Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozó XP-n
 
Témaindító: papy, idő: Jún 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) papptamas01 hozzászólása Okt 19, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!

Van több őskori programozóm,a felvetésem az lenne :
Miért ne lehetne kis PIC programozót csinálni ami az ujjabb tipusokat is piritja??
Természetesen nem JDM féléket,Usb-re !Haggyuk a soros párhuzamost,egyenlőre,mellesleg JDM-hez van vigasztaló ötletemi s NE busuljatok lehet jelet csinálni hozzá kis plusszal ->Műveleti erősitővel már eldönthető a logika,max kell hozzá egy középponti tápot csinálni még a TL80-82 is elég lehet de van pöpecebb is ilyenre....
(#) Stadi válasza papptamas01 hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
Idézet:
„Miért ne lehetne kis PIC programozót csinálni ami az ujjabb tipusokat is piritja?? Természetesen nem JDM féléket,Usb-re !”


Ezt már feltalálták. ICD2 a neve.
(#) potyo válasza papptamas01 hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
Idézet:
„max kell hozzá egy középponti tápot csinálni még a TL80-82 is elég lehet de van pöpecebb is ilyenre....”


Van hát, max232 jelzéssel ellátva, RS232 szintillesztő.
(#) moktec hozzászólása Máj 29, 2008 /
 
Sziasztok! Nemtudom van-e köztetek olyan, aki vásárolt a bai elektronikától pic égetőt? Kínlódok vele egy ideje, de az istennek sem megy. Ismertek esetleg valami roppant egyszeű égetőt, ami 16F84-et, 16F628-at tud? (persze működő progi is kéne hozzá...) Igazság szerint kezdő vagyok ezen a téren, és sürgőesn be kéne égetnem egy 16F84-et, de nem nagyon jön össze. (bár 20 éve műszerész vagyok...) Ha rádiótechnikában, amatőr adó-vevő, megfigyelővevő kérdésben segíthetek sikítsatok, ugyanis huszonpár éve építek rádiókat. Előre is kösz mindenkinek.
(#) SzervízMacska válasza moktec hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
Nem tudom milyen égetőt vettél, de gyanítom, hogy valami JDM tipusú lehet. Azzal ne is kínlódjál! Anno én is vettem egyet az Urbán Elektronikában. Volt olyan gépem, amivel működött, de sok örömöm nem volt benne. Felháborító, hogy ilyen 0 műszaki tartalmú, selejtes cuccokért pénzt kérnek. Ha még nem késő, kérd vissza az árát! Amennyiben gyorsan kell és jó minőségű, stabil cucc a Chipcad Kft-től vegyél egy PicKit2-t.
A legdrágább kiszerelésben is csak 8800+áfa. Ezzel a PIC-jeidet a céláramkörben tudod programozni, és a fejlesztés során lépésről-lépésre hardveresen debuggolni. Azon kívül beépített EEPROM memóriájába az égetendő programodat betöltheted, majd PC nélkül is programozhatsz vele. Ehhez csak egy 5V-os táp kell, miniUSB csatlakozóval ( pl. telefon- v. PDA töltő). A PC-vel való működtetéskor nem igényel külső tápot, és még a céláramkört is képes megtáplálni - az USB port terhelhetőségének határain belül.
(#) SzervízMacska válasza moktec hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
...ha magad szeretnéd megépíteni, akkor olvass bele a PIC kezdő kérdések topicba, ott több száz hozzászóláson keresztül taglalták ezt a témát, egyszerűen megépíthető pl. watt fórumtárs párhuzamos portra való áramköre, vagy a lap tetején a cikkek fülre kattintva megtalálhatod a két legprofibb gyári égető, a PicKit2 és az ICD2 klónjainak leírását. Esetleg a Microchip által javasolt 1xű égető az AN589.
(#) szilva válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
Elnézést, hogy közbeszólok, nem magamat akarom reklámozni, de ha valaki viszolyog a felületszerelt technikától, akkor ezt a PICkit2 klónt is megépítheti:

Bővebben: Link

Ebből nálam a fejlesztési példány próbaNYÁK-on, valamint a prototípus működik, és már jött pár visszajelzés, hogy megépítették, és gond nélkül, elsőre indult, működik.
(#) moktec válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
Köszönöm a segítő ötleteket! Szerencsére megoldódott az égetőm. A 7406-os volt gyárilag döglött benne. Egyébként könnyen lehet, hogy rászánom magam egy PICkit2 építésre, ugyanis a forgalmazó másfél hónapra igéri a szerkentyűt. Más kérdés: nem ismertek olyan pic-es FLC mérőt, ami még működik is? én küzdök egy ideje a (http://www.cqham.ru/lcmeter3.htm) címen találhatóval, de semmit sem akar csinálni. Pedig szupi lenne egy ilyen kicsi, és mégis sokat tudó műszerecske. Üdv mindenkinek Tibi
(#) SzervízMacska válasza szilva hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
Gratula!

Ha előbb látom, lehet hogy a tiédet építem meg, így viszont vettem 1 gyárit. Viszont az EEPROM-ok miatt talán jobban jártam így. Egy esetleges helyszíni javításnál jól jöhet.
(#) kaqkk hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
Sziasztok Volna egy kérdésem . Van az oldalon egy
Szegedi vagy Szegedhez közel lakó Pc mágus aki
vállalná a pk2 hex ujraégetését 18f2550 pic-be?
(#) Kicsa hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Szevasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek!
Megépítettem az alábbi kapcsolást de nem nagyon akar működni.
Égető
A jelenség egyszerű,hibát ír az ic prog.Verify adress ...
Ha kiveszem a picet belőle...és a 74ls05öt is akkor a helyzet a következő : A74ls05 2 lába..ami a 2 tranzisztort kapcsolgatja...oda 1 kohmon át 5Vot adva a 2 feszültséget a tranzisztorok kapcsolják.Ha bentvan a pic...akkor az egyik led kialszik és a T1es tranzisztor melegszik rendesen.Ezt a részét nem nagyon értem...
előre is köszönöm szépen a segítséget.
ui.:próbáltam asztalin és egy laptopon is...
Üdv Kicsa

A linket javítottam--vicsys
(#) kobold válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Nekem nem tetszik annyira ez a kapcsolás, pont emiatt. A T1 bázisát épp hogy testre kellene húzni a nyitáshoz, nem Vcc-re, mert pnp-s. Viszont a 7405 kimenete 5 V-nál magasabb sosem lesz (még annyi sem), a Vpp meg 13 V, vagyis 7 V akkor is van a bázis és a 7405 kimenete között, ha elvileg ki van kapcsolva a tranzisztor, így meg ugye nem lesz kikapcsolva, a lineáris tartományban marad és melegszik.
A Vpp-t kapcsoló tranyók elé kellene egy npn-es, darlingtonba kötve az eredetivel, és az adatvonalakat meginvertálva a programban már jó lenne.
(#) szilva válasza kobold hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Vagy a 05-öt kellene 06-ra cserélni, az OC kimenetű, és tán 15V-ig felhúzható a kimenete... A PIC Vss és Vdd lábai közti hidegítő kondenzátor hiánya is okozhat galibákat ennél a kapcsolásnál.

Minden esetre szinte szó szerint ugyanezzel a hibával, ugyanezzel a kapcsolással volt gondja a "PIC miértek..."-ben az elmúlt napokban egy fórumtársunknak, akinek a végén sikerült a hibákat kikapálnia a kapcsolásból és PIC-et égetni vele. Érdemes lenne ott körülnézni a megoldáshoz, esetleg vele felvenni a kapcsolatot.
(#) kobold válasza szilva hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Ott a stabilizátorok összevisszasága, meg a hidegítő kondik hiánya volt a gond, de jobban belegondolva nem egy stabil kialakítás ez. A 7406 30 V-ot is elvisel, az jó lehet, az ellenállásokat kicsit át kell kötni.
(#) Kicsa válasza kobold hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
vicsys! köszi szépen!
Szóval nem tudom,ez már a 3. égetőm..és ez sem nagyon működik.Tehát a cél nekem is ez az összekalapálás lenne most.A tranzisztor csak akkor melegszik ha a pic bentvan,egyébként nem.A hidegítő kondik 100 nFosak? Csak simán a pic tokjához forrasztom az 5-14 es lábak közé? Idő közben sikerült kinyúvasztani a melegedő tranzisztort,kicseréltem.Esetleg akkor megnézem a másik topicban is hogy mit sikerült vele kezdeni...Egyébként a 12.65 V a 13-14es láb között nem elég? Mert 'manuálisan kapcsolva' ennyit ad a lábra...
köszi szépn
Üdv Kicsa
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Nah megint én,kivettem ugya 74ls05öt és végigmértem a lábakat.Gépre sem volt kötve,csak tápra az égető.
Mindenhol a 7es lábhoz képest mértem...
2-es láb 12.85 V
4-es láb 5V
6-os láb 5V
8as láb 12.86V
11-es láb 5V
12-es láb 5V
14-es láb 5V
Ezek jók így? Szerintem nem annyira...Üdv Kicsa
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Bocsi hogy megint új hszt írok csak nem tudom már szerkeszteni az előzőt. Tehát még egy érdekes dolgot vettem észre.A T3as tranzisztor csak egy ledet kapcsol. Érdekes...mert ha 28 lábú picet raknánk bele elvileg akkor kapcsolatban áll vele viszont a 18lábúhoz meg hozzá sem ér,nincs hozzávezetés. Ez normális így?

t3.JPG
    
(#) szilva válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Igen, normális, mert a 28 lábúnak oda kell kapcsolni a Vpp-t. A Vpp kapcsolgatására ezért van 2 áramkör is kialakítva. Végig kellene követned azt is, hogy mit és hogyan kell beállítani a progiban ehhez a PIC-hez.
(#) Kicsa válasza szilva hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Hát igen,ez a gondom még hogy sehol sincs leírva hogy hogyan kell pontosan beállítani. Az Xp-s driver okés meg a hardver is de például a hardware chek...meg ott a láb invertálások sem világosak...lehet hogy csak szoftveres gondom van? Szóval nem tudnátok egy leírást keríteni? sajnos én néztem de mindenhol csak a hardver beálllításokat találom...
kösszi szépen
Üdv Kicsa
(#) szilva válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Én csak olvastam még ezekről a progizókról, nem volt még hozzájuk szerencsém a gyakorlatban. Talán watt mester jobban képben van, próbáld meg tőle megkérdezni!
(#) Kicsa válasza szilva hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Egyébként én azt nem értem hogy írtam a feszültségeket a 13-14 láb között... 12.65. 5-14 között 5V...és ha berakom a picet,az egyik led kialszik és a tranyó melegszik mint az állat. Kiveszem,jónak tűnik minden...ez hogy lehet... az a baj hogy ilyen 'rejtélyes' problémák voltak a másik 2 égetőnél is...egyik JDM volt kb 6 alkatrészes..a másikat meg már nem is tudom..az is valami lpt portos csoda volt..lehet hogy a porttal van a baj? Nem értem..Hardware cheknél ha mclr-t 'kapcsolgatom akkor a ledje ki be kapcsol. Viszont a másik..annak is így kellene eljárnia? Mert az nem okés...
köszi Kicsa
(#) szilva válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Sajnos ezekre tényleg nem tudok mondani semmi jót, mert hülyeséget meg nem akarok. Egy korábbi hozzászólásodban írtál két lábon is a 13V körüli feszültségről, az teljesen hihető, mivel ez az áramkör két helyen kapcsolja a Vpp-t, ugyanis a különböző lábszámú PIC-eknek különböző lábaira kell azt kapcsolni. Egyébként pont ez az, ami elég nyűgössé teszi a dolgot, és igazából Te tudnád ezt lépésről lépésre egy multiméterrel végigmérni és letesztelni. A méréseket a cél PIC foglalatában kellene mérni PIC nélkül, és nem a 7405 környékén. Talán kiderül valami turpisság.
(#) Kicsa válasza szilva hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Hát addig addig nézegettem amíg arra rájöttem hogy mivel fordítva van benne a graetz...így fordítva van a táp bekötés is a pic foglalatban.. meg a többi jel is...átkábeleztem de így sem jó,másik piccel sem.Az a középső led nem világít...arra lennék még kíváncsi hogy akkor a pic progizáshoz elvileg 5 láb kell.
GND...5V..ezek az 5-14es lábakra. Van még a 4as lábon kb 13 V és van a 12es 13as láb..ez utóbbi 2 data és clock. Nade melyik melyik? Illetve az hogy a data és a clock jel az lpt csati hányas tűire mennek?
Üdv Kicsa
(#) watt válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Levélben javasoltad, hogy jöjjek a topicba....
Első off észrevételem, hogy nincs kedved írni az áramkör megálmodójának, hogy a nyáklapon fordítva van a graetz? Ez akkora hiba, ami tönkre teheti a 7405-öt rögtön és vele együtt akár az LPT portot is. Ha PIC-et teszel bele, akkor a PIC-et is.

Tehát most első körben ellenőrizd le PIC nélkül, hogy működik e a 7405, ami kapcsolja a tápokat is.
Ezt a Programozó check menüjében a pipák be, ill. kivételével tudod megtenni. Csekkold végig és írd fel milyen feszek vannak a PIC foglalatban a táp és a Vpp lábakon a testhez képest(felső táp IC középső lába), be ill. kikapcsolt állapotban. Két Vpp is van erre figyelj(a programban is kettő pipa kell legyen ehhez)
Ha ez megvan, írd meg az értékeket, utána tovább léphetünk!
(#) Kicsa válasza watt hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Szia!
Először is köszönöm hogy segítesz.
Másodszor : Próbáltam neki írni,az oldalán található címre.Sajnos email címnél több nincs megadva...onnan viszont a mailer daemons dobja vissza hogy nem létezik. Próbáltam más fórumon is utolérni,2004 óta nem nagyon találtam tőle bejegyzést.Tehát ez az út kilőve.Viszont nem csak a graetz van fordítva hanem (lehet hogy csak én bénáztam) a pic tápellátása is...stb stb.A 74ls05nek a táp lábai jók,az működik rendesen.A pic foglalat 4es lábán mérem ugye a programozó feszültséget : Ez 12.65 V nálam. Ha programban az mclr-t kapcsolgatom akkor ez jól követi.Ehez tartozik az egyik piros led is. A Vcc lábat is tudom kapcsolgatni programból..ehez ugyan led nincs de meg is jelenik a 14es lábon az 5V van a 0 V. A pic 5. lába az 5V-os stab ic gnd-jén van...Tehát földön.Akkor elvileg ezek jól működnek...már csak a 13as és 14es lábak helyes kötéséről nem vagyok meggyőződve,melyik melyik...(a párhuzamos porton)
Illetve van egy másik piros led is az áramkörben,erre nem jövök rá hogy mi az.Mert a hozzá tartozó tranzisztor...az 2 pontra van bekötve...a 28 lábú pichez illetve egy ledet kapcsol. Már említették hogy ez egy másik feszültség,tehát elvileg akkor az f628a-hoz külön táp rész van.Tehát akkor elvileg ezzel ne is foglalkozzak?Illetve az is a problémám hogy az Ic Progot sem tudom beállítani,nem tudom hogy mit kell invertálni és mit nem. Aztán jobb oldalt a pic beállítás sem tiszta,ahova a pipákat kell rakni.Más hibát nem nagyon találok a hardverben,lehet hogy mostmár 'csak' szoftveres gond van?
Üdv Kicsa
(#) watt válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Idézet:
„Illetve van egy másik piros led is az áramkörben,erre nem jövök rá hogy mi az.”

Már volt említve, hogy két Vpp kapcsoló tranzisztor van, az egyik a T1, a másik a T3. A 28lábú PIC-eknek máshol van a Vpp lába, mint a 18 lábúaknak.

A hardware check menü nálad működik? Melyik égetőáramkör van kiválasztva az ICprog-ban?

(#) watt válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Van egy ötletem:
Töltsd le a - WinPIC800 - programot.
Állítsd be a csatolt képen látható beállításokat és a jobb oldali Test pipákkal teszteld le az áramköröd(PIC nélkül). Figyelj a képen látható ikonok kiválasztására, mert nem így jön fel a kép elsőre! (a pipás ikon nincs a képen, amire rá kell kattintani, hogy ez a kép feljöjjön. A rögzített konfiguráció pipát is ki kell venni.)
Mérd a feszültségeket az adat és az órajel vezetékeken.

Setup.GIF
    
(#) Kicsa válasza watt hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Az ic Prog hardware chek menü nekem működik,és ProPic2 van kiválasztva. Adelayt levettem már 6-ra meg 4re is,hátha ez a baj...
A programot letöltöm,csak azt nem tudom hogy a PIC 13as lába a data vagy a clock?Illetve a párhuzamos portnál az melyik tűre megy?
(#) watt válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Idézet:
„csak azt nem tudom hogy a PIC 13as lába a data vagy a clock”

Ha nem nyitod ki az adatlapot és az égető rajzát, akkor többé nem állok szóba veled!
(PGD => D => Data)
(#) Kicsa válasza watt hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 

Értem én csak az égető rajzán nem tudom hogy melyik melyik...Mert ott van D0-tól D4ig...meg lptgnd meg LPTACK láb.
Tehát mind2 lábat kimértem...időközben sikerült zárlatra vágni és fóliaszakadás de szerencsére minden túl élte...
Szóval beállítottam...kikapcsolt állapotban 0.12 V...bekapcsolt (test) állapotban pedig 4.92-4.93 V van mint a data mind a clock jelen. Akkor elvileg ez jó nem? És az mclrt...meg a másik 2 vpp-t is tudom kapcsolni rendesen...

Szerk : data-clock úgy megoldva...világos már
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem