Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
 
Témaindító: leono, idő: Szept 1, 2006
Lapozás: OK   227 / 227
(#) Steven19 válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Ebbe nincs mikrovezérlő, az egy tranzisztoros panel. Minden jónak tűnik, valami bagatel hiba lehet.
(#) vision61 válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia!
A készülékben sem működik? A gyújtótrafóban lévő két réz "elektróda" mi célból van ott? Az lenne a gyújtógyertya?
A teszteléshez is kell a védővezető, és polaritáshelyesen a fázis, nulla vezeték.
Attól, hogy nem látsz égésnyomot, még lehet hibás a trafó melletti tirisztor, kondenzátor, így nem is ad szikrát.
A 8, 9, 10-es pontokra be kell kötni a presszosztát helyett egy váltókapcsolót (amit a kellő időben át kell kapcsolnod), illetve a 11, 12-re a motor helyett pl. egy 40 W-os izzót, mert szerintem ezek nélkül nem is indul.
(Más típusú Brahma, LBG, LME sem hajlandó ezek nélkül működni.)
(#) Steven19 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Készülékben sem működik.
(#) VIM válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia! Van ITT egy nagyon hasonló vezérlő csak ez "kettős" gázszelepes avagy modulátoros lehet és a negyedik relé és annak csatlakozója is ki van hozva. Talán a segítségedre lehet ez a rajz és talán még ez is segíthet a működés megértésében de ezek ventilátorosak.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) Steven19 válasza VIM hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Köszönöm szépen. Ez alapján már el tudok indulni.
(#) jantobela válasza JZoli hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia!
Hibajelzést nem add ki, egyszer sem.
Megpróbálom megtisztítani megint az elektródát.
Köszönöm.
(#) Épületgépész válasza jantobela hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia
Tisztázzuk le mit értesz az alatt hogy elindul a kazán! A szivattyú,ventilátor,+ az égő is ég? Mivel presszosztát lett cserélve ebből az következik,hogy turbós a készüléked! A szerelő kompletten mikrokapcsolóval eggyütt cserélte,a presszosztátot? Az nem baj,ha megtisztítod az elektódát(érzékelőjét)
(#) Épületgépész válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia
Bocsi ez nem tudtam. Hogy állsz már a javítással?
(#) Épületgépész hozzászólása Jan 5, 2020 /
 
Sziasztok
Hogy lehet otthoni körülmények között,multiméterrel megmérni a pl. egy gázkázán panelján lévő tranzisztort,trilisztort,gyújtó trafót,hogy jó,vagy sem! E téren kezdő vagyok! Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) jantobela válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia !
Igen, szivattyú, ventilátor, és az égő is ég, de 1 mp után ki is kapcsol.
2-3 mp után újrakezdi elölről, szivattyú, ventilátor, égő is ég, de 1 mp után lekapcsol.
Ma csiszolópapírral megtakarítottam a Ionizációs elektródát, az égéstérben, és eddig tökéletesen működik.
Köszönöm.
(#) JZoli válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 6, 2020 / 1
 
Akkor menjünk a kérdésed szerinti sorrendbe: A tranzisztor mérése a multimétert dióda-mérés állásba kapcsoljuk, és a lábakat méregetjük, elméletileg két diódát kell benne mérni, ha jó a tranzisztor, A mellékelt képen talán érthetővé válik.Annyit megjegyeznék, hogy az ábra ugyan NPN tranzisztort mutat, de a PNP-s is hasonlóképpen épül fel, csak abban a diódák fordítva állnak, remélem azért ez így érthető. Tirisztort multiméterrel nehéz mérni, illetve az egyszerűbb multiméterekkel nem is nagyon lehet, inkább a gét (vezérlő) és katód kivezetése között lehet mérni, szintén dióda állásban de a működését ezzel így, nem lehet tesztelni. A gyújtótrafót sima ellenállás-mérésre kapcsolt multival mérhető, itt a primer oldalon egy nagyon kicsi ellenállást lehet mérni 0,1-4-6 ohmot lehet mérni akkor nem szakadt! A szekunder már nagyobb szórást mutat, az lehet 300-5000 ohmig az ellenállása. Ha ezek így jók az esetek többségében működik a gyújtótrafó, de igazából ez a mérés sajnos nem garancia a működésre, mert ezzel nem lehet kimutatni a menetzárlatokat, vagy az esetleges mágnesezési hibákat.Végére ideteszem Skori oldalát, ahol ennél részletesebben le van írva az alkatrészek mérése:Skori oldala
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020

NPN.jpg
    
(#) Épületgépész válasza JZoli hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Szia
Köszi a infót!
(#) JZoli válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Még annyit hozzátennék, hogy lehet kapni alkatrészteszter műszert. Ezek kiírják, hogy milyen alkatrész, és a működését is letesztelik. Aki nem egy elektronikai zseni, annak nagy szolgálatot tehet, ráadásul kínai beszerzéssel még olcsón is beszerezhető. Mellékelek róla képet.

Teszter1.jpg
    
(#) Steven19 hozzászólása Csü, 20:19 /
 
Sziasztok egy Kollégámnak van egy Nectra TOP 2.23 CF kazánja valakinek van az elektronikájáról kapcsolási rajza. Előre is köszönöm.
(#) Tőzsér hozzászólása Pé, 16:45 /
 
Sziasztok!
Kérdéssel fordulnék a hozzáértőkhöz!
Adott egy Buderus Logamax U122 falikazán és egy Buderus Logamatic ERC termosztát együttes. Mikor a termosztáton 0,5 vagy 1 fokkal feljebb veszem a hőmérsékletetet, a kazánnak fűtenie kellene, de csak próbálkozik begyújtani, sajnos mind hiába, csak a 6-os hibakódot írja állandóan ("L" betű jelzéssel). Ha a hőmérsékletet 2,5 vagy 3 fokkal veszem feljebb, akkor viszont elsőre begyújt és melegíti a radiátorokat szépen. Ha átállítom a kazánt direkt fűtésre, akkor is azonnal elindul. Ha melegvizet kell csinálnia, akkor is gond nélkül teszi a dolgát. A termosztáton 22 fok van beállítva, viszont van úgy hogy a kazán elkezd fűteni és 23-24 fokra is felfűti a szobát, érthetetlen módon. A kazánon/ban kilett cserélve minden ami vízzel érintkezik(csap, szabályzó, háromutas szelep) és a vezérlőegység is. Az égéstér többször kitakarítva, hátva az nem megfelelő, de csak a legelején volt ott minimális égéstermék. Már nem merek szerelőt hívni, mert mindig próbálkozik valamivel amit cserélni lehet, de sajnos mind hiába. Hiába fizettem már ki több száz eurót, a hiba továbbra is fenn áll. Most ott tartunk, hogy vegyünk egy másik termosztátot és talán akkor helyre áll a zavar az erőben. Van valakinek valamilyen használható és próbálható ötlete?
Következő: »»   227 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu