Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC órajel
 
Témaindító: deguss, idő: Nov 13, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) deguss hozzászólása Nov 13, 2005 /
 
Sziasztok!

Hogyan tudom kiszámítani hogy mennyi ideig tart egyetlen "onecycle" utasítás ha egy 4MHz-es kristály van kötve egy 16F84A-hoz?
Azontúl valami doksit, ismertetőt, vagy akármit keresek, amiből meg lehet tudni hogy lehet használni egy timert. Vagy ha valaki ráérős típus elmagyarázná nekem.
Köszi. deguss
(#) bbatka válasza deguss hozzászólására (») Nov 14, 2005 /
 
Általában a pic utasítások 1 ciklus hosszúak. Vannak kivételek pl:call. Egy utasítás ciklus hossza. (1/4000000)*4
Ez azért van mert egy utasítás elvégzéséhez általában 4 órajel ciklus szükséges.
Írj a privátba hogy tudjam hová küldjek neked magyar pices doksikat. Valakinek korábban össze készített anyag, de nem jelentkezett érte.
(#) deguss válasza bbatka hozzászólására (») Nov 15, 2005 /
 
Köszi szépen bbatka a sok hasznos doksit. Valamennyire már beleolvastam, de továbbra is segítségetekre szorulnék a timer használatlát illetően. Valaki el tudja nekem röviden magyarázni hogy hogyan tudom megcsinálni hogy pl: egy gombnyomásra, amit egy btfsc figyel, elindítok egy timert, ami legyen amennyire lehet pontosan 0,5 sec, és mikor lejár, akkor egyszerűen bsf PORTB,7 azaz egy LEDet kigyújt.

Előre is köszönöm.
(#) deguss válasza bbatka hozzászólására (») Nov 15, 2005 /
 
Még valami: Ha jól számolom (1/4Mhz)*4 akkor egy utasítás 1 mikrosecundumig tart!?
És még egy kérdés: Egy szignáltranzisztornak (BCxx) mennyi az a legkisebb időintervallum, amialatt kapcsolni tud, úgy értem hogy vezetésből->zárásba, ill. fordítva? Szóval állapotváltás?
(#) Norberto válasza deguss hozzászólására (») Nov 15, 2005 /
 
Háj!

Pl. egy BC182 átlagosan 100MHz-ig megy, magasabb frekvenciát nem szereti.

A frekvencia és periódusidő között ezt a képletet alkalmazzuk:

T=1/f

Tehát a BC182-t vizsgálva T=1/100MHz, így a minimális kapcsolási idő 10 ns (nanoszekundum).
(#) deguss válasza Norberto hozzászólására (») Nov 15, 2005 /
 
Köszi, a képletet ismertem , csak azt nem tudtam hogy 100MHzet elbír-e a BC182. Köszi szépen, világossá vált a téma ezen része. Már csak az a kérdés hogy hogyan használjuk a timert a pic programozásban.
(#) bbatka válasza deguss hozzászólására (») Nov 16, 2005 / 4
 
Délután kiagyalom a kérdésedre a választ a TMRO-val kapcsolatban. 2-3 hónapja foglalkoztam vele frekimérés kapcsán, de már megint elfelejtettem a használatát.
A feladathoz amit leírtál nem kell timer. Én Basic-ben programozok ha lehet mert sokkal gyorsabban elkészül a program. Assembly-t csak akkor használok ha a sebesség miatt szükséges. Ezt azért írtam le, mert a basic nyelv tartalmaz várakozó utasítást, de van egy DOS-os progim ami assemby kódot gyárt várakozó ciklushoz, bár elég pontatlan.
Szóval neked RB0 interrupt használatára van szükséged. Majd miután megtörtént a megszakítás elindul a várakozó ciklus. Majd a program végén kigyúlad a RB7-es LED. Javaslom a Basic használatát. Picsimulatoride a kedvencem itt, de a Mikrobasic is nagyon klassz.Javaslom töltsd le mind a kettőt. A Mikrobasic címét nem tudom, de Google-val gyorsan megtalálod. Holnapra remélem megtudom neked írni a progit, basicben. Túl sok mindent vállaltam holnapra, túl sok személynek, de majd igyekszem.
Az 1 mikrosecundum stimmel. A Picsimulatoride egy nagyon komoly szimulator és ez által mindenféle hibát kizár a helyes használata.
(#) RobRoy hozzászólása Szept 30, 2007 /
 
DEKUSS

Figyelj ha jól olvastam akkor aptál doksikat a picekről nos megkérnélek hogy oszd meg velem vagy küld el mert nekem is szükségem lenne rá.
Vagy ha valaki tudna segíteni abban hogy a mikrobasicben lévő parancsok mit jelentenek és hogy működnek akkor nagyon megköszönném .
(#) potyo válasza bbatka hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Idézet:
„A Picsimulatoride egy nagyon komoly szimulator és ez által mindenféle hibát kizár a helyes használata.”


Feltéve, hogy nem hibás maga a szimulátor! Én találtam már hibát benne, az EEPROM olvasás nem működött valamelyik chipnél, és mások is említettek már hibákat benne. Az MPLAB az a szimulátor, amiben meg lehet inkább bízni, abban az észlelt hibákat folyamatosan javítják, a Microchip fórumán külön részleg szól a szimulátorról.
(#) Kera_Will válasza potyo hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Potyo !
Hogy olvastál EEPROM tartalmat a picsimulatoride alatt programozva?

BASICben is lekell tiltani irás olvasas es iras esetén a general interuptokat.
(#) potyo válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Megnyugtatlak, nem az én programommal volt a probléma. MPLAB-ban írtam asm-ben, és megnéztem ebben a programban, mert itt volt hétszegmensű kijelző mint periféria. Nem akart működni, és nem tudtam miért. Aztán megnéztem MPLAB SIM alatt, és ott jól működött.

Sem az EEPROM, sem a FLASH olvasáshoz egyébként nem kell letiltani a megszakításokat.
(#) Kera_Will válasza potyo hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
De én meg azt olvastam (mind a 2 Kónya féle könyvben) az eeprom írás/olvasás műveletekről,
hogy mielőtt elkezdem a megszakításokat tiltani kell a biztos végrehajtás érdekében.

Akkor ezek szerint ez nem mindig szükséges ?
No majd át nézem újra milyen esetre szólt ez a kitétel a könyvben.

Ezért én minden basic parancsos read write előtt kiadtam GIE bit tiltást .

Szeretném ezt tisztán látni mert eddig nem foglalkoztam az eeprom használatával de most éppen van ilyen esetem.Azért vetettem fel mint lehetséges okot a "picsimide" általad említett bugjára reagálva.
(#) szabi_o válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Ez mindkét esetben csak írásra vonatkozik.
(#) potyo válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Konkrét dolgokról mindig az adatlapból kell tájékozódni. Még abban is találni néha hibát. Az említett könyv állítólag jó (én sosem olvastam), de inkább az elveket, módszereket kell abból tanulni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem