Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   126 / 962
(#) proba válasza abubabu hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Csak egy apró adalék ,a motor teljesítménye is jelentősen csökkenni fog.
(#) abubabu válasza proba hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Igen,a fizikai törvényeket nehéz meghazuttolni.
(#) fulcsii válasza Joy hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Ez a 2010-es ÉVÉ és szabványossági felülvizsgálók könyvéből van!

Ja és a Szabvány nem kötelező, csak ajánlás! A rendelet betartása kötelező!
(#) Joy válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szabványossági felülvizsgálati jegyzőkönyvbe mit írsz/írnál, minek felel meg x berebdezés/épület?
Jó mert azt mondom, a szabvány nem kötelező?
(#) fulcsii válasza Joy hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Helló!
Na erre a kérdésedre kb. 1- hónap múlva fogok neked pontos választ adni, ugyanis most járok a tanfolyamra!
És hidd el nekem is meglepőek a dolgok!

Tulajdonképpen olyan hogy szabványossági vizsgálat már nem is létezik, (szinte) Szerelői vizsgálat van!
És nem tűzveszélyességi osztályok szerint kell elvégezni ezt, hanem ha 30kW teljesítmény alatt vagyunk akkor a KLÉSZ-t kell figyelembe venni! A szabványossági vizsgálatot meg a szerelői nyilatkozat alapján kellene figyelembe venni! Ez van eddig!
(#) abubabu válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Frankó! És nekünk szerelőknek az új rendeleteket és szabványokat,honnan lehet beszerezni?
(#) Joy válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat.
Szerintem ez is magáért beszél .
(#) Joy válasza abubabu hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Magyar Szabványügyi Testület.

mszt.hu
(#) wpetya válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
A volt főnökömmel mi folyamatosan végeztünk érintésvédelmi, szabványossági, és tűzbiztonsági fellülvizsgálatot a 3. kerület közintézményeiben, és sokat közülük mi javítottunk ki. Évekig elhanyagolták az intézmények. Volt olyan iskola,(!) ahol már az előző jegyzőkönyvben is benne volt egy dugalj fedelének hiánya jelzése. A gyerek bármikor beletenyerelhetett volna. Az iszapkár után rendkívüli ellenőrzést tartottak a tüzoltók, és érdekes módon hirtelen lett pénz a javításukra. Az a baj, hogy a költségeket az intézményeknek kell állniuk, és nem az önkormányzatnak.
(#) Feri válasza Joy hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Felhívom mindemki figyelmét a következőkre.
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ). Ez a rendelet pontosan meghatározza mikor mit kell ellenőrizni.
Ez a rendelet kötelezően előírja egyes szabványok alkalmazását. Ebből adódóan az adott szabvány már nem csak alkalmazható, hamen betartása kötelező érvényű.
(#) dpeti hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Sziasztok,

ismerősömnél elfüstölt egy elektronikus 200W/12V halogén előtét bemenő ellenállása. A hiba áramszünet után jelentkezett, gondolom a sok egyszerre bekapcsoló készülék (hűtő, világítás, tv, egyéb apró marhaságok) olyan tranzienst hozott létre, ami neki sok volt.

Kérdéseim:
1) Ha ismertek ez ellen védett elektronikus előtét típust, akkor ne olvassátok tovább, és írjátok meg. Köszi

2) Szemmel látható hibát csak az elfüstölt ellenállásnál látok, talán még jó a cucc, ha azt kicserélem és működik, akkor szerintetek hogyan lehetne ezt a későbbiekben megakadályozni?

---> Amire én gondoltam:
------->A)
Berakok elé egy biztosítót (mert ugye annak az a neve és nem biztosíték), itt az a kérdés, hogy mekkora áramra méretezzem, hogyha 0.8A a névleges áramfelvétele az előtétnek 230V-on. A bekapcsolási jelenségekhez ezeknél a cuccoknál nem értek.

------->B)
Egyéb kész kütyü amit a gonosz készülékek elé be lehet kötni. (pl: bekapcsolási áramkorlátozó - csak ezek árát sokallom)

Bármilyen elvetemült ötletet szívesen fogadok
Köszönöm előre is!
(#) fulcsii válasza Feri hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Ha még érvényben van!
Mert már az sem biztos!
(#) proba válasza dpeti hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Biztosító biztosíték egy kutya .azok csak egy dologra jók ,az utánuk kötött vezetéken ne történjen tűzeset,illetve a vezetékek ne olvadjanak el.Semmiféle elektronikus alkatrészt nem óvnak meg a meghibásodástól (csak ha az elektronikát úgy tervezték hogy a biztosítónál tovább bírja.)
Sok berendezésben nem is csak biztosítót alkalmaznak, hanem egy jól méretezett ellenállást .Ha bármi hiba van ez ég le .
Ha a tranziensek végezték ki akkor esetleg egy hálózati zavarszűrő ( jobb régí PC tápokban van) vagy egy túlfeszültség védett elosztó segíthetne rajta.
(#) Feri válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Ez még bíztosan érvényben van.
Mi is végezünk felülvizsgálatokat.
(#) piros1 hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem a gyakorló villanyszerelőkhöz, hogy tényleg elavult technika a Mü III-as védőcsővel való villanyszerelés? Mert új céghez kerültem, és az ottani villanyszerelő azt mondta, sokkal gyorsabb gégecsővel a szerelés, mit szarakodok a MüIII-assal.

Na már most voltam velük szerelni, és nem tetszett a gégecső. Először is 20 cm-enként be kellett gipszelni, néhol így is kiállt a falból. Én 70-80 cm-enként gipszelek, és általában nem áll ki.

Aztán a behúzás úgy történt, hogy felmentek az emeletre, és az előre leszabott csőbe a leszabott vezetékeket az udvarra lógatva belerázták, mert máshogy nem megy bele. Így aztán minden doboznál minden vezetéket kötni kellett, átmenő dobozról nem is hallottak. Én azért a tíz méternyi mosógép, boyler, tűzhely, váltó, csillár áramkört kötés nélkül szoktam a végponttól /kapcsolótól/ az elosztóig /csillárig/ vinni, akárhány dobozon megy is keresztül.

Mikor ezeket megvitattuk, érvként hozták fel, hogy nehéz könyököt hajlítani a merev csőre, a gégecsövet meg ott hajlítja, ahol akarja. Hiába mondtam, hogy én meló előtt hőlégfúvón 20-25 könyököt és pipát lehajlítok gyorsan, és az eltérő íveket a helyszínen hidegenhajlítóval elkészítem. Csak a fejüket csóválják, hogy nem nem, a gégecső sokkal jobb.

Szerintetek?
(#) abubabu válasza piros1 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia! Szerintem keress új munkahelyet! Ne add a nevedet az ilyen munkához. (sok kötés sok hibalehetőség!)
Ahogy te szerelsz az a jó. Gégecsövet ritkán használok.pl.: mennyezeten kefniben.Akkor is begipszelem a végeket és ha a behúzószalag nem megy el,akkor újratábla.Egy főáramkört,mint mosógép,bojler,tűzhely,semmikép nem szakítok meg!
(#) VIM válasza piros1 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia! Te mindent jól csinálnál, ha rajtad múlna a dolog. Mivel (gondolom) csapatban dolgoztok, nagy esélyed volna a társaidat megtanítani az ívek hajlítására. Persze nem lesz egyszerű, de megpróbálhatnád. Neked kellene elöl járni a JÓ példával és a könyököket lehajtani előre (már amelyeket lehet), felajánlva a problémás rész megoldását a munkában. Ha csak egyszer sikerülne rávenned a társakat erre, látványosan lerövidülne a munka ideje, amit erre a tevékenységre fordítottak. Az az aprócska érv biztosan kevés lenne, hogy a gégecsőben a páralecsapódásból eredő vízcseppek megrekednek és vízzsákok alakulhatnak ki a "petyhüdt" szakaszokon. NEM jelentős ez a mennyiség, de számolni kell vele! Nem hiába volt előírás, hogy a dobozba felülről csatlakozzon be a cső. Munkahelyet NEM kell változtatni ilyen apróság miatt, de a ráhatásoddal próbálkoznod kellene. Előbb vagy utóbb meglesz az eredménye. Sok sikert a megvalósításhoz.
(#) abubabu válasza VIM hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia! Tökéletesen igazad van,de vegyük figyelembe hogy Piros új a csapatban. Elég nehéz dolga lessz!
Sok sikert neki.
(#) proba válasza piros1 hozzászólására (») Feb 7, 2011 / 1
 
A sima csőben könnyebben elmegy a szalag,de a műanyag a gége csőben is elmegy a műanyag, igaz nem egész olyan hosszan.Nekem a két technológia ötvözése vált be.A kanyarok száma,egyenes szakaszok hossza dönt .A gerinc mindenképpen védőcső,max a lámpákhoz ,nagyon kanyargós helyekre gégecső.
Ha nem megy el a szalag akkor egy porszívó ,hungarocell golyócska meg némi spárga segíthet.
(#) abubabu válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Igen! Vannak trükkök.Nekem egy antik lámpát,úgy sikerült átvezetékelni hogy: Csapvízzel átfolyattam cérnát,cérnára damil,azt rá a vezeték.
De egy új építésű háznál,el kell mennie a behúzószalagnak.Ha nem megy el,nem jó az alapszerelés. Nincs pórszívó!
(#) zoli_varga válasza piros1 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szerintem mindkét védőcsőnek van jogosultsága.
De én már inkább a MüIII at választanám a külső és belső átmérő aránya alapján. Most szereltem egy kis lakást kb 40 könyök ment be. Ebben már benne van a gyengeáram. 13,5 és 16 os cső a megengedett áramkörök száma betartva.
A gipszelés is könnyebb. A behúzás is.
De mondjuk egy kapucsengőhöz a kapuig acélhuzal és gégecső.
Láttam már a neten olyan gégecsövet amibe előre be van húzva a megfelelő számú vezeték. Na az érdekes lehet.

Valakinek vélemény a SYMALEN csőről?
(#) SzAndras00 válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Ez a legnagyobb ötlet mostanában, kőművesálló csövezést tesz lehetővé!
(#) proba válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Tetszik ,csak a padlófűtéscső,a vízcső,meg a küszöb a probléma.(meg az előrelátás teljes hiánya.) Sokszor akkor sem tudják hova kell áram amikor már kész a ház.
Mellékesen az aljzatbetonozásnál is eléggé sérülékeny ,később nehéz bővíteni javítani.Mennyezeti lámpához szerintem jó (bár oda a gégecső is jó lehet) ,valamint a másképp nehezen elérhető falszakaszok megközelítéséhez esetleg.
(#) SzAndras00 válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia, nekem 1x volt gondom, hogy sérült a Symalen betonozás alatt. Pont most készül egy munkánk, ahol minden külső fali nyílászáró plafonig megy, hát ott nincs nagyon mit tenni, hegyekben megy a symalen.
(#) abubabu válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hali! Kőművesálló cső nem létezik! Ha csak nem acélból van. A symalen cső aljzatba való. Ha falba szereled,nyisd ki a pénztárcádat.
(#) geordie válasza piros1 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia!
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Neked van igazad. Az a jó, ahogy te csinálod. Az szeret gégecsővel dolgozni, aki nem tud könyököt hajlítani! Ne add fel. Sok sikert!!!
(#) dil válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Én annak idején, amikor családiházakat szereltem, síkport -ha épen kifogyott sima púdert- használtam behúzásnál. Próbáljátok ki álom könnyű. /Egy kis dobozban tartottam, egy 25-30cm-es csődarabba felvettem 1-2 cm-nyit és egyszerűen beillesztettem a poros végét a csőbe és befújtam./
Akkor még nem volt gégecső, legalábbis nem erre a célra, igy mindent sima csővel szereltünk, max födémnél MM-fal vezeték
(#) abubabu válasza dil hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia! A síkport lecserélte a szilikon spray.
(#) dil válasza abubabu hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
A szpré nem megy végig egy 6-8m-es szakaszon, a síkpor viszont tovább is elmegy.
(#) abubabu válasza dil hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Nyertél! Hol lehet még kapni síkport? Kipróbálom.
Bár eddig 80m volt ahol alkalmaztam a szilikont.
Következő: »»   126 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem