Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
 
Témaindító: leono, idő: Szept 1, 2006
Lapozás: OK   232 / 232
(#) vision61 válasza peanut hozzászólására (») Jún 18, 2020 / 1
 
Szia!
Valami nem kerek a leírásodban. Az a gázszelep, ami a képen van 2 db 230 V-os tekerccsel van szerelve, és modulálható DC feszültséggel. Ehhez két vezeték kevés, még akkor is, ha a szeleptestnél közösítve van a két behúzó tekercs. Esetleg csak az egyik üzemel ennél a készüléknél, moduláció nélkül?
A relé egyébként kattan? A gyújtószikra ráadásával egyidőben kellene behúznia. A relé előtt még van 230 V?
Esetleg ahol mértél, az nem a modulálás DC feszültség kimenete? Ekkor érthető, hogy AC-t nem mérsz ott.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2020
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Szia! Ennek a kazánnak nem a képen látható része a gyújtó és ionáram érzékelője egyben? Ez nem a vezérlője, legalábbis nem úgy néz ki mint egy vezérlő panel. Volt egy esetem amiben éppen Te segítettél beazonosítani a gázszelepet vezérlő előtét ellenállás színét. A kazánnal a telet ki is húzta a kollégám, mert közben vett még kettő donort amiből a szükséges darabokat ki tudja cserélni avagy előtte felújítani és úgy átültetni a készülékébe. Bővebben: Link Ocean Luna 20i
(#) TTom83 hozzászólása Jún 23, 2020 /
 
Sziasztok!

Nekem egy Vaillant Aurostep napkollektoros használati melegvíz tartály vezérlésével van gondom.Az a probléma,hogy a beállított melegvíz értéknél nem kapcsolja ki a fűtőbetétet hanem engedi felforralni a vizet.A kijelzőn folyamatosan látszik a hőmérsékleti érték,ezért szerintem maga a hőmérő jó.Inkább csak valami kontaktusképző hibásodhatott meg.Mellékelek egy képet az alaplapon.Esetleg ha valaki tudja,hogy a panelon mi felel ezért a funkcióért akkor megköszönném a segítséget.
(#) Sebi válasza TTom83 hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
A hibaleírás nekem azt sugallja, hogy ha kap feszültséget, akkor örökké fűt. Ha így van, akkor meg kell keresni a fűtőbetétet tápláló kimenetet kapcsoló eszközt, ami valószínűleg az egyik relé lesz.
(Mert vannak ott triac-ok is, de kicsi a hűtőfelületük.)
Legvalószínűbb tehát a relé kontaktus összehegedése, amit erősebb ütögetéssel néha meg lehet szüntetni, de utána cserélni kell.
(#) VIM válasza TTom83 hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Szia! Neked még a C1 C2-ben ott az áthidalás, nincs kontroll alatt a hőmérséklet "figyelés". Ha a leírtakat megcsinálod akkor jól fog működni.
(#) _zsolt_ hozzászólása Jún 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Saunier Duval Semia C24 gázkazánunk villám sújtotta lett 2 hete. Vezérlőcserén túl vagyunk (30eFT), ám sajna a kazán nem lett jó tőle. Feléled, próbál gyújtani, de semmi sem történik, nincs gáz -> gázszelep. Infoként annyit kaptam, hogy mérjek ellenállásokat a lábakon, a sárga részen található 6 szomszédos lábnál a 120 ohmos ellenállások rendben vannak, ám a két fekete láb között szakadás van, itt állítólag 160-180 ohm között kellene mérnem. Van ennek a javítására vmilyen költséghatékony megoldás? Sajna azt hiszem már így is kezd túl sokba lenni ez a javítás, és még mindig nincsen meleg vizünk...
Esetleg várható még, hogy ezek után újabb vmilyen elektronikai rész üzemképtelen?

Köszönettel:
Zsolt
(#) satu89 hozzászólása Jún 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy olyan problémával fordulnék hozzátok hogy egy Fég típusú gázkazán előremenő víz hőfok szenzora eltört. Valaki ismeri ennek a szenzornak a pontos értékét, vagy esetleg milyennel lehet helyettesíteni?
A kazán pontos típusát sajnos nem tudom de egy Mehatronika sc12-40/F-02-es vezérlőpanel a lelke neki.
A szenzor a mellékelt képen a 7-es jelölésnél található vízhőmérséklet érzékelő néven.
Válaszokat előre is köszönöm.
Köszönettel:
Robi

Névtelen.png
    
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Jún 30, 2020 / 1
 
Szia! Nem ilyen van benne véletlenül? Az értékei azok, ha minden igaz 20 fokon 62kohm, 85 fokon 4.5kohm (a közteseket nem írom le).
(#) satu89 válasza VIM hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Helló!
Sajnos nem tudom mert szerintem nem a gyári van/volt benne. Valami hasonló van benne mint ez csak teljesen fel van blankolva a szenzor vége és a két lábbal együtt, s össze is volt tekerve igy rövidzárként üzemelt. A lábak szétszedésénél meg a szenzor fejénél szétpattant.
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Szia! Holnap megnézem hogy ami nekem van érzékelő az milyen értékű. Fém patronból van kivezetve kettő fehér szál szilikonos vezeték.
(#) satu89 hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Helló!
Előre is köszönöm szépen
Esetleg egy képet is készítenél majd róla?
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Azt mindenképpen mutatok róla méretekkel feltüntetve. Most dolgozom és idő hiányában ez már mára lemaradt.
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Júl 2, 2020 / 1
 
Nem ismerem a kazánhoz való NTC-t de nekem egy vezetékes van (rosszul emlékeztem) ebből a patronos kivitelűből és az értékei nagyon hasonlítanak az előírtakra. Ha negatív testelésű a bekötése ami ezek szerint az volna, akkor megoldható a bekötése. Jó lenne ha egy szakember ránézne erre az NTC-re és a lehetőségre a bekötés szempontjából. Ha megfelelő lenne akkor szívesen elpostázom neked.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
A link helyesen: Bővebben: Link
A műszeren az éppen aktuális környezeti hőmérsékleten mért érték látható kb. 25 fok, a másik érték felmelegítve de nem mérve a hőfokot, lement 5 kohm alá az érték. A képen már a visszahűlt értéket tudtam lefotózni, az is elmozdult egy kicsit.
(#) satu89 válasza VIM hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Helló
Köszönöm szépen
Megpróbálok holnapig konzultálni egy szakival hogy szerinte jó lehet e bele, vagy mit tanácsol. Hétvégén személyesen is a gázkazán közelébe leszek (hazautazom) s próba képen megpróbálom egy ellenállással kipótolni hogy megtudjam esetleg van e valami baja a vezérlőpanelnek.
Az információkat köszönöm. Sokat segítettél. Visszajelzek hogy mire jutottam, s ha az a szenzor jó lesz bele akkor privátba felveszem a kapcsolatot veled s megbesz a részleteket.
(#) satu89 válasza VIM hozzászólására (») Szo, 11:16 /
 
Hello
Elnézést kérek hogy csak most írok
Sikerült a törött alkatrész úgy összeéríntenem hogy tudjak rajta értéket mérni. Nekem olyan 25-28 fok körül 350-400KOhm-ot mértem többszöri próbálkozásra is ugy hogy az én belső ellenállasom nem volt benne. Próbáltam ellenállással egy fixértéket adni neki de nagy valószínűséggel szerintem a panel is rossz. Kicserélem az ic-ket s újra probálom
Következő: »»   232 / 232
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu