Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenárammal történő vízmelegítés
 
Témaindító: pls, idő: Okt 28, 2021
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) mederor57 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
A sarokkád mellett jobbra van közvetlenül a kézmosó (a kád vagy 10 cm-t benyúlik a csap alá, csak így fért el). A kézmosó felett ablak van. Ettől közelebb nem volt lehetséges elhelyezni a bojlert. A bojlertől a kézmosóig ~ 190 cm a melegvíz cső hossza. A WC a szomszédos helyiség és ott csak hideg víz áll rendelkezésre a kézmosáshoz. azért köszönöm a tippeket, tanulságos volt.
(#) még1MbR válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Ezt preferálom én is, de én össze fogom kötni egy időzítővel, hogy ne menjen mindig. Bőven elég reggel a család indulásakor mondjuk 6-7 óra között meg délután hazaéréskor meg az esti ciklusnál.
Vagy beteszek egy jelenlét érzékelőt a helyiségekbe és a bent tartózkodás ideje alatt pörgeti meg.
(#) mederor57 válasza szs hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Jogos, átgondoltam, tényleg nem minden esetben van így. A sértő hozzászólásokra gondoltam ...
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Csapra szerelhető átfolyós vízmelegítő.
Egyik ismerősömnek ajánlottam, hasonló problémára. Ha pár fokkal alacsonyabbra állítod mint a bojler vize, ha odaért a bojler melegvize, már nem fűt. A kényelemért fizetni kell, ígyis, úgyis.
(#) mederor57 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Tényleg nem értette meg a lényeget Thunder kolléga. Az egyik célom egy lehetőség megmutatása volt, hogy a közhiedelemmel ellentétben igenis lehet, sőt érdemes is napelemmel közvetlenül működtetni egy bojlert, mivel igen sok előnye lehet.
(#) dB_Thunder válasza mederor57 hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Idézet:
„én nagyon is használható ötletnek tartom, megépítem és szívesen osztom majd meg tapasztalataimat.”

Akkor tartsd ezt jó ötletnek ha már kivitelezted, legalább egy teljes évig üzemelteted, a felhalmozott adatokból hatásfokot, megtérülést számoltál!
Jelen pillanatba a ló elé fogtad be a kocsit!
(#) mederor57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Folyamatban van a megvalósítás, csak lassan megy. Én már most is jó ötletnek tartom. Ha már megvalósult, bizonyított éveken át, akkor már nem ötletnek, hanem megvalósult, jól működő projektnek fogom nevezni.
(#) mederor57 hozzászólása Feb 20, 2024 /
 
Megpróbáltam (papíron) a legolcsóbban kihozni egy 50 literes, 1,2 kW-os bojler "napelemesítését" azok számára, akik egyedül élnek és számít nekik minden egyes megspórolt kWh. Az anyagszükséglete 2 darab Trinasolar 195 Wp-s napelem (10 ezer Ft/db a neten), egy 68 V körüli feszültségen 1,6 A-t tudó tápegység, egy IRF 640-es MOSFET és néhány ellenállás, dióda. (A MOSFET a fűtőáramot kapcsolja a termosztáton keresztül.) A 68 V-os táp 24 óra alatt 2,5 kWh közvetít a 44 Ohmos fűtőbetétre, ami a például a 18°C-os vizet ~ 55°C-ra képes melegíteni. Az említett napelemek feszültsége darabonként ~ 38 V; 1,75 A terhelés mellett, ami 130 ... 135 W fűtőszálra leadott teljesítményt jelent. Nyáron, napi 12 órás napsütés mellett 60°C-os vízre és fele fogyasztásra számíthatunk (ha a táp éjjel működik). 30 ezer Ft alatti anyagköltség és saját építés mellett a megtérülés ideje kevesebb, mint 4 év lehet. Lehet-e javítani a megtérülési időn? Előre is köszönöm az ötleteket! Jó barkácsolást Mindenkinek!
(#) segítő válasza mederor57 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Napelemes fűtés akár jó ötlet is lehet egy villany bojlernél. Mint egyszerű megoldás a hőenergia tárolására. Szigetüzemben, a szolgáltató hálózatától elkülönítve. Nem kell a részleteken tökölni
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2024
(#) dB_Thunder válasza mederor57 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Idézet:
„Lehet-e javítani a megtérülési időn?”

Nem ismerünk minden tényezőt, de onnan indulnék, hogy miért csak ennyi a hatásfok, a napelem teljesítmény!
(#) erbe válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
2 db viszonylag kicsi napelemmel fűti a 230 V-os betétet.
(#) mederor57 válasza segítő hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Köszönöm a választ! Egyelőre nem a fűtésen, hőenergia tároláson, hanem csak a használati melegvíz előállításán gondolkodom, mivel csak azt lehet kevés napelemmel megoldani. A szigetüzem kényszermegoldás a részemről, mivel az az olcsóbb (legalábbis ha nincs se inverter, se akksi). Nem kell a részleteken tökölni? Pedig ott van a kutya elásva! Nekem elég sok időmbe tellett, mire rájöttem, melyik napelemmel lehet a legegyszerűbben/olcsóbban felmelegíteni a vizet. Az igazat megvallva engem még szórakoztat is a tökölés-agyalás.
(#) mederor57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Köszönöm a hozzászólást! Mennyi a hatásfok? Azt ki sem számoltam. A (Trinasolar) napelemek névleges teljesítménye azért 195 Wp, mert ez már elegendő a kitűzött cél eléréséhez illetve ezek biztosítják a megfelelően magas feszültséget. A 240 Wp-sek például kevesebb teljesítményt produkálnának a kisebb feszültségük miatt.
(#) mederor57 válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Köszönöm a hozzászólást! Ha elegendő 2 db viszonylag kis teljesítményű napelem, akkor miért kellene három, négy vagy öt nagyobb teljesítményűt használni?
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem