Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   260 / 260
(#) Villanymozdony válasza bigrobi hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Nem rossz, jó minőségben fogható ahhoz képest.

Még egy kérdésem lenne:
Mi lehet az oka annak, hogy a spektrumon időnként végigmegy egy-egy rövid ideig tartó zavarjel?
Méghozzá lineárisan emelkedik a freki. (ami a képen látható, arra gondolok)

freki.png
    
(#) pucuka válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 3, 2022 / 1
 
Mihez képest fogható jól?
A "világ tetejéről" jól lehet rádiózni a nagy tf magasság miatt kevés energia veszik el a közvetlen környezetben. A hullámterjedésben két (három) típusú terjedés létezik, a vezeték menti, és az egyenes típusú, ill a harmadik, az átmeneti tartomány. A vezeték menti (pl a föld felszíni) terjedésnél az elektromágneses hullám mágneses összetevője domináns, az egyenes típusúnál az elektromos.
A vezeték menti terjedés a hosszúhullámoknál, és részben a középhullámú sávban jellemző, az egyenes típusú (mint a fény) a magasabb RH, URH, UHF stb sávokban jellemző.
Az RH tartományra, és az URH tartomány aljára bár az egyenes terjedés a jellemző, de a föld mágneses tere, és a napsugárzás ionizáló hatása miatt különböző sűrűségű. és magasságú elektronfelhők alakulnak ki, amelyek az egyenes terjedésű hullámokat többé kevésbé visszaverik. Így az elektromágneses hullámok a föld, éa a visszaverő rétegek között oda vissza verődnek, viszonylag kis csillapítással, így ezen okból jól megválasztott frekvencián való sugárzással nagy távolságok leküzdhetők. A meteorológusok mérik ezen rétegek magasságát, sűrűségét, és az adatokat elérhetővé teszik. Ezekkel az adatokkal lehet megtervezni egy célterület ellátását.
A második kérdésre csak szűken. Az ilyen wobblerező sugárzással lehet tönkretenni a rádiós vételt, egy adott területen, ahol a térerősség elég nagy. A többit a fantáziádra bízom.
(#) Abukodonozo hozzászólása Hé, 15:32 / 3
 
Sziasztok!

Régi álmom, hogy építsek egy olyan rádiót ami nem csak a legerősebb helyi adót fogja, így készült ez a kis csöves regeneratív vevő ECC83-al és ECL82-vel. Nagyrészét egy Grundig kisrádióból bontottam. Tudom, hogy ez a fajta kapcsolástechnika nagyon érzékeny az antennára és mindentől könnyen elhangolódik. Remélem, hogy egy becsületesebb (kinti) antennával több adó is bejön majd. Milyen antennát ajánlanátok hozzá?

Itt egy kis videó is: Bővebben: Link
(#) bigrobi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Hé, 17:06 /
 
Nagyon jó lett. Különben ECC83-ból egy FM rádió is ki tud jönni. Nekem kb 30m antennám van. Bejön pár rádióállomás. De ha ferritantennát használsz van esélye hogy azzal is megy.
(#) Abukodonozo válasza bigrobi hozzászólására (») Hé, 17:16 / 2
 
Köszönöm szépen! Láttam a PCL86-os rádiódat, nagyon komoly, hogy mennyi adót befog, én egyelőre csak a két legerősebb helyi adót fogom, úgyhogy van még amit csiszolni rajta
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:16
(#) bigrobi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Hé, 18:36 /
 
Kapcsolási rajzod van a rádiódról? Amugy régen egy ECH81+EL84 rádióm volt kb 25 éve, de nem találom a rajzot, találtam egy könyvet amibe lehet benne van, de vegyem meg a lehetért meg ez a PCL86 is bevált + most már elmozdulok az FM irányába. A tranzisztoros FM rádió már meg van csak nincs videó. Bot antennával működik és sikerült 20-on valamennyi kilométerről 0,3kW rádióadót megfogni vele. a netten talált rajzok nálam nem fogtak semmit. Aztán ez majd csövesbe is meg kell építeni itt lesz pár gond a szikrázó forgókondenzátor és az érzékenység a mozgásra
(#) Abukodonozo válasza bigrobi hozzászólására (») Hé, 19:28 /
 
Ebből a kapcsolásból indultam ki: Bővebben: Link. Annyit változtattam, hogy az első trióda után még beiktattam az ECC83 második triódáját is, hogy nagyobb legyen az erősítésem. Kíváncsiam várom a csöves FM vevőt is A te AM antennád milyen huzalból van?
(#) StMiklos válasza Villanymozdony hozzászólására (») Hé, 19:49 /
 
Szevasz!

Bő 30 évvel ezelőtt rádióamatörök között közkézen forgott egy 2m-en használható kommersz IC-kből felépített kódkapcsolóval "programozható" szintézer. Ha jól emlékszem 4046 volt a lelke.
E köré épült a 2m RIG.
Frekipontossággal nem volt gond, ezt tudtam mérni, de egyszer rám szóltak az éterben, hogy "söpröm" a sávot.
Ma már tudom, de ebben a kapcsolásban nem volt (mint sok más akkor használt szintézeres, erre a célra gyártott IC-vel épített áramkörben) Lock pin, amely kapcsolást követően kiadta a stabilizálódott a frekvencia jelét, és kapcsolhatott adásra.
Egy szimpla 1-2 tized másodperces késleltetés megoldotta (megkerülte) a problémát.

Üdv: StMiklos
(#) Vales válasza Abukodonozo hozzászólására (») Hé, 19:57 /
 
Nagyon Jó, nekem is nagyon tetszik!
(#) elektroncso válasza Villanymozdony hozzászólására (») Hé, 20:13 /
 
Mi a frekvencia amin ez történt? Én elsőre ionoszondára tippelnék.
Barátkozzunk az ionogrammal!
Annó részt vettem ezen az előadáson az MRC műszaki napon. Nagyon érdekes volt.
(#) bigrobi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Hé, 22:01 /
 
Nem egy huzalból van, több ha jól emlékszem egy része régi autó villamossági rézhuzalából, de van benne 220V kábel is. A végeit összekötöttem. Mivel a tetőm nincs olyan hosszú így 3 sorba van kb talán 1 méterre egymástól párhuzamosan. A 3 több kábelból álló huzal vége össze van kötve és gégecsövön jön le a szobámba. A padláson van a horogfákon. Szóval több 1 eres kábel egymáshoz van kötve. A szigetelést rajta hagytam.

antenna.jpg
    
(#) bigrobi hozzászólása Kedd, 20:28 /
 
Hogyan tudom megállapítani hol van az FM leadó. Ugyanazt sugározzák tőlem 20 km re 0,3kW és kb 90km re 50kW. ami biztos Horvátország bejön 60km ről az 50kW rádióadójával.
Következő: »»   260 / 260
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem