Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi / WLAN alapkérdések
 
Témaindító: Tomszy, idő: Aug 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 54
(#) asrock válasza Skori hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Köszi!
Átnézem az asust beálitható amit irtál e!
(#) david10 hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Sziasztok,
A Mikrotik haplite-ról mi a véleményetek?
Első sorban arra szeretném használni, hogy egy másik router által kiadott jelt alakítson át ethernet-re.
Mennyire számít elavultnak ez a router?
A választ előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza david10 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Én egy kicsit elfogult vagyok a mikrotikkel kapcsolatban, mert több száz darabot kezelek. Nem pont haplite-ot, bár az speciel nekem is van egy itthon. Az összes mikrotik-es berendezésre (legyen az router, menedzselhető switch, routerboard) folyamatosan érkeznek frissítések, ami sok más routerről nem mondható el. A legrégebbi cuccaikra (RB133, RB411, RB711) nem lehet vagy nem egyszerűen lehet a legújabb mikrotiket felrakni, de az újabbak minden gond nélkül upgradelhetők. Ja és ha mégsem jó az újabb verzió (pl. nem kompatibilis valami kapcsolódó eszközzel) downgradelni is lehet. Az itthoni haplite-on most a 6.42.6-os verzió van, ez kb. egy éve lett rá feltéve, de már van rá 6.44.6 (long term) verzió is.
Mikrotik szoftver verziók
A hplite-nak van persze egy hardveres korlátja, az ethernet portja nem gigabites. Ha nagyobb sebesség kell, akkor valamelyik drágább változatot kell használni.
Bővebben: Link

Szerintem a mikrotik egy jól támogatott, komoly hálózati operációs rendszer...
(#) Skori válasza david10 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
A "lite" verziók kisebb teljesítményű wifivel vannak szerelve, kb. szobán belüli felhasználásra valók. Tapasztalatom szerint az RB951G-2HnD az egyik legjobban bevált eszköz, évekig használtam itthon, (használtban egész olcsón is előfordul), az újabbak közül pedig a cAP ac és a hAP ac². Ez utóbbi kettőben 5GHz-is van, akár tovább is tudja szórni, azt a hálózatot amire 2,4GHz-en csatlakozik.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) david10 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Egy WRT54 adja a jelet, ezt fogom venni egy routerrel és szétosztani LAN-on, 100 megás sebesség is bőven jó.
Ez a haplite megtetszett, mert 5V-ról is képes működni, és viszonylag olcsón hozzalehet jutni használtan.
Egyedüli hátránya, hogy nincs rajta USB port és GPIO-t se lehet rátenni. Ezt majd jól kárpótolja egy RasPi amiben még NAS és DVD író is lesz.

Beállítani mennyire lesz nehéz?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) Doky586 válasza david10 hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 1
 
G wifi..? Maradjunk a realitásoknál. Nem 100, inkább 20...
(#) kendre256 válasza david10 hozzászólására (») Dec 28, 2019 / 1
 
Idézet:
„Beállítani mennyire lesz nehéz?”

Hááát... Ez nem az a kategória, hogy "Vedd meg, olvasd le az aljáról az SSID-t, meg a jelszót, dugd össze, és használd!" Ehhez érteni kell. Cserébe rengeteg dolgot meg tudsz vele csinálni.
Vannak videók magyar nyelven is:
Bővebben: Link
Ez egy videósorozat része, ez a rész szól az AP-hez kapcsolódásról.
(#) david10 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Szeretem a kihívásokat, hétfőn kezd az eladó, megrendelem hétfőn.

A videót megnézve több kérdésem felmerült, de ezzel nem terhelem a forumot, mert ezek általános kérdések, szerintem a Google az egészre tudja a választ.
Ha hibába ütközök akkor kérdezek.
Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2020
(#) david10 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Jobbik esetben 1.4 megabájt/mp. szokott lenni a sebesség, rosszabbik esetben 700 kilóbájt/mp, ez nekem bőven elég itthonra.
(#) proba hozzászólása Jan 18, 2020 /
 
Azt szeretném tudni, hogyan épül fel egy wifis kapcsolat? Hogyan kezdődik? A kliens kérdez, a kiszolgáló válaszol, vagy a kiszolgáló állandóan küldözgeti az azonosítóját, és a vevő erre reagál? Valamely fél van e folyamatosan figyelő módban a kapcsolatkérés megjelenéséig? Ha felépült a kapcsolat, akkor azt folyamatosan ellenőrzi valamely fél, vagy ha új kérés van, csak akkor próbálkozik a kliens ismét rádiózni?
(#) b10up válasza proba hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Alapvetően a hálózatok nagy része infrastruktúra módban van, az access point (általában, többnyire alapértelmezés szerint) 100 ms időközönként küld egy úgynevezett beacon-t, ez tartalmazza többek között a hálózat nevét, titkosítást és még jópár adatot. Innen látszik a kliens listájában is. Aztán ha kapcsolódni akar hozzá, akkor meg tudja szólítani.
(#) Doky586 válasza proba hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Tudtommal ha a routeren ssid broadcast be van kapcsolva akkor mindig 'szórja' a jelet, a telefon (laptop, stb) pedig néma marad amíg nem hallja a szórt ssid jelet.

Ha az ssid broadcast ki van kapcsolva akkor pont fordítva van. A router néma, a telefon pedig pár másodpercenkênt küld egy kapcsolódási jelet. Bárhol, bármikor.. (szerintem pont ez a hátránya, hogy ekkor megállapítható házon kívülről hogy bent van-e a telefonod vagy nincs)
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) david10 hozzászólása Jan 19, 2020 /
 
Sziasztok, Ismét én lennék. Megjött a haplite, ismerkedtem vele, próbálgattam ezt-azt míg végül találtam egy leírást ami egy-az-egyben megoldja a problémámat. A leírás úgy kezdődik, hogy mindent kell reszetálni, majd MAC cím alapján kell csatlakozni. A reszetálást követően MAC címmel kb. 30 mp.-et volt kapcsolat a Winbox-on keresztül, majd megszakadt. Azóta az asztali gépről nem tudok többet rácsatlakozni, mert a Winbox sem látja. Megpróbáltam egy nemrég újratelepített laptopon, azzal volt kapcsolat, viszont a laptop hibájából adódóan 5 perc használat után lefagy a laptop, így az se alkalmas a konfigurálásra.
Raspberry Pi-re van-e WinBox alternatíva amivel tudnék a routerre csatlakozni MAC alapján? Amit Linuxra találtam az csak x86/64-el kompatibilis, ARM-el nem.
A választ előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza david10 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
A gyártó is írja valahol, hogy a MAC cím alapján történő csatlakozás nem stabil, megszakadhat. Ettől függetlenül ez nem olyan sűrűn történik, hogy ez bajt okozna, én is mindig ezzel csatlakozom, mikor felprogramozom az eszközeinket.
Viszont MAC címmel csak akkor tudsz csatlakozni, ha saját gépednek van valamilyen ip címe. Mindegy milyen, lehet teljesen eltérő a majdani címekhez képest, csak legyen valami. A reset után (gondolom a Mikrotik bejelentkező képernyőjén reseteltél) a haplite minden alapbeállítást kitöröl, a DHCP szerver beállítást is. Ekkor már nem oszt címet a gépednek a haplite, neked kell kézzel beállítani valamit. Utána már a winbox Neighbors fülre kattintva látnod kell a haplite-ot 0.0.0.0 ip címmel. A MAC címre kell kattintanod, és újra rá tudsz csatlakozni. Ha nincs a gépednek ip címe, a winbox nem látja a Neighbors fülön sem a mikrotikes eszközöket.
Ha nem tudsz saját ip címet beállítani a gépednek (az újabb windowsokon ez néha elég körülményes), akkor azt is megcsinálhatod, hogy a haplite bármelyik ethernet portját összekötöd egy bármilyen wifi lan portjával. Ezután vagy a wifi router, vagy a haplite másik lan portjába csatlakoztatod a géped (a wifi wan portjába inkább ne csatlakoztass semmit). Ekkor a wifi router DHCP szervere oszt címet a gépednek, a haplite pedig mintha egy switchen csatlakozna a gépedhez, láthatóvá válik a winbox számára.
(#) david10 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget!
A leírásod alapján adtam egy random IP-t (192.168.88.2-t) annak a gépnek amiről csatlakozni akartam rá, és egyből megjelent a Neighbours-nál.
További szép estét.
Következő: »»   54 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu