Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   129 / 129
(#) Kovidivi válasza ksanci hozzászólására (») Vas, 10:54 / 3
 
Annyit hozzátennék, hogy mppt nélkül, ha a te buta dc-dc áramköröd lehúzza a sztringjeid ajánlott mppt pontját mondjuk 60V-ról 30V-ra (mert miért ne tenné?) akkor a napelemed fél teljesítményt fog leadni, pedig mppt-ben leadná a dupláját is. Remélem, ez is bediszlájkolod.
Tipikis példa lenne: napelem maxon van hajtva, jön egy felhő, a dc-dc konverter bemenetén esik a feszültség, ő több áramot akar, erre mégjobban esik a sztring feszültsége, majd valahogy beáll egy helyre, ahol a fogyasztódtól függően változik a sztring feszültsége, állandó fogyasztóval pedig simán beáll a sztring feszültséged valahova teljesen hibás szintre, és az egész rendszered fél gőzzel fog menni. 500W napelemből 500W-ot kivenni akksi nélkül egyébként is a lehetetlen, mindennek van hatásfoka, mppt-t nem akarsz, ott ismét vesztesz, stb. Akkor rakj fel 4x annyi napelemet, mint amennyit ki akarsz a valóságban venni, aztán a dc-dc konvertered olyan pazarlóan bánhat a napelemmel, ahogy csak akar.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:59
(#) ksanci válasza Kovidivi hozzászólására (») Vas, 23:05 /
 
Szia!

Nos, nem én "diszlájkoltam", eddig észre sem vettem, hogy van ilyen, mert nem érdekelt. Most megnéztem és tényleg általam van egy dislike, ami furcsa, mert fingom nem volt arról, hogy van ilyen lehetőség...
Igen, a buta DC-DC konverter nem tudja lekövetni a munkapontváltozást önmagában, miért is tenné, nem véletlenül találták ki az MPPT-t. Önmagában full napsütésben többet fog kihozni a napelemtáblából, de minden más esetben kevesebbet, igen.
Viszont nem félgőzzel fog menni, azért annál többet produkál.
De mindegy, olvasd el még egyszer az utolsó bejegyzésem, szeretnék visszatérni a kályhához, pusztán, mert érdekel. Ennyi a történet.
Halkan jegyzem meg idevonatkozóan, hogy nem tartom szakembernek azt, aki csak a gyári megoldásokat legózza össze gyári szerszámokkal gyári ajánlások szerint...
De hagyjuk is a témát, köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
A hozzászólás módosítva: Vas, 23:09
(#) Kovidivi válasza ksanci hozzászólására (») Hé, 12:02 /
 
Egyik fb csoportban olvastam, hogy panaszkodnak, hogy a töltésvezérlő lehúzza a sztringfeszültséget a felére, mint kellene, és alig termel a rendszere. A töltésvezérlő túlmelegedésére tippeltek, hogy ezzel a cselekedettel védi meg magát. Ha találtál megfelelő konvertert, akkor csak meg kell rendelned. 2db 10A-est is párhuzamosan köthetsz, ha akarsz.
Következő: »»   129 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem