Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségszabályzó motorba
 
Témaindító: Krisz03, idő: Júl 20, 2006
Lapozás: OK   45 / 45
(#) kiborg válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Azért van a feszültségszabályzó, hogy megvédje az izzót a nagyobb fordulaton jelentkező nagyobb feszültségtől.

Az összehasonlítást terhelés nélkül is elvégeztem.Csak a motor és feszültségszabályzó, kb2500-3000 RPM (ezt saccolom) de közel azonos fordulaton.(TRUE RMS műszerrel mérve az áram és feszültség is) A feszültségeket úgy állítottam be, hogy csak pár tized volttal eltérőt mutatott a tirisztoros és a diódás esetén is.
Ha beraknák még egy diódát, az megemelné a feszültséget is sajnos,(bár akkor tényleg csökkenne az áram,de túlfesz miatt veszélyesebb lenne a majdani bekapcsolt fogyasztókra.
(#) ITI47 válasza kiborg hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia!
Így van, arra találták ki a feszültség szabályzót.
A diódás szabályzód most mekkora feszültségnél szabályoz le? Mert 14,4V-ot minden izzó kibír. Vajon 1 diódahíd mennyit emelne a feszültségen?

Had adjak egy ötletet a fordulatszám pontos megállapítására. A korábbi képeidet nézve feltűnt hogy a frekvenciát is kiírja a műszer. Ebből könnyen kiszámítható a fordulatszám. Gondolom ez nem okoz Neked problémát.
(#) kiborg válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia!

Egy dióda, emlékeim szerint 0,7 körül emel kb. De pont az egyenlőség kedvéért lőttem be úgy a diódásat, hogy összehasonlítható értékeket kapjak a tirisztorossal.

Az ötlet jó a fordulatszám megállapítására, csak az a baj, (amire fejből nem emlékszem már sajnos), hogy egy fordulat alatt hány szinuszt generál a generátor, mert hogy nem egyet az biztos, de mintha 3 rémlene, tehát egy főtengely fordulat alatt 3 pozitív és 3 negatív félhullám generálódik.(de ebben már nem vagyok biztos)

Majd ha jobb idők lesznek újra végzek egy mérés-sorozatot. De addig szeretném megérteni a miértjét.
(#) ITI47 válasza kiborg hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A frekvencia a mágnesek számától függ, 1 tekercs esetén. A képeiden 200 Hz feletti frekvenciák láthatóak. Az egyszerűség kedvéért vegyük a 200-at. Ezt meg kell szorozni 60-al, a percenkénti fordulat kiszámításához, majd el kell osztani a mágnespárok számával. Ennyire egyszerű.
Vegyünk példának egy 6 pólusú mágnest, amit Te is említettél.
200x60=12000 12000÷3=4000

A jobb időt már én is nagyon várom, most éppen félbe vagyok egy LED-es stroboszkóp készítésével.
(#) ITI47 hozzászólása Márc 12, 2018 /
 
Sziasztok!
Tegnap csináltam egy egyszerű kütyüt, amit arra találtam ki hogy azok a fesszabályzók, amikhez akku kell hogy működjenek, megkapják a 12V-ot, ha viszont leállítják a motort, megszakítsák a 12V tápellátást. Automatikusan működik, nincs szükség külön kapcsolóra. Eredetileg LED-es világításhoz terveztem, LI-Ion akksi cellákkal (3 db. 2600 mA/h-s cellával), a kis fogyasztás miatt abszolút működő képes, sőt, index és féklámpa is egyszerűen megoldható. Ha valakit érdekel, szívesen írok róla és a kapcsolási rajzot is felteszem.
(#) kiborg válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Szia!

Ne tartsd magadban...
(#) ITI47 válasza kiborg hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Szia!
Most értem haza, de azért még ma felteszem a rajzot. A lényeg hogy a bemenetet a generátor kapcsaira kell kötni, ugyanoda mint a fesszabályzót. A többit majd holnap.

P1050080.JPG
    
(#) ITI47 válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Folytatás:
A LED-es világítás nagy előnye hogy 15-20W-os generátor teljesítmény elegendő a komplett világításhoz, indexel, féklámpával együtt. Hátránya hogy alapjáraton villognak a LED-es izzók. Ennek kiküszöbölésére csináltam ezt a kapcsolást, ami rákapcsol egy akksit a világításra, így alapjáraton is van stabil 12 volt. Akksinak elegendő 3 db. Líthium cella, ami feltöltött állapotban 12,6V-ot szolgáltat, 2,6A terhelhetőséggel. Ha az összes fogyasztó be van kapcsolva, a maximális áramfelvétel 1,3A, tehát 2 órán keresztül bírná az akksi, ha a motor alapjáraton járna, ami úgy-e nem természetes üzemállapot. A mérések szerint, amikor a relére jutó feszültség 6V fölé emelkedik, a motor beindítása után, a relé bekapcsol, és rákapcsolja az akksit a világításra. A motor leállításakor a relé szétkapcsol. A motor normál üzemállapotában a generátor nem csak a világításnak szolgáltat energiát, hanem tölti is az akksit. A fesszebályzót úgy kell be
állítani hogy a maximáli feszültség ne menjen 12,6V fölé, mert a Líthiumos akksi nem bír ki nagyobb feszültséget. Korábban már tettem fel ide rajzot agy olyan fesszabályzóról, ami pont jó ehhez az összeállításhoz. (2018.febr.27). Ebben az esetben 10V-os zéner diódával sorba kötött diódát kell alkalmazni, akkor lesz a max feszültség 12,6V.
A 3 db Líthium cella így néz ki, mellettük a 9V-os elem a méretük miatt lett fotózva. Gondozást nem igényelnek, évekig használhatóak.

P1050085.JPG
    
(#) kiborg válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Szia!
Elsőnek Link az említett hozzászólásra.
Aztán pár kérdésem.
Ha lemerült a Lithium cella, akkor mi korlátozza a töltőáramot? Azt ugye tudod, hogy a Lithium-Ion celláknak spéci töltőáramkörük van,ami figyeli a cellák feszültségét,áramát,stb...
Ebayen vannak olyan kis áramkörök,amit megvédik a cellákat a túltöltéstől és a mélykisütéstől is.
Pl:3 cellához védő
De ez csak védő !!! Nem figyeli a töltési áramot és karakterisztikát. Elmehet az akkuk egymáshoz képesti balansza,stb... csomó probléma léphet fel idővel.
Nem rossz megoldás, de még szerintem némi fejlesztésre szorul a hosszútávú stabil működés érdekében.
(#) ITI47 válasza kiborg hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szia!
A valóság sokkal prózaibb, mint gondolnád. Jó pár éve használok Li-Ion akksikat, akkus fúrógépekbe, autósporszívóba, fejlámpákba, fényképezőgépbe, stb. Egy dologra érzékenyek, a cellánkénti feszültségük nem lehet több 4,2V-nál. Több töltőt is csináltam ezekhez, kivétel nélkül mindegyikbe stabilizátort építettem. A meglévő töltőkbe építettem be stabilizátor IC-t, hűtőbordával.
Az akkus fúrógépemet már több mint 3 éve így használom. Az akku cellákhoz nagyon olcsón jutok hozzá, a piacon megveszem a laptopok kidobott akksijait, pár száz forintér. Két hete vettem legutóbb egy ilyent, 300 Ft-ér, 8 cella volt benne, abból 2 rossz volt, a többi teljesen jó. A képen ebből 3 db látható. Így 1 cella 50 Ft-ba van, ha tönkre megy cserélem. Érdekes hogy eddig még egyet sem kellett cserélnem. Évekkel ezelőtt kettőt is tönkre tettem, mert nem ismertem a Li-Ion akksik tulajdonságait, akkor mindent elolvastam róluk, azóta nagyon odafigyelek, nehogy túlfeszt kapjanak, mert tönkre mennek. A tönkrement akksik szakadást mutatnak, nem zárlatot, ezért abban a kapcsolásban ahova rajzoltam, semmilyen problémát nem okozna egy esetleges cellahiba. Viszont a fesszabályzót szigorúan be kell szabályozni 12,6V max feszültségre, még a legnagyobb fordulaton se mehet ez fölé. Eddig 2 ilyen fesszabályzót építettem, mindkettőt sikerült beállítanom erre az értékre.
Következő: »»   45 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu