Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   16 / 42
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Kezdetben kikapom a terhelő ellenállásokat, hogy a feszültséghiányt zárjam ki, majd elkezdek gondolkodni... Azzal a programmal nem tudom mennyire biztonságos vizsgálódni, mivel akkor értelmezésem szerint a kimenő jelt vissza kéne vezetni a hangkártyába ami magas feszültséget eredményez...
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
A szkópoláshoz nem árt egy kis rutin, és valóban biztonságosabb egy külső jelgenerátor, de illett megemlítenem.
Ha sikerül nyugalmi áramot áramot mérned, akkor a lehetséges torzítási okok közül egy tisztázódni fog.
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
A szkóp felejtős mert nincs szkópom, a hangkártyával meg nem szeretnék játszani... Kiszedtem a terhelő ellenállásokat, így nagyobb erőre kapott, 26V közelében van a feszültség, de még mindíg bezavar valami... Nem tudom, lemosom a nyákot szódabikarbónás desztilláltvízzel, hogy elkerüljem a sósav mellékhatásait, bár szerintem nem húz át sehol mert rendesen letöröltem...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Amúgy az nagy gáz ha a 47µF -s komdik helyett 100 -ast raktam?
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Nincs jelentősége. Szerencséd, hogy méretben belefért
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Akkor az nem zavar be... Amúgy lemostam szódabikarbónával a nyákról a savat, eléggé habzott, és lehet az IC forrasztásánál is használtak mert ott nem savaztam de habzott rendesen... Szóval most kint van az erkélyen száradni, majd ha kész jelentem az eredményeket...
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Valamiről lemaradtam... Milyen savról van szó?
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Az normális hogy üresjáratban(no kábel, csak konnektor 220V) a 6-7 lábakon 0,12V, a 10-11 lábakon 0,16V van? Ezekről megy a jel a hangfalakhoz, és akárhogyan járatom az első két páron mindíg alacsonyabb feszültség van...
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Forrasztásnál szoktam picit a végekre tenni(sósav), nem ismerek más hatékony módszert a forrasztandó felület megtisztítására, így meg ha a közelébe teszem a pákát fölfut az ón a savazott részekre. Utána letörtlöm ha maradt rajta sav illetve, ha végeztem a végén lemosom szódabikarbónával, és desztillált vízzel... Ezzel szoktam spórolni a nyákokat, mert sokszor a hőtől is följönnek a vezetősávok, jobb minél kevesebbet dolgozni rajta. Javasoltak már gyantát, meg vásároltam egy rakás pasztát, de nálam valahogy egyik sem ért semmit...

Amúgy közben megszáradt a cucc, így beszedtem a napról. Első észrevétel, hogy csak az egyik része szólt, akárhogy csavargattam a balancot, ekkor elkezdtem nagyobb fokozatra kapcsolni, lassan helyrejött... Gondolom maradtak még vizes részek, ahonnan elpárolgott a hőtől a cucc... Azomban a zavar még mindíg fönn áll(mintha gyengült volna kicsit) de lehet csak én érzem úgy... További ötlet? vagy IC csere?

Gyanakszom, az IC nem lehet rosz mert ha megdöngetem nem hallatszik a mellékzaj...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Megtisztítottam a nyákot fölülről is alkoholos kefével, és arra lettem figyelmes, hogy az IC körül ahonnan fölszállt az ominózus kondenzátor, minden tele van kis sárga szöszmöszökkel, és alkoholba oldva ragad a cucc. Lehet hogy ez a trutyi okozza a zavart?

UPD: a bekapcsolást követően újra csak az egyik oldala megy, viszont marhára fölmelegedett az IC!
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Szárítsd ki rendesen. Nyomtatott áramkört nem illik savval kezelni, mert kiszámíthatatlan átvezetéseket okozhat. Látogass el ide forrasztás ügyben.
Meleg IC-nél megmaradt-e a torzítás?
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Megmaradt. Most újra próbáltam, ismételten megy mind a két csatorna és az IC nem melegedik, de még mindg reszel és nagyon zavaró hogy miért csak akkor csinálja ha normális hangerőn van? Lehet érdemes lenne újraépíteni az egészet ahogy van... Csak sok meló meg mérnök infósként nem vállalkozék olyan feladatra ami egy villamos mérnököt is megizzaszt ... Köszi a linket, szétnézek mert tudom hogy nem illik savazni a nyákot, csak ez a módszer bizonyult eddig a leghatékonyabbnak, hátha találok valami jobb módot ennek a kikerülésére... Sajnos az van hogy az összes ismerősöm aki eddig gyantával és pasztákkal szenvedett, fölvásárolták a sósavkészletemet, így kicsit meglepődnék ha ezt nélkülözni lehetne valami ehez hasonló hatékony módszerrel ami nem bökdösi a nyákot.
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 / 1
 
Ennél az utángyártott STK-nál a tokon belül bármi előfordulhat, ezért nem lehet könnyen egyértelmű diagnózist felállítani. Bővebben: Link
Az 5, 8, 9 lábakhoz kapcsolódó tápszűrő kondik gondolom rendben vannak, a többi kondenzátor csatornánként elkülönül, ezért - mint kollégák írták is - nem tudnak pontosan egyformán hibázni a két oldalon.
Marad az IC csere, mint javaslat, de koránt sem garantálja a sikert.
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Igen IC csere de lehet csinálok egy új nyákot neki, rajta egy lm 1035 -el vezérelt hangszínszabályzóval, rengeteg időmbe és erőfeszítésembe fog ez kerülni de ha beindulna végre, már elérek vele valamit... Nem tudom 25,5V -ot kap és elvileg 26 kell neki, de akkor gondolom nem csak kisebb zavart okozna. Lehet utolsó próbálkozásként kiiktatom a trafót, és a helyére bekötöm a 28V -ig szabályozható ATX tápegységemet, talán azzal ha elérek valamit, de ha nem akkor kizárhatom a jelenség forrásából. Mondjuk azzal is kéne még gányolnom, mert a negatív ág nem lett megerősítve, így az továbbra sem képes 1A -nál többet adni. Ebbe nem tudom hogy oldották meg a hangszínszabályozást, de nem használtak IC -t hozza, viszont jól szól, csak a trimereknél reszel ha csavargatják.
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Ez akkor végfok visszacsatolásába iktatott hangszínszabályzó. Ilyenekkel szoktam álmodni ha túl zsírosat eszek vacsorára
A tápfeszültség igen tág határok között változhat, az semmilyen hatással nem lesz az IC-re ha 1-2V-tal módosítod. Ne foglalkozz vele!
A panel másolat elkészítése embert próbáló feladat, ha csak lehet kerüld el.
Erre az esetre van egy vészforgatókönyvem: Bővebben: Link
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Ez nem viszacsatolt dolog, mert mikor levágtam róla a bemenetet, hogy tudjam bekötni az ájfonomat élesben, elszállt a teljes vezérlés, tehát a bekapcsoló gombon kívül minden... Nem tudom hogyan működik van egy rakás tranzisztor és fóliakondi, bemegy a jel, csinál valamit vele és úgy megy az erősítőbe. Jobb lenne az IC -s vezérlésnél? Jó hangja van csak nekem ez sok(meg nem építem).

Amúgy nem szeretném ezt lemásolni ahogy van, egy új nyákot kéne rajzolni amin rajta van az hangszínszabályzó IC és molekulái, az STK és molekulái, valamint a trimerek lábai. Ezeket összekötni valahogy, kinyomtatni, kivasalni, maratni, pihenni, lálykolni és építeni.
(#) Gabó hozzászólása Szept 13, 2012 /
 
Olyan kérdésem lenne, hogy egy pioneer az460 as erősítőből kiszereltem a végfokot panelestül és élesztettem, indítottam égővel a saját trafójáról és rendesen elindult, de külön biztosítéka nem volt. A kérdésem, hogy mekkora biztosítékot kellene betenni? A biztifoglalat az AC oldalon van az egyenirányítás előtt.
(#) Nagy Tamás válasza Gabó hozzászólására (») Szept 14, 2012 /
 
Szia! Üzemkész állapotban teljes kivezérlésnél meg kell mérni a 230v ágban az áramfelvételt.(sorba kötni egy ac ampermérőt)
Ha mondjuk 1A az áramfelvétel akkor kb. 1,5A bizti kell. Ez megvédi a tápegységet egy esetleges rövidzárnál.
A DC oldalon ugyanígy mérni kell. (dc ampermérő)
(#) vipera1997 hozzászólása Szept 26, 2012 /
 
Hello rátudna nézni nekem erre valaki?ez alapján csináltam meg köszönöm
(#) Gabó hozzászólása Szept 26, 2012 /
 
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy stk4211V-s ICvel szerelt végfokom. A mute láb a testre van kötve alapból. A kérdésem az lenne, hogy ha be szeretném a mute lábat kötni, hogy kapcsolható legyen akkor ha átkapcsolom, hogy mute funkcióba legyen akkor azt "hagyjam a levegőbe lógni" vagy máshova kell kötni?
(#) vipera1997 válasza Gabó hozzászólására (») Szept 27, 2012 /
 
Képet vagy valami kapcsolási rajzot a végfok pontos nevét vagy valamilyen adatod tudnál még mondani?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
(#) tibi1219 hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
sziasztok!van egy végfokom stk 4231 II-vel felépitve.nos az a problémám hogy a jól felragasztott 24 voltos relém ami a kimenetre kapcsolta a jelet egy bulira készülés közben mikor pakolgattam hordoztam az erősitőt valószinüleg elengedett és valamelyik lábakon rövidrezárodott de ez ugy nyilvánult meg hogy egy ideig ment a gép de szokatlanul alacsony jelszintel azt hittem biztos a telefonnak van magas bemeneti impedanciája,és egyszer csak elnémult a gép.ugy kezdödött amikor hazahoztam hogy besem huzott az a relé ami leszakadt.rámértem a kimenetre és az egyik oldalon kijön a féltáp.ebből kifolyolag féltápvédelem nem engedi szolni a másik felét.ha kicserélem az stk-t akkor mennyi az esélyem arra hogy ujra feláll az áramkör és a védelem kiold?

Shift gomb beragadt?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) bihari laci válasza tibi1219 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
Szia ,ha kicseréled a végfok ic -t ,de ugy hogy elöbb átvizsgálod a többieket is ,a panelon hogy, ok legyen a dolog és utánna csere .
(#) tibi1219 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
A panelon csak passzív elemek vannak (ellenállás,elko,stb) azok nem hiszem hogy tönkrementek volna vagy megnyujtotta az értékeket TALÁN.azon gondolkodtam hogy a felek mentek tönkre legalábbis az amelyik miatt tönkre ment az ic.
(#) tibi1219 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
*relék mentek tönkre
(#) bihari laci válasza tibi1219 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
A rele nélkűl is megyen az ,stk ha jo,gondolom a kimenetet kapcsoja a relé a hangszorokra.
(#) szamóca válasza bihari laci hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
De ha mint írja a féltápfesz kinn van a kimeneten, relé nélkül máris dörzsölhetik a kezüket a hangszóró kereskedők.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) tibi1219 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
közben nagy unatkozásomban kivettem az ic-t és üresen elinditottam az erősitőt.az eredmény: relék behuznak szóval az áramkör ép csak új ic kell o
(#) bihari laci válasza szamóca hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
SZia a kiprobálá a jo stk ic vel értem ,ha zárlatos akkor már nem ajánlott, a proba csak a csere.
(#) tibi1219 hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
helo! kérdésem hogy stk-s végfokot lehet 4 ohmra terhelni??
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Következő: »»   16 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem