a vezetéket ami az áramot viszi. Világításra kellene az áram, semmi nagy fogyasztó.

Kell-e ehhez bármilyen engedély, E-On hozzájárulás vagy hasonló?

Köszi
(#) dil válasza takarp hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Nem kell az e.on engedélye, de gondolj bele, ha mindenki elkezdi áthúzni a lakása (modjuk) ablakától a garázsáig a villanyt, hogy fog kinézni.
A közösképviselőt mindenképen kérdezd meg.
És akkor nem mindegy, hogy közterület felett vagy udvaron viszed át, milyen magas a legalacsonyabb pontja! Erre vannak előírások, utána kell nézni.
Én inkább javasolnék ledes lámpatestet, ha csak világítani akarsz.
(#) zoli_varga válasza dil hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Ezt megoldani nem tudod a saját lakásodból.
Az utca az önkormányzaté országé miénk. Más területén nem vezethetsz vezetéket csak úgy találomra. Ezért is született a vezetékjog. Más. 25 m en milyen vezetéket akarsz lógatni? Ha nagyon kell akkor mérő kialakításával szabványosan sok pénzért tudsz kikészíttetni.
(#) zolika60 válasza takarp hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Szerintem beszéld meg a szomszédokkal. Nem a levegőben vezetném. Levinném a falon és elásnám. Több munka, de kevesebb macera. Ha a saját mérőd után lesz az E-ON-t nem zavarja.
(#) takarp válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
6 garazsba mar igy van bevezetve, egymasnak meg nem adnak, mert mindenki a sajat villanyat hasznalja. Alternativakent en is LEDre gondoltam, meg csinalok egy 30m-es hosszabbitot, ha neha kellene 220. Csak megis macera leengedni a kabelt minden alkalommal.
(#) antika037 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Ja! Azt nem mondtam... 12 voltos szivargyújtóból 230 voltot, 400 vagy 500 W..osat.
(#) takarp válasza dil hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Sajnos a LED-es megoldások horror áron vannak. Akkor már veszek e-bay-en egy 100W-os invertert 3000 Ft-ért, egy 36w-os neont csak elbír. Fúrni, faragni meg marad a hosszabító.
(#) Joy válasza takarp hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Tudomásom szerint is kell legalább a közös képviselő/társasház engedélye, mert a homlokzat képe "változik".
(#) takarp válasza Joy hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Köszi a válaszokat! Még kutakodok megoldások után!
(#) Atis57 válasza takarp hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Szia!
elvileg átvihetnéd --De a garázsra legalább 5m-s oszlop kellene . Az épitésügy bele kötne --"városkép tervezés "stb...
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Elásni nem javasolnám. Nekem csak annyi volt hogy Villanyoszlop, át a járda alatt, keritésben a mérőszekrény. Erősáramú kábel, közterületen -> geodéta, térkép, mérési jegyzőkönyv, stb....
Szomszédoknak hogyan van a garázsban áram?
Almérővel nem valamelyikkel megbeszélni?
(#) kistotti01 hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Sziasztok!!
Lenne egy kérdésem a kismegszakítokkal kapcsolatban. Szeretnék bekötni a műhelyembe bemenő vezetékekre egy kismegszakítót. Áramkörök, trafók stb. tesztelgetése közben, néha előfordul hogy zárlat vagy tuláram keletkezik. A lakás főáramkörében 16A-es kismegszakító található. Arra gondoltam, hogy én kötök be magamnak a műhelyembe egy 10A-es vagy 6A-es gyors müködésű kismegszakítót. A kérdésem az lenne, hogy ha mondjuk rövidzárat csinálok a mühelyben, akkor csak a műhelyembe beépített kismegszakító (10A-es vagy 6A-es) kapcsol le, vagy a főáramkörbe lévő 16A-es is lekapcsol?
(#) lui144 válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Hát amit én egy fojtó nélkül bekötött 125W-os higanylámpánál tapasztaltam az szerint mindegyiket lekapcsolta.
(#) lui144 hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Szeretnék egy 3 fázisú villanyórát almérőnek. Csak azt nem tudom, hogy városi lakásban (ahol ugye nincsen 3 fázis) szeretnék a lakásban 3 helyen mérni fogyasztást. Ez mennyire kivitelezhető? Ha kivitelezhető: akkor hogyan? A 3 hely amit mérni szeretnék: a számítógép, a szobám, és az a konektor ahol a barkácsgépeimet működtetem.
(#) kistotti01 válasza lui144 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Akkor hogyan lehetne megvalósítani az elgondolásom?? Mármint, hogy olyan védelemt létrehozni, ami rövidzár esetén csak a műhelybe kapcsolna le valamit nem pedig a lakás főáramkörében. Mert sajnos a családtagok nem nagyon díjjazzák ha "alkotok" és lekapcsol a kismegszakító...
(#) Tomi111 válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Üdv!

Erre nem nagyon van megoldás. Zárlatnál leold valószínűleg mind.
Azt javaslom, tesztelgetéshez pl villanybojler fűtőtestekből rakj össze 3-4kW-ot (többet párhuzamosan, ennyit még elbír a 16A-os)) és először ezzel sorbakötve tesztelj! Ha így jó, utána próbálhatod direktben. Ha huzamosabb ideig használod, egy tartályba szerelve hűtheted is vizzel, csak a földelésről ne feledkezz meg!!
Üdv! Tomi
(#) lui144 válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
A legegyszerűbben úgy, ha sikerülne függetleníteni a lakás főáramkörét a műhelyétől.
Ez csak egy elképzelés: be kellene iktatni a villanyórához mégegy kismegszakítót, ami megy a műhelyhez és nincs kapcsolatban a lakás többi részével. Persze a fázison meg a Nullán kívül a védőföldelést is kösd be. Elvileg így kivitelezhető, de gyakorlatban előfordulhat ennél a megoldásnál is, hogy leveri a lakásét is.
(#) proba válasza lui144 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Barkácsáruház ,gazdaságos elektronikus fogyasztásmérő.Ha szerencséd van 5000 /darab.A háromfázisú mérő összeadja a fogyasztást tehát nem jó .Ha veszel egyet akkor a heti fogyasztást lemérve már a használati időből átlagolható,tehát elég egyet venni valószinű.
(#) lui144 válasza proba hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Nekem inkább úgy a jobb ha összeadja, mert akkor tudom, hogy kb "hány Forintnyi" villanyszámla az enyém.
(#) dil válasza lui144 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
A három különböző hely fogyasztását elég nehéz összehozni egy mérőbe. Még a szoba menne is, de a műhely valószínüleg problémás lenne.
Javaslatom: vegyél egy dugaljba dugható mérő készüéket (multiknál előfordul 2-3eFt-ért), asonló az időzítós készülékekhez. Sok mindent mér, és tárolja is az értékeket.
A szobád átlagos fogyasztását egy hét alatt belőheted, a műhelyedet azután folyamatosan mérheted.
Egyébként feszültséget, áramot, fogyasztást, teljesítményt, időt, időtartamot, stb... ha jól emlékszem még cos fi-t is mér. Úgy 5%-os hibahatárral, de ennyi pénzért ez nem rossz.
(#) proba válasza lui144 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Akkor ha ezek nem egyéb résztől függetlenül vannak vezetékezve marad a három mérő ,és összeadás.
Ha igen akkor a kismegszakítóik elé (ha több van nekik) egy egyfázisú mérő (esetleg ez az elektronikus is lehet ,bár egy rövidzárra lehet hogy lehet tőlük búcsúzkodni.Nem tudom ezzel volt e már valakinek tapasztalata. )
(#) enigbt hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
sziasztok valaki tudna segiteni egy egy ábrával hogy lehet 380 motort bekötni 220 ra köszi szépen elöre is
(#) Dudus válasza dil hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Vigyázzatok ezekkel az olcsó piaci fogyasztásmérőkkel, mert ha a az áram nem szinuszos, és a mai fogyasztók a legritkább esetben azok, akkor bolond dolgokat tud mérni!
(#) abubabu válasza enigbt hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Hali! Van rajz is.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/60/60eca7a788c42f0f763e2...a8.jpg
Az alsó rajz kell neked,a forgásirány a kondenzátor bekötésén múlik. A kapacitás a motor teljesítményétől függ.
Következő: »»   125 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem