Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   217 / 217
(#) tunerman válasza pucuka hozzászólására (») Pé, 17:46 /
 
Mivel csak 19 kHz-es pilotjelet kap az MC1310P (11 láb), a hangra nem használt L és R kimenetén 38 kHz-es négyszög jelenik meg.
Ilyen célra használják fel a PLL IC-t a Sansui TU9900 tunerben, csak ott minden félvezető
TJ.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:53
(#) pucuka válasza tunerman hozzászólására (») Pé, 18:07 / 1
 
Az IC ben levő PLL áramkört sok célra is fel lehet használni.
Csak valami hiányzik a blokksémából. Az rendben van, hogy a PLL a 38 kHz -et a pilothoz köti, de a blokksémádból nem derül ki, hogy ki fogja a különbségi jelet az alapsávba ttranszportálni, demodulálni. A 38 kHz -et két helyen is szükséges használni, az egyiket a különbségi jel demodulálására, a másikat a ring modulátor kapcsolgatására.
Az MC1310 ben a demodulátor meghajtására, és a demultiplexálásra is szorzó áramköröket használnak.
A blokksémádból ezt a folyamatot hiányolom.
(#) tunerman válasza pucuka hozzászólására (») Pé, 18:34 /
 
Itt egy régi The Fisher csöves MPX dekóder kapcsolási rajza, a pilotjelet használja fel kétszerezés után...most ugyanez az oszcillátor nálam PLL pontosságú vezérlést kap.
A dekóder főbb egységei gyakorlatilag azonos elven működnek tovább.
TJ.
(#) sdrlab válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 18:23 /
 
Attól, hogy csövekkel akarsz bajlódni, még nem lesz jobb a végeredmény, mint egy kész, félvezetős, de biztosan jól működő IC esetén!

De ha már perverz vagy )) :
A 38kHz es fázishelyes jellel nem oszcillátort kéne működtetned, hanem mindössze kellő szintre erősítened, hogy meghajtsd a demodulátort! A legkisebb fázistolás a 38kHz fázisában erősen fogja növelni az áthallás mértékét!
(#) tunerman válasza sdrlab hozzászólására (») Vas, 20:21 /
 
A kompozit jel vonalán elektroncsövekkel szerintem lényegesen jobb hangot lehet majd elérni, mint egy mindenféle négyszögjelekkel működő mezei chippel
Első kisérletre egy minimum konfigurációt próbálok összehozni, ahol a 19 kHz-es pilotjelet feldolgozó MC1310P mellé nem csöves kompozit vonalat, hanem egy analóg MPX IC-t (MC1307P) építek be. Ez lenne a "Dual MPX decoder System", amiben direkt vezérelné a PLL IC 19 kHz-es jele a másik MPX IC analóg demodulátor részét.
A két különféle feladatot ellátó egység szeparált tápot kapna, és fizikailag is szét lesznek választva
TJ.
(#) sdrlab válasza tunerman hozzászólására (») Hé, 0:31 /
 
Kb 25 évvel ezelőtt elkövettem én is egy hasonló elgondolásból azt, hogy egy kész sztereó dekóder IC oszcillátorköréből kivezettem a 76kHz-es, fázishelyes jelet, majd egy 2-es osztó, tökéletesen szimmetrikus, ellenütemű jelével meghajtottam két analóg kapcsolót, ami csak annyit csinált, hogy a bejövő komplex jelet szétdobálta a jobb, baj csatornára felváltva. Így szinkron-egyenirányítódott a két sztereó csatorna jele. Egész jó volt a végeredmény..., de soha nem volt lemérve se, hogy mit tudott áthallásban pl...
Szerintem nem éri meg ezzel foglalkozni..., de időtöltésnek jó lehet még ezekben a koronás időkben ))
(#) tunerman válasza sdrlab hozzászólására (») Hé, 9:14 /
 
Leírasod alapjan az a JLH 400 FM tuner MPX dekódere lehetett, amit később maga a tervezője módositott különböző problémák miatt.
Ennek a JFET-s kapcsoló megoldásnak már 1976-ban megjelent egy jól kidolgozott változata - a Kenwood 600T FM tunerben. Nekem volt ilyen tunerem, jól kiismertem a hangját, annál most jobbat szeretnék építeni.
Na - majd az elektroncsöves verzió kitesz magáért
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Hé, 21:41 /
 
A PLL MPX IC pilotjel előállító panel + tápegysége elkészült.
TJ.
Következő: »»   217 / 217
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu