Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1115 / 1121
(#) Travolta válasza veroka hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Ezt meg tudom erősíteni. Korábban nekem is volt hasonló probléma. Kapcsoló csere megoldotta.
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Próbálok sorba válaszolni.
Kb. 2-3 hete van a hiba, de fokozódik. Csatlakozós USB. Operációs rendszer Win11.
Nem csatlakoztattam új eszközt, esetleg hálózaton keresztül elértem új/másik nyomtatót.
Azt nem tudom volt-e éppen akkor frissítés, mert a Windows gyakran frissítgeti magát.
A próbált egerek mindegyike hasonlóan viselkedik, és egyik sem új.
Használok egérpadot, sötétszürke, zselés kéztámasszal és szövetszerű bevonattal, illetve kicsit nagyobb mint az átlag.
Ha jól értem, mivel nyilvánvalóan nem fogok mikropacsolót cserélni, akkor egy új egér megoldja a kérdést? A fokozott rángatás miatt egyébként is gyakran kell egeret cserélnem (1-2 évenként), de mindig kábeltörés miatt, viszont a mostaninak még nem járt le az elvi ideje (kb. fél éves).
Van olyan egérkonstrukció, ami jobban tűri az ilyen típusú használatot? Több monitort is el kell érjek, így még a nagyobb egéralátéten is akár 2-3 szor is fel kell emelnem és odébbtenni, hogy átérjem az összes monitorfelületet. A felbontást nem csökkenthetem, mert ha odaértem ahová kell, akkor már kell a pontos pozicionálási lehetőség.
(#) img válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Nem megoldásként: ha rajzolsz, akkor egy Wacom digitális rajztáblát javaslok.
(#) veroka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
mondom, cseréld meg a gombokat. Ha a mikrokapcsoló a hiba oka, akkor nem fog jelentkezni amikor a jobb egérgombot használod baloldaliként. Így legalább el tudod dönteni, hogy kell-e új egeret venned.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Mi tántorít el a vezeték nélküli egértől? Nálam még játék mellett is sokáig (2018-2023) bírta az előző (kapcsolócsere azért volt benne kb. négy év után), s a mostani ugyan olyan fajtát is gyűröm már lassan egy éve... Alis link
Ennek előnye, hogy beépített akkus és USB-ről tölthető, mindeközben továbbra is használható. Három fokozatban lehet a pontosságát állítani, könnyű, halk és kényelmes. Az akku üzemideje jó kérdés, havonta talán kell tölteni (minden esetre könnyen szét lehet szedni és a benne lévő 16340-es akku gyorsan cserélhető, ha már gallyra ment volna). Van egy hp vezeték nélküli egerem is, az kényelmetlen, nehéz és lassú

A problémára visszatérve - szerintem gyanús, hogy a használt egereid nem bírták a kiképzést, illetve érdemes lenne az egérpad nélkül kipróbálnod a mostanit. Az egérpad koszolódása is tud érdekes meglepit okozni, a sima mozgáskihagyás mellett akármi is előfordulhat (leginkább mozgásszervi bajok, de hülyült már meg úgy is egerem, hogy a gombnyomás nem ment a csillogó felületen).
(#) bbb válasza img hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
A wacomtól pedig lehetőleg olyat, amin látja is mit rajzol, a simát nekem nem sikerült megszokni... Persze azt meg kiterjesztett képernyőként használva át kell állítani, hogy az legyen az elsődleges, különben nem ott fog érinteni, ahol gondolnád, a koordinátáit nem képezi át, hanem mindig a saját abszolút koordinátáit küldi
(#) Macsek71 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Hasonló "hibát" tapasztalok én is ... (W10 + olcsó USB madzagos egér)
A rágcsáló pár napos kora óta rendszeresen "kattint" a jobb gombbal ...
Ez valahogy úgy néz ki, hogy pl. egy weblap olvasása közben megjelenik a "jobbklikkes" menü...
Másik vicces tulajdonsága, hogy véletlenszerűen elugrik a kurzor néha pár pixelt, néha fél képernyőt
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Pénztárca függő.
(#) bbb válasza img hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Jól lement a sima rajztábláik ára, mióta utoljára néztem. Az biztos, hogy jó cuccokat csinálnak, de nekem nem áll rá a kezem, nem sikerült megszokni. Amikor a Wacomtól kölcsön kaptam egy Cintiq-et, az viszont élmény volt. Sokkal jobb volt azzal rajzolni, mint sima érintőképernyőn, vagy tableten, pedig ez se több annál - egy fullHD kijelző érintőpanellel.
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Nekem egy DTP-s felhasználásra tervezett táblám van tőlük, a legnagyobb méret (A3) amit valaha kiadtak.

Igen, amióta megjelentek a Kínai gyártók (egész jó) táblái és megtörték az egyeduralmát, azóta kénytelenek voltak normalizálni az áraikat.
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Sziasztok!

Továbbra is az Dell E6520 laptoppal szenvedek, amiről írtam már korábban.
Nekiálltam forrasztgatni a BIOS flash IC-ket, de sajnos béna voltam, nincs túl sok gyakorlatom a meleg levegős forrasztással és valahogy sikerült teljesen kinyírnom az alaplapot. Most már a Dell logo sem jelenik meg, semmilyen BIOS tartalommal, csak fekete képernyő. De szerencsére sikerült donor alaplapot szereznem használtan, csak nem pont ugyanaz a hardver verziója.
A régi lapom: LA-6561P REV:1.0 (A00)
És az új: LA-6561P REV:2.0 (A01)

Miután tönkretettem az alaplapot, rájöttem arra is, hogy mégsem kellett volna forrasztgatni! Csak már túl későn. De lehet a csipeszes SO-8 csatlakozóval a lapban is írni/olvasni! Egy angol nyelvű fórumban kaptam tanácsot, hogyan kell. A Winbond flash IC-k /HOLD és /WP lábait le kell választani a programozó áramkörről, valamint meg kell támogatni megfelelő erősebb külső 3,3 V tápfeszültséggel az IC-ket programozáskor (ahogy azt sejtettem is az elején), mert a programozó gép USB portjáról jövő táp kevés neki. Lényeg, hogy ne essen le a feszültség, az alaplapra csatlakozáskor is megmaradjon a 3,3 V. És így már tökéletesen tudom írni és olvasni is a flash IC-ket, csipeszes csatlakozóval, kiforrasztás nélkül is.

Az újonan szerzett alaplapot beszereltem és rendben működik. Kíváncsiságképp, most már ismerve a helyes módszert a forrasztás nélküli flash írogatásra, ráírtam a régi, halott alaplapomról lementett flash dump-ot. A másik fórumon kaptam annyi segítséget, hogy egy fórumtárs kitörölte a lementett dump-ból az UEFI boot-ra vonatkozó BCD bejegyzéseket és elküldte nekem módosítva a dump-ot. Ezt írtam bele az új lapba és így is elindult a lap! Szóval jól sejtettem, eredetileg csak ez volt a gondja a régi lapomnak, csak a BCD adatok sérültek, ezért nem bootolt. Megmenthető lett volna, ha nem forraszgatom széjjel.

Most annyi gond van a régi BIOS-szal használva az új lapot, hogy bootoláskor POST után mindig kiírja pár másodpercre, hogy "ME is in recovery mode". Ez valami Inteles Management Engine lenne, amiról azt olvastam, hogy biztonsági dolgokért felel. Gondolom ennek az ME-nek nem tetszik, hogy a rev 1.0 BIOS-t töltöttem a rev 2.0 lapra. De ezt az üzenetet leszámítva minden tökéletesen működik! Lefuttattam több tesztet is, minden rendben. Windows bebootolt szépen, annyi van, hogy az Eszközkezelőben megjelent egy új, eddig ismeretlen "PCI Serial Port", ami hibát mutat, pedig BIOS-ban le van tiltva a soros port, de ezzel a aprósággal együtt tudok élni.

Ami nagyszerű dolog, hogy a régi BIOS-t rátöltve megváltozott az új lap integrált hálózati csatolójának a MAC címe, a régi halott lapom MAC címét kapta meg! Nem is tudtam, hogy a MAC cím is a flash IC-ben van. Kíváncsiságból hex editorral rákerestem a 6 jegyű hexa MAC címre a rátöltött BIOS bináris fájlban és megtaláltam simán, kódolatlanul a h 0x3000 címtől kezdve.
Igazából azért fontos a régi alaplap ID, MAC, stb, mert a régi gépemen volt egy fontos szoftver, amihez a liszensz a gépem hardveréhez volt hozzárendelve és nagyon körülményes lenne pótolni, újra regisztrálni ezt a liszenszet az új lapomhoz. A lapcsere után sajnos el is tűnt a liszensz, de miután ráírtam a régi lap BIOS-át az új lapra, újra él a liszensz!

Szóval azt hiszem akkor hagyni fogom így a laptopot. Szerintetek mennyire jelent nagy gondot ez a bootoláskor megjelenő "ME is in recovery mode" hibaüzenet? Ha egyébként működik minden, akkor használhatom így is a laptopot, jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1
 
"Eszközkezelőben megjelent egy új, eddig ismeretlen "PCI Serial Port", ami hibát mutat, pedig BIOS-ban le van tiltva a soros port, de ezzel a aprósággal együtt tudok élni."

Az nem a soros port hanem az i2s port, aminek a driverét kellene telepítened.

"ME is in recovery mode"

Rosszul lett szerkesztve a BIOS. Meg egyszer neki kellene futni, teljesen törölve az ME régiót.
(#) pittti válasza Andralin hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1
 
Ha legközelebb ilyen problémád lesz, innen le tudod tölteni a programot ami a nálad fellépett hibát javítja. Azonkívül még rengeteg hasznos util, bios file, leírás is található ezen az oldalon...

https://www.alisaler.com/uefitool-0-28-0-bios-editing-tools-download/
(#) Andralin válasza pittti hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Köszi a tippet, időközben már én is kikupálódam egy kicsit.

Már próbáltam ennek az UEFITool-nak egy újabb verzióját (NE alpha 57), de azzal nem tudtam belenyúlni, módosítani semmit. Aztán egy kis keresgéléssel ajánlották valahol a 0.21.5 verziót, na azzal már engedne módosítani, de eddig még nem mertem hozzányúlni, mert nem tudom mi mit csinál.

Te tudod használni ezt az UEFITool-t? Ha megint ilyen hibám lenne, akkor meg tudod mondani, hogy konkrétan melyik elemet kell eltávolítani, hogy a BIOS-ban tárolt BCD bejegyzések törlődjenek? A BIOS Region alatti valamelyik részt?
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
> Rosszul lett szerkesztve a BIOS. Meg egyszer neki kellene futni, teljesen törölve az ME régiót.

UEFITool-al nem engedi törölni az ME region részt. Viszont engedi rá az Extract és Replace műveleteket.
Arra gondoltam, hogy az új alaplap mentett dump-jából extract-al kiimportálnám az ME region-t és azt Replace-el beletenném a régi alaplap dumpjába. Abba a dump-ba, amivel most szépen működik az új alaplap, csak dobálja az ME hibaüzenetet.

Szerinted ez működhet, ez lenne a megoldás, amit javasoltál? Vagy ha nem, akkor hogyan tudnám törölni az ME régiót? És ha teljesen törlöm, az nem okozna még komolyabb hibát, mint ez a látszólag ártalmatlan hibaüzenet?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nem valószínű, hogy sikerül, mert az ME régiónak saját biztonsági aláírása van és az akkor nem fog stimmelni. BadCaps-en lenne érdemes érdeklődnöd, ott meg is csinálják neked.
(#) Régi motoros hozzászólása Márc 23, 2024 /
 
Üdv! Érdeklődnék, szerintetek miért van az, hogy a Boottracer mindig más időt mér?
Normálisnak gondolnám ezt, ha még ósdi HDD -n lenne a rendszerpartíció, de így NVMe meghajtón?
HDD még csak nincs is a gépben.

BOOT time.png
    
(#) KBal76 válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Tényleg zavar az a 4-5 másodperces eltérés? Ezer oka lehet, kezdve a kerekítési hibától egy bekapcsolt nyomtató/szkennerig, bedugva felejtett (vagy odébb dugott) USB egértől/adaptertől/pendrájvól, bármilyen szoftver/driverfrissítések vagy apróbb konfiguráció változásig, Win. indexelő szolgáltatás állapota, lapozófájl mérete, stb.
(#) Régi motoros válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Ugyan nem megyek Tiszának miatta, csak kíváncsivá tett. Nincs semmi USB meg más hardver sem bekapcsolva, bedugva vagy átdugva. Lapozófájl tiltva. Driver szoftver frissítés szintén semmi. Ezek az indítások azonos feltételek mellett történtek. Lehet valóban az indexelő szolgáltatás, vagy a W update lehet. Mondjuk a W update letiltás után megnézem majd változik e valami.
(#) img válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Te is fekete öves "measurebator" vagy?
(#) Régi motoros válasza img hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Annyira azért nem vagyok elvetemült, csak szöget ütött a fejembe...
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) jani1987 válasza veroka hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Tessék.
(#) img válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nekem a BootRacer lassította le a gépemet.
(#) Régi motoros válasza img hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nálam se sokáig lesz, csak most, hogy az utóbbi pár napban volt róla szó, kipróbáltam.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Kiírta mit csinálj. Add ki neki szépen ezt a parancsot és utána telepíti:
  1. sudo apt-get install mc
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Meg van de végül nem parancssorozni kellett hanem a szoftver kezelőbe keresgélni.
(#) vizor válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Idézet:
„Hasonló "hibát" tapasztalok én is ... (W10 + olcsó USB madzagos egér)
A rágcsáló pár napos kora óta rendszeresen "kattint" a jobb gombbal ...”

Hmm, akkor nem nekem vannak furcsa képzelgéseim géphasználat közben. Annyi a különbség, hogy ritkán csinálja és nem szokott elugrani a kurzor. W10, olcsó de jó egér, szövet pad és kizárólag a jobbgomb amit ritkán használok. Többel is csinálta így mikrokapcsoló hiba nem lehet.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 24, 2024 /
 
Sziasztok!
Van egy külső 500Gb-os vinyo amin játékok vannak, most véletlenül ki lett húzva a gépből anélkül hogy el lett volna távolítva az óránál a Hardverből. Ha be dugom a gépbe nem ismeri fel pittyen de nem látja semmi. A Lemezkezelő sem ,próbáltam a MiniTool Partition Wizard Professional-al is az sem. Valamivel vissza lehetne szerezni ,vagy fel ismertetni hogy lássa a gép? ,vagy repülhet ki az ablakon?
Válaszokat köszönöm!
(#) pittti válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Meg kellene nézni az eszközkezelőben, hogy a lemezmeghajtók között látszik-e. Ha igen, akkor be kell olvastatni a kötetinformációt. Ez lehet,hogy segít.
Ha a lemezmeghajtók között nem szerepel, vagy a kötetinformáció mérete nulla, esetleg nem olvasható be, akkor marad az íves javítás (jobb kézzel, bal váll felett...).
(#) xxxyyy válasza pittti hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Simán lehet ez kettős hiba is: én kipróbálnám másik 2 USB potban is.

[off][/off]Amúgy az "íves javítás" kimerítheti a "Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése" -t. Ha az ablakon hajítod ki és egy járókelő fejéről az úttestre esik akkor + könnyű teszti sértés és közúti veszélyeztetés.
Következő: »»   1115 / 1121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem