Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   81 / 193
(#) tirisztortetróda válasza reloop hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Szia. Megpróbálok utána járni, hogy valóban ez a kapcsolás van megvalósítva.
(#) tirisztortetróda válasza jakusv hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Igaz, hogy terhelés alatt nem mértem meg a tápfesz esést, de a trafó amit használok, minimum egy 200 w-os végfokhoz elég. Ráadásul nem kezd el torzítani sem az erősítő. Persze ettől még lehet, hogy neked lesz igazad,ezt meg kell majd mérnem, akkor derül ki.
(#) dvd hozzászólása Nov 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni az erősítőmhöz egy koppanásgátlót. Ki is néztem magamnak ezt a védelmetBővebben: Link.De ahogy olvasgattam a 80 oldalnyi hozzászólást, elbizonytalanodtam. Sokan írják hogy nem igazán hatékony az egyenfesz ellen mert alacsony az érzékenysége, úgy emlékszem hogy valamelyik ágon 25V-nál old a relé. Valamint a C3-as kondi kérdése aggaszt.(sorba vele egy másikat hogy bipoláris legyen).A kérdésem az hogy érdemes e megépíteni vagy ha nem akkor melyiket javasoljátok. Ehhez egyébként már megvannak az alkatrészek. Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv Dávid!
(#) reloop válasza dvd hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Szia! Proli007 volt oly szíves és tökéletesített rajta: Bővebben: Link
(#) dvd válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Szia!
Tehát ha jól látom akkor egy plusz tranzisztort kell berakni (BC556B), valamint T4 kollektora és T1 bázisa közé nem kell az 1N4148, ahogyan az R10-R4 közé sem.Viszont akkor a C3-t is kiegészítem bipolárisra.Ezekhez a változtatásokhoz készült már nyákterv, mert gondolom így az Alkotó féle PDF formátumú már nem aktuális.
Üdv!
(#) reloop válasza dvd hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Készítettem egy módosítást Majki rajzához. Negatív DC hibánál -0,7V kerül az elkóra. Legjobb tudásom szerint ezt még elviseli a kondi, nem kell feltétlen bipoláris. A működése is szimmetrikus. Kipróbálva nem volt, várd meg a fórumtársak észrevételeit.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Lenyúltad az ötletemet.
(#) RobyBoy hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítségét,egyenlőre az UPC-s megoldást választottam.Épp most maródik a panel... Remélem beválik.Annyi kérdésem lenne még hogy ehhez lehet külön tápot használni???(csak azért mert a dobozban a táp rész már így lett kialakítva...)
(#) reloop válasza RobyBoy hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Szia! Itt az volna lényeg, hogy a végfok tápjáról megy (max. 60V) és annak szekunderéről kap AC-t.
(#) dvd válasza szamóca hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Szia Szamóca!
Az lenne a kérdésem hogy amit belinkeltél ki lett már próbálva, mert ha igen akkor csak kiegészítem a Majki féle clipp résszel, és akkor +-40V-on jó is lenne.
(#) dvd válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Igen én is visszaolvastam, és azt hiszem Alkotó írta hogy nem kell túl bonyolítani ezt a dolgot(elkó).Akkor ezzelBővebben: Link még várjak?
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Helló! A BC556B a D3-on keresztül kellő biztonsággal lezárja T1-et? Bővebben: Link
(#) RobyBoy válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
A fene, na mindegy legfeljebb a segédtáp jó lesz az előfoknak és a hűtésnek..
(#) reloop válasza RobyBoy hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
A T4 emitterére kénytelen vagy a végfok +tápot kötni. Valóban kár volna átalakítani a kapcsolást.
(#) RobyBoy válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Igen,most már látom.Az általad módosított majki-s védelem DC figyelője így mennyit javult??Illetve ennél az UPC-snél lehet tudni hogy mekkora DC-nél old??
(#) reloop válasza RobyBoy hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
A Majki-s módosításhoz én is várom a jártas kollégák véleményét.
Az UPC1237 adatlap tartalmazza a 2-es lábra vonatkozó érzékenységet, tipikusan +0,62 és -0,17V. A négyes lábra menő, DC figyelő ellenállás - adatlapon R4 - AC feszültség függő. Értékét az 5.ábra alapján válaszd ki. Korábban helytelenül tételeztem fel az IC működését, ezért elnézést kérek.
(#) szamóca válasza dvd hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Ez egy atom biztos, pöccre induló, jó kis kapcsolás! Én 20 éve ezt használom. (kb 15-ször építettem már meg) Széles tápfesz, tartományt ölel át, a zéneres stabilizátor része miatt. Ezzel univerzálisan használható 12V-tól igen magas tápfeszültségig is. (de utóbbihoz már át kell méretezni, ill. cserélni kell a stab . tranyót nagyobb fesztűrésűre. )
Átlátható, egyszerű a működése.
-ZD1 értéke az alkalmazott relé feszültségének a függvénye, amihez a két soros tranzisztor C-B, B-E feszültsége ~2,4V, és T6 stabilizátor B-E 0,6V-nyi feszültsége összesen tehát 3V + adódik hozzá.
-A bekapcsolást R4-en keresztül feltöltődő C2 végzi, ami a gyakorlatban ~3 másodperc alatt töltődik fel T5 nyitási feszültségére.
-Az AC-bemeneti rész D1 egyenirányítás után, R5-ön keresztül gyorsan tölti fel C3-at és kapcsol a T4 tranyó.
Kikapcsolásnál C3 kis értéke miatt gyorsan sül ki, s ezáltal zár a T4, ejtve a relét, stabilan véd a kikapcsolási tranziensektől.
- A T1-T2-T3 ra épülő DC védelem, +0,63V és -1,3V DC fesznél már kapcsolt, ezt mértem anno. ha jól emlékszem. R1-R2-őn összegződik a két csatornáról jövő jel. Ha pozitív DC kerül az erősítő kimenetre, az feltölti C1 kondit, (ide bipolárt, vagy antiparallel kapcsolt két elkót illenék tenni) és a T1 Uny feszültségének elérésekor nyitja, és R3-on keresztül kisüti C2-őt, ezzel zárja T5-öt, és elejti a relét. Negatív DC feszültségnél nyit T3, ami nyitja T2-őt, és R3-on keresztül kisüti C2-őt, ezzel zárja T5-öt, és elejti a relét.
Készítettem paneltervet hozzá, de itt szeretném kérni Alkotót, ha van ideje, kedve hozzá, tervezzen egy kis profi színvonalú NYÁK-ot hozzá. Szerintem megérdemli ez a kis olcsó, de jó kapcsolás.
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Hello!
A kérdés jogos. Sajnos nem, éppen határértéken van. Csak azért fog működni, mert a relé meghúzáshoz a tranyónak szüksége van bázisáramra. Ez a csámpás megoldás mindössze csak azért született, hogy kész áramkörbe valahogy be lehessen drótozgatni a változtatást.
- Az általad feltett módosítás sokkal korrektebb, mindössze én a PNP tranyó bázis-emitterébe tennék egy pld. 100kohm-os ellenállást, hogy a hőmérséklet emelkedésével megnőtt NPN kollektor-bázis viszáram ne tudjon gondot okozni. Így a negatív és potzitív feszültségérzékelési szintet szimmetrikussá lehet egyben tenni.
- Az R3 és felette a dióda, viszont igazából szükségtelen, mert a bázist így is 100mV alá tudja húzni a PNP tranyó.
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Szia! Köszönöm a választ.
A "lebegő bázis" elkerülte a figyelmemet, az észrevétel teljesen jogos.
A DC védelem tranzisztorainak az alacsony szaturációs feszültségét belátom, ki is műtöttem a diódát.
Remélem a rajz követi a leírtakat.
(#) dvd válasza szamóca hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Szia!Engem meggyőztél . Az a helyzet hogy én +-40V-ról járatnám, konkrétan az erősítő tápjáról.Úgy nézem ahhoz nem kell változtatnom mert a relém is 24V-os. Ezt is ki lehet egészíteni a Majki-féle clipp résszel? Mert ha igen akkor azt hozzá illeszteném.
Üdv!
(#) szamóca válasza dvd hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Ha szükségesnek gondolod igen, hiszen külön áramkör, csak a testpont közös.
(#) dvd válasza szamóca hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget! Megpróbálok összehozni neki egy NYÁK-ot Sprint-be. Amint lesz valami eredmény, jelzek .
Még egyszer köszi!
Üdv!
(#) dvd válasza dvd hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szia Szamóca!
Készítettem a rajzodhoz egy NYÁK-ot Sprint-be. Ez az első saját tervezésű nyákom, úgyhogy lehet nem a legprofibb terv. T7 és környéke a CLIPP rész, itt lehet hogy zavaró lesz egy kicsit a számozás mert újra számoztam. Megtennéd hogy megnézed?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
(#) proli007 válasza dvd hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Hello!
Ha nem gond.. Annyi hibát látok, hogy a tranzisztoroknál T1-T2-T3-T7 felülnézeti képből van rajzolva (helyesen), T4,T5 alulnézetből. Vagy is utóbbiaknál az emitter-kollektor fordítva van. Továbbá D5 Led is fordítva van.
Hangszórónál, közvetlen a relé lábára forrasztod a vezetéket? Mert forrpont ott nincs. Egyébként a relé mérethelyesen van ábrázolva?
üdv! proli007
(#) dvd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szia!
Azt elfelejtettem írni hogy a T4 és T5 azért van úgy rajzolva mert nem akartam a C-E között huzalozni, tehát ott az van hogyha szemből nézed a tranyót akkor a bázis lábát előre fele kell majd egy kicsit meghajlítani a beültetésnél. Bocsika de másképp nem tudtam megcsinálni nem igazán vagyok még jártas ebben a progiban. A diódát illetve a hangszóró csatlakozást javítottam. A relé egyébként mérethelyes, megmértem.
Csatoltam a javított verziót.
(#) proli007 válasza dvd hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Hello!
Akkor ahogy a leányom mondta valaha "balettoznak a tranyók".. Nem kötözködés képen mondom, de azért így cseppet megtévesztő a rajz, mert a tranyó szimbóluma fordítottan van ábrázolva.
(Egyébként kis töpizéssel meg lehet oldani a helyes bekötést is. Csak a C2 és C3-at kel a tranyók másik oldalára tenni. GND ott van a T5 emitterénél. D1-el átugorni a GND vezetéket, R5-el a T5 kollektor vezetékét. R4 eleve azon az oldalon van, R3-al lehet egy kis gond, de azt C1+ és T1b vezetékét átugorva lehet a T5 felé vezetni. Ekkor a GND lesz útba, de az meg C4-től a relé lábai között is felvezethető..) De ezek csak tippek.
üdv! proli007
(#) dvd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Nem kötözködsz, teljesen igazad van. Azért is raktam fel hogy olyan ember nézze meg aki gyakorlottabb ebben
Megfogadom a tippeket és megpróbálom áttervezni. Minden esetre is köszönöm a segítséget és a gyors választ.
Üdv!
Dávid
(#) dvd válasza dvd hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Kicsit átrendeztem az előző, "becsapós" tervet. Ha valakinek van kedve, és ideje megnézheti. Aztán ha van valami hiba, akkor írjatok .
Üdv!

Védelem.lay
    
(#) proli007 válasza dvd hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Hello! Én most már jónak látom.. üdv! proli007
(#) dvd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia!
Rendben.Köszönöm a segítséged! Amint lesz időm megépítem élesben.
Üdv!
Következő: »»   81 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem