Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   482 / 960
(#) mraulajos válasza Bakman hozzászólására (») Okt 28, 2016 /
 
Nem értettél meg.
Egy sorba van 6 armatúra, egy kapcsolóval működik.
Fel kapcsolom, felgyullad mind a 6, majd kettő elalszik.
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 28, 2016 /
 
Értettelek, erre artam, hogy sok oka lehet, miért alszik ki.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1
 
Dehogynem! Az csak fizikailag van sorba a mennyezeten. Villamos szempontból párhuzamosan vannak kapcsolva, tehát a kapcsolón kívül semmi közük egymáshoz. De ha 6 van felszerelve, akkor lehet 3*2 elosztásban van a három fázisra kapcsolva és a kapcsoló három fázisú. Tehát ha a háromfázisú kapcsoló egyik fázisa kontakthibás, akkor az arra a fázisra kötött kettő, elaludhat.
(#) (Felhasználó 119324) válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Általában a lámpák (lámpatestek) világítanak, felvillannak, fényt bocsájtanak ki, de nem láttam egyet sem még "felgyulladni" vagy "égni" ...
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Már majdnem elbizonytalanítottál.
A lap tetején Proba leírása a helyes, bocs.
(#) kristikoma válasza kaposznyak hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Ilyen helyiségbe kizárólag por-pára védett lámpatest alkalmas(IP65 védettséggel). Rövid használatra felesleges a fénycsöves. Létezik megfelelő védettségű hajólámpa, E27 foglalattal, abba tegyél LED-es fényforrást. Az felkapcsol azonnal, van hideg és melegfehér, illetve nem fogyaszt sokat. Egyre olcsóbbak már. Ha van forgó gép használatban(köszörű), akkor kell hagyományos izzós világítás is.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Majdnem. A 7 pont. Ha a gyújtó hideg, rövidzárban van, és rövidre zárja a fénycsövet, nem? Az igaz, hogy kiveheted, ha már világít a fénycső, mert annak működésekor a fénycső gyújtónak szakadásban kell lennie. És a bimetáll csak akkor van szakadásban, ha meleg. És mitől marad meleg a bimetáll? A parázsfény lámpa pedig csak akkor világít, ha a bimetáll szakadásban van.
Ez szokott a villogás (újragyújtás) egyik oka lenni, nem világít a glim, kihűl a bimetáll, rövidre zárja a fénycsövet, az kialszik. A zárt bimetáll rövidre zárja a fűtőszálakat, az biztosan felfűti a bimetallt, az megszakad, begyútja a fénycsövet, ami addíg világít, amíg a bimetáll ki nem hűl.
Azért tud kihűlni, mert nincs a glimmben kisülés, ami melegítené a bimetallt.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) Tomi111 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2016 / 1
 
Üdv! A gyújtó hidegen nincs rövidzárban! Bekapcsoláskor az első fél-egy másodpercben melegszik be(ezalatt világít), ekkor kerül rövidzárba, majd egyből hűlni kezd, és szakítja az áramkört. Ekkor gyújt be a fénycső. (ez egy-két másodperc alatt lejátszódik) A begyújtott fénycső üzemi feszültsége már kisebb, mint ami a gyújtóban lévő parázsfénylámpának kell, így tovább nem működik, hideg marad.
(#) Tomi111 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Üdv! Ez lehet előtét hiba és cső hiba is. Inkább az előtétre tippelek. Jártam így több (20-25db) darabbal pár éve. Bekapcsolva világított kb egy-másfél másodpercig, majd kialudt. Osramok voltak mind, 2×58W. Nem a cső volt rossz. Viszont itthon a műhelyben pont a múltkor cseréltem csövet. Ennél ( Osram 2×36W)bekapcsoláskor csak az egyik világított, a másiknak csak izzott a két vége, majd mindkettő kialudt. A hibás csövet kicserélve azóta is működik. Mondjuk az itthoni a prof. változat, előfűtéssel indul, az előbbiek egyből gyújtottak( az olcsóbb változat). Nem is régi előtétek voltak, nem voltak egy évesek, hát nem sokat bírtak.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Ha a gyújtó hideg, rövidzárban van, és rövidre zárja a fénycsövet, nem?

Nem. Akkor van nyitva.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 29, 2016 / 1
 
Rámértem, igazatok van, nyitva van, nem rövidzárban.
Mikor rájöttem, már nem tudtam javítani. elnézést
(#) kaposznyak válasza kristikoma hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Kösz.

Forgó gép nincs, inkább tároló, mint műhely.
(#) mraulajos válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Idézet:
„bekapcsoláskor csak az egyik világított, a másiknak csak izzott a két vége, majd mindkettő kialudt. A hibás csövet kicserélve azóta is működik.”

Igen, én is ezt tapasztaltam, ezt szerettem volna már valakitől hallani, hogy ez előfordulhat e, de ezek szerint igen. Egy három csövesnél is ez a helyzet. Kettő begyullad, a harmadiknak izzik a két vége pár mp. ig, majd mind elalszik. A rosszat kicserélve, működik rendesen.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) gyuszo hozzászólása Okt 30, 2016 /
 
Adott egy 40 m2-es könnyűszerkezetes családi ház 2 személy részére . A lakás energiaellátása csak elektromos energiával lenne ellátva. Tehát a fűtés, meleg-víz, sütés-főzés, mosás stb.
Elégséges a a szolgáltatói alap 32 A, vagy inkább 3x16 A és mellé a bojlernek a vezérelt 16 A ?
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 30, 2016 / 1
 
3 x 16 és vezérelt a bojlernek, esetleg a fűtésnek is. Három fázis általában jobb, mint az egy.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Egyik kollégám butaságnak tartja a 3 fázist, ha nincs óriási nagy energiafelhasználás, mert ha nulla szakadás történik rossz helyen, akkor minden eszköz tönkremegy. Nekem erről nincs kialakult véleményem, viszont ez az infó is igaz.
(#) gyuszo válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Annyit tennék még hozzá, hogy a csatlakozó vezeték az épülethez a mérőhelytől 35 m és földkábeles megoldás lenne.
(#) papo69 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
3*16A kiindulásnak, és vezéreltre is ugyanennyi. Ez bővithető a későbbiekben ha szükséges lenne.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Köszönöm a megerősítő válaszokat én is így gondoltam .
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
(#) ötfelezős válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
A legcsutkább kis zsákutcák kivételével az utcai hálózat úgyis három fázisú, tehát a veszély megvan. A saját hálózaton meg... na, elvileg a gondos gazda pont ott tudja a jövőt befolyásolni azzal, hogy rendszeresen karbantartja/tartatja a berendezést.
(#) VIM válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
Szia! A "sógoroknál" lehet, hogy butaságnak tartják, mert meg tudják fizetni a szakmunkást és azzal végeztetik el a munkát de idehaza nagyon sokszor a "de jó lenne ha volna három fázisom" sóhajtás hangzik el. Persze először soknak tűnik a beruházási összeg de a velejáró "kényelem" sokat ér majd a továbbiakban. Ha mégis egy említett nulla szakadás történne azon a rossz helyen, talán mégsem történne akkora kár mint amekkora egy villámcsapás alkalmával egyetlen fázison.
(#) Kovidivi válasza VIM hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Jó amit írsz. Itt van két szép ellenpélda a villámcsapással, és az utcai hálózat sérülésével. A 3 fázis felé hajlok inkább én is. Egyébként meg kell egy túlfeszültség védő, és a nulla szakadás sem okozhat elvileg gondot.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Az attól, illetve a következményeitől nem véd meg.
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 2
 
Nos. Feltételezzük, hogy szabványos a szerelés (TN-C-S hálózat, PEN földszondával) és egy fázisú hálózat. Ez gyakorlatilag az jelenti, hogy a szolgáltatói vonalról kap a háztartás 1 fázist és a PEN-t. A PEN potenciálját földszintre hozzák földélőszondával a lakáselosztóban (vagy fogyasztásmérőnél ebből a szempontból közömbös). Ebben az egyfázisú rendszerben ha a PEN megszakad a földszonda előtt akkor szinte észre sem lehet venni, mert az áram a munka nullán visszafolyik a PEN sínre és az áramkör a földszondán keresztül záródik, így nem történik áramütés és a fogyasztók is működnek (viszont nem üzemszerű állapot!). Ha a szétválasztás után a munka nulla szakad meg, akkor a fogyasztók nem működnek (lévén nem zárt az áramkör), de életveszély nem áll fent. Ha PE szakad meg akkor a készülékek tovább működnek, de egy földzárlat esetén a védelem nem aktiválódik (áramütés!). A végére hagytam a legrosszabbat, ha a PEN vezető szakad meg a földszonda után, de a szétválasztás előtt. Ebben az esetben a munka nullán visszafolyik az áram a PEN hídra, a szolgáltatói vonal felé nem tud záródni az áramkör, és a földszonda felé sem, így hát elindul vissza a PE vezetőn és a fázisfeszültség megjelenik a földelt készülékek fém testén, a védelem ez esetben sem tud aktiválódni, biztos az áramütés (lévén az áramkör azon a személyen záródik aki megérinti a földelt készüléket).
Most nézzük a három fázisú rendszert (szintén TN-C-S, PEN földszondával). Ha a szétválasztás utáni PE szakad meg ugyan az a helyzet mint az egyfázisúnál. Ha az N szakad meg akkor kétesélyes a dolog, ha a három fázis között szimmetrikus a terhelés akkor a munka nullán nem folyik üzemi áram. Észre sem venni a N szakadást, meg sem emelkedik a hálózati feszültség a fogyasztó sarkain. Ha a három fázis között a terhelés nem szimmetrikus akkor kiegyenlítő áram folyik a munka nullán (ennek értéke grafikusan (vektoriálisan) számítható a három fázisáramból, de minden esetben kisebb mint a fázisáramok), így a fogyasztók sarkain a feszültség csökkenhet és nőhet is, a fogyasztóktól függően. Mivel a PE nem szakadt így nem történhet áramütés (anyagi kár viszont keletkezhet, de ez másodlagos). Ha a szolgáltatói PEN megszakad a földszonda előtt akkor ugyan az az eset mint az egyfázisú rendszernél, az üzemi áram a földszondán keresztül záródik. Ha viszont a PEN a földszonda után, de a szétválasztás előtt szakad meg akkor szimmetrikus terhelés esetén a fogyasztó földelésén nem emelkedik meg a potenciál, nem keletkezik áramütés, viszont ha a terhelés aszimmetrikussá válik akkor az aszimmetria mértékétől függően nőni fogy a fémvázon a feszültség. Ez akkor éri el maximumát ha a terhelés abszolút aszimmetrikussá válik, vagyis már csak egy fázist terhelünk, ebben az esetben viszont már egy fázisúvá válik látszólag a rendszerünk.
Összefoglalva:
Szerintem a három fázisú rendszer a biztonságosabb, mert megfelelő tervezés esetén (a három fázis között szétosztott terhelés) a munka nullán (így a szolgáltatói PEN-en sem) folyik áram, N szakadás esetén sem keletkezik feszültségnövekedés, és életveszély sem áll fent. Aszimmetrikus terhelés esetén is, ha nem csak egy fázis van terhelve akkor a fémvázra kiülő feszültség alacsonyabb mint a 230V, esély van arra hogy csak "megcsíp" és nem öl meg. Három fázisú rendszernél a PEN kötések sincsenek annyira terhelve.
Vagyis szakszerű szerelés és karbantartás esetén mind a kettő ugyan olyan biztonságos, jobban mondva egyik sem veszélyesebb a másiknál.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Egyfázisú rendszernél ezt a legrosszabb, utolsó esetet lerajzolnád? Nekem nem teljesen világos, bevallom.
(#) gyuszo válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Itt egy rajz, ha ez segít .
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia! Profi az okfejtés! Én nem akartam ennyi karaktert belepumpálni a dologba és attól tartottam, hogy kihagyok valamit az eshetőségből. De miért is szakadna el az a nulla!? Ennek a valószínűsége a lakossági hálózaton nagyon valószínűtlen az egyéni lakáselosztóknál pedig hogyan is fordulhatna elő ilyen baleset? Az talán már kimerítheti a szándékosság fogalmát. Az iparban talán a munkagépes vehemencia terhére lehetne írni hasonló esetet de ez is megkérdőjelezhető. Szóval nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, hogy pont nálam és pont velem fog ilyen történni, előbb fog történni egy villámlátogatás, mint egy "nullaszakadás".
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Hozzászólásokat olvasva azért ne feledjétek el a következőt: Valószínű, mint szakemberek, mindenki meg tudja csinálni a különböző munkákat, amik itt elhangoztak, leírtak, de ha baj van, akkor jön a következő kérdés - biztosító, szolgáltató stb. felől - ki csinálta hivatalosan!!! (papír a lényeg a munkáról) - és teljesen mindegy, hogy mennyire szakszerűen volt az a rendszer kiépítve, ha találnak egy apró hibát, és azt keresik, mert tudják mit kell keresni ...
(#) Kovidivi válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Köszönöm. Mindent, korrektül összefoglaltál, tisztább lett a kép is!
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Nem túl gyakori tényleg, szabványos szerelés mellett egy esetet tudnék mondani, mégpedig amikor elfúrják a vezetéket. Márpedig dolgokat a falra felfúrni gyakran szoknak a háztartásban.

Nálunk itt Gútán történ olyan, hogy a szolgáltatói PEN megszakadt mégpedig a tetőtartón (légvezetékes bekötés, nem légkábel), még a fogyasztásmérő előtt. Földszonda persze nincs. A házban az áramkör a gázcsőre kötött EPH bilincsen keresztül záródott, ami mivel laza volt, szikrázott! Még jó hogy észre vették, mert ha sikerül átégetnie a szikráknak a gázcsövet akkor berobbant volna! Szerencsére időben észrevették és kijavították a hibát.
Következő: »»   482 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem