Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   553 / 553
(#) Gabe86 hozzászólása Jún 6, 2022 /
 
Hegesztettem és egyszercsak megállt a gép!Most jutottam oda hogy foglalkozzak vele,és ezért kérdeztem hogy ha valaki találkozott már ilyen hibával akkor célirányosan lehet hibát keresni!
A trafó bemeneti oldalán már nincs meg a 230V,12-15V között mutat a műszer.Gondolom ez kevés.
(#) dara válasza Gabe86 hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Úgy nézem hiába vagy villszerelő,az elekrtonikához kuka vagy.Kezd úgy ,be a 230 grecután van kb 300volt?Lágyindító ellenálás nem szakadt?Ha ok segédtápon megvannak a feszek?Ha ok akkor fezs mentesen mérni az igbt ket nem zárlatos valamelyik?A kimeneti diódákat szintén mérni zárlatra.Szóval az elejétől kell kezdeni a hibakeresést.
(#) Régi motoros válasza Gabe86 hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
A trafó bemeneti oldalán nem AC230V -nak kell lenni szóval azt ne is keresd. Sokkal inkább 325V körüli nagyfrekvenciás négyszögimpulzusnak, de azt egy egyszerű DVM -el nem tudod megmérni.
(Félve kérdem meg, egyébként tisztában vagy egy inverteres hegesztő működésével amúgy?)

A DVM -el a trafó primer oldalán max a frekvenciát és a kitöltési tényezőt tudod megmérni,
FELTÉVE HA az alkalmazott multiméter bírja legalább a 400V DC -t az említett mérési módokban...
És itt a hangsúly "az említett mérési módok" -on van!

Tehát a hibakeresés menetét úgy kellene kezdeni, ahogy már dara leírta...

Ha ez segít van itt egy szerviz manuál egyébként...
Bár kapcsolási rajz ugyan nincs benne, csak huzalozási, de az is több a semminél...
(#) lovasjan válasza dara hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
neviem ci mozem poslat, ale na Youtube killeroz opravar zvaraciek opravoval transpoket 1400 a prikladam video.

Bővebben: Link
(#) boap válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Szia !

Végül neki álltam a végső feszültség lépcsős teszteknek: volt DC 35V-al, 65V-al és végül terheletlenül 100W-os soros izzóval 230V-os próba.
A DC 65V-nál 3 db 12V-os autó fényszóró párhuzamosan 3.9V -on 9A-t fogyasztott. Itt próbáltam az áramkorlát potit is, teljes letekerése az egész fogyasztását 1.3A-ről 0.7A-ra esett
le, a kimeneten a 9A 7A alá esett viszza.
Az AC 320V-s 100-as izzóval az izzó állandósult állapotban csak izzott, 0.19A-t fogyasztott(tettem még korábban a 230V kondik áramkörébe egy kisütő ellenállást, az is benne van ebben fogyasztásban), a trafó kimenetén 64V AC , viszont a fojtó után DC100V-ot mértem multiméterrel, valószínűleg a tranziensek miatt és talán a terhelésre majd eltűnnek a nagy tranziensek.

Üdv: Boa Péter
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2022
(#) proba válasza Gabe86 hozzászólására (») Jún 17, 2022 / 1
 
Egy apró javaslat, tedd a kuka mellé. Ahányat próbáltunk javítani, annyiba fecceltünk egy csomó pénzt, és annyi robbant fel újra az első hegesztésnél.
A szerelés is szokott némi gondot okozni, olyan forrasztások ( nagy felületű fólia ) vannak bennük amik egyszerű pákával már nem nagyon oldhatóak. Folytatódik azzal, olyan félvezetők vannak benne, amik relatíve nem közönségesek, ezért nem olcsók, hozzáértés nélkül helyettesíteni nem egyszerű. Miután ezzel megvagy, jön az, miért ment tönkre. Méricskészni nem egyszerű benne . Kapsz 20-30e ft-ért másikat, ezzel dolgozol néhány hetet, ráköltesz 8-10e ft-ot, és a végén lesz nagy valószínűséggel egy ugyan olyan rossz készüléked. ( bár lehet hogy ez után ezzel akarsz foglalkozni, akkor tanulásként megérheti....)
Első mérés, a nagyméretű félvezetők között van zárlatos, akkor mély fájdalom de hozzá nem fognék. Ha foglalkozni akarsz vele, legalább két garnitúra félvezetőt rendelj.
(#) SzilCsong hozzászólása Pé, 8:14 /
 
Sziasztok

Kb fél éávet bírt a 60N60-as IGBT páros a masterweld hegesztőbe, ahogy elnéztem, elég rendesen volt benne fémpor a flexeléstől.
Néztem a 60N60.okat és van jópár féle ezen belül.
Szerintetek melyiket érdemes venni?
Köszi
Következő: »»   553 / 553
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem