Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   272 / 272
(#) sargarigo válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Ok, ok, fentebb már elfogadtam, csak szeretném egyben látni a dolgokat! Tehát a frekvenciák 100, 125, és 158kHz, ezekkel modulálok amplitúdóban (tehát árammal) egy egy lézert, és mindhárom lövi az egyetlen vevőt, ami meg három kimeneten jelzi hogy éppen ki lőtte meg. Felteszem egyforma lesz a jelkesleltetés mindhárom csatornán, úgyhogy ezt elhanyagolhatom, számomra ez nem hordoz információt.
Ez akkor jó így?
(#) pucuka válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Jól látod. Amit csatoltál, az egy DTMF dekóder., de ha csak három kell belőle, akkor csak az első három.
Érdemes azokat a frekvenciákat használni, mert azok eleget tesznek minden követelményeknek, nem kell neked számolni nem keveset.
(#) sargarigo válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Idézet:
„Érdemes azokat a frekvenciákat használni,”

Mármint ami a rajzon van, vagy amit fentebb írtam? Jobb lenne ha több kHz állna rendelkezésre, hogy legyen ideje detektálni.
(Egy forgó mű forgatja majd a lézert, és nagyjából egy másodperc alatt ér körbe. 1/360-ad másodperc áll rendelkezésre a detektáláshoz.)
(#) pucuka válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Én a DTMF frekikre gondoltam, ez szabvány, a T7 -es jelzésrendszer része, azt nem tudtam, hogy forog az adó. A detektáláshoz kb. 5 - 10 periódusra van szükség, ebből és a forgásidőből számolhatod.
(#) sargarigo válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
7.7kHz 8.25kHz és 8.97kHz lesz a választott frekvenciák. Az ic állítólag 500kHz-ig el tud menni. A 7700Hz az kb 21 periódus fokonként, a 9000 pedig már 25 periódus. Tehát van bőven tartalék.

Köszönöm szépen a segítséget, megpróbálom most már összerakni a dolgot!
(#) sdrlab válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Gondolom azt kiszámoltad, hogy a fok pontosság már 3m-en is kb 5cm bizonytalanságot okoz...?! Milyen pontosság a cél?
(#) sargarigo válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Csak saccra számolgattam. A cél a centiméteres felbontás lenne (nem pontosság), de szerencsére ez most csak játék. Ha öt centi lesz akkor annyi. Maga az elv kivitelezése a lényeg, ez viszont már évtizedes adósságom magam felé. A fokot elvileg lentebb tudom vinni microstep segítségével, kérdés hogy gyakorlatban ez mennyire lesz megbízható, mit tud majd a mechanika. A rover önmaga nagyobb lesz 10 centinél bármit csinálok vele, szóval bármekkora a bizonytalanság, még mindig eltalálja a helyet. A következő tíz évre jó buli lesz
(#) sargarigo válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Kérlek mutasd meg nekem hol találhatom meg ezeket a számokat, mert a szokásos forrásaim között nem találom a 2000-es évfolyamot!
(#) Feri007 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Anno olvastam az említett cikksorozatot.
Most nem férek hozzá ezen lapszámokhoz. A neten kerestem rá, úgy találtam meg, melyik évfolyam/számokról van szó. Kérdezd meg ebben a csoportban Rádiótechnika számok keresése
(#) sargarigo válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Köszi!
Következő: »»   272 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem