Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő
 
Témaindító: Bukall, idő: Feb 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 51
(#) 52300002 hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Üdv!
Előerősítőt építenék gitárkombóba, mert alapból nagyon halk a kites TDA2030, és érdekelne, mi a véleményetek erről a rajzról? Korrekt? Működhet?
Köszönöm! ^^

(Link a bejegyzéshez, amiben szerepelt: >>Katt<<)
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018

image.png
    
(#) proli007 válasza 52300002 hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Hello! Működhet, de..
- Kettős tápfeszültség kell neki.
- Nem túl szép, hogy egyenáramot is erősít, így váltogatva az IC offset hibáját is erősíteni fogja. Vagy is koppanni fog átváltáskor.
- Ha a kapcsoló olyan, hogy pld. 1-ről 2-őre váltva a köztes állásban szakadás van, akkor nagyot fog puffanni átváltáskor. Tehát fix erősítés értékkel "értelmesebb" a rajz.
(#) 52300002 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
A kapcsolót szerintem kiveszem, mivel ez egy gitárkombóba megy, nem lesz szükségem pl a mikrofon bemenetére, csak a kérdés az, hogy egy gitár jelszintjére melyiket hagyjam meg? Én azt mondanám, hogy a cikkben megjelölt kettes pozi lesz a nyerő, ami "tape, sensitive signal, about 100 mV", ez úgy vélem, megközelíti egy gitár jelszintjét, ami mindenképpen magasabb, mint egy mikrofoné, ezzel kiküszöbölöm a kopogószellem-effektust. A táp pedig egy számítógép tápjának +- 12 V kimenete, az tökéletes neki.
(#) proli007 válasza 52300002 hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Nekem fogalmam sincs, hogy egy gitár mekkora jelet ad. A fokozat erősítése a kapcsolt visszacsatoló ellenállás és az R2 hányadosa, plusz 1. Tehát 1-es állásban 21-szeres az erősítése.
(#) 52300002 hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Igen, gitárnál az nagyon sok, de szerintem kiveszem a kapcsolót, és a visszacsatoló helyére teszek egy 20K körüli trimmer potit, azzal aztán lehet kísérletezni
(#) Zoltan.ms hozzászólása Szept 3, 2018 /
 
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy ha egy keverőpult audio kimenetét elosztom 5 db kis digitális végfokhoz (tehát párhuzamosan mind az 5 végfok bemenetét táplálom róla) akkor ez miben befolyásolja a keverő kimeneti jelét? (halkabb lesz-kisebb jelet kapok vagy épp ellenkezőleg, esetleg torzulást okoz, vagy baja lehet-e a keverőnek stb?) Ha jól gondolom a végfokok bemeneti impedanciája a párhuzamos kötés miatt lecsökken?
És még azt szeretném tudni, hogy a keverő sztereo fejhallgató kimenetére lehet egy-egy végfokot kötni? -lehet baja emiatt a fejhallgató kimenet elektronikájának?
...előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
A keverőpult kimenete kisimpedanciás, néhányszor 10, 100 ohm körül van. A végfokok bemenete, viszont néhány kohm -tól kb 10 kohm -ig terjed. Lehet párhuzamosan kötni a bemeneteket, a keverőnek baja nem lesz.
A fejhallgató kimenet végerősítője általában max 8 ohmos fejhallgatóval terhelhető, így erre is köthetsz további erősítőt. Azonban ezt nem célszerű megtenni, mert ennek a kimenetnek a jel/za viszonya sokkal rosszabb, mint a vonal kimeneté, a szintje is nagyobb, ezért meglehet szükség lesz a kimeneti szintjének csökkentésére.
Pontosabbat csak a keverőpult ismeretében lehetne mondani.
(#) reloop válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Szia! Nem valószínű, hogy bármi is meghibásodna az összekötések által. Milyen keverőről van szó?
(#) Zoltan.ms válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Üdv, Yamaha MG10/2 keverőpultról van szó, és olyan oszlopsugárzóra szeretném kötni amiben nyolc hangszóró van 4 db sztereo végerősítővel, +a mélysugárzó 1 végfok, ezeknek a bemenetére kellene szétosztani a keverőből kijövő jelet...Oké, tehát baja nem lesz de mi lesz a jelszinttel, csökkenni fog?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) pucuka válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
A jelszint legrosszabb esetben 1 - 2 dB -el csökkenni fog, ezt viszont egyszerűen tudod korrigálni, már ha egyáltalán szükségét érzed.
(#) reloop válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1
 
Mellékelem a kimeneti impedanciákat, teljesen átlagosak. Ha a végerősítők a szokásos 47 k bementi ellenállásúak, akkor pont kiadja az öt csatorna eredője az 10 k-t, amit az MG10/2 kézikönyve ajánl ideális terhelő-ellenállásnak.

MG10_2E.pdf
    
(#) Zoltan.ms válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Hú de jó, köszönöm szépen bár én nem értem ezeket a kimeneti meg bemeneti impedancia dolgokat, de ha pont jó lesz az nekem pont elég. Köszönöm szépen, hogy utána néztetek és segítettetek ebben. Üdv.
(#) Trianta hozzászólása Okt 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Ha a képen pirossal jelölt részre (az 1K után és a földre) kötök egy Bluetooth audió kimenetet, annak beterhel e (halkabb lesz) a RIAA korrektor kimenete?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018

BT.jpg
    
(#) tothbela válasza Trianta hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Bár nem írtad a BT vevő típusát, de többnyire 32 Ohmos fülest direktben meghajtanak. Ha viszont arra a piros kijelzős ebay termékre gondolsz, annak 100 Ohmos ellenállás van a kimenetén sorosan, meg egy 2,2µF-os kondi. A jelszint csökkenés nem észrevehető, mert kb -1 dB, de az 1kOhm és a 2,2µF miatt az alsó töréspont 73 Hz lessz.
(#) Trianta válasza tothbela hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
A BT-n van vonalkimenet, azt kötöttem oda. Egy normál, pl CD bemeneten hangosabban szólt, mit jelenleg a RIAA után kötve.
(#) tothbela válasza Trianta hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Nem írtad milyen a BT vevőd. Én egy típust mértem ebből van pár darab.

Lehetne tenni az erősítődre egy jack aljzatot, ami a RIAA után lenne kötve úgy, hogyha be van dugva oda valami, leválasztja a RIAA kimenetét. Ekkor nem terhelné az 1kOhm a kimenetét.
(#) Trianta válasza tothbela hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
A BT vevőt beépítettem az erősítőbe, a panelről kap 5V-t, a BT line in RCA aljzatáról pedig árnyákolt vezetékkel kötöttem az erősítő panelen az 1K ellánállás IC felőli lábára.
Beépítés előtt a BT-t az erősítő CD vagy TV bemenetére csatlakoztattam. Ahhoz képest most nemszámottevően, de mégis kicsit halkabb a hang.
Ezért kérdeztem, beterhelhet e a RIAA kimenete.
Ha nem uszály, nem pakolnám szét megint a Hifit.
Következő: »»   51 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu