Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   103 / 103
(#) Gafly válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1
 
Szia,
maga a cég még létezik, egy levelet megérhet a dolog. Legfeljebb röhögnek egy sort, de akkor is ingyen volt a számodra.
Néhány nyugati cég meglehetősen jó fej tud lenni.
Ahogyan elektrorudi mester is mondta, az áramköri környezetből megbecsülhető a primer induktivitás. Én tekernék egy próba trafót (csak primer), ha azzal elindul, akkor frekvencia mérés (meg szép szinusz legyen), és onnan már lehet számolni a véglegeset.
A szekunderrel nem ennyire egyszerű a helyzet, mert első körben a fene tudja mekkora áttétel kellene. Ha a másikban is ugyanilyen fej van, akkor érdemes lenne azon mérni...
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1
 
A Revoxokhoz biztos van valamilyen nemzetközi fankör a weben.
Ott elöbb találsz segitséget.
A gyárban már nyoma sincs azoknak a szakiknak, akik még emlékeznek a magnora, és nagyon unatkozo levéltárast sem tartanak fenn.
Az egyik ilyen neves gyár az egész 150 éves multjának a dokumentumait átruházta egy külsö muzeumra. Igy a gyárban már senki nem foglalkozik olyan néhai termékükkel, ami ma már nincs üzemben.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Hogy erre nem gondoltunk.
Das unabhangige Studer- und ReVox Fanforum
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Ha az enyém lenne a feladat, a következőképpen járnék el:
Megtartanám a C36 kapcsolását, már csak lustaságból is, nem kell újraépíteni az áramkört, és az eredti is elég robosztus. Mivel relaxációs oszcillátorról (astabil) van szó, a teljes csúcstól csúcsig mért feszültség erősen tápfeszközeli.
Feltételezném, hogy mindkét készülékben azonos a fejkészlet.
Azt lehet tudni, hogy a törlési frekvencia 80 kHz. Azt is, hogy a D36 ban a törlőfej árama I = 500 mV / 5 Ω = 100 mA.
Mostmár csak a trafót kell méretezni. A trafót el lehet készíteni egy nagyobb, légréses M1 -es, vagy M2 -es fazék vasra.
Az anódban a primer tekercseknek rezonánsaknak kell lenniük, a kapacitás ismert 5000 + 1000 pF
Ebből számítható az egyik, és másik menetszám, a választott ferrit fazék ismeretében. (a hiányzó helyének ismeretében a vasmag mérete is megbecsülhető)
A szekunder tekercsmenetszáma pedig a törlőáram, és az előtét ellenállás, és a törlőfej impedancia ismeretében számolható.
Nagy kérdés ez utóbbi, bár azt gondolom, hogy a viszonylag nagy előtét ellenállás ismeretében (áramgenerátor) első lépésben elhanyagolható.
A felvevőfejek előmágnesező árama meg amúgy is állítható-
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) Abukodonozo hozzászólása Nov 17, 2021 / 3
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Csodával határos módon az egyik kedves kolléga aki ért a tekercseléshez és van egy ugyanilyen magnója, felajánlotta, hogy készít nekem egy ilyen tekercset Nem biztos, hogy egyedül elég lettem volna a feladathoz.

Folytatása következik!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) Gafly válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 17, 2021 / 2
 
Ennél jobb hirt, és nemesebb felajánlást régen hallottam itt.
(#) Excolonel1956 hozzászólása Nov 19, 2021 /
 
Üdvozletem Mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem az alábbiakban. Örököltem - sajnos - egy Grundig TK 745 Hi-fi Stereo orsós magnót, szuper állapotban van, működik, egy baja van, hogy a szalag gyorscsévélésekor és a lejátszás folyamán is a szalag feléig hibátlanul csévél és lejátszik, de onnan lelassul ill. később megáll. Tudna valaki egy autentikus szerelőt Bp.-n vagy a közelében, aki megállapítja, mi lehet a baj, nota bene, meg is tudja javítani?
Előre is köszönöm szépen!
(#) veroka válasza Excolonel1956 hozzászólására (») Sze, 11:51 /
 
Szakit nem tudok, sajnos ezekkel a gépekkel már senki nem foglalkozik. A leírt hiba alapján vagy a kuplungfilcek vannak elkopva, vagy a gyorstekercseléskor az orsóknak nyomódó gumi (idler) - bár nem ismerem az adott magnó mechanikáját. Én a kuplungfilcre tippelnék.
Amikor lelassul a pörgetés, nyomd be finoman az orsó közepét - ha ilyenkor jobban pörget, akkor egészen biztosan a filc a hibás. Ilyenkor szét kell szerelni a magnót és vagy kicserélni a filceket, vagy finom csiszolópapírral felérdesíteni őket.
(#) Abukodonozo hozzászólása Pé, 17:51 /
 
Hahó újra!

Ott tartok a Revox C36-al, hogy előre-hátra csévél rendesen (bár a motorok kicsit zajosak, szerintem megérdemelnének egy-egy új csapágyat), de lejátszáskor az történik, hogy ha nem nyomok rá az ujjammal a görgőre, akkor nem hajlandó menni a szalag. Szerintetek mi lehet a baj?

Ábrázolásképpen: Bővebben: Link

Elnézést az elforgatott videóért, most látom, remélem a lényeg látszik
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») 11:54 /
 
Megvan a gond, nem volt meg a 30 volt a szolenoidoknak
Következő: »»   103 / 103
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem