Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   292 / 292
(#) robis01 válasza Mateka511 hozzászólására (») Jún 15, 2024 / 1
 
Hibát okozhatja az is hogy a levegőirány váltóajtó nem műkődik (elromlott, beszorult, lefagyott, ajtóleolvasztó meghibásodott stb.)
(#) profiminden-s hozzászólása Jún 24, 2024 /
 
Sziasztzok!
Tudja valaki ,hogy a Termotech által gyártott LG 366F vitrinews hűtőbe mennyi R600 gáz kell?
(#) exabit hozzászólása Júl 1, 2024 /
 
Van egy kb. 30 éves fagyasztóláda. Utoljára 2008-ban mértem a fogyasztását, akkor pontosan sikerült kimérni azt a napi fogyasztást amit a kézikönyve is ír: napi 1.2 kWh. Az idő ~57 százalékában volt bekapcsolva a fogyasztásmérő szerint. Most az év azonos szakában megmértem megint a fogyasztását (tehát a környezeti hőmérséklet ugyanaz) és jelenleg napi 1kWh-val többet fogyaszt, és már az idő 80 százalékában megy. A hőmérséklet ugyanaz, jégtelen, stb. Elment volna belőle a gáz vagy mi lehet? Ráadásul a felvett teljesítmény is érdekesen alakul. Normál esetben olyan 100W körül fogyaszt, de néha látok rajta 600W meg 1500W körüli értékeket is. Vajon amikor ennyit vesz fel akkor mit csinálhat?
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2024
(#) kaqkk válasza exabit hozzászólására (») Júl 1, 2024 / 2
 
3 oka lehet :1 a szigetelése nedvesedik 2: kevesebb benne az árú 3:csökkent a kompresszor szállítóteljesítménye . A nagy áramfelvétel szerintem lehet az indulási áramlökés .
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2024
(#) lali.xf hozzászólása Júl 5, 2024 /
 
A kompresszorok lelki világa
(#) Mateka511 hozzászólása Júl 6, 2024 /
 
Üdv! Ismerősömnek lenne egy Gorenje kombi hűtője. Hogyan lehet ezt a részt le szedni? Nem szeretnénk eltörni, csavar kívülről nincs. Köszönöm a válaszokat!
(#) kaqkk válasza Mateka511 hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
90% az esélye hogy az egész tetőt lehet leszerelni azután férsz hozzá az elektronikához .
a teő hátuljánál keress rögzítőelemeket , azok eltávolítása után kicst megemelve előretolva levehető a tető .
(#) Mateka511 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 6, 2024 / 1
 
Köszönjük szépen, sikerült!
(#) katzen hozzászólása Júl 14, 2024 /
 
Sziasztok!

Van egy kombi hűtőszekrényünk, felül fagyasztós, alu hűtő. AEG RDB72321AX a típusa.
A hibajelenség:
Felül a fagyasztó hűt rendesen, van vagy -25 fok benne, vagy még annál is kevesebb, viszont a normál hűtőtér nem megy 9-10 fok alá ebben a melegben, hiába tekerem 5-ösre (legjobb hűtés).
A normál hűtőtér felső polcnál levő hátfala biztos jó hideg, mert ahogy a kompreszor elindul, a kicsapódó pára egyből jegesedik. Infrás hőmerő szerint -10 fokos az a rész, de nem vagyok benne biztos hogy jól mér.
A termosztatot néztem még meg: 3 fokig mindig engedi felmelegedni (automata leolvasztós) azt a részt amit figyel és -29 fokig hűt az adatlap szerint. 077B3505 danfos a tipusa. Mit szokott mérni a kombi hűtőknél a termosztát? A fagyasztó elparologtató, vagy a normál hűtőtér elparologtató hőmérsekletét?

Mi lehet a gond? Vagy ennyit tud ugy hogy a lakasban 27 fok van jelenleg?

A választ előre is köszönöm!
(#) Massawa válasza katzen hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Egy fontos infot nézz meg ( ha megtalálod), hogy mekkora a garantált müködéshez szükséges legmagasabb hömérséklet. A hütök többsége ugyanis egy differenciális rendszer, azaz egy adott hömérséklettöl kb 10-20 fokkal kevesebbet csinálni.
A mienk pl 4 verzioban létezik a (könyv szerint) 26, 28, 30, 32 fok. Sajnos az adat a tipusszámban betüvel van jelölve, de olyan rafináltan, hogy B-D a tipus, azaz 28 - 32 fokig. Azaz sima átverés. Manapság joval melegebb van, mint 28 fok, igy nyilvánvalo, hogy nem tud annyit hüteni, mint kellene.
( az összesüritett gáz nem hül le a hütö mögött azaz a kompresszor feleslegesen dolgozik, meg a szekrény szigetelése sem elég ilyen melegben. )
(#) Ge Lee válasza katzen hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Ha 9-10 fok van benne akkor tedd össze a két kezed, a kombi Bosch-unkban 12 van, és a közepesnél feljebb nem lehet tekerni mert akkor néhány nap alatt centi vastag jég lesz benne. Két hete ment tönkre a 35 éves még a cccp-ben gyártott kombi Minsk-ünk, na ott tudták hogy kell hűtőt gyártani mert abban 8 fok volt.
(#) katzen válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Az van az adatlapban, hogy SN/T. A leiras szerint az SN: 10-32 fokig, a T: 16-42 fokig garantalt a működése. Nem tudom hogy most az SN vagy T specifikació ami érvényes erre. Gyanitom, hogy ha rákerdeznék a gyartónál, akkor a számomra kedvezőtlenebbet mondanák.
(#) mikrodigit válasza katzen hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Nem mindegy, mikor és hol méred a belső hőmérsékletet. Ezekben az automata leolvasztós hűtőkben elég nagy a hőingadozás, mivel a leolvasztás miatt hosszúak a be-kikapcsolási idők, (majd a kaják átlagolják.)
Nekem is hasonló jellegű, de nem AEG hűtőm van, ennél a hőérzékelő a hátlapra van csavarozva a szabályozóval egy magasságban. Az én méréseim szerint hideg hátlap miatt az alsó polcon hidegebb van, mint a felsőn. Infra hőmérő helyett inkább hagyományossal mérd.
(#) Massawa válasza katzen hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
A milyenkén is hasonlo a specko, ezért nem igen lehet vele mit kezdeni.
(#) katzen válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Van egy normál hőmerő a legfelső polcon, és egy szinten normál hőmerő a legalsón. Lent van ableghidegebb értelem szerűen, 8-9 fok, fent 10-11 általában. Infra hőmérővel a hátlap hőmérsékletét próbáltam mérni.

Ha a szabályzoval egy magassagban van az érzekelője, akkor viszont a normál hűtőtér hőcserélőjét mérheti.

Holnap, holnapután próbalok kölcsönkérni egy hőkamerát. Megnezem azzal is.

Ha nagyon felbosszant akkor csinálok hozzá egy nem automata leolvasztós vezérlést, vagy legalább egy okosabb leolvasztási módot.
(#) pipi válasza katzen hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Nagyon figyelj mivel/mit mérsz... Az infra hőmérő/kamera át tud verni... Ezeknél ugye játszik az emissziós tényezője a mérendő cuccnak. A jobb mérőkéken ez a tényező be is állítható... pl a meleg fényes/fém felületeken nagyon sokkal kevesebbet tud mutatni... tapasztalat. Microdigit nem véletlenül ajánlotta a "normál" hőmérőt.
(#) StMiklos válasza katzen hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Szevasz!

Mikor is volt utoljára letakarítva a gép hátulja a hőleadó rács és maga a kompresszor?
Van-e elegendő hely a szellőzéshez alul oldalt, hátul?
Infra hőmérő
A jobb, drágább infra hőmérőkőn állítható az EPSZILON értéke (0.1-0,99 között), a sztenderd 0,95. Ez valahol minden infra hőmérőn, de legalábbis az adatlapján rajta van.
Ez a szám, ami az AZONOS hőfokú, de különböző színű, különböző anyagú, különböző felületű anyagok infravörös sugárzását jellemzi.
0.1-re állítva a fehér padlólapon képes minusz hőmérsékletet mutatni most is..
De hogy ne csapódjon be senki, és jó értéket mérhessen lehet kapni 0,95 értéket képviselő bélyeget, ami felragasztható. Na azzal kell mérni.
Ne cseréld ki a termosztátot, igen ravasz a működése és több mindent tud, mint gondolnád.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2024
(#) katzen válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Szia!

Most a napokban, hogy észrevettem, hogy nincs elég hideg a hűtőben, elhúztam, lepórszivosztam a hátulját, kitakaritottam amit lehetett. Nem volt nagyon poros és hely is elegendő szerintem: hátul 10 cm, egyik oldalt 2cm a masik oldalt 5cm és a teteje felé nyitott.

Igen, az infra hőmérővel párszor megjártam, ez egy olcsóbb fajta. Köszi a tanácsokat!

Amúgy nem tudom mi történt, de most vacsora előtt nézi a feleségem es 6 fok alatt mutatott a hőmérő, pedig érzésre nem nyitogattuk kevesebbet mint az előző napokban.
(#) StMiklos válasza katzen hozzászólására (») Júl 15, 2024 /
 
Szevasz!

infra hőmérővel párszor megjártam, ez egy olcsóbb fajta.

Nem jártad meg és nem az olcsóságával van baj.
Tudni kell a mérési elvet és a mért értéket "helyére" kell tenni.
Még az állítható EPSZILON értékű sem csodaszer, mert amúgy sem tudnád mire állítani.
De ha sok ugyanolyan felületet mérsz, akkor érdemes tapintó hőmérővel rámérni és tulajdonképpen próbával kitalálni mennyi is a jó érték. Pl: kazánoknál fényes rozsdamentes füstcső, lényeges a hőfoka a kondenzáció miatt.
És akkor, bár itt nem szó bele, egy adat még rajta van, a mért felület nagysága, ez is feltüntetésre szokott kerülni, mint lényeges adat.
1:3 tól 1:12-ig terjed (eddig ezeket láttam). Ha messzebb van a mért felület annak nagysága miatt mást is belemér és Te csak az átlagot kapod> megint becsapódsz.
Egyszer volt a kezemben olyan, amely a központi "célzó" pötty köré kirakott 6 kört idéző pontot jelezvén a mért felületet.

De nem kell ezeket tudni, csak nem mindent elhinni, mint a Te esetedben is.

Üdv: StMiklos
(#) uniman válasza katzen hozzászólására (») Júl 15, 2024 /
 
SN/T... azt jelenti, hogy +10C° és +43C° közötti külső hőmérsékleti tartományban tud optimálisan működni. A miénk is ilyen, +5C van benne, de akár +2C-ig le tudom szabályozni (+2...+9C-t tud). A 33 fokos konyhában. Na persze egyhetes a hűtő... A mélyhűtőben -18C van, ezt ajánlják, tudna alacsonyabbat is, de minek. Külön szabályozható a két hőfok...
(#) csapo1002 hozzászólása Vas, 9:46 /
 
Üdv Szakik. Van egy Wellington típusú hűtő-fagyasztó kombi (egy kompresszoros). A fagyasztója teljesen jól fagyaszt, a hűtője is viszonylag jól hűt. Viszont egyfolytában megy a kompresszor, nem áll le, illetve a hátulján a kondenzátornak csak a fele meleg. Mi lehet a gond?
A hozzászólás módosítva: Vas, 9:46
(#) StMiklos válasza csapo1002 hozzászólására (») Vas, 19:42 /
 
Szevasz!

Első blikkre: gázhiány

Üdv: StMiklos
(#) xeron86 hozzászólása Vas, 20:38 /
 
Üdvözlet!
Volna egy Gorenje nrk 6192 as4 típusú kombi hűtő.
Reggelre a hűtő része nem hűtött. Az alábbi észrevételeim vannak a vizsgálatok során.
Kompresszor forró. Kiszedtem a fiókokat, és a fagyasztó részben leszedtem a beltérben a hátlapot.
Ott találkoztam a jeges hűtőközeggel, 1 ventilátorral ami látszatra könnyen jár, egy hőszenzorral, valamit egy átjáróval a hűtő irányába. Ide a ventilátor juttatja a hideg levegőt amit felküld a hűtőbe. Ezt hajszárítóval jól átfúvattam, mert úgy gondoltam, hogy a jég elzárta az utat.
A hűtőrészen is lebontottam a műanyag idomot (ebben juttatja a venti a levegőt és úgy osztja szét az üveglapok között) és ott találkoztam egy 12V-os zsaluval ami nyit zár, ill. egy hőérzékelővel. 25°C-on kb 1800 OHM körül mértem rakta. Hőmérséklet emelkedéssel szépen csökkent az ellenállás. Gondolom akkor ez jó lehet.
Na itt akadtam el. A műanyag idomot nem raktam vissza, a ventilátor olyan mintha túl lassan forogna ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű hideg levegőt juttasson a hűtőbe.

Segítséget kérnék tőletek, hogy merre induljak tovább!

Köszönöm!
Üdv, Tóni
(#) bignor hozzászólása Hé, 20:46 /
 
Sziasztok!

LG hűtőm kijelzője és vezérlőgombjai nem müködnek, mert a felső zsanérnál a kábelköteg több vezetéke eltört. Ezen a helyen forrasztani nem lehet, ezért kicserélném a kábelköteget hosszabb darabon. Milyen vezetéket ajánlanátok hozzá? 12 eres káábel kellene, ránézésre, olyan 0,20-0,25 mm2 lehet, de nem tudom. Szerintetek 12 eres riasztó kábelt (12x0,22 mm2)használhatnák pótlásra?
Következő: »»   292 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem