Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   242 / 242
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Ha ltspicében modellezek egy ilyen erősítőfokozatot,
az mennyire lesz valós?
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Nagyjából, amennyire a modell az.... Érdemes lehet vagy 3 különböző típussal kipróbálnod, nagyjából ugyanazt mutatja e, mielőtt elhiszed...
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
3 féle modellező program, vagy 3 féle tranzisztor?
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Aug 16, 2021 / 1
 
Természetesen alkatrészt értettem ezalatt!
(#) Kera_Will hozzászólása Szept 3, 2021 / 3
 
szupervevő 2 tranzisztorral
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2021
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Erre nagyon kíváncsi vagyok, mit tud.
(#) bodgabo válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Érdekes kapcsolás. Lehet hogy még korán van, de nem teljesen értem a működését. Elvileg minden megvan benne ami egy szuper vevőhöz kell, de kissé furfangosan lett összerakva. Ha jól gondolom, ez a hangolt antennakörből jövő jelet összekeveri az oszcillátor jelével, és a keverés eredménye lesz egyből a hangfrekveciás jel, amit a második tranzisztor erősít. De a gyakorlati megvalósítás számomra nem kerek.
(#) sdrlab válasza bodgabo hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Nincs ebben semmi rendkívüli, az első tranyó önrezgő-keverő üzemmódban középfrekvenciára keveri a venni kívánt adó jelét, majd demodulálás után a hangfrekvencia vissza van vezetve ugyanerre a tranzisztorra! Erősítés után jut a hangfrekvencia a második fokozatra, ami még erősít rajta.
Legalábbis ez az elve. Hogy működik e, vagy hogy mennyire, azt nem tudom megítélni...
(#) bodgabo válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Érdekes, hogy a dióda után a demodulált jelet visszavezeti az antenna és az oszcillátor kicsatoló tekercsein keresztül a bázisra és az oszcillátor LC körből szedi ki a hangfrekit.
A 10kpf (kilopikofarad - vagyis nanofarad?) is szokatlan
(#) Kera_Will hozzászólása Szept 3, 2021 / 2
 
Hasonló RH-ra:
SWL 7MHz RX
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Ez nagyon szuper.
(#) fecameca válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 4, 2021 / 3
 
Édes jó istenem. A tranzisztor manapság az ellenállások után a legolcsóbb alkatrész. A trafókat meg maga tekeri, vagy ingyé adják? Mikori lehet ez a kapcsolás? Valóban drágább volt akkor egy tranzisztor az elektroncsőnél is?
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Szept 4, 2021 / 1
 
Egy csoportban irkáltunk és mondja az ember karácsonyra egy tranzisztort kért anyukájától. Meg is kapta csak az alkatrészt azt kért a tranzisztor az anyja 1 heti fizetése volt. Abból csinált egy 1 tranzisztoros rádiót amit esténként hallgatott. De mondjuk nálunk az egykori Jugóban a háború idején a fizetések 0,5 tól 1 márka volt ez anno egy BC107-es volt és suliba kellet ezt azt csinálni. Erősítőnek a TBA810-est csináltam az volt a legolcsóbb. A tranzisztor megjelenésekkor egy ideig drága volt. Modernebb technológiában nézd meg az okostelókat. Egy vagyon volt 512MB RAM-mal most apró pénzért veszel sokkal jobbat 2 vagy 4GB RAM-mal. Régen egy egy rádió vagy TV egy vagyon volt. Egy ismerősöm mesélte Németországban a színes TV az elején annyiba került mint nálunk egy vadi új Zastava 750.
(#) sany válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 4, 2021 / 1
 
Off.
Idézet:
„Régen egy egy rádió vagy TV egy vagyon volt.”

Véleményem szerint most is azok.

On.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2021
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 5, 2021 / 2
 
De lehet, hogy láttam már ezt, vagy valami hasonló kapcsolást. A tranzisztoron spóroltak, de viszont tele van transzformátorokkal, kell bele KF tekercs, oszci tekercs is, amiket gyerekkoromban elkészíteni nem tudtam, és nálunk készen nem lehetett kapni, mint Amerikában. A roncsokból kiszedni, meg megfelelő szerszám nem volt. Ónszippantót akkoriban még a szakik sem használtak, A Sokol rádió hőre lágyuló műanyag tekercseit kitermelni reménytelen volt. Viszont az Ezermester és úttörő boltban lehetett kapni 1 Ft -os tranzisztort. Akkor nálunk egy kifli 40 fillér volt. Most viszont 3-4 db BC 547 árán kapsz 1 kiflit. Én is emlékszem, amikor a 4 alapműveletes zsebszámológép 15 20 ezer forint volt, ma meg már 2-300 Ft. Lassan olcsóbb lesz, mint a bele való elem.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2021 / 2
 
Pont mivel középfrekvenciás tekercset nehéz készíteni, másik rádióból kell kiszedni lettek érdekesek a primitív rádiók. Néha jobb eredmény értem el mint a gyári rádió. Van egy zsebrádióm, gyári kínai és van egy 3 tranzisztoros reflex+visszacsatolt, Megeszi reggelire a kínai gyári zsebrádiót. Egyszer csináltam egy szuperhetet ugye másik rádióból KF tekercsek, aztán évekig nem érdekelt az egész, valamiért elvette a rádiótechnika izgalmát. Most egy 10 éve megint érdekel de megint a primitív rádiók vonzanak. Tetszik mit tudtak kihozni pár alkatrészből. Azt sem értem miért ragadtam le a középhullámnál, már csináltam 1 csöves FM rádiót ami akár 70km is befog rádióadót szobaantennával Bővebben: Link, de valami bája van a középhullámnak.
(#) bigrobi hozzászólása Szept 12, 2021 / 1
 
Középhullámra egy 15cmx20cm keretantenna jobb vagy egy 10cm ferritrudas antenna? Visszacsatolt csöves audion lenne. Terméseztessen kell hely csatlakoztatni külső antennát is mert egy csővel akarok hangszórós vételt elérni.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Fizikai méretben a keretantenna kicsit nagyobb a kis átmérőjű ferritrúdhoz képest.
Mobilitás , kisebb méret miatt inkább a ferrit rudat használják.
Érdemes lenne mindkét verziót kipróbálni.
Mennyivel jobb / rosszabb egyik a másikhoz képest.
Az audion visszacstolása hol lenne megvalósítva ?
Anódból - antennakörbe vcs tekercs soros áram korlát potencióméterrel, Soros vics tekercs / forgó kondenzátor ugyan így.
Fékező / árnyékoló rács áram/fesz szabályozás avagy erre csatolva vissza.
Ferrit esetén talán kevesebb zavaró szórt kapacitás van, mert készülék házon belül elhelyezhető.
A keretantenna a külső környezet felé nagyobb felületettel "érintkezik" így ezek a szórt kapacitások is jobban jelentkezhetnek.
pl.: 2 kosárfenék tekercs esetén akár a tekercsek távolságával is szabályozhatod a vcs mértékét.
Ez jellemző megoldás volt , adott időszakban a akár gyári rádiókban is.
Egyik a vevő keretantenna volt a másik az anódból vitte a visszacsatolt energiát.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2021
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Igen, én potenciométerrel és kondenzátorral szabályoznám a visszacsatolást. A trióda anódjáról menne vissza a jel. Klasszikus kötés lenne, bár gondolkoztam más megoldásokon is mint ultra audion vagy Hartley, de azok nagyon kisugároznak. Az áram nem a tekercsen menne csak kapacitív csatolással menne vissza. Szerintem az sem jobb ha direkt átfolyik az áram rajta.
Következő: »»   242 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem