Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   189 / 189
(#) kovesz02 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
Köszönöm szépen a sok hasznos információt. Kellemes időtöltést, így május elsején!
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Sze, 11:12 /
 
Sziasztok.

Készítettem egy monostabil áramkört. Minden rendben vele, működik. De. Ha bekapcsol egy közelben lévő mágneszár, akkor olyan, mintha működtettem volna a nyomógombot. Ugyan ez a helyzet, ha a pillanat pákát kapcsolgatom mellette, akkor is minden alkalommal "működésbe hozza" a nyomógombot. Tehát zavarjel van jelen. És érdekes, mert akkor lép hamis működésbe a monostabil, amikor a mágneskapcsoló bekapcsol. Vagy a pillanat páka bekapcsol. A mágneskapcsoló elengedésére nem reagál. Sem a pillanat páka elengedésére. Csak és kizárólag a bekapcsoláskor ad hibás működést. Valami zavrszűrés ötlete szívesen fogadnék.

A triggerelés azért így van megoldva, mert ebben az esetben az impulzus szélesség, vagyis a gomb nyomás hossza egyáltalán nem számít. (Az ajtó akár órákig is nyitva lehet.)
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:14
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Sze, 11:51 / 1
 
Hello!
Ha tényleg bontó a nyomógomb, az lehet jó is. Ha nem, próbálj meg azt használni.
A tápon nem látok kondit (de lehet a valóságban van.)
Egyébként nem írtad, hogy a nyomógomb milyen távolságra van az áramkőrtől.
Sajnos a bemeneti 1µF az egy differenciáló tag, ami pont a zavarokat tudja a legjobban átvinni.
Igazából a nyomógomb után egy RC integrálótag kellene, majd egy hiszterézises komparátor (pld. egy 555) és ez után a differenciáló tag.
De esetleg egy optocsatolót is lehet alkalmazni. Ugyan itt nincs szükség a galvanikus elválasztásra, de az optocsatoló Led diódája "árammal működik", kizárhatja a zavarjeleket.
(#) rectamas válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Sze, 12:02 /
 
Szia,
Az IC 1-8 kivezetése közé 100nF körüli kerámia kondit rakj be, az 1-2 közé 10nF-ot.
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 13:16 /
 
A nyomógomb kb 4 méterre van az áramkörtől. Szóval akkor esélytelen 1-2 passzív alkatrésszel megoldani. Beépített dolog, nincs lehetőségem kiegészítő áramkör elhelyezésére helyhiány miatt. Fullos a doboz. A mágnes záron jelenleg nincs paralell dióda. (A mágnes zárat egy relé kapcsolja, anno ezért nem terveztem rá diódát.) Egyébként egy tápról megy a mágnes zár, és a kütyü is. Esetleg egy teljesen külön, független táp megoldaná vajon a problémát? Bár kétségem van e felől, mert labortápról járatva a kütyüt pillanat pákával is meg tudtam hülyíteni. A nyomógomb egy ajtó nyitás érzékelő, bontó érintkezővel. Ahogy a kapcsoláson van.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Sze, 13:24 /
 
Sejtettem, hogy távol van a kapcsoló. Ha nincs sok lehetőség változtatásra akkor..
Ebben az esetben, legalább egy reverzdiódát tegyél a mágneszárra, egy diódán keresztül tápláld az 555-öt, legyen a tápján egy 470µF-os kondi. Ezzel érzéketlenebbé válik a táp berogyására, ha húz a zár.
Valamint tegyél a 2-8 láb közé egy 100nF-os kondit és az 5-ös láb kondiját is cseréld ki egy 100nF-ra.
De a külön táp is megoldás lehet. De az 555-re kell kondi a közelbe.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:25
(#) mex válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Sze, 19:04 /
 
A 2- kivezetésre csatlakozó feszültségosztó alsó tagját kivenném, fölösleges féltápot beállítani, csak a zavarérzékenységet növeli.
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 9:56 /
 
Úgy tűnik, első körben, hogy az antiparalell dióda megoldotta a problémát, amit a mágnes zárra tettem. Nincs hibás működés.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Csü, 14:50 / 2
 
Oké, de egy tanács.. Egy zavart mindig úgy kell elhárítani, hogy csökkenteni kell a zavarforrás erejét és növelni a zavarérzéketlenséget. Ez a helyes irány. Mert korrekten vizsgálni sztochasztikus jelenségeket, általában nehéz dolog.
A melóban is vizsgálták a távadók/jelváltók zavarérzékenységén anno. A folyosón húzogattak drótokat, hogy valahogy modellezzék az üzemi állapotokat. Én meg épp ott szerettem volna elmenni és megszólítottam Őket, hogy "Bocsánat zavarhatok?.. Valahogy nem volt kedvük vidulni a helyzeten.. Tehát arra hivatott szakembereknek is fejtörést okoz némely eset/helyzet. Mert ugye ez az üzem, nem az a hely, ahol "Nyomunk egy Reset-et, osztán jól van ez így.."
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 18:04 / 1
 
Természetesen. Tökéletesen egyet értek. Nos, most teljesen üzem biztosan működik a kütyü. Több száz teszt után egyszer sem hibázott.

Ettől függetlenül elfogadom, és osztom a tanácsodat, véleményedet.
Következő: »»   189 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem