Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   122 / 122
(#) dara válasza erbe hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Terheletlenül.Terhelve sem.Monjuk van 10V bemenő fesz akkor 4,6V a kimenet.De ha 14V a bemenet, akkor csak 3,8V a kimenet.Na ez a problémám.És ahogy növelem a bemeneti feszt,annál kisebb a kimeneten a fesz.Terhelve is.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Egy dsPic30 kellene működtetnem erről az áramkörről,ezért míg nem megfelelően működik nem merem rákapcsoni.Ja nem mondtam,a bemeneti fesz növelésével,csökken a kivehető áram is.Teljesen tanácstalan vagyok.
(#) Kovidivi válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Kép nem lesz?
(#) erbe válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Na ezeket eddig elhallgattad.
Pontosan megegyezik az ajánlott kapcsolással? Mit tud az induktivitásod? Bírja a frekvenciát?
(#) dara válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Hát nem tudom mit tudunk levonni a képből ha rakok fel,de holnapra meg lesz.
Teljesen a gyártó alapkapcsolása.
(#) dara válasza erbe hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Elsőre sárga fehér thoroidra tekert 14uH raktam bele.Utána kék elvileg nagyobb frekis magot raktam de semmi változás a kettő között.Mind kettő ua a tulajdonságot mutatta.Hát nem tudom de nem gondolom hogy a vas miatt lenne a betáp növelésével a kimeneti teljesítmény csökkenés?Azt gondoltam hogy evvel az ic vel a bemeneti fesztől független kimenetem lesz,stab 5V ra.Az adatlapja azt is írja.Akkor a bemeneti feszem változásával miért változik a kimenetem terheletlenül is.Terhelve meg persze.
(#) Kovidivi válasza dara hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Ha nem adsz meg új információt, sosem fog kiderülni a hiba.
(#) dara válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Itt vannak a képek.Kétoldalas nyák,és a vezetéknélküli energiaátvitel amire mondtam hogy változik a kapcsolás tápfesze.Kissé össze van gányolva a nyák a sok forrasztástól.Az ic alatt is megy vezetősáv ezért alatta kaptonszalag van hogy a hűttőfelület ne okozzon zárlatot.
Milyen infót adjak még?Inkább kérdezz az a biztos.Ha tudnám mit kell megadni,lehet tudnám a választ is.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Az imént jutott eszembe hogy labortápról tápláljam meg az áramkört,hát mégiscsak működik tartja a kimeneti feszt.Akkor az energia átvitelem kavar be a működésbe.
(#) ferci válasza dara hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Szia!
Arra azért figyelj, hogy van-e jobb vas is, mert az adatlap 340 kHz frekit ír és az már nem semmi.
A tekercsnek pedig nagyon közel kell lenni az ic-hez, a sw lábhoz. Itt valahogy nem úgy néz ki.
Azt írod, kapton van alatta - pedig az ic hasát le kéne forrasztani a fóliára, hűtésként ( adatlap ).
Nincs valami applikáció, mégis mit javasolnak fizikai tekercsméretet és vas minőséget?
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2020
(#) Kovidivi válasza dara hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Ez már előre lépés. Lehet, hogy a betápja nem volt megfelelő? Túl kevés a kondi az IC lábánál? Van egyáltalán valami értelmes méretű a nyákon (pl. 100uF?).
Szegény IC szabályozna, csak lehet, nincs miből, mert beesik a betápja és lekapcsol?
Kérdezni csak akkor lehet, ha van mihez kapcsolódóan kérdezni. Eddig azt se tudtunk, hogy a DC-DC tápja egy vezetéknélküli megoldás, nagyfrekvenciásan lüktető feszültség, ami egy tekercstől ered.
Lehet nincs is az adó és a vevő összehangolva? Én először DC-DC nélkül terhelném a vevőt, izzóval. Ha ott átmegy a 6W, akkor lehet gondolkodni, hogy mi stabilizálja (plusz ki lehet mérni, hogy honnan, hova zuhan be a feszültség terhelésre).
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2020
(#) ferci válasza dara hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Nem zavarja meg induktív úton a vezetéknélküli energiaátvitel a 10 uH-s tekercsedet?
(#) dara válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
A bemeneten 2x22uF,a kimeneten 22µF van.Most már én is az átvitelre gyanakodnék,ahogy ferci is írta lehet hogy a frekik összeakadnak.Megnézem mégegyszer csak az átvitel teljesítményét.
(#) xNorbi hozzászólása Pé, 11:32 /
 
Üdv.

A következő step down konvertert találtam a neten amit egy 3 cellás lítium akkupakk 3-4 A töltésére szeretnék használni. Mielőtt megépítettem volna gondosan leszimuláltam LTspiceban, a kapott eredmények megerősítettek a működőképességében így úgy döntöttem hogy megépítem (schematic.png).

Sajnos már 0.5 A-nél rettentően melegedett a FET így a kapcsolási rajzon jelölt pontokban oszcilloszkópra tettem (scope1.png):
A kék (CH2) csatorna a gate - source közti feszültséget méri, szépen látni ahogy mínusz tartományba ér és gyönyörűen kinyitja a FET-et. A probléma szerintem akkor keletkezik amikor a nyitott FET becsukódni akar, ugyanis miután a vezérlőjel nullára csökkent, a FETen átfolyó áram (zöld CH4) ezt csak nagyon lassan követi miközben már megjelenik rajta egy feszültség és ez okoz egy nagy teljesítmény disszipációt. Próbáltam más típusú IPD068P03L3 FETel, kb. ugyanezt az eredményt kapom. A C4, R5, R6 értékeivel is játszadoztam, a jelenlegi értékekn válaik talán a legszebbé a vezérlőjel, de ez a disszipáció ugyanúgy megvan.

A szimuláció (LTspice.png) némely dióda típusában eltér a megépítettől, de szerintem ennek nem szabadna problámát okoznia. 10-100 kHz közt próbáltam már mindenhol.
Sajnos kezdek kifogyni az ötletekből miért nem működik úgy ahogy kell. Mellékelem az LTspice-os fájlt is.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:34
(#) user1914 válasza xNorbi hozzászólására (») Pé, 11:44 / 1
 
Hi!
Az első képen a D7 nem jó helyen van! A harmadik képen ez D5-nek van elnevezve.
Üdv. M.
(#) xNorbi válasza user1914 hozzászólására (») Pé, 12:02 /
 
Uhh... tényleg aaaah..
Komolyan 3 napja ezzel szenvedek, valóban banális hiba. Köszi!
(#) pipi válasza xNorbi hozzászólására (») Pé, 13:03 / 1
 
Szia!
Én ilyet nem használnék akksihoz... Se áramkorlát, se feszkorlát, se cella kiegyenlítés, kész tűzveszély így ahogy van
(#) xNorbi válasza pipi hozzászólására (») Pé, 13:40 /
 
Ez az áramkör csak egy része. A többi már úgy ahogy működik.

Áramkorlát: az akksi és ez között van egy sönt (INA169-el) amin a mikroprocesszor méri a töltőáramot és így szabályozni is tudja a PWM jelet --> töltőáramot

Feszkorlát: a mikroprocesszor feszültséget is mér a beállított fezsültség elérése után úgy fogja szabályozni a PWM jelet hogy a feszültség ez érték alatt maradjon.

Cella kiegyenlítés: erre a célra egy LTC6811 cél ICt használok, ami méri és egy ellenálláson keresztül rövidre zárni is tudja cellákat ezt szintén az említett mikroprocesszor vezérli.

Így már rendben van a dolog? De tényleg szivesen veszek bármely jótanácsot esetleg egész más áramgenerátort is mint ez.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:42
(#) Kovidivi válasza xNorbi hozzászólására (») Pé, 14:15 /
 
Én csak azt nem értem, hogy miért építesz magadnak egy töltőt, amikor BMS-t már pici pénzért kapsz, ami a mindent megold neked. Csak egy megfelelő feszültségű, áramkorlátos táp kell hozzá.
És itt nem csak a pénzről van szó. Ezek a BMS-ek óriási számban kerülnek forgalom, jól működnek, strapabíróra vannak tervezve. Nem tudom, hogy gyártatni akarod-e a nyákot, vagy te készíted, de utóbbi esetben alapból elvetném az egészet.
Azzal számoltál, hogy mi van akkor, ha megáll a uC programja, de a pwm periféria megy tovább? Vagy ha felszakad a feszültségosztó egyik ellenállása, és mindig alacsony feszültséget mérsz?
A BMS-ben dedikált IC-k vannak (van amelyik kifejezetten pl. 4S lipo-hoz van tervezve), ezek plusz védelemmel is el vannak látva.
Nézz meg néhány videót, mi történik, ha túltöltesz egy lipo/li-ion akksit.
Én szinte a gyári töltőkben sem bízok, mert egy ImaxB6-omban egy FET zárlatos lett, így a betápját rövidre zárta, ami folyamatosan újraindulgatott. Még jó, hogy nem az akksinál vagy az egyik cellánál történt hasonló zárlat.

Vagy ha csak tényleg 3S Lipo-t akarsz 3-4A-rel korrekten tölteni, akkor inkább vegyél egy rendes töltőt, saját gyártásnál még az ImaxB6 is sokkal jobb lenne.
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:17
(#) Peter65 válasza xNorbi hozzászólására (») Szo, 8:20 /
 
Üdv!
Az első rajzon a betáp 30V-nak van írva. Ez a kapcsolás kb. 10...20V közötti betáp mellett használható az NTD2955 gate feszültség korlátai miatt.
(#) xNorbi válasza Kovidivi hozzászólására (») Hé, 19:44 /
 
Tisztában vagyok vele mi történhet egy lipoli akkuval, nekem is van egy hasonló töltőm.

Ez egy drón fedélzeti akkutöltője lesz, egyelőre nagyon prototípus jellegű az egész, egyedi projekt a kis súly és méret nagyon fontos tényező ezért sajnos nem megoldható a piacon levő töltőkkel. Valószínű hogy 4S akkumulátort fogunk használni.

Egyelőre ez az LTC6811 + ilyen step down konverter kombinációja tűnik a legegyszerűbbnek és legkevesebb alkatrésszel megvalósíthatónak. De most hogy így szétnéztem például TI dedikált IC-i közt azt hiszem ettől sokkal jobb megoldást is lehetne találni.
(#) Kovidivi válasza xNorbi hozzászólására (») Hé, 20:14 /
 
Ha fontos a súly, akkor a töltő ne legyen a drónon
Neked elég a balanszer csati meg a nagy áramú.
Következő: »»   122 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu