Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   258 / 258
(#) mek-elek hozzászólása Máj 3, 2022 /
 
Üdvözlök minden témalátogatót!
Egy segítségre szoruló öreg műkedvelő lennék. A kérdésem lényege, remélne itt megoldást, nem aminek a kiegészítésére szolgálna. Aminek a javítására kellene, az egy DAC órajele lenne. A kvarc típusa YRC 100.000. Nem találtam hozzá lábkiosztást. Így a negyedik láb funkciója ismeretlen számomra. A DAC rajzon is csak 3 láb jelölt. Erre azért lenne szükségem, mert le szeretném választani a közös tápról az órajelet, de test-telepileg, és jó lenne a kvarcot a panelen hagyni, mert nem tudom nem mászik e el a frekije a forrasztási hőtől. Ugyanakkor szemmel csak részben olvasható a panel vezetékezése. Azt már kinéztem magamnak, hogy a DAC chip a 29-és 30 lábán fogadja az órajelet, de jelenleg itt elakadtam az említett problémával.

Minden segítséget előre is köszönök!

ui.: elnézést a képminőségért, de csak kézből fotóztam, és a lényeg talán felismerhető.

kvarc.png
    
(#) Kera_Will válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Idézet:
„Így a negyedik láb funkciója ismeretlen számomra.”

Lónak is 4 lába van mégis megbotlik , ennek meg azért van 4 lába , hogy legyen mire támaszkodnia , el ne dőljön ... ennyi a lényeg .
NC ... Not in Circuit ... nincs bekötve az 1-es lába, mechanikai stabilitását adja a toknak.
Esetleg 2 didódás csúcs egyenírányítóval és 1 multiméterrel is körbe vizsgálhatod .
DC pontokon tápot vagy 0 kell mérned ahogy az elvi rajz is mutatja (klasszikus IC táp bekötés alapján). A kimenő RF jelet tudod a csúcs egyenirányítóval indikálni. a 8-as lábon.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2022
(#) mek-elek válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Köszi a gyors segítséget! Szóval csak egy lába köt a testre. Nem látok a panelbe, hogy hány réteges. Az alját háló fedi. Tartok attól, hogy akár több rétegű is lehet. Vagyis bizonytalan vagyok a test leválasztás miatt. Mit tanácsolnál ez esetben? Hogy függetlenítenéd a kvarctok test lábát esetemben? A 3,3 volt nem téma, mert az induktivitás felállításával meg lenne a dolog.
(#) sdrlab válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
És mit érnél el vele, ha leválasztanád a táp körét az oszcillátornak?? Amit meghajt, gondolom az a lényeg. Annak van egy közös pontja, amihez képest vár egy tiszta órajelet.
Ha leválasztod erről a közösről az oszcillátort, annak ugyan tiszta lesz a tápja, így mondjuk az órajel is az lesz..., viszont maga az órajel ugyanúgy zavar terhelt marad, hisz most már lebegő földje van, ami nincs merev kapcsolatban a meghajtandó bemenet földjével...

Érdemi javulást max úgy várhatsz, ha csak a táp ágát választod le, és szűröd meg jobban!
(#) mek-elek válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Én csak "műkedvelő" vagyok a témában, aki fiatal kora óta zenebarát jó hallással. Értem ezalatt a részletérzékenységet. Valamikor hajdanán csináltam ugyan egyszerű hordozható rádiót, később meg CB antennát 27 Mhz-re. Úgy emlékszem, hogy az ellensúly is sugároz. A hifiben tapasztalataim szerint a megfelelő csillagpontos földhálózatnak hallható eredménye van. Az említett szerkezetnek a jobbítására egy másik fórumon írták ennek az eljárásnak a hallható előnyeiről. Az említett panelnek "épphogy" tápolása van. A hangzásban történő javulását az eddigi megépítés számlájára írnám. Nehogy félre érts nem vitatnám az utolsó sorodat, de hajtana a kíváncsiság, ha ki tudnám vitelezni eredeti terveimet, akkor annak vajon van e hallható hozadéka. Az előzőekben írtakban említettem az első lépcsőt, mert azon nincs mit gondolkodni. És az valójában a utolsó mondatod.
(#) bigrobi hozzászólása Máj 11, 2022 /
 
FM vételre milyen csövek jók? A trióda része érdekel. Az ECC85 nagyon érzékeny jó vevát ad tapasztalom éppen, botantennával akár egy gyári rádió. De műs cső? Az ECH81? annaka triódája? A heptódával már fogtam FM adót de 110-120V jobban örül még az ECC85 80-90V is szépen megy de mit tud az ECH81 triódája, szerintem nem olyan frekvenciára tervezték.
(#) Gafly válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Kidobott TV tuner csövekkel sokkal jobban jársz...
Bővebben: Link
Élvezetes olvasmány.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2022
(#) tnl hozzászólása Máj 11, 2022 /
 
Sziasztok olvastam arról, hogy egy kvarc oszcillátorban egy
kristály tönkremehet, ha túl van vezérelve.

Mikor lép fel ilyen, és mit tehetek ellene?

Nálam a 8MHz-s kvarc 7.4 V Vpp -on rezgett ami szerintem túlzás.

Az alábbit építettem meg a Youtuberól , amit csatoltam. Ráírtam pirossal,
amiket megváltoztattam.

cr_osc.jpg
    
(#) Medve válasza tnl hozzászólására (») Máj 11, 2022 / 1
 
Csökkentsd a tápfeszültséget.
(#) bigrobi hozzászólása Máj 11, 2022 / 1
 
Abból dolgozom amim van ECC85 az van amit nem tudtam hogy az EF80 vagy 89 amiből van szinten jo FM vételre. Egy csomó új csövem van de legtöbb ECH81. PCF82-vel már csináltam kísérleti rádiót. Bővebben: Link De ez most jobban szól és botantennával
Következő: »»   258 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem