Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   219 / 219
(#) pipi válasza Olits hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Vagy csak nem látod...
Lehet cellába épített is
(#) Olits válasza pipi hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Látom, mert szétbontottam.És nincs.A cellába lenne építve?Ezt hogyan tudom meg ,hogy igaz-e?Azért bontottam szét, mert alig mentem pár kilométert, és már üreset mutatott az aksi.Pedig, amikor rámértem még 38 V benne.Aztán szétszedtem.BMS nincs benne.A cellák hajszál pontosan mégis egyforma feszültségen voltak .Amikor meg teszteltem akkor 500-600 mAh os volt egyenként az összes.Kb 8 éves lehet a pakk.Használtan vettem a bicajt.Csak azt nem értem, hogy ha mind az egész cella egyforma feszültségen volt (38 V)akkor miért mutatott a kijelző üres aksit?
(#) pipi válasza Olits hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Létezik cellába épített védelem is,
pl így hirtelenjében: Bővebben: Link
A li-ion veszélyes üzem, nem hinném, hogy ne lenne semmilyen védelem 10 cella esetében.
(#) bole válasza pipi hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Szia!A 7,4 V LI-ION aksihoz hol lehet töltőt szerezni azon kivűl hogy Kínából hozatta, de előtte amit elhagyott az akkumulátoron egy kis elektronika volt hozzá téve!, magyarul az volt a töltő is egyben!De ezen nincs!Valahol biztos hogy az országba is lehet kapni ilyen elektronikát ami tölti!Köszönöm
(#) Kovidivi válasza bole hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Neked egy 2S BMS volt az akksipakkodon, aminek a túltöltés védelmét használták, mint "töltő áramkör". Egyáltalán nem korrekt megoldás. Neked kell a BMS hozzá, hogy ne tudjon a pakk túlmerülni, ha lehetséges, balanszer áramkörrel együtt, hozzá egy 8.4V kimeneti feszültségű, áramkorlátos tápegység. Bonyolultan hangzik, de belinkelem, és látni fogod, hogy nem az.
2S BMS with balancer, Bővebben: Link. Nem kerestem meg a legolcsóbbakat, és EU csatlakozósat vegyél!
Vagy azt is megteheted, hogy csak egy túlmerítés védelmet (BMS) raksz be az akksihoz: Bővebben: Link (nem tudom, 5A elég-e...), és hozzá egy spéci töltőt, ami a balancer csatlakozón keresztül tölti az akksikat: olcsóbb, lassabb, vagy drágább, talán gyorsabb.
Az akksijaidra szerelni kell balanszer csatlakozót, minimális költség. Sok megoldás, lehetőség van. Amiket én linkeltem, azok nem fogják az akksijaidat felrobbantani! A 2S töltők a balancer csatlakozón keresztül külön-külön töltik a cellákat.
Ha Magyarországról akarsz venni, akkor nézz szét vaterán, biztosan megtalálhatóak ugyanezek a termékek, de kérdezz rá, hogy még kínában van-e, vagy már az eladónál!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) bole válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Szia!Köszönöm a részletes tájékoztatót, további szép napot,estét!
(#) MATA hozzászólása Kedd, 9:23 /
 
Üdv mesterek!
Abban kérném a segítséget hogy egy három cellából álló 18650-es sorba kötött akkupakkhoz milyen töltő modult ajánlatok a kivett áram nem haladná meg az 1A-t.
Előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza MATA hozzászólására (») Kedd, 9:32 /
 
Olvasd el az előző hozzászólásom.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Csü, 8:32 /
 
Nem tudom, hogy vagytok vele, de kezdek kigyónni ezekből a kínai BMS-es töltőkből.
4S-es verzióról van szó és azt vettem észre hogy gyenge, annak ellenére, hogy most vettem le a töltőről.
Kiderült, hogy a legszélső cella csak 3,4V van.
Még a múltkor kaptam tippet, hogy vigyem le a töltőáramot 20mA-re, ez így is történt.
Úgyhogy most be lesz vizsgálva az a cellapár.
Apropó jötte gy ilyen: Bővebben: Link

Kíváncsi vagyok mit tud.

Üdv
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Csü, 9:06 /
 
Ha raksz a balanszáló ellenállásokkal párhuzamosan egy ellenállás-LED párost, 4.2V-ra kiszámítva, akkor látni fogod, hogy bekapcsol-e egyáltalán a balancer rész. Egyszer kövess végig egy töltést, multiméterrel méregessél néha a cellákra. A balanszernek nem kellene olyan fontosnak lennie, mert mikor töltöd, és kisütöd, minden cellából ugyanannyi mAh jön ki, és megy bele. A balanszernek minimális a feladata. Az én tippem: az alacsony feszültségű cella önkisülése óriási, ezt le tudod tesztelni, ha feltöltöd csak azt a cellát 4.20V-ra, majd következő nap ismét rámérsz. Ha nem 4.20V van rajta, akkor gond van! Vagy esetleg valami csak ezt a cellát meríti, egy rövidzárlat a BMS-en, ami azt okozza, hogy pár mA-rel terheli a cellát, ilyenek. Meg lehet találni mindennek az okát, csak keresni kell. Legutolsónak hagynám azt, hogy a balancer áramkör a hibás, de természetesen ennek is meg van az esélye.
(#) Matyi18 hozzászólása Pé, 3:47 /
 
Sziasztok!

Alapkoncepció az lenne:
12V led szalagot kell meghajtani.
Oké, sorbakötök 3 lipo cellát, rá egy BMS 3S Balance-al.
A problémám csak most jön, hogy simán a falból is működnie kell a dolognak, tehát, bedugom az egységbe a 12V-ot, világít (vagy ki van kapcsolva), meg közben tölt.
Ezekre a BMS-ekre mennyire lehet rábízni a cellákat, ilyen feltételek mellett napokra, hetekre évekre, hogy folyamatosan "tölt".
Amit találtam kifejezetten töltő áramkört az csak egy cellát tudott tölteni.
Ugye két üzem mód lenne, akkuról, vagy falból. Viszont semmiféle plusz beavatkozást nem szeretnék, mint csatlakoztatni a hálózathoz, vagy a kapcsolóval fel-le kapcsolni a ledeket.
Köszi a segítséget előre is.
(#) Firefighter1 válasza Matyi18 hozzászólására (») Pé, 6:59 /
 
Tehát táplálnád 230V ról, és ha "áramszünet van " akkor automatikusan váltson akkus üzemre?

Ezek a panelok elég jók, persze ajánlott beépítés előtt tesztelni!
(#) nedudgi válasza Matyi18 hozzászólására (») Pé, 8:18 /
 
A BMS csak azzal törődik, hogy ne legyen tűzveszély, mellékesen próbálja a cellákat egyenletes feszültségre tölteni. A tényleges töltésszabályzáshoz áramkorlátozó, feszültséghatároló áramkört kell használni.
(#) zsoltee0001 válasza Kovidivi hozzászólására (») Pé, 9:01 /
 
Köszi a tippeket, le fogom ellenőrizni.
Üdv
(#) Matyi18 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Pé, 18:11 /
 
Firefighter1, igen ez lenne kb a lényege. Viszont azt hiszem a link lemaradt.

nedugdi, akkor pl egy ilyen, plusz a BMS-megtenné?
(#) nedudgi válasza Matyi18 hozzászólására (») Szo, 19:17 /
 
Ha be tudod állítani a celláknak megfelelő töltőáramot, akkor igen.
(#) Jonas hozzászólása 17:15 /
 
Sziasztok!
A lehető legegyszerűbb módszert keresem egy ilyen li-ion akksi feltöltéséhez. Nem kell semmi extra, 1 db cellát akarok visszatölteni, lehetőleg pukkanás nélkül. Annyit tudok, hogy a töltőfeszültséget nem engedhetem 4,2V fölé, mire kellene még odafigyelnem?
(#) Kovidivi válasza Jonas hozzászólására (») 17:20 /
 
Az áram se legyen végtelen nagy, mondjuk 1-3A közötti, maximum 4.25V (4.20V is tökéletes). Ezen kívül más nem kell. Így nem fogsz rendeltetés szerűen tölteni, tehát valószínűleg picit rövidebb lesz az akksid élettartama (lehet, hogy elenyésző mértékben).
A hozzászólás módosítva: 17:20
(#) Jonas hozzászólása 18:17 /
 
Gondolom minél kisebb árammal töltöm, annál hosszabb lesz az élettartama.
És a 4,2V töltőfesz mit takar pontosan? A töltő üresjárati feszültsége lehet több, csak ha a töltöttségi szint elérte a 4,2V-ot akkor kapcsoljam le? Vagy már a töltő üresjárata sem lehet 4,2 felett?
És még annyit, hogy olvasgattam ilyeneket, hogy a li-ion akksi töltése 3 fázisból (töltési szakaszból)áll! Ezek mik pontosan?
(#) Kovidivi válasza Jonas hozzászólására (») 18:19 /
 
A lithium ion akksit 1C-vel töltve nem történik károsodás. De ma már olcsó a 18650-es cella, nem kell úgy kezelni, mint egy hímes tojást (a neves gyártók se teszik).
Mit szeretnél csinálni? Korrekten tölteni? Akkor vegyél TP4056-ot, vagy bármelyik más korrekt töltő IC-t. Megérteni a lithoum ion töltését? Arra ott a net. Csak szimplán, parasztosan feltölteni az akksit? Adj neki 4.2V-ot max. 2A-ral egy labortápról.
A hozzászólás módosítva: 18:21
(#) Jonas hozzászólása 19:01 /
 
Egyenlőre jó lesz a parasztos töltés, köszönöm szépen!
Következő: »»   219 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu