Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   942 / 962
(#) mugab válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Ha nem maxon járatod hosszú ideig akkor simán bírni fogja.

Nálam a 200-as (32A max. felvétel) 70 amperen simán vitt fél perceket, 1-2perc szünettel, 10B megszakítóval...
Nekem is voltak aggodalmaim, hogy konnektoros gépre 16A-nél nagyobb áramfelvétel van írva, és fel is hívtam őket, hogy ez hogy van, de nem nagyon voltak felkészülve, úgyhogy maradt a gyakorlati tesztelés...
(#) maTaKee válasza mugab hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Köszönöm szépen a választ! + @Bakman @Ge Lee

akkor marad a teszt és kiderül bírni fogja-e
(#) zaza99 hozzászólása Szept 5, 2023 /
 
Sziasztok!

Törött befűző véggel lehet valamit kezdeni?
(#) Tomi111 válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Szia! A műanyag milyen volt, menetes vagy préselt? Ha menetes, én rá szoktam hajtani a fémre való menetmetszőt. M4-es (vagy 5-ös?). Simán ráhajtható a műanyagra!
(#) zaza99 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
préselt
Szemet hol tudok venni?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2023
(#) Tomi111 válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 5, 2023 / 1
 
Pl.:itt.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2023
(#) még1MbR válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 6, 2023 /
 
Sok hűtőgép a motor tetejére vezeti a leolvasztáskor keletkezett vizet. Elég, ha ilyenkor történik valami malőr és máris leold a FI relé.
(#) levaitamas hozzászólása Szept 7, 2023 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy ilyen kapcsolót bekötni 1 fázisra.
Az alábbi bekötést találtam róla. Lenne valaki olyan szíves és elmagyarázná.
Köszönettel!

1-0-2.jpg
    
(#) Tomi20 válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 7, 2023 / 1
 
Szia

Nekem úgy értelmezhető, hogy az 1-0-2 azok a kapcsoló állásai, 1-es állásba zárja az 1-2 és 7-8 kontaktokat, 0-ban minden nyitott, 2-esben meg a 3-4 és az 5-6 zárt, nem tudom, hogy ezek a kötések magában a kapcsolóban vannak-e, ha igen, akkor le kell követni pluszban mi-mivel van összekötve.
(#) pbalazs válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 7, 2023 / 1
 
Ezt találtam az adatlapban:
(#) xeri válasza Massawa hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Most jutottam addig, hogy folytassam a hibakeresést. A kútban minden száraz és tiszta, ráadásul bentről egy kihúzható konnektoron át megy ki az áram, szóval le is tudom választani és szép nagy ellenállásokat is tudok mérni a föld meg a pólusok között. A következő teszt, amit írtál, viszont megbukott, a nagy összekötő megszüntetése után is nulla az ellenállás N és PEN között elkezdtem kibontogatni a dobozokat, de eddig mindenhol előírásszerűen voltak összekötve az egyforma színű vezetékek. Van valami módszer, amivel lehet gyorsítani a keresgélést?
Arra gondoltam, csak közben este lett, hogy ha leszedem a sínről az összes N-t, akkor ott elvileg mérhető, hogy melyikük a ludas, de aztán hogyan találom meg, hogy az hova megy a házban?
(#) erbe válasza xeri hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Megnézed a rajzon az elektromos dokumentációban.
(#) VIM válasza xeri hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Szia! Ez a két rajz segíthet kideríteni, hogy hol lehet a hiba. Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) mex válasza VIM hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Sajnos ezek a rajzok nem fognak segíteni az elkötés lokalizálásában... Ezen már túl van, hiszen már bontotta a fi előtti összekötést, és ennek ellenére rövidzárat mér a védővezető és a nulla sín közt. Logikus, hogy kiköti a nulla sínen levő összes vezetéket, majd egyenként mérve kiderül melyiken, (vagy melyeken) mérhető az alacsony ellenállás, node a hibás vezető nyomkövetése a nagyobb feladat...
(#) VIM válasza mex hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Abban biztosan nem de abban igen, hogyan kellene, hogy bekötve legyen.
(#) ötfelezős válasza mex hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Ha a védővezetőket is kiemeli, és kis szerencsével csak egy védővezető és egy nullavezető mutat rövidzárat, akkor azt a védővezetőt és azt a nullavezetőt vissza nem kötve, rendesen elszigetelve, stb. a feszültséget visszakapcsolja, majd végignézi, mi nem működik - nyilván csak akkor, ha a lakásban nem tartózkodik laikus. Így már alighanem könnyebb megtalálni a megfelelő dobozokat.
Persze, dobozt nézni nem elég, sokan írnak olyant, hogy aljzat karma csípi meg a nullavezetőt.
(#) Gafly válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 13, 2023 / 1
 
Így már én is jártam, igaz fázissal és nem volt FI relé.
Cserébe Koloniál szekrénysor mögött volt a konnektor.
(#) mex válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 13, 2023 / 1
 
Idézet:
„hogy aljzat karma csípi meg a nullavezetőt.”

Igen, ez nagyon is esélyes lehet..
Mindenesetre időtrabló a hibaelhárítás, még a szerencsésebb esetekben is.
Remélem értesülünk a fejleményekről a mi, és mások okulására is.
(#) xeri válasza mex hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Egyelőre az időrabló rész zajlik már 3 napja megvan az az N, ami rövidzárt mutat a földdel. Amikor ezt lekötöttem, visszanyomkodtam a biztosítékokat, egyetlen kör vágta le következetesen a FI-t, a földszinti világítás. Leszedtem az összes lámpát, csillárt, semmi. Aztán elkezdtem a falban a dobozokat megkeresni és kivágni a tapéta alól, az összetekert nullákat szétszedve keresni, hogy bent melyik az a szál. Most ott tartok, hogy van az előszobában két doboz egymástól másfél méterre (köztük nem találtam mást), mindkettőből a másik felé indulva egy kék szál, amik a földdel és egymással is nullát mutatnak. Ha ezeket kihagyom és a helyüket a két dobozban összekötöm egy külső vezetékkel, akkor az egész földszinten bármelyik világítás levágja a FI-t egy felvillanás után (pont mintha a földre kerülne a kimenet), plusz nem mennek a konyhai konnektorok (a konnektorokat egyébként korábban mértem, ott nem volt N-PEN kapcsolat sehol - mondjuk nem Mohmok, hanem párszáz K-k vannak köztük). A konyhába egyébként a kettő közül az egyik dobozból van az átmenet, de nem az a kék megy át, amit lekötöttem.
Amit eddig szétszedtem, minden hibátlanul volt egyébként, és a két doboz között a falon tényleg semmi nincs, szóval nem sok ötletem maradt.
(#) Horvath65 válasza xeri hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
A konyhai dugaljak közül nincs valamelyik a mosogató alatt? Jártam úgy, hogy a mosogató körül a szivárgó víz hónapok alatt lassan beszivárgott a dugaljba és olyan kocsonyás trutyi lett. No azzal jött meg a baj, álandóan lenyomta az ÁVk-t, körbeszigeteltem a mosogatót azóta nincs probléma.
(#) VIM válasza xeri hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Szia! A világítási áramkörben nincs véletlenül energiatakarékos vagy ledes fogyasztókat tápláló kapcsoló üzemű táppal ellátott rész? Azokat le kellene választani a hibakeresés idejére.
(#) proba válasza xeri hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Egymástól 1,5m lévő dobozok között ha nem mozdul a vezeték, sanszos hogy nem is oda megy. Ha mindkettő a földhöz képest nullát mutat, akkor egymáshoz képest csak nullát mutathatnak, nincs rá garancia hogy azonosak. A következő észrevétel, ha valamely vezeték és a föld között nincs legalább Mohm, azt is illik megkeresni, mert a jövő héten hónapban random fogja dobálni a FI relét.
(#) BarnaPili hozzászólása Szept 17, 2023 /
 
https://www.facebook.com/marketplace/item/1412033266235729/?ref=fac..._share
Sziasztok!
A belinkelt hozzászólásban említett gép tegnap eldobta a munkakönyvet. A kapcsolót feszigetve el-elindul, de így már nem lehet vele dolgozni. Mivel garis, elindítottam a garanciakérelmet a Lidl felé.
Viszont holnap vennem kell egy másik gépet, mert a nem lett kész az összes horony. Egy Graphite márkájú többtárcsás gépet tudok most kiszorítani a költségvetésből.
A dolog szépsége, hogy a ház fele vályog, ami vissza van bontva a nyers falig. Ezt rémálom megmunkálni. Haladna benne a gép, de a kieső kavics méretű vályogdarabok eltömik a gép szívónyílását, ami abból tudok, hogy okádja a port.
Mennyire alkalmasak a többtárcsás gépek a a vályogot marni?
István
(#) VIM válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 17, 2023 / 1
 
Szia! Egy átmeneti kézi megoldás. Annak idején sokat kellett ilyen falakat becsövezni de csak tűzoltócsákány és kis szöghúzó pajszer volt de csak a vízszintes horony volt vele szemetelős.
(#) BarnaPili válasza VIM hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Ilyen eszközt agyaltam, hogy a vályogot lehetne vele hornyolni. Nem egy ökör ára, szerintem beszerzek egyet.
(#) Atis57 válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Szia!
A'70-s években kisbaltával estünk neki a vályogfalnak.(vésés gyanánt )
Amikor a kovácshoz elvittük a kicsorbult baltákat , kikérdezte mit műveltünk vele --s duplaárban
élezte ki ezeket.
(#) BarnaPili válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
A csöveket és a dobozokat ugyanúgy gipsszel be tudom ragasztani? Sok helyen a vályogtégla szélére esik a szerelvénydoboz, ott van elég nagy lyuk. A porothermnél nincs ilyen gond.
(#) VIM válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
A csöveket meg tudod akasztani 80-100-as szöggel keresztbe leszorítva a horony aljába. A dobozoknak ha nagyobb üreg lenne kipottyanva akkor az üreg aljába szintén 3-4 nagyobb (hosszabb) szöget kell beütni ikszelve, hogy ne tudjon kifordulni a gipszhabarcs. A szögek fejeibe bele tud kapaszkodni a massza és a dobozzal benyomva biztosan tartja a helyén. Méterenként ikszelheted (rögzítheted) a csöveket és ahol kemény jó állagú vályogtégla ott használhatsz rövidebb szögeket. Ha nem akarod benne hagyni a csövezésnél használtakat, mert tartasz a rozsdától, akkor átmenetileg hasznáj csavarhúzót beszúrva és úgy haladj a gipszeléssel.
(#) zolika60 válasza VIM hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
A vályog nem nagyon szereti a gipszet. Folyamatosan repedezni fog. Inkább vályoggal tapasztanék. Nem véletlenül csak oda tesznek vályogfalba csövet ahová elkerülhetetlen és a villanyvezetékek nagyobb részét a padláson helyezik el. Így csak függőleges csövek kellenek a falba, a kötődobozok pedig a padláson vannak.
(#) xeri válasza Horvath65 hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
'Sajnos' nincs, 40 centivel a pult fölött vannak.
Következő: »»   942 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem