Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Automata helyiségvilágítás
Automata helyiségvilágítás
Szerző: Zoli_bácsi, idő: Jún 23, 2016, Olvasva: 10963
Lapozás: OK   1 / 8
Ebben a cikkben egy automata helyiségvilágítás építési leírása található.

Mindannyiunknak megvan az eredendő és alapvető igénye a kényelemre. Életünk során a lehetőségeinkhez és adottságainkhoz mérten igyekszünk törekedni arra, hogy minél jobb legyen a komfortérzetünk. Az elektronika talán az a terület, mely a legtöbb komfortot nyújtó eszközben benne van. Nincs ez másképp e cikk keretein belül szereplő automata világításkapcsolóval sem. Milyen kényelmes az, hogy amikor belépünk egy helyiségbe, akkor a világítás automatikusan felkapcsolódik, ott tartózkodásunk alatt égve is marad, majd amikor kilépünk, a rendszer lekapcsolja a világítást.

Azonban mi a helyzet, ha nem lépünk be teljesen, mert meggondoltuk magunkat...vagy mi bent vagyunk és egy másik személy is belép hozzánk... aztán az a másik személy kilép, majd újra belép, bent marad, mi pedig kimegyünk. E hosszú mondatból is kiderül, komplex problémát kell kezelni. Rögtön felvetődik a kérdés, mi a helyzet, ha egyszerre két személy lép be a helyiségbe, és utána külön-külön jönnek ki. Vagy épp fordítva: külön-külön mennek be, és egyszerre jönnek ki. Nos ez bizony hibához vezet. Természetesen életünk során nagyon sok szituációt lehetne modellezni ennek az áramkörnek a kapcsán, de úgy vélem, egy szokványos célú használat esetén jól fog működni a megépített automata világításkapcsoló. (Ha jól emlékszem, akkor a Hobbielektronika folyóirat 1995/12-es és 1996/01-es számában van hasonló, „gondolkodó helyiségvilágítás” címmel egy cikk. Ott nem került részletezésre ennyire mélyen a lehetséges szituációk száma.)

Az áramkörben van egy set/reset nyomógomb, amivel mindentől függetlenül kapcsolható a világítás fel és le, valamint az előforduló hibás működés javítható, azonban én úgy vélem, hogy az esetek többségében a háztartásokban nem tumultusszerűen megyünk be egy ajtón. Ezt a kapcsoló automatát olyan helyiségekbe ajánlom, ahol az esetek többségében (tehát nappal is) szükség van világításra (mellékhelyiség, kamra, raktár). Azért ezekben a helyiségben nem szokott „dugó” kialakulni. Itt felvetődhet a kérdés, hogy miért nem jó ide egy bistabil kapcsoló? Még ha ezt meg is oldjuk, akkor is csak egy személyhez volna jó. A most ismertetésre kerülő áramkör megszámolja a belépő és kilépő személyeket. Ha az eredmény nagyobb mint nulla, akkor ég a villany, ha pedig nulla, akkor lekapcsolja a világítást. E hosszúra nyúlt bevezető után lássuk a kapcsolási rajzot.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Szept, 22. Pé
20:40:36
Jelenleg 427 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu