Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   483 / 962
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szívesen máskor is!
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szabványos szerelésnél erre, vagyis hogy a földszonda után de a szétválasztás előtt szakad meg a PEN huzal lehetőség nincs, lévén nincs is ilyen. Egyszerre több hibának is kell keletkeznie ahhoz, hogy ez a helyzet előálljon. Mellékletben piros "x"-el jelöltem a szakadásokat.
De ezt a szakadást nem muszáj szó szerinti szakadásnak felfogni, elég ha csak kilazulnak a csavarok.
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Idézet:
„A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.”
Einstein
Mit furkál az az ember olyan helyen amit nem ismer, nem térképezett fel előtte mit, hol vittek a vakolat alatt?
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Apám már járt úgy, hogy egy ház fürdőszobájában csinálta a villanyozást, begipszelték a dobozokat, kábeleket (gégézni nem lehetett, túl drága (a tulaj szerint), így falkábel került be), majd hazament. Másnak telefonálnak, hogy nincs villany a fürdőszobában. Nosza vissza kiment, és amit látott..., a mosdó fölé felszegelték a tükröt, és hogy jól mutasson, a gipszelés kellős közepére ütötték el a szöget! Szerintetek? Olyan gyönyörűen keresztülütötték a kábelen, hogy csak na. Mondom, még látszott a gipszelés a kábelen!
(#) KTobi válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szomszédban előfordult eset. Villanyóra kapcsán szakadt meg a nulla, meglazult a kötés. Ez plombázott rész, nem látod, utánahúzni sem tudod. Három fázis, nem sok minden maradt meg.
(#) elektroncso válasza KTobi hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Idézet:
„utánahúzni sem tudod”

Ez azért nem teljesen igaz. Regisztrált villanyszerelő elvégezheti az után húzást, csak engedélyt kell kérnie a szolgáltatótól a plomba levágására, miután meghúzkodta a csavarokat a szolgáltató egy embere visszanyomja a plombákat. Persze ezért fizetni kell a tulajnak mind a villanyszerelőnek, mind a szolgáltatónak, de valamit valamiért.
(#) Robin2 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Öszinte leszek, nem segít. Ő ugyanis ezt irta: " ha a PEN vezető szakad meg a földszonda után, de a szétválasztás előtt."
A Te rajzodon nem tudom értelmezni ezt a szakadási pontot.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 / 1
 
Idézet Tőled: " Szabványos szerelésnél erre, vagyis hogy a földszonda után de a szétválasztás előtt szakad meg a PEN huzal lehetőség nincs, lévén nincs is ilyen." Most akkor mégse állhat elő ilyen helyzet?

Fürdőszoba: nem szeretném bántani Apukádat, de vannak szabványos/szabályos szerelési, szerelvényezési magasságok. Egy mosdó fölé általában kerül tükör, kisszekrény, stb. Ezt illik figyelembe venni, kikérdezni mit, hova szeretnének. Innentől nem értem, hogyan kerülhetet kábel ilyen helyre?

A plombált terület a szolgáltatóé, annak javitásáért (nullaszakadás) a tulajdonos nem fizet.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
De előállhat, mégpedig akkor, hogyha a földszondát a fogyasztásmérőnél lévő PEN hídra kötik rá és nem a lakáselosztóban lévő "HUP" sínre (de ez általában nem is a lakáselosztóban van, hanem külön dobozban általában a ház falának külső részén, ott ahova a földszonda fel van hozva). A mellékletben van a szabványosan kialakított három fázisú mérőhely, de az egyfázisú is ilyen, csak nem három fázisú a fogyasztásmérő és a kismegszakító. Ha itt kötik be a földszondát (nagyon gyakori eset) akkor a fogyasztásmérő helyet és a lakáselosztót összekötő földkábel bekötési pontján állhat elő PEN szakadás, a szétválasztás előtt, de a földszonda után.
Földkábeles betáplálásnál ez (legalábbis itt nálunk) szinte egyeduralkodó (mármint a "földszonda" bekötése a fogyasztásmérő PEN sínjére), mert a földkábel mellett a szolgáltató fektet le horganyzott acél szalagot is, ezt szokják "földszondának" használni, mivel több száz méter hosszan fut a föld alatt. És ezt így a szabvány megengedi. A fogyasztásmérőt a lakáselosztóval általában 25mm2-es Al földkábel köti össze.

Idézet:
„annak javitásáért (nullaszakadás) a tulajdonos nem fizet”

Viszont nem hibáról volt szó, hanem időszerű után húzásról amit a tulajdonos kér. Nálunk ezért (plombabontás) fizetni kell.

A fürdőszobában a vezeték a szabványos szerelési magasságban futott! Ha meg arra vagy kíváncsi, hogy valaki abban a magasságban minek üt el szöget egy tükörnek, akkor meg kell kérdezni a tulajdonost.

Látom a hozzászólásaimban még a kákán is csomót keresel, egy biztos személyeskedésbe nem fog torkollani, mert nem fogok válaszolni rájuk.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) habazutty válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Milyen érdekes! A fogyasztásmérő nulla kapcsán nem folyhat a rajz szerint áram, hiszen csak egy nulla potenciált kap a fesz. méréshez (végső soron a fogyasztásméréshez).

Ismerősnek tűnik az elv.
(#) Bakman válasza habazutty hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szerintem a rajz hibás, az óra előtt szokták szétválasztani a PEN-t.
(#) elektroncso válasza habazutty hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Nem értem, hogy mire gondolsz.
Úgy érzem, hogy rátaláltam egy olyan részre, ahol a két ország rendszere között változás van. A PEN-t a fogyasztásmérő után, a lakáselosztóban válasszák szét.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Közben leesett. habazutty szerint így lopni lehet az áramot, pedig nem.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Nem keresek a kákán is csomót, csak pont ez a terület, ahol nem lehet tévedni, melléfogalmazni, elírni dolgokat. De veheted úgy is, hogy kötekedek. Egyszerűen szeretek mindent 100%-osan megérteni, letisztázni.
(Az egy másik kérdés számomra, hogy másik ország szabványai/rendszerei mennyire alkalmazhatóak nálunk. Rákerestem és számomra nem találtam egyértelmű rajzot a kötésekről, de ez már legyen az én bajom.)
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Ha komoly hibát találsz a hozzászólásaimban kérlek jelezd felém, megköszönöm! És természetesen megteszem a szükséges lépéseket a hiba (moderátori) jelzésére (nem a javításra, mert az félreértésre adhat okot). Nem vagyok tévedhetetlen, de egyikünk sem az.
Idézet:
„másik ország szabványai/rendszerei mennyire alkalmazhatóak nálunk.”

Ezek nem szabványok, mióta beléptünk az EU-ba azóta a szabványok nagy része alapjaiban véve egységes (érdekességként hozzáteszem, hogy a STN (slovenské technické normy) vagyis az itteni szabványok nagy része angolul van, mivel még senki nem fordította le őket az EU-s csatlakozás óta, a másik része meg csehül van, a valamikori Csehszlovákia hagyatékából). Ilyen dolgok pedig, hogy például hol történik meg a PEN szétválasztás, szolgáltató, felülvizsgáló, szerelő, területfüggő. Ha megnézed például (ha jól tudom) a volt DÉMÁSZ területén TT hálózat van kiépítve (mos folyik az átállás mint múltkor megtudtam) ott PEN szétválasztás sincs, nálunk a lakáselosztóban válasszák szét, azért, hogy ne legyen plombált területen, van ahol viszont direkt plombált területen történik meg a szétválasztás. Életvédelmileg (szerintem) lényegtelen a szétválasztás helye, a lényeg a szabványos szerelés.
Mellesleg azzal sem értek egyet, hogy valaki idejön és a háza teles földelési rendszerének kialakítására kér tanácsot. Erre nem való az internet és a fórumok. Egyszerűen ismerni kell a környezetet a szakszerű és ott az adott helyzetben megadható szakszerű válaszhoz.
Ez a téma arra volna jó, hogy ha egy szakmabeli más szakmabeli tapasztalataira volna kíváncsi akkor megkérdezheti (pl. földelőszonda gépi leverésére kinek mi vált be). Esetleg a gégékbe a drótokat ki milyen technikával húzza be, milyen praktikái vannak. Vagy ha keres például egy berendezést, pl. egy én pont most keresek egy kalapsínre pattintható szimmetrikus 24V-os stabilizált tápot, de halvány lila gőzöm sincs, hogy merre kezdjem a keresést. Erre volna alkalmas, nem arra amire néha használva van.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Hátha mást is érdekel: DIN sínre pattintható tápegység.
(#) jdani hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Üdv. Véleményeteket szeretném kikérni. A házban újra cserélném, a régi alu vezetékeket. A felállás a következő:
Ahol a vastag kék jelölés van, ott jön be a fő vezeték. Ott lenne a villanyóra, és a fő kismegszakítók. Ahol a zöld dobozka van, ott lenne a fő biztositékszekrény. (nemmintha máshol lenne még)
És onnan menne szét minden szobába külön a vezeték.
Előszöris mit mondtok, jó ötlet lenne ez így?

vill.JPG
    
(#) Gafly válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Konnektorok nem lesznek?
(#) habazutty válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Sajnos tévedsz. Pontosan tudom mi van a rajzon (az áramlopás ebben az esetben nyílván nem lehetséges). Itthon az a bevett gyakorlat (sajnos), hogy a fogyasztásmérőn MINDENKÉPP megszakítják az üzemi nullát is, nem csak a fázisvezetőket. Nem írom le mégegyszer, ha érdekel keress kicsit vissza.

Most újra nagy oktatások lesznek Elmű-Émász területen. Kívánsiságképp orruk alá dugom majd a könyvet, hátha lesz állásfoglalás.

Egyébként nemrég jártam Felvidéken, az oroszkai haditechnikai napon és meglepődtem milyen szépen meg vannak csinálva a házak oldalában a mérőhelyek. Teljesen más, mint itthon.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Hogy érted azt, hogy ott lenne? Most nem ott van?
(#) Bakman válasza habazutty hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Elnézést kérünk, hogy sajnálatos módon nem vagyunk gondolatolvasók és nincs fejben minden hozzászólásod.
(#) jdani válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Miért ne lenne. Ez csak egy vázlat. A szoba közepére menő kábel, nem a lámpát hivatott jelenteni.
Csak megjelöltem hogy a kábelok a biztositékszekrényből onnan mennének ki, és akkor minden szobába külön vezeték, lámpára, konektorokra.
(#) habazutty válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Elfogadva! Köszönöm, hogy elolvastad.
Remélem azért nyugodtan tudsz majd aludni!

Volt egy kis adok-kapok, bár az nem rémlik, hogy veled is beszéltünk-e ilyesmiről. Na nem mintha lényeges lenne.

Maradtam tisztelettel!
(#) habazutty válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Ugyan nem nekem írtad, de a hozzászólásod első részével nem értek egyet.
Dugig van a szakma melléfogalmazással meg olykor elírással is. Ha pedig a szabványok száraz, már-már jogi szövegét nézzük - egy-egy problémára, ha megoldást keresek nem mindíg egyértelmű a válasz (hát lehet így is meg úgy is, csak jó legyen meg te felelsz stb.)

Azt viszont javaslom, hogy akit érdekelnek az ilyen dolgok, az nézegesse az Érintésvédelmi Munkabizottság ülésének jegyzőkönyveit. Minden hónapban több szakmabeli kérdésére válaszolnak KONKRÉTAN, szabványhivatkozásokkal megtámogatva. Párszor már segített.

Persze, csak szerintem.
(#) habazutty hozzászólása Nov 1, 2016 / 3
 
elektroncső fórumtársat picit szeretném "megvédeni" (ne szó szerint értsétek, mert nem bántotta senki)!

Akikkel eddig villanyszerelő srácokkal találkoztam (suliból kikerült esetleg pár évet már dolgozott is), hát elég siralmas a helyzet. Az, hogy a suliban nem tanult semmit... egye fene. De, hogy kint a nagybetűsben sem lehet rávenni, hogy valami kis tudást szedjen magára az gond.

Ehez képest vannak itt páran (köztük elektroncső), akik képezik saját magukat, nem restek másoktól tanulni és ami tapasztalatuk eddig van azt hajlandóak továbbadni, segíteni, önzetlenül. Szerintem ez jó dolog. Lehet egyszer majd elfogy a lendület, de inkább ilyen kollégám lenne, mint a fentebb említettek.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Köszönöm, átküldöm a linket a mesternek.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) Alkotó válasza habazutty hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Az én 3 fázisú mérőmben garantáltan nincs megszakítva a PEN vezető. Elmegy a mérő mellett a vastag vezeték, amire egy speciális csatlakozóval egy 2,5 mm2-es vékony csatlakozik, és ez az egyetlen szál megy az órába.
(#) habazutty válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Köszi! Számomra is ez a preferált megoldás. Szabad tudnom, hogy melyik szolgáltatási területen vagy?
(#) Alkotó válasza habazutty hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
ÉMÁSZ
(#) proba válasza habazutty hozzászólására (») Nov 1, 2016 / 1
 
Nem igazán tudom hogy jó, ha az óra 0 leágazása a plombált területen kívül van, alkalmas az áramlopásra, viszont a szétválasztási pont jó az EPH hoz, ha az óra alatt van szétválasztva , akkor az órán kívül egy ismételt szétválasztást kell csinálni az EPH-hoz meg a földeléshez. Ha az óránál a nulla is el van vágva , akkor az egy plusz hibalehetőség, de nincs egymás után szétválasztva kétszer. Régi magánházaknál találkoztam olyannal is, az óra alatt volt szétválasztva, és a földelő szonda is oda ment. Na ott hol legyen az EPH ? Egyáltalán hogyan lehet eldönteni melyik szál a nulla és melyik a védőföld ?
Következő: »»   483 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem