Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 9
(#) Epeti hozzászólása Jan 9, 2025

A motor nyírta ki a panelt, vagy a panel a motort?

Sziasztok! Bele botlottam egy kellemetlen problémába egy gorenje mosógéppel... Az elsődleges probléma még nem tűnt komolynak, csak elkopott a szénkefe a motorban. Csere megtörtént, ment is tovább, vagy 2 hétig, aztán szaga lett és a forgó rész leégett, kommutátor megfeketedett.Elvittem vill.motor javítással foglalkozó céghez, megtekercselték, minden szép és jó is lett. Majd kb. egy hónap üzem után újra szaga lett, és megint le van égve a forgó rész, leveri a Fi relét, meg a 16-os kismegszakítót is a gép... Ebben az a furcsa hogy csak akkor, ha a motor csatlakoztatva van, ha lecsatlakoztatom akkor a gép "működik". A motoron viszont nem mérek test felé zárlatot, csak pár 10kohmot, attól függ hova hajtom a forgórészt... Vissza csatlakoztattam a géphez, ami (sercegő hangú gyertyafény szerű jelenséggel a motorból) ismét levágott mindent... Motort visszavittem a tekercselőhöz, aki azt mondta hogy vezérlőpanel hiba tud ilyet okozni, tipikusan túlfeszültséget kapott a motor. Az volna a kérdésem hogy a vezérlőpanel hogy tud túlfeszültséget juttatni a motorra? Btb 16 triak van rajta, amit teszteltem és jónak tűnik, kapcsoló relék szintén jók, nem kontaktosak... (Gondolati síkon esetlegesen tacho jel feldolgozási hiba tudna ilyet okozni?) Köszönöm!
(#) zolika60 válasza jozyt hozzászólására (») Aug 25, 2024
A tacho mágnes nem forog el a tengelyen?
(#) jozyt válasza jozyt hozzászólására (») Aug 25, 2024
Üdvözletem Mindenkinek újra!
Panelcsere oldotta meg a hibát (Whirlpool L2524 az Indesit ITWA51052W mosógépben). Most egy olyan probléma jelentkezett, hogy centrifugáláskor nem pörög fel a motor, csak akkor ha nincs rajta a bordás szíj (másik panellel is). Szénkefék újak, kommutátor megcsiszolva, motor szénportól kifújva, tacho tiszta (14Ohmot mérek rajta). Motorcsere? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2024
(#) még1MbR válasza Dino71 hozzászólására (») Márc 12, 2024
Köszi, megnézem hamarosan!
Szénkefét raktam bele újakat, ismét teszteltem 1000 és 700-as fordulatokon is, egyre többet akadozott a centrifugálás, végül meg is állt a program közben.
Van egy bontott tök ugyanilyen motorom, (felültőltős, leszakadt csapágyas Electroluxból) felcserélem gyorsba' tesztelésre.
Ha azzal jó, akkor egyértelmű, hogy motor vagy tacho.
(#) franky710 válasza Dino71 hozzászólására (») Nov 6, 2023
Szia!
A tachogenerátor ellenállása 24-25 Ohm ezen, de máshol azt is olvastam hogy tacho hiba esetén nem centriz a gép. Egyépként a motorban belül a tekercsek illetve a tacho csatlakozások csúszósarukkal, illetve villákkal csatlakoznak ott is lehet hiba, megnézem.
Az elektronikánál mire gondolsz? A triakot leellenőriztem az jó teljesen.
Üdv Várom válaszod!
M.Feri
(#) franky710 hozzászólása Okt 19, 2023
Szakik Kérdés,és Segítség kellene!
Van egy Bosch WLM 40 mosógép. F21 es hibakódja van. A dobot néztem nincs akadályoztatás, nincs a dobban semmi hulladék kosz, könnyen mozog nem akad. A szénkefét cseréltem az megoldott. A motorban most vizsgálom a tacho generátort de látszólag semmi.
A hibakódot nem tudom kitörölni, két fajta módon is próbáltam, ami fenn van neten. Mi lehet a gond?
tudtok segíteni?
Ja a elektronikán néztem a motorvezérlő Triakot, az is jónak látszik de a kimérésében nem vagyok biztos.?
Várom válaszotokat. Előre is köszönet.
M.Feri
(#) palko0125 válasza macilaci38 hozzászólására (») Jún 29, 2023
Szia!
Ez úgy fest, hogy motor tacho probléma. Azért pörögfel, mert “nem lát” visszajelzést a motorról, hogy mekkora a fordulat.
Ha volt folyás az is lehet, hogy a motor csatlqakozója beázott. Ellenőrizd először ezt, aztán a tacho tekercsét majd a tacho mágnesét, hogy fixen van e a tengelyen.
Ezek után tudunk tovább menni.
Üdv, Palkó.
(#) nemeth.erno válasza Dino71 hozzászólására (») Jan 8, 2023
Szia!
Délután visszateszem a motort és átmérem + így is ki fogom próbálni. A tacho mágnest nem látóm lazultnak. Hétfőn veszek egy triakot majd és cserélem.

Ami érdekesség van, hogy a tachot leszerelve elindul a rövid centrifugázás.
Köszi!
(#) Dino71 válasza nemeth.erno hozzászólására (») Jan 8, 2023
Szia! Szíjat rakjad fel és úgy próbáljad. A tacho jeladó mágnese nincs lelazulva? Nézted már? Vagy menetzárlatos a forgó. Esetleg cseréld a moci triakját.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2023
(#) nemeth.erno válasza Dino71 hozzászólására (») Jan 7, 2023
Szia,
köszönöm, megnéztem. Sajnos nem mozdult az izzó.

Ellenben típus azonos service-manual hiányában egy próbálgatással alapállapotba tudtam húzni a vezérlő és most már tudja használni a perifériákat.
Most ott tartok, hogy motor felpörgetésével van gondja. A normál mosóprogramnál vagy centrifugánál felpörgeti a motort majd leáll.

Be tudtam lépni a teszt menüben (C2) és ott látszik, hogy a látja a motor fordulatszámát is méri. Ami furcsa induláskor egy pillanatra a mért fordulatszám negatív.

https://drive.google.com/file/d/1SIZyOAl18-dav91_uvqDWVvEmNsFR6G9/v...e_link

A tacho környékén az ellenállásokat átméregettem - jónak látszanak. Hétfőn lesz szkopon is megnézem azzal mit látok a meghajtáson.
A motor szénkeféje nem kopott, kb 2 cm van benne tartalék + a motort kifújtam kompresszorra is.

Esteleg a video alapján ötlet?
köszi!

motor teszt indítás
(#) NoNick1111 hozzászólása Júl 20, 2022
Sziasztok! Van egy AEG 74810-es mosógépünk, ami tegnap óta nem működik rendesen.
Programot látszólag elindítja, de csak pár másodpercig megy, utána csak számol visszafelé, és nemcsinál semmit. Dob nem mozdul semerre. Hibakódra E54-et ad. A vezérlő panelt kibontva egy részén fekete minden, főleg a tekercses alkatrész néz ki rosszul. Menthető ez a panel? Egy új/bontott vezérlő elég költséges, a mosógép régi, ha nem sikerül javítani, inkább lesz helyette egy újabb.
A vezérlő típusa Procond 451525209, próbálok képet csatolni a problémás részről.
Korábban a motorban már cseréltem tacho jeladót meg szénkeféket is, elvileg azok jók.
Köszönök előre is minden segítséget!
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 4, 2022
Megoldódott! )
A fordulatszabályzón, a tacho bemenetén lévő 1K ellenállás szállt el. Csere után minden rendesen működik.
(#) glm hozzászólása Nov 24, 2021
Segítséget szeretnék kérni!
Van egy Samsung keskeny ecobubble 6kg-os 1200-as centrifugás mosógépem. Az utóbbi időben azt csinálja, hogy hol végig megy rajta a program, hol megáll, de hibakódot nem ír ki. Ilyenkor sokat gondolkodik, kiszivattyúzza a vizet a gépből pittyen egyet és kilép a programból! Ha csak centrifuga programot indítok el viszont mindig rendesen akár 1200-on is lefut. Ha viszont teszt módba belépek a centrifuga teszt rendben lefut, de a motor tesztnél megforgatja a dobot és kiírja a 3E hibakódot (motorral kapcsolatos probléma). Szénkefe lett benne cserélve, de az nem oldotta meg a problémát. Mivel a centrifuga program tökéletesen megy, így szerintem a motornak nem lehet baja. Én a tacho szenzorra gondolok, mert az tud még 3E hibát okozni a google szerint. Azt is lekaptam, megnéztem nem volt benne kosz, külsérelmi nyom. Lehúzva a csatlakozóját 38Ohm-ot mértem rajta. A szervizkönyve azt írta 40-45Ohm között kellene mérnem. Előfordulhat, hogy a tacho szenzor rakoncátlankodik és ezért áll le a gép? Van valakinek ötlete, mit kellene még megnéznem?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2021
(#) fakezű hozzászólása Jan 5, 2021
Sziasztok,

Egy Bosch Classixx elöltöltős géppel van probléma.
A mosást rendben megcsinálja, és kb. akkor áll meg, amikor engedné le a vizet, az öblítés ciklus előtt. 30 perces mosásnál kb. 15 percnél, 40-60 fokosnál 35-40 percnél, 90 fokosnál kb. 60 percnél. Ha ilyenkor öblítésre van téve, akkor leengedi a vizet, elkezdi öblítő vízzel feltölteni a dobot, majd leáll.
Centrifugálásnál leengedi a vizet, elkezdi forgatni a dobot, aztán ahogy egyre magasabb fordulatra vált, egyszer csak kikapcsol. De olyan is van, mikor rendben végigmegy a centrifuga, viszont olyan is, amikor egyáltalán el sem indul.

Pár napja olvasom itt a fórumot, így vannak dolgok amin már túl vagyok.
- Minden szűrő, cső, tartály kitisztítva (de nem is volt semmi különösen koszos vagy eldugult)
- Lúgszivattyú rendben, lapát sem lötyög
- Nyomáskapcsolónál befújásra kattan a membrán, zárnak az érintkezők
- Fűtőszál mosás közben rendesen felmelegíti a vizet. Az ellenállása 28 ohm. A test felé szakadás, nincs zárlat.
- Motor kiszedve és kitisztítva, de alig volt szénkefe por. Kommutátor megcsiszolva, megpucolva. Szénkefék egyenlő hosszúak, több mint 2,5 centisek, még az eredeti gyáriak.
- tacho kimeneten kézi forgatásra 1,4 V-ig megy fel a feszültség. Ellenállása alapból 15 ohm, forgatásnál ugrálnak az értékek fel-le, a legmagasabb érték kb. 40 ohm. A mágnest nem tudom megnézni, hogy elmozdult-e, mert nem tudom, ezen a motoron hol lehet. (csatoltam egy képet a motor hátuljáról)
- Vezetékek kimérve, csatlakozók tiszták, sérülés vagy égés nincs
- Vezérlőpanel kiszedve, kontaktok jók. TNY264 táp IC, védőellenállás, diódák rendben. Relé lábaknál sem látszik semmi, de azért át lettek forrasztva. Hűtőbordán lévő BTB16-600 motorvezérlő triac lábai is átforrasztva. Multiméterrel mérve mind a két szélső láb 70-et mutat.

Egyelőre idáig jutottam. Segítsetek légy szíves. Köszönöm.
(#) banya012 válasza Temela hozzászólására (») Júl 22, 2020
Ami viszont, hnmn.
Ket ugyanolyan panel..
Az egyiken a tacho ossze van kotve egy nullas ellenallassal, a masikon nincs..
De meg csak a helye sem latszik, mintha lerobbant volna
A hibas panelon nincs..
(#) VIM válasza joedancer hozzászólására (») Jún 28, 2020
Szia! Nézd meg ezt az oldalt, használd a google fordítót. A motor és a dob forgása lehet, hogy akadályoztatva van. Vagy a tacho generátor a tengely végén vagy a szénkefe kopott stb.
(#) noi válasza palko0125 hozzászólására (») Jún 2, 2020
A tacho-t is néztem. A tacho-nak 2 vezetéke megy a panelra, ezt szakadás vizsgálóval mértem meg (amikor hangot is ad a multiméter), és a motor forgatáskor szépen csipogott tőle a műszer. A panelról lehúzva, a panel csatlakozóban mértem. Nem tudom jól mértem-e...
Csatolom a panelról a képeket. A tacho_in képen jobb oldalon piros rombusszal jelöltem, hol csatlakozik a tacho. Tőle balra van egy 0-ás átkötő SMD, az jó, eljut a csatlakozó a közös pontra (nulla?). A másik szálat a processzor közeléig követtem, de ott elakadtam, ahol két nagyobb 13kOhm-os (1302 jelű) SMD-hez érkezik. A PCB_proc képen fent középen jelöltem, hova érkezik a két szál. A felső itt zsákutca, az megy másutt a közösre.
Nem tudom, melyik lehet az ide tartozó tranzisztor, zener, többi ellenállás, mert itt szerteágazik. Illetve a panelon hogyan tudom kimérni?
(#) palko0125 válasza noi hozzászólására (») Jún 2, 2020
Szia!
Ahogy már javasoktuk többen is (mlaci989), hogy tacho probléma lesz. Csekkold, hogy a tacho tekercs jó e, mágnes fixen van e a tengelyen, aztán ad e feszültséget. Ha ezek rendben vannak csekkold a panelen a tacho körét. Pár darab smd ellenállás, zener dióda, tranzisztor. Ezek közül valamelyik problémás lesz.
Esetleg, de nagyon kicsi eséllyel még motor triak is lehet, de azt is meg kellene mérni, hogy nem zárlatos e.
Üdv, Palkó.
(#) Zsika hozzászólása Máj 27, 2020
Sziasztok! Küzdök egy Miele w155-ös mosógéppel F04-es hibakód ír ki(motor, tacho, motorvezérlő). EL150-es vezérlő van benne. IGBT zárlatos volt cserélve lett meg még irányváltó relék, igbt környékén összes alkatrész a relék diódái, motor tisztítva, szénkefe mérve 21mm. tachogenerátor 350 Ohm, kézzel tekerve kb1 V produkál. A trafó jó mindkét 20V megvan stabil is. Mi lehet még? Köszönöm. A melléklet alapján mérve a feszültségek is megvannak pár volt az eltérés.
(#) mlaci989 válasza noi hozzászólására (») Máj 24, 2020
Ez tacho lessz. Volt ilyen esetem. Szakadt smd ellenallas, vagy hasonlo.
(#) noi válasza noi hozzászólására (») Máj 22, 2020
Azt mondja a szerelő, hogy amikor kint volt az F60 hibára, akkor megnézte a tacho-t is, ami jó.
Sőt, a panel cserét sem vállalja, mert fél, hogy újra kimegy a panel...
Ha megyek anya felé (talán pünkösd), kiveszem a panelt, hátha látszik rajta valami sérülés.
(#) noi válasza VIM hozzászólására (») Máj 22, 2020
Sziasztok!
Tegnap este kipróbálta ezt anya, közben kihangosítva volt velem telefonos kapcsolatban.
Sajnos nem változott a működés. Program induláskor nincs szivattyú, nincs vízbeengedés, hanem rögtön nagy energiával felgyorsítja a dobot, majd leállítja. Ez után ezt megismétli, miközben kigyullad a szervíz LED és mutatja az F60 hibát. Utána leáll teljesen, csak a hibajelzések maradnak.
Megnézetjük a tacho épségét.
Köszönöm!
(#) palko0125 válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2020
Ez az ajtó “becsukás-kinyitás” 6-szor adott idő alatt szerinten hülyeség. :/
Resetre van egy gomb, amivel resetelni lehet. A motor nem “áll alapra”. Ilyeneket nem csinál a gép. Bezárja az ajtót, ellenőrzi a perifériákat, ha minden ok, indul a program, ha nem akkor leáll a self-test-nél.
Az, hogy felpörög, egyértelmű tacho hiba, na de majd várjuk az eredményt.
Üdv, Palkó.
(#) palko0125 válasza noi hozzászólására (») Máj 20, 2020
Szia!
Ellenőrizd a tacho generátort morotól a processzorig. Ha felpörög, akkor a motor szabályozás nem működik.
Üdv, Palkó.
(#) Ambavir válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 2, 2019
Hol hozzáér, hol nem. Cseréld, mert viszi a rotort panelostul.
Az idő pedig a tacho hibájára utal.
(#) Ambavir válasza Ambavir hozzászólására (») Nov 2, 2019
Valóban, ez hall jeladó. Az 5 V-t megkapja, pörgetésre nem változik a mérendő érték.
Most már csak be kéne azonosítanom...
Ha ebben kaphatnék segítséget, megköszönném.

Furi. Ahány Samsung, annyi megoldás: mem, tacho, mem+ tacho, hall.
Még nem sikerült a lelkivilágába rendesen belemerülni.
Teszten : 3 EUOE. Na, ebből silabizálok. Találtam angol oldalon összefoglalót,.
Egy hiba vagy 4 féle kód ( mikor, hol gyártották)
Akad itt olyan, amelyiken csak mem van, tachot valahol a panelon vezérli. Mert az nincs rajta.

Ha akadna köztetek, aki eligazodik, szivesen vennénk a segitségét.
Utána közzétesszük, mert lassan lejár a garijuk és fognak jönni sorban.
(#) Ambavir hozzászólása Okt 29, 2019
Szép estét!
A fotón látható motor tacho ellenállás értéke érdekelne.
Köszönöm előre is.
Típusa DC93 00276A
Samsung Inverter 12 kg.
4 vezetékes a tacho. Gondolom 2 be, 2 ki. Jól gondolom?
Hogyan kell mérni? A befele szálanként, vagy összeadva?
tachon semmi írást, belül sem leltünk.
(#) VIM válasza FerencziJ hozzászólására (») Okt 1, 2019
A motor tengelyén jól áll a tacho generátor (a mágnes és tekercse)? Ez adna információt a motor fordulatról és hasonlítódna össze az áramfelvétellel.
(#) Zsarka válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 10, 2019
Azért köszönöm a válaszokat , úgy tűnik összejött . Csapágycsere tacho mágnessel
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2019
(#) yulo5310 válasza Zsarka hozzászólására (») Aug 8, 2019
Akkor gond van! Tekercs gondolom jó?,másik mágnest kell szerezni és annak horizontálisan és vertikálisan is középen kell lennie. Úgy tudom,hogy ezek nem véletlenül vannak ragasztva,fémesen ne érintkezzen a tengellyel,mert gyengül a mező.de ezt csak úgy hallottam valakitől,én még sohasem cseréltem,egyből motorcsere(rengeteg bontott motorom volt),a rosszat meg felhasználtam arra ahova nem kellett tacho.
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem