Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   808 / 808
(#) Johnny0004 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szo, 6:26 /
 
Tudom igen Ohm törvényét, igen vékony kábellel zártam rövidre, ezt a részét nem értettem a kérdésnek:
Idézet:
„úgy látom a feszültségnél te is megelégszel a pillanatnyi állapottal, áramgenerátoros módban nem írja ki külön, hogy mennyi lenne egyébként.”

Mindig a kimeneti feszültséget méri, lehet arra gondolt, hogy azt írja ki amire be van állítva, de az miért lenne jó?
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 10:20 /
 
Köszönjük. Közben megnéztem a szimulátorban a 6,5 digites multiméter mit mutat. Tettem rá 25V-on 1mA-től 1A-ig terheléseket és odaírtam a kimeneti feszültségeket. Ott kipróbáltam azt is, hogy az 1k-s feszültség poti helyére 10k-t tettem, látható hogy már emiatt is van eltérés ahogy Skori is írta. Meg az állásából adódóan is, csináltam 12V-on és 40V-on is terheléses mérést, ilyenkor csak az 1k-s potival.

Más. Kaptam képet egy ismerőstől, aki PC táp meghajtással próbálkozik, vagyis az átalakított PC táppal szeretné kiváltani a hálózati trafót, és egyben az lenne az előszabályozó is. Itt még csak elé van kötve, nem az analóg rész vezérli a pwm szabályozót. Megnézte, hogy milyen zajra számíthat a kimeneten. A bal oldalon a terheletlen a jobb oldalon a 2A-ral terhelt kimenet, felül 50Hz-re nézve, alul pedig a pwm frekire. 50Hz-es hullámosság gyakorlatilag nincs, részben mert a PC tápnak ez még nem nagy terhelés, meg az áteresztős rész tápelnyomása is jó ezen a frekin. A pwm jelből adódó hullámosság 4,5mV körül van ami nem túl jó, de nem is vészes, nagyobb áramokon nyilván valamivel több lenne, meg alacsonyabb feszültségen is, amikor kisebb kitöltéssel dogozik a táp. A zavarjelek tüskéi nem haladják meg a 30mV-ot, de ezt nagy valószínűséggel nem is mindet a táp csinálja, hanem ennek a szkópnak eleve zajos a jelfeldolgozása, ezt onnan tudom hogy nekem is van egy ilyenem.
Jelen mérésnél 4V feszültségkülönbség disszipálódott az áteresztőn, vagyis kb. 8W, azaz bármilyen olcsó FET egy normál méretű bordával kibírja még ventilátor nélkül is. Természetesen tovább kell menni, a PC tápon lehet még alakítani (újra építeni) hogy akár jóval nagyobb áramot is tudjon, meg valamivel lágyabban kapcsoljon és akkor nem is lesz rossz a végeredmény. Ha nem is fillérekből de olcsón, ki van váltva a drága toroid, és növelhető a kimenő teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Szo, 10:21
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 10:33 /
 
Ami kimaradt. A PC táp szekunder negatívja ugye a védővezetőre van kötve, a pwm-ből adódó zavaráramok jó része arra folyik el.
(#) rascal válasza Johnny0004 hozzászólására (») Szo, 15:22 / 1
 
Igen arra gondoltam. Szerintem pont annyi létjogosultsága van, mint az áram korlát folyamatos kijelzésének. A labortápnak az áramgenerátoros mód ugyan olyan üzemszerű állapot mint a feszültség generátoros mód. Ha valaki egy feladathoz abban használja, akkor lehet, hogy feszültség plafont úgy szeretné folyamatosan látni, mint te az áram korlátot. (Nekem nem fontos a áramkorlát kijelzése, de neked, meg másnak fontos. Ezen a vonalon mentem csak tovább egy lépéssel, ezért is volt ott a végén a szmájli.)
(#) Skori válasza rascal hozzászólására (») Szo, 16:06 / 1
 
Amúgy teljesen életszerű, íme egy példa: 100W-os powerledet tesztelek (kb. 33V - 3A). Áramgenerátoros üzemmódban hajtom meg, 3A áramkorlát beállítással, közben figyelem a feszültséget. A feszültség beállítást viszont csak egy kicsivel akarom nagyobbra állítani a feltétlenül szükséges minimumnál. Ilyenkor jó ha látom a beállított értéket, a tényleges értéktől függetlenül.
(#) Johnny0004 válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 7:22 /
 
Üdv! Összeraktam régebb kínai modulokból egy kapcsi tápot, kicsi, olcsó, könnyű, hordozható, abban hasonló műszer van, de kevesebb digites, és csak feszültséget, és áramot mér. Kipróbáltam rövidzárban 2A, 3A, 5A, 10A (9,99 mert nincs benne még egy kijelző). Érdekes ez 2A-tól már mér "valamit". Tényleg idegesítő, hogy piros a feszültség kijelzés.
A hozzászólás módosítva: Vas, 7:26
(#) Johnny0004 válasza rascal hozzászólására (») Vas, 8:11 /
 
Végül is a feszültség állító poti lábáról könnyen mérhető lenne a beállított feszültség, a PIC programban egy kis módosítás, csak eddig sosem jutott eszembe, hogy erre szükségem lenne, meg az LCD-n sincs több hely.
Következő: »»   808 / 808
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem