Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő
 
Témaindító: Bukall, idő: Feb 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   69 / 69
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Be is jelöltem értesítésre.
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 16, 2022 /
 
Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni. Egy előerősítőt készítek IM42P relékkel (azért ezzel, mert ezt kaptam és van belőle).
Az volna a kérdésem, hogy mennyire rossz ötlet egy ilyen relé egyik morzéra kötni az előerősítő bemenetét és a másik morzéra kötni a kimenetet?
Az áthallás miatt kérdezem. Ha nagyon nem "illene" így akkor agyalok még a panelterven és duplázom a relék számát.
Mellékeltem mire is gondolnék

kibe.JPG
    
(#) Suba53 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Gondolom nem csak egy monó csatorna lesz. Én úgy csinálnám, hogy a bemeneteket külön relék kapcsolnák, és a kimeneteket is.
Ha az a cél, hogy minden csatorna bemenete is, és a kimenete is egymástól függetlenül legyen kapcsolható, akkor az más tészta.
De gondold át alaposan, hogy annak úgy van-e gyakorlati jelentősége.
(#) gordonfreemN válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Arrol van szó, hogy lenne kétféle előerősítő panel, melyek között váltanék. Tehát a be és kimenetek együtt váltanak vagy az egyik panelre vagy a másikra. Ezen kívül lesz külön bememet valasztó és külön kimenet valasztó.
Tudom, elsőre lehet idétlennek hangzik, de attól, hogy szokatlan még nem feltétlen rossz gonolat.
(#) Suba53 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Ezt értem. És véleményed szerint lesz olyan szituáció, amikor mondjuk csak az egyik előerősítő jobb, vagy bal csatornáját kell csak átkapcsolnod?
Ezt el tudom képzelni beüzemelés, teszt, hibakeresés során, de egy már jól belőtt rendszerben is látod ennek értelmét? Nem akarlak lebeszélni, csak kíváncsi vagyok, hogy milyen ötletek vezérelnek, hátha mi is tanulunk belőle.
(#) gordonfreemN válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Jaj nem nem nem. Bocsi nem voltam akkor egyértelmű. Azért írtam le a célt is, hogy természetesen csakis együtt fog váltani a ki és bemenet. Tehát ahogy te is javasoltad. Viszont akkor egy relé kapcsolná a két oldalt? Egy ilyen relével amit linkeltem akkor megint az a kérdés, mennyire okoz gondot az áthallás.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2022
(#) Suba53 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Akkor én úgy oldanám meg, hogy a J+B bemeneteket kapcsolná egy relé, és a J+B kimeneteket egy másik relé, amiket azonosan vezérelsz. Az simán megoldható. Ha kapcsolóval vezérled, akkor a kapcsolóra simán ráköthetsz két relét, akár többet is. Ha elektronikusan kapcsolnád, akkor gondolom tranzisztor kollektorban lennének a relék. Ilyenkor is kapcsolhatsz két ilyen kis áramú relét egy tranzisztorral.
És akkor elkerülheted azt a helyzetet, hogy a bemenetek, és kimenetek rajzolata túl közel kerül a nyákon. Sokkal tisztább, logikusabb nyák rajzolatot tudsz tervezni.

A linkelt relé tökéletes a feladatra. ( A te reléid hány voltosak? 6, 12, ......)
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2022
(#) gordonfreemN válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
5V-osak.

Szóval a J+B be és J+B ki felállásban a jobb bal csatorna ha egy relén volna, az nem okozna zavaró áthallást a csatonák közt?
Mert akkor szuper, kevesebb alkatrész is elég lesz.
Mikrovezérlővel oldom meg, atmega328-cal.
(#) Suba53 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Szerintem nagyobb veszélye van annak, hogy esetleg a kimenet csatolódik vissza a bemenetre. De az sem magában a relében, hanem esetleg a nyákon.
Én még nem építettem hasonlót, így konkrétumot nem tudok, de Karesz50 elég komplex előerősítőket készített már, talán neki van több gyakorlati tapasztalata.
Magukon a relé kontaktusokon nem hiszem hogy komoly áthallás keletkezhetne. A vezetékezést meg a reléig elég távol tudod vinni.

Vannak a komplett bemeneti kapcsoló IC-k, amik sztereó jeleket is kapcsolnak. Ott sokkal kisebb területen kerül közel egymáshoz a két csatorna, mindenféle áthallás nélkül.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2022
(#) gordonfreemN válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Nagyon köszönöm a tanßcsokat
Következő: »»   69 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem