Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1112 / 1112
(#) villanyipi válasza vladcepes hozzászólására (») Vas, 15:51 /
 
Erre könnyebben választ tudunk adni ha elmondod a játék nevét, sanszos hogy újra kell telepíteni de a mentések lehet megússzák.
(#) img válasza vladcepes hozzászólására (») Vas, 16:52 /
 
Szia!

A registry-ben lévő bejegyzéseit nem valószínű, hogy egyenként át tudod írni, így javasolt újratelepíteni a D-re.
(#) Udvari Zsombor válasza vladcepes hozzászólására (») Vas, 18:17 /
 
Steam játék esetén kiválasztható a játék telepítési mappájának áthelyezése, egyéb játékoknál pedig a mentések kimentése után újra kell telepíteni a játékot az új helyre.
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Vas, 18:20 /
 
Vagy hogy mindenki boldog legyen a jövőben is, ha egy meghajtó van két részre osztva, egy partícionáló programmal átrendezed a határokat.
Esetleg, készítesz egy parancsikont a könyvtárnak a könyvtár mappájába, utána az egész könyvtárat átmásolod a neked tetsző helyre. Ez után a parancsikont a könyvtár eredeti nevére átnevezed, és a hivatkozásait kijavítod az új helynek megfelelően. Ha nem jött be, a régi könyvtárat visszamásolod. ( azért az eredmény érdekelne..)
(#) Udvari Zsombor válasza proba hozzászólására (») Vas, 18:23 /
 
A parancsikon az csak egy lnk kiterjesztésű fájl, nem fogja tudni helyettesíteni az áthelyezett mappát.
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 18:43 /
 
Egy programmal működött, egy másikkal nem. Gyanítom igazad van. Nem tudom a winben van e valami linuxhoz hasonló linkelési lehetőség. ( régen mintha láttam volna, de lehet csak képzelgés)
(#) vladcepes válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 18:49 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Steam játék, tehát akkor ez lesz a jó amit írtál. (csak hogy ezt hol kell kiválasztani az majd meg keresendő ). A fiam gépe ,ő telepítette a C meghajtóra pedig mondtam neki hogy a D legyen
proba: két külön meghajtó van .
(#) Udvari Zsombor válasza vladcepes hozzászólására (») Hé, 13:46 /
 
Steam → könyvtár → játék → fogaskerék ikon → tulajdonságok → telepített fájlok → telepítési mappa áthelyezése. Csak olyan meghajtóra engedi rakni, amin van elég szabad hely, hagyni kell neki időt, hogy elszöszöljön az áthelyezési folyamattal.
(#) Udvari Zsombor válasza proba hozzászólására (») Hé, 13:47 2 /
 
Tudtommal Windowsban nincs Linuxhoz hasonló linkelési hókuszpókusz, csak az lnk fájlkiterjesztésű parancsikonok.
(#) Epu2 válasza vladcepes hozzászólására (») Hé, 16:32 /
 
W10 felett nem, de alatta a teljes Steam mappát átmásoltam egy másik partícióra. Onnan indítva a steam exét, újra be kellett jelentkezni, kicsit kavart de működött minden.
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Hé, 17:52 /
 
Hogy tudtoddal nincs, az nem jelent semmit. Vista óta van lehetőség rá NTFS fájlrendszeren, a 1705-ös Win10-ben meg még egyszerűsítettek rajta, hogy rendszergazdának se kelljen lenni hozzá. Bővebben: Link
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Kedd, 14:21 /
 
Ezt nem tudtam.
(#) Andralin hozzászólása Pé, 14:54 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni egy Dell Latitude E6520 laptoppal kapcsolatban. Sikerült szoftveresen tönkrevágnom a BCD store-t és most nem bootol. 
Egyedi multiboot-ot szerettem volna létrehozni rajta és az EasyBCD nevű programmal, Windows alatt manuálisan szerkesztgettem a BCD listát. Leírás alapján ez a program közvetlenül írja az alaplapon lévő NVRAM-ot, konkrétan az abban lévő BCD paramétereket (akárcsak a Windows saját bcdedit parancsa). Így tud új elemeket létrehozni az UEFI BCD listában, ami bootolás közben az F12 megnyomására jelenik meg és kiválasztható melyik BCD elemet szeretnénk használni a további boot-hoz.

Az egyik ilyen módosítás valószínűleg hibás BCD adatokat írt be az NVRAM-ba. Azóta halott a laptop. Bekapcsoláskor lefut a POST, ha lenyomom az F2-t vagy F12-t, azt még visszaigazolja, hogy érzékelte, majd a POST végén a Dell logónál megáll a folyamat és nem megy tovább. Próbáltam kivenni az RTC gombelemet, lehúztam a csatlakozóját, egy teljes órát vártam, de semmi változás.

Tudnátok abban segíteni, hogy fizikailag melyik IC-ben lenne ez az NVRAM tartalom, ami a BCD paramétereket tartalmazza és aminek a tartalma meghibásodhatott? Elképzelhető, hogy ugyanabban a flash memória IC-ben van, amiben maga a BIOS is? Olvasgattam olyat, hogy ez elképzehető lenne. Sikerült letöltenem az alaplap kapcsolási rajzát és azon sem találok más olyan IC-t, ami esetleg ez az NVRAM lehetne.

A kapcsolási rajzon a mellékelt kép szerinti flash IC-ket találtam csak. Netes leírás szerint itt az U52 maga a BIOS, az U53 pedig egy bizonyos EC, embedded controller firmware-je. És találtam neten dump-ot mindkettő flash-hez (E6520 BIOS + EC dump).

Mit gondoltok, hogy ha CH341A programozóval újraírom az U52/BIOS flash tartalmát, akkor az megoldhatja az hibásan beírt NVRAM problémát és megjavíthatom vele a gépet vajon? Érdemes lehet ebbe az irányba elindulni?
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:57

bios ec.jpg
    
(#) Skori válasza Andralin hozzászólására (») Pé, 15:51 /
 
Nekem egy Latitude E6540 van. Nem csak UEFI boot-ot tud. Win7, és linux van rajta, és MBR-ből bootolnak. A BIOS setupba sem tudsz sehogy belépni (ESC vagy F1, F2)? Egy pendrájvról kellene megpróbálni mbr-ről bootolni, valamilyen live rendszert, és esetleg az alatt megpróbálni helyretenni az UEFI-t.
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Pé, 16:59 /
 
Üdv!

Rossz helyen keresgélsz, mert a BCD Store BCD registry fájlja

- BIOS alapú működésnél az aktív partíció \Boot\Bcd könyvtárában,

- EFI alapú működésnél pedig az EFI rendszerpartíción található.
(#) Andralin válasza Skori hozzászólására (») Pé, 17:01 /
 
Sajnos egyik sem működik, a Dell logó után nem megy tovább. F2-vel BIOS-ba sem lép be, F12-vel a One time boot menu sem jelenik meg. Csak kiírja a jobb felső sarokba, hogy "Preparing entering Setup..." és ott áll akár egy óráig is.

Próbáltam kivenni belőle a merevlemezeket, kihúztam minden USB eszközt, semmi sem segít.

Ami érdekes, van két szervíz trükk: bekapcsolás közben ha nyomva tartod az Fn gombot, akkor egy BIOS Diagnostics-nak kellene elindulni, de ez is lefagy, nem lép be. Viszont a D billentyű + bekapcsolás egy display tesztet futtat le, érdekes módon ez az egy dolog, ami lefut, a kijelzőn leteszteli az alapszíneket, stb., majd a display teszt végén megfagy ugyanúgy.
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Pé, 17:09 /
 
A helyes válasz: is-is. Igen, lemezen is megtalálható a BCD. De mellette el vannak mentve az alaplapon is egy NVRAM-ként hivatkozott IC-be is a lényeges BCD paraméterek. Nagyon sokat olvastam az elmúlt 2 napban az UEFI rendszer működéséről, alapjairól és egyértelműen le van írva, hogy a BCD paraméterek az NVRAM-ban is tárolva vannak. És szerintem nekem ezt vágta tönkre hibás adatbeírással.

Gondolj bele, ha kiveszed a merevlemezt/SSD-t és bekapcsolod a gépet, akkor a korábban elmentett UEFI boot lehetőségek listája változatlanul megjelenik, amit alapesetben az operációs rendszer telepítője írt bele az NVRAM-ba. Ha csak a lemezen lenne tárolva a BCD, akkor szegény alaplap honnan "emlékezne" az elmentett UEFI boot lehetőségekre lehúzott vinyóval? Az az infó bizony a vason van tárolva. Sőt az E6520 BIOS Setup menüjében lehet alapszinten szerkeszteni is az NVRAM-ban tárolt listát, törölni lehet róla elemeket, illetve a sorrendet variálni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:10
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Pé, 17:17 / 1
 
Igaz, annyi módosítással, hogy alaplaptól (EFI-től) függ, hogy megtartja-e vagy sem.

Jó összefoglaló.

Szerk.: NVRAM-ként hivatkozott ROM-ként szerintem az EC-ben lévőre gondol.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:23
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Pé, 18:21 / 1
 
Igen, igazad van, olvastam azt is, hogy egyes alaplapok ha book során észreveszik, hogy eltűnt a lemez, akkor magától törli a vonatkozó sort az NVRAM BCD-ből. Az én E6520-asom viszont megjegyzi, nem törli magától.

Köszi a tippet! Akkor érdemes lehet az EC-t is újra flash-elni, ha sikerül összehozni.
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Pé, 19:25 /
 
Nem egyszerű, mert a HP-knak elég ortopédul titkosított, secure loaderes BIOS-a van, az EC-t pedig egyébként sem lehet "csak úgy" írni: Vertyanov, SVOD, RT809H 2024.1 programozó kell minimum, ott a CH341A nem rúg labdába (Az eredeti fekete PCB-s egyébként sem jó mert túl magas jelszintekkel dolgozik és szintillesztés nélkül kinyírja a flash-t. Van egy új verziója, CH341A v1.7 néven, az már kapcsolóval állítható feszültségű: 5v-3v3-2v5-1v8, de az csak a BIOS-t kezeli).

"On UEFI systems the things are even more complex - the BCD mirrors part of NVRAM too - so we have a synchronization of three "places":

- NVRAM (part of it)
- BCD on EFI System Partition
- HKLM\BCD00000000 branch of registry

Microsoft documentation says that that are only two "legal" ways for editing the BCD:

- using bcdedit (through single commands or scripting it)
- using BCD WMI Provider interface (programmatic way of editing)"

Forrás.
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:33
Következő: »»   1112 / 1112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem