Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1827 / 3945
(#) exorcist válasza danydosster hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Én adok a a laptopért cserébe neked egy vadiúj fekete USB-s billentyűzetet. Amúgy semmi sem lehetetlen, valahogy így kell csinálni, bővebben: Link
(#) exorcist válasza demonherceg hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Az astabil alapkapcsolás minden 555 adatlapjában benne van: 5.oldalon. Továbbá ajánlott olvasmány még a 8. oldalon a '4. Pulse Width Modulation' és '5. Pulse Position Modulation'. IC-nek tápot hogy csinálsz? Diákom nekem sincsen, mert már nem járok iskolába, de diakom az van otthon
(#) exorcist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
A bemenő jelre érdemes építeni egy fejhallgató erősítőt. Az általad megadott IC 4-8 Ohm-os hangszórók meghajtására lett tervezve, a fejhallgatók pedig minimum 16 de inkább 32 Ohm-osak, de lehet akár 100, 300 vagy 600 Ohm impedanciájuk is. Ezzel az áramkörrel legfeljebb kinyírni fogod a fülest.
A 10 nanós kondit gondolom sorba kötötted, mert akkor az levágja szinte az összes hangfrekvenciás jeledet (20 kHz-en az impedancia még 8 kOhm, alatta pedig még több) nem véletlenül van 820µF az adatlapban kimeneti csatolókondinak (és a többi alkatrész sem elhagyható, fontos a tekercs és az összes többi visszacsatoló és szűrő tag is). Most esik le, direktben az IC lábára raktad a fülest?
(#) exorcist válasza Atielectronic hozzászólására (») Okt 25, 2012 / 1
 
1 Nem tettél fel semmilyen kérdést.
2 Segítséget kértél, azt megkaptad: Bővebben:Link
3 Ha van még kérdésed, tedd fel, de előtte ajánlatos egy kapcsolási rajzot mellékelni
(#) kasas válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Nem erre vonatkozott a kérdésem így nincs másik vezeték. Én a nyitott vezeték feszültésgét firtattam. A nyitott vezetékben is folyik áram csak ultra kicsi mivel kicsi az ellenállása és az induktivitása .Talán valami nano amper ami elmegy egy háztartásban a nyitott vezetékeken ,hővé és fénnyé alakul mint egy rádió antenna .Az antenna is egy nyitott vezeték amiben oda vissza folyik az áram,ahogy halad kelt egy mágneses teret s mikor megfordul lesz egy elektromos csúcs értéke ,ez az elektromágneses hullám amit az áram kelt a vezetőben.
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Hát, akárhogy is nézzük, már megint neked lett igazad.
(#) kadarist válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Mutatok néhány tanulságos kondenzátormérési eredményt.
220nF kerámia

220nF fólia 1

220nF fólia 2

1µF fólia 1

1µF fólia 2
A 220nF-os kondik közül csak a kis többrétegű kerámiának jó az értéke, a hálózati szűrők meg jóval kisebb kapacitásúak. De ezen ne csodálkozzunk, mert a hálózati szupresszor-kondiknál (mint amelyet te is mértél) egy kisütő ellenállás van a kondenzátorral sorba kötve, ezért a furcsa eredmény. X2 kondenzátor adatlap
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Szia
Elnézést hogy beleszólok, és talán nem is kötődik teljesen a témához.Foglalkozom a 70-80-as évek Hi-Fi berendezéseinek a javításával (csak hobbyból), és bármilyen hihetetlen, azok a kondik a mai napig pontosabbak, mint amit most lehet venni.Például egy 22pF kerámia, az annyi, amit most veszek, az általában 16-18pF.
El-ko-t nem mondom, mert az persze kiszáradhat.
Üdv:
Csupasz
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Az előző összeállítást nem a pontosság-pontatlanság kérdése miatt készítettem, hanem azért, hogy az X-es hálózati zavarszűrő kondik mérésénél gondoljunk az esetlegesen ott lévő párhuzamos ellenállás zavaró hatására, ha a kapacitásukat akarjuk meghatározni.
(#) Bukall hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy miként készítik ezeket a zenélős áramköröket. Mindenki ismeri, karácsonyi, vagy gyakori gyermekjátékokban is.
Az érdekelne, lehetséges-e ilyet házilag készíteni? Gondolom valamilyen mikrovezérlővel generált jel egy kis erősítés után van hangszóróra kötve.
Csak kíváncsiságból érdekel a dolog, hátha már valaki csinált ilyet.
Köszi!
(#) gyulank válasza exorcist hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Te valamit nagyon elnèztèl... Ez egy hàzimoziban van. Nem a kimenetère akarok màst kötni, hanem a hangkàrtya 5.1 kimenetèt (ami szokàs szerint fejhallgatò kimenet) akarom ennek a bemenetère kötni. A rajzon nincs a bemenetnèl semmilyen csatolò.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Az a baj, hogy te kérdeztél rosszul. Olvasd el a kérdésedet.
(#) gkari válasza kasas hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Nem igazán jól gondolod. Az antenna sem egy "nyitott" vezeték, mert a rajta keletkező feszültség a föld-ön keresztül (persze magasabb frekvencián) valamely készüléken keresztül (pl.rádióvevő, vagy -adó)zárt áramkőrt létesít, és így áram folyik-bizony! Ha a készülék nem működik, akkor "nyitott", de áram nem is folyik.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy érdekes kérdésem.

Nem tudnátok megmondani, hogy az elektronika füzetek 3, de lehet a 4. kiadásában szereplő 20W-os A osztályú erősítőnek mi is a neve pontosan? Egy paneltervet keresek róla kollégámnak.
(#) kasas válasza gkari hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Miért nem gondoltam jól? A mobiltelefonnak hol van a föld csatlakozója? A rádióadó csak valami idnukciós elven működik ahol azt a darab drótot egyik szakaszán rátekerik egy trafóra aminek a primer tekercsében rezeg az áram ami zárt áramkör de az antenna nem kell hogy földelve legyen ,elég ha föltekered a másik végét a drótnak de az attól még nyitott maradt. Nem azt mondom hogy nem lehet zárt egy sugárzó antenna hanem hogy tök mindegy .CSak a méretezésen múlik hogy az a drót antenna ként fog viselkedni vagy a trafó mellett elolvad. És én még nem is láttam olyan adótornyot ahol a csúcsából visszakanyarodott volna egy vezeték az erősítőbe.Akkor ott hogy folynak el a kW ok adóteljesítmény címen?
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Elolvastam. Fejhallgató kimenetet akarok illeszteni rá, és megkérdeztem, hogy hogy kell fejhallgató kimenetet illeszteni hozzá. A hangkártyán 3 sztereó fejhallgató kimenet van.
Tény, hogy úgy gondoltam, egyértelmű, hogy a fejhallgató kimenet, nem csak egy csatlakozóból áll, ezért nem illeszteni kéne a fejhallgató kimenetet, hanem fejhallgató kimenetet kéne csinálni hozzá, ha ezt akarnám, de mivel nem, így marad a már kész fejhallgató kimenet illesztése a bemenetre. Most már azért remélem sikerült konkretizálnom.
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Egy hosszú, közép vagy rövidhullámú adótoronynak pedig komoly földelőhálózata van. És nem a villámvédelem miatt.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Én is egyértelműen úgy értelmeztem, hogy az erősítőd kimenetére akarsz fejhallgatót illeszteni. De így márr tudjuk, hogy a hangkártyád kimenetéről van szó.
(#) pucuka válasza kasas hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Azért ez az antennakérdés kissé bonyolultabb, de az áramok vezetésében a föld szerepet játszik. Az antenna egy olyan szerkezet, ami a fizikai mennyiségeket alakít át, hasonlóan egy hangszóróhoz, vagy egy mikrofonhoz. Az antenna az elektromos áramot elektromágneses sugárzássá alakítja, ami egy kis szűk sáv kivételével nem látható, de különböző detektorok segítségével észlelhető. Ilyenformán az asszimetrikus antennába bevezetett áram átalakítva kisugárzódik, és a földön mint vezetőn kerül vissza az antenna vezetékbe. Ha az antenna szimmetrikus, akkor a dipól egyik szárából a másikba.
De ha már egy vezetőben haladó elektronokkal is problémáid vannak, akkor igen nehéz belátni, hogy a mozgó elektron (áram) maga körül mágneses teret kelt, ill a mágneses tér mozgásra bírja az elektront. Ilyen formán záródik az áramkör, az antennán keresztül számunkra láthatatlan, de eszközökkel érzékelhető módon.
(#) kasas válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
A dipól témától eltekintve megint nem értek egyet ami az aszimetrikus antennát illeti.
Mi az hogy az aszm ant ba vezetett áram átalakulva kisugárzik szerinted a földbe és úgy vissza az antenna másik végpontjára így zárva az áramkört?
Eleve ki sem lép egy db elektron az antennából,ami kilép az az elmágneses frekvenciával megegyező hullámhosszú fény ami a tér minden irányába elkezd fénysebességgel terjedni,vagyis már ezen a ponton megdől az hogy a kilépő átalakított energiaforma a földben zárja az áramkört mivel pl nem egy mikrohullámú adótoronyról beszélek ahol a föld felé irányítod a parabolasugárzót és akkor igaz lenne hogy a földben visszamegy valami ,de eleve nem is megy vissza semmi mivel 200km re az antennától a jel ami egy fényhullám nem akar a földben visszamenni elektronáramlás formájában 200km t de ha igen ahoz olyan feltételek kellenek ami a vevő antenna fogalma , így zárul az áramkör de csak akkor ha az antenna a vizes talajig le van földelve és jók a talaj elektromágneses vezetésre vonatkozó paraméterei.
Az indukciós árammal továbbra sincs gondom azzal egyetértek mint hogy ezt én is leírtam (a mozgó e mágneses mezőt hoz létre) A lenz törvényt is elolvastam.
De hogy a levegőn keresztül záródjon a nyitott vezetékben folyó áram pl antenna ,kizárt dolognak tartom mert ha te beiktatsz egy áramkörbe (ami ráadásul egy órajel pontos rezgésen kell működjön) egy olyan elemet ami amellett hogy nem vezeti az elektromágneses hullámot, még el is hangolja és el is veszti a jel legnagyobb részét így nem működhet egy áramkör de legalábbis nincs értelme. A mobiltelefon földelése megint felmerül ,vagy talán a mobilkészülék dipól? én nem tudom
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Én nem értem, hogy miért nem olvasol a témában. A rezgőkörtől már csak egy lépés az antenna: Bővebben: Link
Keresés: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
(#) electromanus hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
Sziasztok !

Kezdő kérdés : építettem egy 1 LED-es villogót, de nem villog. Nem értem miért. El tudnátok mondani mi a hiba ?
Szerintem így kéne működnie :
1.Amíg a kondenzátor nincs feltöltődve, addig nem folyik áram a tranzisztor felé így nem nyit ki.
(1. Vagy folyik , de nem elég nagy, és a feszültség sem elég nagy, hogy kinyisson a tranzisztor.)
2. Miután a kondenzátor feltöltődött kisül és ez az energialöket kinyitja a tranzisztort - hogy a megnövekedett áram vagy a megnövekedett feszültség hatására, azt nem tudom vagy ez vagy az.
3. Ekkor nyit a tranzisztor és felvillan a LED.
4. A kondenzátor újra töltődni kezd a tranzisztor zár, a LED kialszik és folytatódik előlről az 1. ponttól a folyamat.

Légyszíves javítsatok ki amiben tévedtem, örülnék neki ha érteném pontosan a működését és a feszültség és áram viszonyokat az áramkörben.

Mellékeltema kapcsolási rajzot.
Azt is elmondom, hogy mit tapasztaltam megépítés után, folyamatosan világít a LED. Ennyit tapasztaltam. Azt szeretném ha villogna.
(#) proli007 válasza electromanus hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Hello!
"Légyszíves javítsatok ki amiben tévedtem"
Szinte mindenben..
- Egy oszcillátornak két kritériuma van. Pozitív visszacsatolás kell, és a bétá*A-nak nagyobbnak kell lenni mint egy. Vagy is az erősítés és a visszacsatolási csillapítás szorzatának nagyobbnak kell lenni mint 1, mert különben lecseng, mint az inga ha meglököd. A közös emitteres kapcsolás fázist fordít, tehát itt, eleve negatív visszacsatolás van. (Más lehetőség, ha az erősítő karakterisztikán negatív emelkedésű (belső-ellenállású) szakasz van, mint az UJT-nél, vagy alagút diódánál.)
1. Amikor egy kondi nincs feltöltve, akkor a két fegyverzet között a feszültség zérus. Olyan mint ha a kollektor össze lenne kötve a bázissal. Pont ekkor folyna töltőáram (+táp - kollektor ellenállás - kondi - bázis-emitter - -táp útvonalon) de mivel a bázisellenállás már áramot szolgáltat a bázisnak, a tranyó eleve ki van nyitva. (és úgy is marad)
2. Ha feltöltődött mitől sülne ki? Mi fordítaná meg a folyamatot? Máshol ez úgy megy, hogy ha feltöltődött, akkor a bázisáram csökken, mire a kollektoráram is csökkenni kezd, ami még jobban csökkenti a bázisáramot és így lavinaszerűen megfordul a folyamat. Csak hogy ott két közös-emitteres fokozat van, ami már 2*180fok, azaz 360fokos azonos fázist (pozitív visszacsatolást) jelet.
3. A tranyó, már eleve nyitva van. Mitől nyitna?
4. Szóval nem kezd el újra feltöltődni.
üdv! proli007
(#) electromanus válasza proli007 hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Köszi a választ ! De nem értem. Astabil multivibrátort próbáltam megfelezni. Ezek szerint nem értem a működését és nem is találok sehol olyan leírást ahol normálisan le lenne írva, hogy hogyan viselkedik az áram az áramkörökben. Ezeket az egyszerű dolgokat kéne megértenem és akkor a bonyolultabbak is mennének.

Tehát, szetnék kérdezni tőled, mert úgy tűnik te érted.

0. Kezdetben nincs rákapcsolva a tápfesz - ez tiszta sor.
1. Rákapcsolom a tápfeszt és az áram befollya az áramkört mint valami folyadék.
2. A verzió) Ha elég nagy a feszültség az bázis és az emiter között akkor kinyit a tranzisztor és úgy is marad nyitva, ezért világít a LED.
2. B verzió) Ha elég nagy az áram ami a bázisra kerül, akkor kinyit a tranzisztor és úgy is marad és folyamatosan világít a LED.
2. C verzió) Nem elég nagy a feszültség vagy az áram a tranzisztor kinyitásához ezért a kondenzátor rásegít egy áramlökettel-feszültséglökettel és amikor kisül, akkor világít a LED, amikor töltődik, akkor meg nem világít.

Jól értem ?

Az astabil multivibrátorban ugyanezeket az alkatrészeket használtam és ott működött ez az elv. Vagy szembesülök megint azzal, hogy amit gondoltam az nem ér semmit és mindent rosszul tudok.

Működne a kapcsolásom, ha a nagyobbik ellenállással sorbakötnék egy 5k-20k Ohmos potmétert és beállítanám azt, hogy abban a körben nagyon kis áram csörgedezzen, így nem nyitna ki a tarnzisztor, csak ha a kondenzátor kisül.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
(#) exorcist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Szerintem értem, az LG HT202SF házimozi erősítődről van szó?
Mert ha igen, akkor a helyes kérdés így hangzott volna:
Az LG HT202SF házimozi erősítőmet szeretném csatlakoztatni az 5.1-es hangkártyámhoz, mi a teendőm? Miután ez a kérdés megfogalmazódik bennünk, elővesszük a készülék kézikönyvét és legalább a tartalomjegyzéket megnézzük, hogy van-e valami hasonló fejezet a füzetecskében, esetleg gyorsan átlapozzuk ábrák után kutatva. Ha egy komplett házimoziról van szó, miért linkelsz be egy IC adatlapot?

Válasz:
Valószínűleg nem fog menni amit szeretnél, ennek az erősítőnek nincs vonali bemenete. Kézikönyv, 5. oldal, sehol nem tesz említést kőlső forrásből érkező audio jelek fogadására.
(#) electromanus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Köszi ! Mindjárt elolvasom.
Addig is, azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehetséges az, hogy nem robban fel a kondenzátor ebben a kapcsolásban, hiszen mind a két fegyverzete a pozitív oldalra van kötve.

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapkapcsolasok_...z.html

Talán azért mert a + oldalán nagyobb áram folyik ? A negatív oldalán meg kisebb ? És a nagyobb áramhoz képest a kisebb az negatívabb ?

Nem tudom elképzelni, hogy hogyan töltődik fel a kondenzátor ebben az esetben. Ugyanis a pozitív oldal feltöltődik a nagyobb árammal, ez ok. A negatív oldalon jóval kisebb az áram, akkor ez az oldal fel sem töltődik rendesen , csak egy kicsit ? A kondenzátornál csak az a lényeg, hogy a pozitív oldala feltöltődjön ? Hiszen a megegyezés szerinti áramirány azaz, hogy a pozitív oldalról áramlanak a töltések a negatív felé.
(#) Gezaba hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
Fütyülő pc tápnak mi lehet a problémája?
(#) kadarist válasza electromanus hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Nem lesz negatívabb a pozitív oldal a másikhoz képest. Szimuláció
(#) kadarist válasza Gezaba hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Kiszáradt vagy/és púpos elektrolitkondenzátor a leggyakoribb ok.
(#) Gezaba válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Hát púpos nincs. 230 vagy alacsony feszültségű oldalon lehet? Mondjuk elég magas frekvencia akkor alacsony oldalon ugye? De ott rengeteg kondi van ....
Következő: »»   1827 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem