Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 86
(#) zsoltee0001 válasza deebo hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Köszi, ez egy hasznos tipp volt, mert visszaemlékezve pont (nem tudom a tipusát) porcelán külsejű diódák vannak azon a részen, amikor hőlégfúvztam.
Na majd, szerintem fog ezzel gond lenni, akkor ezt a részt fogom zsugorcső alá venni.

Üdv
(#) Gj hozzászólása Márc 18, 2019 /
 
Sziasztok!
Röviden: SMPS hatásfok javítás / "rated load" csökkentése.

Van egy nagyon felülméretezett kapcsolóüzemű tápom, egy Hi-Fi-hez.
Ez alapján a cikk alapján készült: Bővebben: Link

A primer FET-ek kitöltési tényezője alapjáraton 7-10%, maximális terhelésnél "nagyonmax" 25%.
Átlagos terhelésnél a táp hatásfoka 55% körül mozog, maximális terhelésnél (amikor a kitöltési tényező 25%) kb. 75% a hatásfok.

A táp 43KHz-en megy, 12V-ból csinál jó részt 38V-ot (ez nem baj, ha a működés során a 33V-44V tartományban mozogna.). A 38V-ból felvett max áram 1-1.1A körüli, ám alapjáraton csak 0.1-0.15A felé van. (ebből a szekunderből van visszacsatolva a FET-ek szabályzása)
Ezen kívül van még két szekunder a tekercsen:
Az egyik 17V-ot ad le, konstans 60mA áram van belőle kivéve.
A másik 5V-ot csinál (feszstab miatt valamive többet), kb 40mA-nyi árammal.


A kérdésem: Hogyan tudnám a tápot úgy módosítani, hogy ezzel a terheléssel jobb hatásfokot produkáljon?
A frekvenciát nem szeretném csökkenteni, mert lejjebb belehallatszik a zúgás a Hi-Fi-be.
Mit javasolnátok?
(#) deebo válasza Gj hozzászólására (») Márc 18, 2019 /
 
Duplázd meg a feteket, akkor kevesebb lesz a veszteség, esetleg a szekunder oldali diódákat is diuplázhatod, vagy keress alacsonyabb nyitófeszültségűt. Ha a trafó optimálisra van tekerve, akkor nem nagyon tudsz mit tenni.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
A fetek duplázásától nem lesz kevesebb a veszteség mivel az több dologból tevődik össze. Amellett hogy a kérdés maga sem teljesen érthető, mert fix feszültségű rajzot csatolt miközben kitöltés változásról beszél, nem tudni hogy mit és hogyan mért, hogy ilyen adatokat kapott. Az elég csúnya lenne, ha egy ilyen tápban a teljesítmény fele hővé alakulna... Mondjuk hogy nem ment még tönkre az is érdekes, mivel snubber sem a feteken sem a trafón nincs a rajzon.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Nem a fele, csak a 25 százaléka. Mivel rohadt nagy áram folyik a feteken az alacsony fesz miatt, javít rajta az alacsonyabb veszteség.

Igen, fix feszültség mellett a kitöltési tényezőnek nőnie kell, ha a terhelés is nő, különben esik a feszültség.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Hát, a 3A az nem éppen rohadt nagy. Ha IRFZ44-et használ annak az Rds-on-ja 28mohm, azaz van rajta 84mW vezetési veszteség, annál a kapcsolási vesztesége is nagyobb szerintem. Tehát nem fog csökkenni ha többet köt párhuzamosan.
A rajzon amit csatolt nem nő és nem csökken semmi, lévén nincs benne visszacsatolás, azaz fix, teljes kitöltésen kell hogy menjen.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
A 3A az effektív áram, de a csúcsáram a többszöröse. Most akkor fix kitöltésű, hogy vagy fix feszültségű, mert nagyon nem mindegy. A rajzot nem néztem meg amúgy és nem is stimmel, ha változik a kitöltési tényező.
(#) Gj válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
A rajzon lehet, hogy nincs visszacsat, de írtam, hogy nálam van.
Fix feszültségen tartja a kimenetet.

Megdupláztam a FET-eket, de nem nyertem vele szinte semmit.
(#) Ge Lee válasza Gj hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Az lett volna a csoda ha nyertél volna. Mint írtam, az nem sokat változtat a hatásfokon. Az 1-1db FET egyébként úgy 100-150W terhelésig simán elég, felette kell csak duplázni. Arra a kb. 40W teljesítményre, pláne végfokhoz nem csak felesleges hanem káros is a pwm szabályozás mert nagyon sok zavart termel. Felejtsd el, vedd ki a visszacsatolást és teljes kitöltésen menjen a táp, snubberrel legalább a trafón, hogy a 40-50V feletti tüskéket elnyelje, ne a fetnek kelljen elviselni vagy tönkremenni tőle.
Hatásfokot meg nem tudom hogyan mértél, mert alapból van ugye egy 200mA körüli áramfelvétel teljesítményátvitel nélkül is, ami a kapcsolás működéséből adódik, az áramkör áramfelvételéből, a fetek kapcsolási veszteségéből meg a trafó mágnesezésére fordított energiából.
(#) normalize hozzászólása Máj 27, 2019 /
 
Sziasztok

Szeretném megérdeklődni van e itt valaki, vagy tudtok e valakit aki foglalkozik kapcsoló üzemű tápegyég javítással, elég bonyolult esetről lenne szó, legyen szíves egy privátot írjon már rám. Köszönöm.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2019 /
 
Valakinek valami jó kapcsitáp kapcsolás audio felhasználásra.Nagy teljesítményű erősítőhez kellene, szóval jó lenne ha tudna 2kW-ot vagy még többet ,szimetrikus fesz. kimenettel .Csak légyszives ne kérdezzétek meg hogy minek ekkora teljesítmény
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019
(#) JZoli válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Ge Lee kollégának van egy 2KW-os táprajza itt a fórumon, az elég használható a céljaidra. Feltették már többször is, de hátha nem lesz belőle gond mellékelem én is.

2kW SMPS.jpg
    
(#) Belkovicslaci hozzászólása Kedd, 15:06 /
 
Sziasztok! Kérdésem volna valaki tudna-e segíteni?
EV ZXA1 Aktív hangfalam Tápegysége meghibásodott. Az egyenirányító híd zárlatos lett valamin 2db
13N500 cserélve. A puffereken van feszültség. A kontroll led világít a fezékvas utáni részen nem mérhető feszültség. Ha valaki meg tudná javítani elküldném neki. Sajnos nincs kapcsolási rajz sem,
Köszönöm előre is a segítséget!
Következő: »»   86 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu