Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   252 / 252
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Megoszlik az áram, a töltőáram egy része vagy egésze az áramkört táplálja, nem fog semmi rossz történni.
(#) ati101 válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Úgy gondoltam teszek bele egy 12 v-os relét, amíg van hálózati feszültség, addig a relé meghúzott állapotában folyamatosan tölt 8,4 V -ig, de rajta marad a feszültség. A hálózati kimaradás esetén elenged, ekkor átkapcsol kisütésre. Remélem ez a kapcsolási idő elegendő lesz!
(#) nedudgi válasza ati101 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Én nem tartanám folyamatosan 8,4V feszültségen. Jobb a békesség, a kisütési görbe elején gyorsan lejjebb megy a feszültség, szinte semmi energiatöbbletet nem jelent.
Egy példa adatlapot mellékelek.
(#) ati101 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Igen én is azért kérdeztem, mert nekem sem tetszik a dolog. Az alább említett BMS modulon lenne egy LED ami a feltöltési állapotot jelezné, akkor arról vezérelném a relét, hogy az kapcsolja ki a töltést. Ilyen nincs rajta, így kénytelen vagyok az állandó feszültségre kötni.
(#) Kovidivi válasza ati101 hozzászólására (») Aug 3, 2020 / 1
 
Szerintem nem kell ezt túlgondolni. Ha a töltési feszültséget alacsonyabbra veszed, nem lesznek a cellák soha 4.2V-on, de a balanszolás sem fog működni!
Én hagynám a töltőfeszültséget 4.2V/cella értéken. Amikor a cellák feltöltődtek, nem is folyik áram, csak a BMS fogyasztása (esetleg balanszolás), és a cellák önkisülése. Olyan, mintha a cellákról a töltő le lenne választva. Vagy ha magasabb a feszültség, pl. 2S lipo-t 10V-tal töltesz, akkor a BMS le fogja a töltőt a cellákról választani, nem kell oda relé sem.
Egy lipo/li-ion cella nem fog felrobbanni attól, ha feltöltve van tárolva/használva (attól, hogy a töltő csatlakoztatva van, még nem feltétlenül történik töltés is!). Van ez a dolog a 3.85V-os tárolási feszültséggel, ahol a belső ellenállás a legkevésbé romlik, de szerintem ez itt 100%-osan hanyagolható.

Nem tudom, hol akarod az akksikat használni, de ha kültéren, akkor a hideg és a meleg sokkal többet fog ártani nekik. Plusz egy cella pár száz Ft, berakod őket lipo safe bag-be, semmi baj nem történhet, vagy ha mégis (amit kétlek), akkor is csak pár száz Ft volt a "tanulópénz".

Esetleg azt gondolod, hogy a cellákat mondjuk csak 4V-ig töltöd, akkor az biztonságosabb, mint a 4.2V? Erre nem találtam még sehol utalást. De ha logikusan átgondoljuk, akkor is folyamatosan a töltőn lógnak a cellák, pont, mint 4.2V/cella esetén. A terheléskori 4.2V-ról való kb. 4V-ra való feszültségesés pedig az akksi kémaiájából adódik, ugyanez megfigyelhető az ólmos akksiknál. Ott láttam már ajánlást, hogy alacsonyabb feszültségen legyen tartva a töltőfeszültség, ha folyamatos üzemben van töltve és merítve az akksi, de én arra gondolok, hogy ez az akksiban levő cellák miatt van, mivel ott nincs balanszáló áramkör, így töltés közben a teljesen feltöltött cellák egészen addig túltöltődnek, és amitt hő keletkezik, amíg a leggyengébb cella is fel nem lesz maximálisan töltve. Ha alacsonyabb a töltési feszültség az ólmos akksiknál, akkor nem vagy nehezebben fordulhat elő olyan esemény, hogy a gyenge cella, ami nem tudja már elérni a névleges maximális feszültségét, az egész akksi többi cellája folyamatosan fűtene.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2020
(#) ati101 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Beltérben használom, egy PIC -el vezérelt 8 csatornás akvárium vezérléshez van szükségem szünetmentes tápellátásra. A rendszert stabilizált 12V táplálja ebből van kialakítva az 5V stab. fesz. a PIC számára. A töltést a 12V -ról kapná a BMS 2db LI-Ion sorba kötött aksija. Áramkimaradás esetén ez táplálná az 5V-os stabilizátort a 12V helyett. Az áramfogyasztása max. 0,2-0,3 A lenne. A 18650 2300 mA Li-Ion aksi úgy gondolom, hogy megoldaná a mostanában sajnos heti 2-3 estben történt áramkimaradást, melyek közül az egy órás volt a leghosszabb. Budapest XXII. kerületben lakom ( ez itt nem a reklám helye!)
(#) Kovidivi válasza ati101 hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Rakd össze, szerintem jó lesz. Én a biztonság kedvéért előállítanék még 8.4V-ot a 2db sorbakapcsolt Li-ion cellának, ezt kapcsolnám a BMS-re.
(#) fakóló hozzászólása Aug 4, 2020 /
 
Üdv
Van egy husquarna automower fűnyíróm. A problémám, hogy az akksit ha kiveszem és megmérem 20V van rajta (más eszközt meghajt). A gépben viszont a kijelző lemerült akksit jelez és ha ráteszem a dokkolóra nem történik semmi, nem kezdi el tölteni. A gép viszont nem indul el vele csak "nyöszörög" mintha ténylegesen lemerült lenne.
Szerintetek az akksi hibája vagy a gép panelén lesz a hiba?
(#) bitmixer válasza fakóló hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Mi az a "más", amit bír működtetni? Ha az lényegesen kisebb fogyasztású, mint a fűnyíró, akkor teljesen érthető a dolog. Egyébként pedig a 20V egy (minden bizonnyal lítium) akkupack esetében nem igazán stimmel. Az 5s elrendezés nem tipikus, inkább 6s*p szokott lenni. Ez esetben a töltött akkunak kb. 25V-ot kellne mutatnia. Nem csoda, ha a mower doesn't move bocs
(#) fakóló válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Szia
Akkus fúrógéppel próbáltam. Igen lithium-ion. Az akku 18.5V gyári adat szerint, 5 cella.
Ilyen: https://www.myrobotcenter.eu/en/husqvarna-battery-305-308
A gép rejtett menüjébe belépve ott is 20,5V akku feszültséget ír a gép, mégis visszalépve a menüben üresnek jelzi és töltőre téve nem kezdi el tölteni.
(#) Massawa válasza fakóló hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Valoszinü, párositva van a gép az akkuval ( ha nem eredeti). Én is igy jártam pár hete, az uj akkut csak a szervizmenüböl lehetett berakni a gépbe (egy PC csatlakozáson az ottani menüböl, magán a gépen nem lehetséges a szakember szerint). Nem tudom a Husquarna milyen rendszert használ az enyém Robomow volt, és ott is van igy kis svindli. Ha a gép nem eredeti Robomow akkor a PC program nem ismeri fel (ez volt az esetem igy a szerviznek kellett kikérni a külön kodot amivel csatlakozni tud a motherboardhoz ( látszolag ugyanaz mint minden más Robomow gépben).
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Mire nem képesek vetemedni a mérnökök. Lehet túl sok van belőlük? Az elektronikát mindenbe beleszerelik, nehogy működjön. Persze a gyártás a pénz. A felhasználó, meg kapjon idegbajt egy akkucserétől. Már az akkus fűnyíró létjogosultsága is megkérdőjelezhető. Most ez a divat. Minden akkuról, még ha kétszeresébe is kerül az Usernek és inkább kütyü, mint használati eszköz..
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Meg mostanában megjelentek a speci akkuk, elvben 20 V-sak (5S), de duplán vannak a tokban (azaz 2x5S). Az egyik gépben 40V-t adnak (sorba kötve) a másikban 20V-t, de dupla áramot. Ha ilyen akkud van probáld átkötni két kontaktust ( az egyszerübb gépekben is csak ez van). A komolyabbakban az akku sorozatszámát is be kell vinni (állitolag biztonsági okokbol), s pontosan azon a multkori akkun még a cellák ID-je is láthato volt. Halvány fogalmam sincs, hogy azt honnan olvassák ki. Valoszinü az e-autokbol került ide ez a technologia. ).
A linken levö akku nem hasonlit az enyémhez...... nekem 8 eres kábel van az akku meg a motherboard között..
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2020
Következő: »»   252 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem