Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   812 / 812
(#) vision61 válasza mate886 hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Szia!

Ezt már sokan megépítették, többek között én is. Működik, de arra figyelj, hogy a TL081 tápfeszültsége ne lépje túl a megengedett értéket. Ez az ajánlott 24 V-os trafó esetén lehet akár magasabb is (a hálózati feszültség sem állandó), ekkor tönkremegy, és a kimeneten megszalad a feszültség.
Vagy alacsonyabb feszültségű trafót használj, vagy magasabb tápfeszültségre alkalmas IC-ket. Arról nem beszélve, hogy az az 1 db 2SD1047 is kevés lehet.
(#) janir18 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Hello!
Jól mondod. Én is beleszaladtam ebbe a tápba. Szintén a magas táp ölte meg a TL081-eket. Egy kisebb trafóval sikerült megoldani.
Ráadásul a fordított dióda jelzésű panelokat kaptam. Lehet néhányan emlékeznek erre.
Azóta mindig átnézem tüzetesen a jelölések helyességét beültetés előtt. Alkotó féle táppanelnél is megvolt a fordított csati jelzés. Mondjuk akkor ismertetve volt a hibás jelzés.
Sok sikert mate886 kollégának a táphoz!
Szikorapéter javaslatát mindenképp kipróbálom, ígéretesnek tűnik. Sokszor szükséges lenne a kapcsoló. Köszi.
Üdv
(#) Ferkógyerek válasza JZoli hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
A kapcsolásbeli különbségek a rajzról leolvashatók. A panelek között nem érdemes a különbségeket keresni, azt egyszerűbb volt a nulláról újratervezni.
A feszültség és áram alapjeleket viszonylag könnyen be lehet kötni a már meglévő panelhez, ott csak néhány alkatrész értékén kell változtatni, illetve az eredeti feszültség és áram alapjeleket szolgáltató alkatrészeket nem kell beültetni.
A mérés része már nem ilyen egyszerű, mert ott 2db műveleti erősítő végzi az illesztést, amiket én az alap nyákra terveztem rá. Ezeket egy külön panelen meg lehet építeni, a digitális rész és az eredeti panel közé beiktatva.

Az eredeti koncepció nem az SMPS2 "okosítása" volt, hanem egy teljesen új tápegység létrehozása melynek alapjai Attila tápjára épülnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2022
(#) JZoli válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Rendben, köszi, majd megnézem alaposabban, de akkor nagy valószínűséggel marad az Attila féle táp.
(#) Egri Frédi válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Egy ilyen KIT ~2300Ft, leszállítva - ha nem tűnik el útközben és jó benne minden alkatrész. Ennyiből nem hiszem , hogy össze tudsz rakni egy ilyen kaliberű tápegységet. Mégis van aki megveszi ?
(#) szikorapéter válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
A saját tervezetű 723-asomhoz jöttek nyákok, és mivel ismerősök kértek belőle nekik is legyártom, mivel az alkatrészek itthon megvannak a panel meg mellékes rendelés volt egy nagyobb project mellett így ennyiből jó dolog.
(#) Egri Frédi válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Így más a leányzó fekvése ...
(#) mate886 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Köszi a tippeket! 2n3055-van egy nagy bordán, venti hűtéssel.
A trafó 170W-os, kb 18VAC-t ad le.
(#) zamatőr hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Üdv!
Kombinált "doboz" készül , labortáp és forrasztó állomás egyben.
Ez kapcsolást és a kérdésem , hogy működhet-e +20V bemenő feszültségről is. Melyik alkatrészek értékén kel változtatni?
Ehhez kapcsolódik a második rajz alkalmazhatósága. A labortáp átkapcsolva mehetne 20-35V-ról a forrasztó csak 20V-ról ,milyen megoldást javasoltok?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) Ge Lee válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Nem tudom milyen trafód van, de én úgy csinálnám meg, hogy a páka menne normál egyenirányítással a labortáp meg kétszerezve és akkor nem kell kompromisszumot kötni, csak a trafó terhelhetősége a határ. Tehát a páka menne 18-20V-ról a táp meg a duplájáról.
(#) zamatőr válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
A tarafó 24V-on 3A-al terhelhető (1.2mm huzal), (lehet kevés lesz a 30V-hoz teljes terhelésen de ez van ). Először a labortápra várok ötletet, ha nem működik 20V-ról akkor marad a váltókapcsolós megoldás labortáp vagy forrasztó.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) kameleon2 válasza mate886 hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Szia! Nekem a DC off, egy sima Rafi kapcsoló volt. Igaz csak 20 évig bírta, utána cserélnem kellett. Az új verzióban nyomógomb lesz és relé. A nyomógombos verziónak az tulajdonsága (nem előny vagy hátrány), hogy tápfesz elvételekor kikapcsolt állapotban ragad. Hacsak nem valami mikrokontrolleres, nem felejtő memóriás megoldás lesz, bár a chiphiány miatt jobb lesz azt hiszem a jól bevált TTL DQ tárolós megoldás.Visszatérve a DC OFF-ra. Ha van áramtalanító főkapcsoló rajta, akkor én nem bíbelődnék többet, bőven elég a sima 1 vagy 2 áramkörös megszakítás a külső csatlakozók felé. Ha két körös, akkor teljesen izolálod, a tápnak pedig nem gond, ha nincs terhelve.
(#) mate886 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Köszönöm az ötletet, nekem is ez volt az első tervem.. Aztán megnéztem több gyári táp rajzot, hazaiakat, és külföldieket, és az egyiken sem volt olyan megoldás, hogy a kimenetet megszakítják. mindenhol a szabályzó részben volt valami megoldás. Akkor azt terveztem, hogy a áteresztő bázisát földre húzom, de az meg az előző fokozatokban okozhat kárt... Kipróbáltam az előbbiekben javasolt kotit áthidaló kapcsolót, az teljesen jól működik!
(#) kameleon2 válasza mate886 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Az előbb linkeltem egy másik topikban, de he netán te is gondolkodsz az előlapon helytakarékos megoldásban, akkor egy tact mikrokapcsolóval megy az alábbi megoldás is. Igaz, neked csak a relévezérlés része kell belőle.

be-ki.png
    
(#) Suba53 válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Én nem kombinálnám a kettőt. Főleg úgy, hogy esetleg kapcsolnod kéne a kettő között.
Nagyon macerássá teszi a munkádat, ha egyidőben kell mérni, és forrasztani is közben.

A 24V 3A-es trafó kiváló pákatrafó 24V-os pákákhoz. Én a helyedben szereznék mellé egy nagyobb feszültségű trafót a tápegységhez.
(#) tothtechnika2 hozzászólása Jan 5, 2022 / 19
 
Ezen a szent napon elkészültek a labortápok, 5 teljesen, 1 primer táp nélkül. (Szerintem beírom piros betűs ünnepnek a naptárba...)
Feltöltök pár képet, meg egy videót. Nemsokára jövünk tranziens mérésekkel. Addíg is egy kis izelítő.
Labortáp videó

A videóban az látszik, hogy hogy szinkronizáltam a felsőhöz az alsó kettőt. (feszültég/áram állítás és a DC on/off van szinkronizálva.)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2022
(#) exabit válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Ejha, de jól néz ki. Van valami amit utólag másképp csinálnál rajta?
(#) tothtechnika2 válasza exabit hozzászólására (») Jan 6, 2022 / 2
 
Nagyon sok mindent. Más formájú doboz lenne, szélesebb és alacsonyabb. Egy nagy 4 rétegű nyákon lenne az egész, nem így darabokba... primter táphoz több EMI szűrő kellene. Nagyobb trafót tennék bele, így tudná folyamatosan a 120V 15A-t. Hátul is lenne kimenet, és ethernet is lenne rátervezve. Nagyjából ennyit. Elektronikusan nem változtatnék rajta.
Következő: »»   812 / 812
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem