Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3301 / 3301
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») 20:41 /
 
És még egy kérdés: akkoriban, amikor a Jásztelnél mutatták ezt a RAS telefont, amit tanyákra és egyéb távoleső helyekre szántak, láttam Miskolcon egy Matávos (úgy emlékszem Matávos) furgont, a műszerfalra applikált vezetékes telefonnal. Kicsit fura is volt, de arra gondoltam: lehet, hogy házon belül megoldotta magának a szolgáltató azt az állítólagos tiltást, ami elvileg nem tette lehetővé, hogy ezt a helyhez kötött mobilt mobilként használhassák.
Szóval, az lenne a kérdésem, hogy igaz volt, amit a Jásztelnél mondtak, hogy figyelik, és megakadályozzák a helyhez kötött mobil "horcolgatását", vagy csak mondták, és akár autózhattam volna a városban én is vele?
A hozzászólás módosítva: 20:43
(#) szs válasza mek-elek hozzászólására (») 20:51 /
 
Most nem értelek, vagy nem értelek. Én arra a felvetésedre válaszolam akkor, hogy -szerinted- nem működik a telefon, ha áramkimaradás van.
Ma is, lakott településeken: ha a lelefonaljzatba bedugsz egy hagyományos fapados telefont, az nem igényel tápellátást, és áramszünet esetén is tudsz telefonálni (persze, ha van előfizetés azon a azon a helyen). Persze ez alternatív szolgáltatónál (mint ahogy anyámnak sem Inviteles, hanem egy helyi tv szolgáltató kapcsolt szolgáltatása van) már nem biztos, hogy így megy. De az egyetemes szolgáltató biztosan így kell működjék ma is. (Ezért is van akku a DECt/SWING-féléhez is, ahogy az ASZF is írja. Én így látom.
Mert alapból az van az ÁSZF-ben, hogy ott kell nekem a tápellátást biztosítanom, ahol az 230V-ot igényel. Ami azt jelenti, hogy másfélét nem nekem kell. De a hagyományos telefonkészüléken semmilyen tápcsatlakozó nincs. Csak a szolgáltatótól kell kapnia.
A hozzászólás módosítva: 20:59
(#) Bakman válasza mek-elek hozzászólására (») 20:54 / 1
 
Idézet:
„ha ma egy nagy szolgáltató bedöglik, viszi magával a többit is forgalmilag”
Nem, nem viszi, mivel normál esetben a telefonok nem kapnak "vonalat" konkurens szolgáltatótól. A segélyhívás viszont működik SIM kártya nélkül is. Ha van SIM kártyád, akkor elöször a saját szólgáltatódnál fog keresgélni a telefon, ha nincs, akkor az első cellára felkapaszkodik és mehet a dolog, ezt a bázisállomások alapból tudják. Vannak fenntartott tartalkékok ilyen esetre amit normál telefonálással/internetezéssel nem lehet lefoglalni. Valószínűnek tartom, hogy te is találkoztál már olyan felirattal a telefonon ami arra figyelmeztetett, hogy csak segélyhívás lehetséges.

A vezetékes telefon egyszerűen azért halt ki, mert helyhez kötött, ellentétben a mobillal. Már a kezdeti években látszott, hogy a vezetékes telefon veszíteni fog miközben a hálózat és telefonok (kényelmi) szolgáltatásai a mai mércéhez képest sehol sem voltak. Gondolod lenne valaki, aki vezetékes segélyhívóba fektetne ma pénzt? Nem valószínű.

Két falu között hol találsz trafikot? Autópályákon vannak segélyhívók de azon kívül kb. sehol.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») 21:11 /
 
Idézet:
„találkoztál már olyan felirattal a telefonon ami arra figyelmeztetett, hogy csak segélyhívás lehetséges.”

Bizony, amikor még a Voda elég labilis volt itt, néha ez előjött. De (mivel a többi szolgáltató is jelen van ugyanezen a tornyon) a segélyhívás menne. Mert ha nem akarnák is, akkor is kötelesek biztosítani, ha műszakilag lehezséges. Mint írod, akár kártya nélkül is.
A hozzászólás módosítva: 21:12
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») 21:20 / 1
 
Mobil telefonoknál van olyan alapszolgáltatás, hogy handoff, és roaming. A handoff lehetővé teszi, hogy bázisállomást válts, a roaming azt is, hogy más hálózati szolgáltatót is igénybe tudj venni.
Magyarországon ilyen volt, amikor a Vodafon elindult, akkor köthetett szerződést pannon GSM -el. Ez addíg volt érvényben, amíg a Voda hálózat kiépítése egy bizonyos szintet el nem ért.
Ez az országon belüli roaming szerződés hatóságilag tiltva ugyan nincs, de üzleti szempontok miatt nem szokásos. Vannak ugyan LIDLI -s, és Tesco -s telefonok de ezek egyik szolgáltatóval kötött kétoldalú szerződéseken alapulnak.
A handoff, és a roamig hálózati, központi szolgáltatás, ezt az egyszerű rurál hálózatok központjai nem tudják, mert nincs rá szükség. Elvileg azért ezek is hordozhatók fizikailag a saját bázisállomásuk által ellátott területén, bár ezt a nyereséges antenna hordozhatósága is korlátozza. Az is korlát, ha egyszer valamiért, bármiért megszakadt a kapcsolat (pl egymás zavartatása miatt), a hívást újra kellett indítani. De ezeket a technikai feltételeket nem kötötték az előfizetők orrára, mert csak problémát, reklamációt okozott volna, a szerződésben kikötötték, hogy csak állandóhelyűként használható.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») 21:22 /
 
Köszönöm!
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») 21:29 /
 
A vezetékes telefon (telefon pótló) a lakásomé, a mobiltelefon pedig az enyém. A mobiltelefon hálózat olyan magas fokú biztonsággal rendelkezik, hogy többféle akár pénzügyi szolgáltatók biztonságos azonosítóként kezelik.
A segélyhívás szolgáltatás a rádiótelefon szolgáltatás alapja, úgy működik, ahogy írod, és magasfokú prioritása van, bármelyik mobiltelefon hálózatban.
Nem ajánlom senkinek hogy próbaként nyomogassa akár SIM nélkül is, mert a hívása a segélyhívó központba befut, az összes azonosítójával, pozíciójával együtt. Ez pedig szabálysértési eljárást von maga után.
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») 21:36 /
 
Idézet:
„De a hagyományos telefonkészüléken semmilyen tápcsatlakozó nincs. Csak a szolgáltatótól kell kapnia”

Ez sem teljesen így igaz, ma már minden vezetékes szolgáltató, (aki egyben internetet is szolgáltat) inkább az IP telefont szorgalmazza, mert akkor a hagyományos telefon szünetmentes tápellátását (ami nem kevés költség ld Gafly hozzászólása) nem neki kell biztosítania, hanem az előfizetőnek a médiaboxon keresztül.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») 21:37 /
 
Amikor(és ez még a '90-es években volt) ellopták a kocsimból a táskám (és szemtanú is volt, rendszámot is felírt, a tolvajokét) és hívtam a rendőrséget, kérdeztem, hogy adjak-e telefonszámot. Azt mondta, mondhatom a biztonság kedvéért, de ő látja. Pedig én a 60-as motorolán nem láttam a hívót (az akkor még nem is szerepelt a szolgáltatásban -nekünk), nekem az akkor újdonság volt, hogy ő látja azt a számot.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») 21:39 /
 
Szorgalmazza, de nem úgy látom, hogy kötelezheti.
Sőt, a "tanyatelefon" -ra még havidíjkedvezményt is ad, a saját tápellátást ellentételezendő (ez is benne van még mindig az ASZF-ben)
A hozzászólás módosítva: 21:43
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») 21:45 / 1
 
Még a kezdetekkor (akkor még nem volt szabályozva) nem egy lopott autót megtaláltunk a rádiótelefon segítségével. Különösen jól használható volt a gk -ba épített Benefon Class típus, mert ennek a kézibeszélője 900 MHz -en működő (analóg) zsinórnélküli telefonként volt használható, természetesen párosítva. Volt olyan, hogy kihívtuk a rendőrséget a tulajjal együtt egy garázshoz, hogy ott van benne a lopott autó.
Volt, hogy a Bugaci pusztában irányméréssel találtuk meg a roncstelepen "parkoló" lopott autót.
Manapság pedig téged tudnak követni, (ha akarnak) ha zsebedben a mobiltelefonod.
A hozzászólás módosítva: 21:49
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») 23:03 /
 
cattus repentinus - repentinum capillum habet
(DSR)
Következő: »»   3301 / 3301
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem