Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   781 / 781
(#) Alkotó válasza Egri Frédi hozzászólására (») Pé, 22:24 /
 
Én is végeztem ezekkel az eszközökkel kijelzési pontosságot célzó mérést. Persze nekem nincs sok számjegyes FLUKE műszerem, de van több multiméterem, tehát ezek korlátain belül tudok eredményeket kapni. Csak feszültséget mértem, mert az árammérést egyszerűen nem tudom mihez hasonlítani, a multiméterek ebben a sportban esélytelenek.
A 7107 kísértetiesen szinkronban van a multiméterrel. Szerintem az osztó ellenállások abszolút pontossága távolról sem olyan lényeges mint az értékük állandósága. Ha egy fix osztót használunk, tehát nem kell átkapcsolgatni, akkor bőben elég az 1%-os ellenállás, és ha szükséges a referencia minimális elmozdításával "hangolható" a mérés. Én is 20 V-ra állított egységet mértem.
Ennél az átalakításnál használt mérőmodulon is végeztem teszteket. A feszültséget ez egyáltalán nem mérte jól, de van neki két trimmer a hátulján, amik közül az egyik éppen ezt hivatott korrigálni. 15V-ra próbáltam pontosan beállítani, majd utána ellenőriztem mit mutat 5-100 V tartományban. Nem találom a pontos mérési eredményeket, de nagyon jó egyezések voltak a multiméterhez. Ennél inkább azon aggódom, hogy az említett trimmer mennyire tekinthető hosszabb távon stabil osztótagnak. Mindenesetre most már közel 2 éve rendszeresen használjuk a töltőt (mostoha körülmények között, hidegben, esőben és a szabadban) és nem vettem észre változást (de valójában nem is ellenőriztem).
Következő: »»   781 / 781
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem