Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek
 
Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   25 / 25
(#) levente507 válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
A neten található több kapcsolás is a bonyolulttól az egyszerűbbig mindenféle verzióban. Szerintem én ezt fogom megcsinálni. Ahogy kaptam csak simán a video outról van kivezetve, ami akár még jó is lehetne, de nem az egyelőre.

zxvid.png
    
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Attol függ, hogy milyen jelformátum van benne. Azért kiváncsi leszek az eredményre.A ZX Spectrum nagyon ki volt találva.
(#) jefflynn válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Ez másképp működik, a buszról lekapkodja a videó memória írásokat, és abból csinál képet. Nem én terveztem, neten több helyen megtalálható.
(#) kadarist válasza levente507 hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Elviekben a modulátor IP bemenetén mér a kódolt PAL színes videojel van jelen, ha az LM IC a helyén van. A zavarosság jelszint-eltérés miatt is lehet, ezért mindenképpen érdemes lenne az antennakimenettel próbálkozni, azt rákötni egy tévé tunerjére.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2024
(#) HA5AWS válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Szia!
Teljesen felesleges a modulátort belevinni a próbába. Egy video bemeneten kell menjen minden gond nélkül. Az RF csak bonyolítja a beállítást.
Üdv: Gábor
(#) kadarist válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
A ZX Spectrumnak nincs video kimenete, csak RF vagy az újabbaknál RGB. Minden más verzió nem hivatalos.
(#) HA5AWS válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2024 / 1
 
Szia!
Eddig nem is a gyári kivitelről beszéltünk. Ott tényleg nincs video kimenet. A modulátor bemenő jele az elég jól használható videó jel. Nagyon régóta csak azt használom a mai napig. A régi crt készülékek gond nélkül mennek vele, az új lcd és egyéb készülékek nagy része szintén elfogadja. Kipróbáltam LG Samsung tv-ken jól működik. Sok spectrum klubba voltam sok kis gépen vezettük ki a videojelet sokak megelégedésére.
Üdv: Gábor
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Én ugy emlékszem, hogy volt neki video kimenete, a jel ami a modulatorba ment. Az már ugy ahogy video formatum volt. A korábbi képen is meg van jelölve pirossal. S ha jol emlékszem a Spectrumhoz volt egy docking station ott ki is volt vezetve.
(#) HA5AWS válasza Massawa hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Szia!
Az eredeti ZX Spectrumon és a plus-on se volt kivezetve a video jel. Illetve a 15A jelű élcstlakozón ott volt a jel de akkora digitális zajjal, hogy használhatatlan volt. Azt csak utólag lehetett kihozni a gépből közvetlenül a modulátorról jó minőségben. A Spectrum 128-as gépen az RGB jelek voltak kivezetve azzal már sokkal szebb képe volt de az egy újabb konstrukció. Az eredeti 48-K s verzió még nagyon minimalista kiépítés volt. A hátsó élcsatlakozón ugyan kivezették a két színkülönbségi jelet (R-Y, B-Y) és az Y jelet de nagyon kevesen voltak akik használták is. Nagyon nehézkes volt a szintillesztés. Nem beszélve arról, hogy nagyon kevés TV rendelkezett ilyen bemenettel.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2024
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Enyém ha jol emlékszem 48k-s volt. Valahogyan biztos kivezettem, mert bejártam vele a világ 1/6-t , ( az volt az elsö hangeffektus generátorom). Késöbb szereztem hozzá docking stationt is a normális nyomtatohoz, nemcsak a termohoz. Azon már biztos volt video kimenet.
(#) nagym6 válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Idézet:
„A modulátor bemenő jele az elég jól használható videó jel.”
Én is kivezettem, nekem is jól működött CRT tévén (Issue 3).
(#) levente507 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Issue 2-es alaplapom van. Ezt produkálja:
1-2. RF és modolt video kimenet egyszerre bedugva (nagy képernyő a video out a kicsi az RF out)
3-4. Kihúzott video csati és csak RF a kicsi képernyőn.
A LOAD "" paranccsal (Ami piros és kék váltakozó keret eredetileg)

+ kérés: ha valakinek megvan a "spider" mod a mi az ULA LOAD problémáját hidalja át kérlek töltsétek fel. Egész délelőtt a netet gugliztam, de "schematic" ábrát nem találtam csak képet, ami nem annyira megbízható. Köszi.
(#) lazsi válasza levente507 hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
1-2. A videokimenetre kapcsolt TV leterheli a jelet, ezért a a modulátor túl kis szintet kap. Emiatt a kis TV még szinkronizálni sem tud rendesen... (Egy emitterkövető segíthet a dolgon...)
(#) levente507 válasza lazsi hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Végül a 100mF kondis video moddal és a trimmerek beállításával kb. 5 perc alatt beállt a szín is.
Es még egy retrós CRT csíkozás is látható az LCD kijelzőn. Ez lehet beállítás, gond de így "szép".
(#) kadarist válasza levente507 hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Az 100 µF-os modding hová került?
(#) levente507 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 16, 2024 / 1
 
Elnézést nem írom le részletesen, így talán gyorsabb: https://blog.retroleum.co.uk/electronics-articles/repairing-a-zx-sp...-mods/

Van YT videóm a végeredményről, ha valakit érdekel beteszem a linket akár privát is.
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem