Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   372 / 372
(#) szikorapéter válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Köszönöm, ez így tökéletes megoldás, szerintem a hétvégén össze is rakom egy panelre tesztelni.
(#) pavikpeter hozzászólása Jan 28, 2024 /
 
Az a kérdésem, hogy van-e valakinek kapcsolási rajza a (Gelka) GM 81-03 tipusú szines tv-képminta generátorhoz? Az enyémen GM- 87-03 tipusszám szerepel de arra semmi találatot nem ad a Google. Úgy tudom volt egy könyv az Elektronika sorozatban amiben egy az egyben benne volt. Bármilyen forrásért hálás lennénk.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2024
(#) Poli hozzászólása Jan 30, 2024 /
 
Jó estét mindenkinek.
AEG főzőlaphoz keresek Kapcsolási rajzot, vagy Service Manual-t, hátha megvan valakinek, vagy tud forrást azt megköszönném.

A modell: AEG C 67600 K-mn

A Neten nem találtam, vagy rosszul kerestem.
Köszönöm a figyelmet.

Adatlap.jpg
    
(#) igor4122 hozzászólása Feb 19, 2024 /
 
Üdv mindenkinek.

Elég régen volt már hogy Proli007-től kaptam egy kapcsolási rajzot (első kép), amivel egy törött LCD kijelző led driverének a PWM bemenetét lehet állítani, fényerő szabályzás végett.

Egy ideje használtam már a kapcsolást, leginkább alacsony fényerő fokozaton, és azt tapasztaltam hogy egy idő után bekrepált a szerkezet, de sajnos nem tudom miért.

A hiba úgy kezdődött hogy az LCD panel egy hosszabb, 5-15 perces járatás közben magától lekapcsolt, majd a potmétert feltekerve a maximum fényerőre újra üzemkész állapotba került, utána pár napig nem történt semmi, majd megint megtörtént és az idő teltével egyre sűrűsödtek a kikapcsolások, míg már nem lehetett bekapcsolni a kijelzőt.
Egyébként a kijelző fényerejét amikor levettem alacsony fokozatra mindig visított a led driver, nem tudom ennek van-e jelentősége.

A hiba nem a led driverben van, a LED_EN 3,3 Voltját előállító feszültség stabilizátor IC is működik, szerintem az smd kivitelű NE555 IC szállt el.

Igazából egy olyan kapcsolási rajzra lenne szűkségem ami mentes az effajta meghibásodástól.

Köszönöm, és szép estét mindenkinek.
(#) proli007 válasza igor4122 hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Hello! Az olyan áramkörök, amik egy kondi töltésével-kisütésével állítanak elő PWM jelet, az a gond, hogy a kondit nem lehet végtelen gyorsan sem feltölteni, sem kisütni. Mert ahhoz végtelen nagy áramra lenne szükség. Igy ha minimumra vagy maximumra van tekerve a poti, akkor esetleg az 555 kimeneti fokozata túlterhelődik, az Ic elmelegszik..
A kimentet maximum 200mA-rel lehetne terhelni. Ha a poti csúszkájával sorba kötsz egy 100 oh-os ellenállást, akkor legfeljebb 100..120mA áramok jöhetnek létre. Az talán nem terheli túl az 555 kimenetét, de ennek következtében a PWM kitöltés csak maximum 2%-ra tudja megközelíteni a 0 és 100%-ot.
Egyébként az időzítő C1 100nF kondinak, az 1-2 láb között lenne a helye, nem ilyen megkerülő utakon. Mert ez a kisütő áram a 1-es láb, 3-as láb, kondi útvonalon történik. Mint ahogy a feltöltése is a 8-as láb-3-as láb-kondi-1-es láb útvonalon történik. Tehát tápfesz szűrést kellett volna létrehozni, közvetlen az 1-8 láb mellett. És kb 1µF-al, mert egy 100nF-ot töltögetünk.
Előfordulhat, hogy a hosszú kerülőutak gerjedést okoznak. Tehát a legtöbb esetben nemelég, hogy a vezetősávok eljutnak oda ahova mennek. Az útvonal sem közömbös.
(#) igor4122 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Köszönöm a gyors választ.

Amint lesz egy kis időm áttervezem a kapcsolást, hogy a C1 kondi az 1-es és 2-es láb közé kerüljön, a potméter középső lábához pedig egy 100 Ohm-os ellenállást is beiktatok, plusz a tápfeszültség szűrésére egy 1µF kondenzátort (ez utóbbi lehet SMD kivitelű?).

Egyébként amikor megterveztem a panelt nem tudtam hogy az útvonal is számít, csak így adta ki az agyam a formatervet hogy a lehető legkisebb panelra elférjen.
Apropó formaterv, már régóta nem láttam olyat hogy nyákot lehetne gyártatni az apróban, mi ennek az oka?

Még egyszer köszönöm, szép napot mindenkinek.
(#) proli007 válasza igor4122 hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Jó lesz az SMD 1uF. Abból tölti az Ic a 100nF-ot. Igazából minden áramkörnek szüksége van tápszűrésre. Anno a TTL logikai Ic-k mellett egy rehedli 100nF-os volt. Igaz, az legfőképpen azért volt, mert az átkapcsolás pillanatában mind két tranyó nyitva volt a végfokba és így nem a tápot rántotta meg, hanem a 100nF-ot. Mert a tárolók érzékenyek voltak a táp rángatására. De a mikrokontrollerek közvetlen közelébe is kell a 100nF.

Azt én nem tudhatom miért "álltak le " a nyákgyártók, csak sejtéseim vannak.
Lehet hogy technikásabb paneleket kellene ma már gyártani, kétoldalas (v. több) furatgalván, fémezett, felrakott stb. Ma már a 35um-es panelon sem olyan vastag a réz, hanem maszkolják és felhízlalják. De ezek drága technológiák, kis mennyiségek esetén nem reálisak a gyártási költségek.
(#) igor4122 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Köszönöm, akkor SMD lesz benne.
Időközben szakítottam egy kis időt az áttervezésre, gyorsabban ment mint amire számítottam, már csak ellenőrizni kell hogy mindent jól csináltam-e.

Sajnálom hogy leálltak a nyákgyártók, az SMD panelek tervezése jobban tetszik mint a furatfémezett, sajnos egyiket sem tudom használhatóan kimaratni, Kínából pedig nem tudok rendelni.
(#) proli007 válasza igor4122 hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Az 1µF-al, nem a 12V betápot kell szúrni, hanem az 555 tápját, az 1-8 láb között. De a zénert is az 1µF mellé teheted, ott a kimenet és a GND is. A GND hálózatnál mindig célszerű törekedni, a legrövidebb útra és a legvastagabb vezetősávra.
(#) igor4122 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Üdv ismét.

Újra átrajzoltam a paneltervet a legutóbbi javaslatok alapján, egyedül talán a GND sáv hosszú még egy kicsit, de szerintem most már jónak kell lennie.
(#) proli007 válasza igor4122 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Hello! Na, így már jól néz ki a dolog. Remélhetőleg jól is fog működni.
(#) igor4122 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Köszönöm a segítséget, én is remélem.
(#) igor4122 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Üdv ismét.

Gondoltam ha már lúd legyen kövér és összedobtam a furat szerelt változatot is, hátha kell valakinek.
Ezt a tervet az SMD változathoz hasonlóra készítettem, így remélem hogy ez is jó lesz.
(#) pittyu2 hozzászólása Kedd, 23:01 /
 
Üdv mesterek. kapcsolási rajz kellene , ami a PWM jelből (0--100%) 1--2 msec jelet csinálna.0 pwm -1msec ,100% pwm-2 msec.
Tehát egy brushed kefés motor vezérlővel egy brashless motort akarok hajtani.
Az is megfelelne ha valaki tudná milyen szavakkal lehet a guglin keresni.
Köszi: pittyu
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Sze, 6:46 /
 
Hello! Ennek a kérésnek én nem látom értelmét.
- Minden PWM jelnek, frekvenciája is van, nem csak kitöltése.
- Mint ahogy az 1-2ms-os jelnek is van, különben csak egy szem impulzus.
- Ismereteim szerint a BLCD motort háromfázisú változó frekvenciájú jel hajtja, nem 1ms-os impulzus.
- Csak akkor lenne értelme a dolognak, ha az impulzusod egy szervot tekergetne, az pedig egy potit. De ha ez van, attól még a szervonak is van frekije. Meg értelmetlen is, mert ha van BLCD vezérlő, az ugyan úgy egyenfeszültséggel vezérelhető, mint a PWM. Ha pedig a PWM-et valami proci adja, akkor is PWM/DC átalakító kell.
Vagy rosszul látom?
(#) pittyu2 válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 10:15 /
 
Szia. A BLDC motorjaimnak van három fázisu vezérlője, és azt kell táplálni 1-2 msec szélességű jellel. Inkább modellezős helyre kellett volna írnom, ugyanis egy etető hajó ( ami jól működik -GPS vezérlésű távirányítós) két db kefés motorja gyengélkedik, azokat akarom kiváltani. De mindenképp meg akarom tartani az eredeti vevő panelt.
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Sze, 10:53 /
 
A szikorapéterrel tárgyalt ötlet miatt írtam ide, de nagyon el bonyolítaná a kapcsolást.
A szervó teszter potméter állításával előállítja a jelet ami kell. Az integrálásból nyert DC feszt kell illeszteni a teszterbe és azzal a szabályzót hajtani.Lassan összeáll a kép . Meg kell néznem hogy a potméter egyenárammal vezéli e a teszter integrált áramkörét ( ami persze gondosan leköszörült azonosíthatatlan IC) vagy máshogy avatkozik be.Nézelődtem a neten és PPM nek írják a hasznos jelet. Keresgélek.
(#) patkany hozzászólása Pé, 19:57 /
 
Sziasztok!
Beag TK-202 transzformátor bekötése, kivezetés funkció érdekelne.
Sajnos nem tudom megállapítani, melyik a primer és melyik a szekunder kapcsok.
(#) zoly15 hozzászólása Szo, 15:05 /
 
Sziasztok,
Lenne nekem egy ponthegesztőm, aminek a primer tekercse, triakkal van kapcsolva, ami időnként tönkremegy. Arra gondoltam, hogy 60A-es IGBT-vel kivaltanam a triakot, lehetseges ez?
A triak optotriakkal van vezerelve.
Elore is koszonom!
(#) kadarist válasza zoly15 hozzászólására (») Szo, 15:09 / 1
 
Szia! Az IGBT-nek egyenfeszültség kell a működéséhez úgy, mint egy tranzisztornak. Ha ezt a fix polaritást biztosítani tudod, akkor működhet a dolog. De oda egy triak vagy tirisztorpár az ideális, ezért ne változtass.
(#) zoly15 válasza kadarist hozzászólására (») Szo, 16:53 /
 
Koszonom a valaszt!
Pont ezen gondolkodtam, hogy mas a mukodese, csak gondoltam raprobalok… triak keresese kozbenna kezembe akadt…
Következő: »»   372 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem