Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   742 / 2208
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 19, 2009
Látom Téged is megihletett ez a cső.
Nekem még nem volt időm egyik módosító ötletedet sem kipróbálni, elöbb összeraktam CHZ mester segítségével egy generátort, amivel függetleníthetem magamat a kölcsöngenerátor hétvégi időkorlátjától.
Anódtápom már van bőven, 220mA-el terhelve is 255V, talán még az előfeszültségen kellene emelni, most max. -94V-ot tud, és akkor már minden verziót ki tudnék próbálni. Igaz, hogy a "lefogyott" kimenőm elméleti értéke már csak 700 ohm és nem a kiinduló 1100 ...
(#) cruisher hozzászólása Okt 19, 2009
Sziasztok!

Haver bontasra itelt egy VT RA7500as sztereo radiot, es megkert, hogy az alkatreszekbol hozzak ossze neki egy kis csoves erolkodot. Az alabbi rajzon levo piccolora gondoltam, mert olvastam rola mar tobb jo tapasztalatot. Egy problemam volna, hogy nincs hozza valo fojto tekercsem, ezert erdeklodnek hogy mekkora erteku ellenallassal lehet kivaltani ezt? Valamint a kimenotrafon sincs UL leagazas, igy csak triodaba kothetem, vagy esetleg mukodokepes lenne ugyis hogy trioda-pentoda mod? Azaz UL leagazas helyett, a 330ohmos ellenallas kozvetlenul B+ ra mennyen?

piccolo.jpg
    
(#) Imi65 válasza cruisher hozzászólására (») Okt 19, 2009
Szerintem abba a dobozba komolyabb végfok is elfér, pl EL84 PP, sztereóban. Ha ügyes vagy, még előfokot is "faraghatsz" belé.
Szellőzést meg kell oldani.
(#) Ricsi89 hozzászólása Okt 19, 2009
Ma délután csináltam egy törött cső aljából és egy foglalatból egy átalakítót EM84-ről EM80-ra. Mivel van egy új szerzeményű Em80-asom így ki akartam próbálni, hogy megy. Nem bíztam benne, hogy elég fénye lesz, mert elég agyonhasználtnak nézett ki, de csodák csodájára gyönyörű erőteljes fénye van. Így el is dőlt, hogy ez kerül a Gu50-es erősítőbe, nem pedig a 84-es társa, amiből van még 5db.
(#) cruisher válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 19, 2009
Nem irtam le eleg reszletesen, de a dobozt nem szeretnem felhasznalni, csak a 2 kimenotrafot, es a halotrafot. Ebbol igy max egy sztereo ecl86 SE vegfok hozhato ki, PP semmikepp.
(#) djhans válasza cruisher hozzászólására (») Okt 19, 2009
Én EZT ajánlom. Komplett erősítő táppal együtt. A kimenő és a hálózati trafó felhasználható hozzá. PCL86 helyett jó az ECL86. Ugyanaz a kettő csak a fűtőfesz más. Értelemszerűen te akkor ECL86-tal csináld. Végfokból természetesen a sztereóhoz kettő kell.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 19, 2009
Szétszedtem a kiszemelt hálózati trafónak valót, a primer 265 menetje már meg van tekerve netto 1mm-es huzalból, leszigetelve és leárnyékolva a leendő szekundertől (azt nem szedtem le). Holnap már tekerek is rá valamit, ma még az a terv, hogy kétutas egyenirányítással csinálom a tápokat, úgyhogy 0,4-es (netto) huzallal tervezem az anódtekercset, 2*214 V-ra, azért ennyi, mert van egy 800 µF 300 V-os orosz vakuból származó kondim (nagyon jó darab), és ezzel akarom kezdeni a szűrést. A második lépcsőben 1-1 db angol 470 µF 400 V-os lesz. Két 6,5 V-os fűtőtekercset tekerek 1,8 mm-es (netto) huzalbó a 33-asoknak. Ezen a trafón ezenkívűl csak 2*120 V lesz 0,25-ős drótból, előfesz céljából, bár ezt valószínűleg nem használom majd, hanem a másik hálótrafóról oldom meg (de biztos ami biztos, legyen rajt).
Mint a képen látható, az újrahasznosítás elkötelezettje vagyok.
(#) rockersrac válasza sturbi hozzászólására (») Okt 19, 2009
Ez mekkora vas? EI 120 körülinek saccolom így képről(nekem EI116-os lesz a subládámba a kimenő trafó )
(#) cruisher válasza djhans hozzászólására (») Okt 19, 2009
Koszi a rajzot, ki fogom probalni eztis! Viszont az en halotrafom szekundere 230V, ezesetben meg illene berakni az elso kondik koze plusz R tagot nem? Sajna fesz ertekek nincsenek a rajzon, de akkor ezen az R tagon ha 40V ot ejtek akkor gondolom megfelelo lesz a tap is. Aramfelvetelnel a 2 vegfoknak mennyivel lehet szamolni? 60mA korul?
(#) Doncso hozzászólása Okt 19, 2009
Sziasztok, a mai nap egy öreg rádiót (71 éves) kezdtem újítgatni és két dolog merült fel bennem, amire nem nagyon tudom a választ hirtelen, adott egy AL4-es cső, éshát koránál fogva elengedte a ragasztás a csövet a bakelit foglalattól, mivel érdemes ezt visszaragasztani, a másik dolog egy kuriózum, az lenne a kérdés hogy ez hangolás cső lenne? Ilyet még nem láttam, szivárvány színe van és kicsit olyan mint az ívheggesztő, nagyon komolyan néz ki, látott már ilyet valaki, vagy ez csak nekem ujdonság?
Üdv.
(#) sturbi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 19, 2009
Ez a vas éppen 30 cm2 (Afe=30 cm2), most hirtelen nem tudom milyen EI lehet, alighanem nem is szabványos, régen valami fél szobányi számítógép egyik táptrafója volt talán, kb. 400 VA-es lehet (400-500 között). A 6C33C-ek imádni fogják.
Az EI130-hoz hasonlít, de 3 mm-el keskenyebb, az ablaka is kisebb (keskenyebb), ugyancsak 3 mm-el viszont a magja 1 mm-el szélesebb, de 2-3mm-el rövidebb, a csévébe berakható az EI 130-as vas (kicsit lötyögősen. )
(#) klemo86 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2009
Régen az ilyet úgy javították, hogy műgyantával töltötték fel a bakelitet, és abba nyomták az üveget…
(#) Doncso válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 19, 2009
Értem, ilyet hol tudnék beszerezni?
(#) klemo86 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2009
Először is várjuk meg, hogy ki mit szól hozzá, másodszor is barkácsboltban beszerezhető, olyasmi módon kell vele bánni, mint a két komponensű ragasztóval - itt is van egy A és egy B komponens, a B azt határozza meg, hogy milyen gyorsan kössön. Egy fecskendőbe felszívod, és beletöltöd a résen, ahova kell (a fecskendő utána szemét). Egyébként a toroid trafók közepét szokás általában kitölteni vele, olyan keménységű lesz a dolog Nem érdemes összekenni vele semmit, mert ha megköt, akkor az meg lesz kötve, és ragasztás előtt egy próbát mindenképp csinálj valamin! OFF-nak vége (ahogy láttam, van műgyantás topik).
(#) Doncso válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 20, 2009
Idézet:
„Először is várjuk meg, hogy ki mit szól hozzá,”


Díjjazom a segítségnyujtást, de az effélét nem, ha tanácsot adsz, akkor vagy legyél benne 100% ig biztos, vagy ne adj tanácsot. Lehet valaki egyszer még kárát láthatja. Nekem olyan ötlet kellene, ami biztosan jó, nem gyufát akarok ragasztgatni vele, hanem restaurálni egy 71 éves készülék elektroncsövét, jelenleg ez az egy van belőle ami ráadásul komoly hőt is fejleszt. Ezt kibirja ez az anyag?
(#) 6C4C válasza Doncso hozzászólására (») Okt 20, 2009
Én csőragasztáshoz F-BS-t szoktam használni. 200 C-ig jó az adatlap szerint.Bővebben: Link

A képen valóban egy régi hangolásjelző cső látható. Sajnos eddig csak kapcsolási rajzokon találkoztam vele. Végülis egy különleges ködfénylámpa, a világító vonal hossza arányos a ráadott feszültséggel.
(#) Doncso válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 20, 2009
Szia, ez az a zöld fehér tubusos ha jól emlékszem? Köszi az ötletet.
(#) Müszi válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 20, 2009
Nekem is van egy hasonló, csak orosz, és vadi uj.
Az átfolyó árammal lehet a csík hosszát szabályozni.

üdv
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 20, 2009
6C4C, te mit gondolsz a 6C33C meghajtásomról, jó lehet úgy ahogyan meg akarom csinálni, jófajta kimenőtrafó primerje lenne a fojtótekercs a 6C33C rácskörében ugyanúgy, mint egy rendes fojtó, csak a szekunderére kötött ellenállással hangolva (esetlegesen innen hurok nvcs.), a meghajtó fokozat anódfesze rácselőfesznyivel eltolva indulna, mint a rajzon, de a balanszírozást lehet, hogy násképpen csinálom (nem vegyes rácselőfesszel).
(#) Doncso válasza Müszi hozzászólására (») Okt 20, 2009
Idézet:
„Nekem is van egy hasonló, csak orosz, és vadi uj.”


Amit el fogsz nekem adni, csak még nem tudod. :hehe:
(#) klemo86 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 20, 2009
Azt, hogy "ki mit szól hozzá", azt azért mondtam, hogy mennyire ésszerű ezzel feltenni, mert ha valami problémája lesz a csőnek a kivezetéseknél - ami előfordulhat olyan típussal, aminek külön van az alja (nem színüveg), akkor többet le nem szeded róla…
Egyébként meg 100%-osan stabil a cucc, az FBS-nél biztosan jobb Sőt, így ehhez fogható ragasztó anyagot nem is tudok Neked mondani!
(#) klemo86 válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 20, 2009
(az az FBS, amit én szoktam használni, 400°C-ig hőálló, de az ugye kicsit rugalmas marad, egyszer amikor ki akarod majd venni a foglalatból, lehet hogy azt veszed észre, hogy benne maradt az alja - bár az esetleges mikrofóniákat egész jól csillapítaná )
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Okt 20, 2009
[OFF]Esetleg vízüveggel próbáld megragasztani!(ez csak egy apró tipp) :hide:
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 20, 2009
Most hogy tekertem még a toroidra a primerem terhelve nekem is 215V AC körül van. Az előfok 310V/100mA az előfesz pedig 80V AC-ből (terhelve) gazdálkodik. Ezt utóbbit kell megnövelnem a magasabb anódfeszhez. Gondoltam a feszültségkétszerezőre, vagy tekerek még ehhez is. (Megtetszett ez a toroidtekerés Fleta és CHZ módszerével. ) Nem tudom azonban, mennyire korrekt megoldás ez a plusz sorbakötött tekercs?
A fűtések nálam külön toroidon vannak, 10V/1A-ból egyen 6,3V az előfoknak és 12, 6V/4A AC a végcsönek (ide is tekertem egy kicsit, hogy terhelve is meglegyen.)
Nézegettem a meghajtásodat, hát én ennél sokkal egyszerübben szeretném elérni azt a 12-15W-ot, lehetőleg két csővel (6E5P és 6C33C).
Számomra elég érdekes megoldásnak tűnik ez a kettős funkciójú 12Kohmos kimenő, de lehet, hogy csak én nem találkoztam még ilyennel ...
(#) lpcollector válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 20, 2009
Idézet:
„...a primerem terhelve...”


Persze, hogy nem a primer hanem a szekunder!
Csak már nem tudtam javítani...
(#) Action2K válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 20, 2009
Idézet:
„Persze, hogy nem a primer hanem a szekunder!”

Ne tagadd, úgy beterhelted Paksot, hogy még nálunk is hunyorgott a lámpa.


Idézet:
„Nem tudom azonban, mennyire korrekt megoldás ez a plusz sorbakötött tekercs?”

Miért lenne vele gond? Jobban terhelhető, mint egy fesz kétszerező.
(#) lpcollector válasza Action2K hozzászólására (») Okt 20, 2009
Idézet:
„Ne tagadd, úgy beterhelted Paksot, hogy még nálunk is hunyorgott a lámpa.”


Most hogy mondod, nálunk sincs meg soha a 230V AC, lehet hogy valamit félrekötöttem...

Feszültségkétszerezni az előfeszt készültem, az nincs igazán terhelve, a végcső talán nem fogyaszt a rácsán is...

Arra gondoltam, nem okoz az problémát, hogy nem azonos "rétegből" származnak a sorbakötött tekercsek?
(#) Action2K válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 20, 2009
Áhh. Csak magasfeszültségnél számítana, ahol már áthúzhatna.
(#) mark.budai hozzászólása Okt 20, 2009
Lpcollector, és akik a 6C33C-edet segítik életre kelni. Találtam valamit a 6E5P-ről, remélem hasznát veszitek, ha nem, akkor is elfér egy link ide.
6E5P valami dokumentum...
Van itt még 6P45C, GU-50, GM-70, 6N30P (?), 6E5PSE, 6E5PPP, meg talán 6E5P füleserősítő...
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 20, 2009
Gyári adatlap:
Következő: »»   742 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem