Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   177 / 177
(#) tuzer válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 10:40 /
 
Köszi. Amit írsz, logikusnak tűnik, remélem a KIA szerviz tud mérni SWR-t, legyen az bármi is. Felteszem, majd néznek, mint a vett malac. Hol értenek ilyesmihez?

(A szerviz egyébiránt az összes létező kábelt, csatlakozást átnézte már, azok állítólag rendben vannak, de nyilván nincs közük az SWR-hez, legyen az bármi - majd kiguglizom)
(#) pucuka válasza tuzer hozzászólására (») Vas, 10:56 /
 
Nem valószínű, hogy tud SWR -t mérni egy autószerviz. Ezt a mérést a 700 - 2600 MHz sávban kellene elvégezni, amihez komoly műszerek kellenek.
Amit megtehet, hogy kipróbál egy másik ehhez a feladathoz való gyári antennát.
Lehet közük az antenna, antenna kábel, és csatlakozóinak is.
De az is lehet, hogy csak egy egyszerű szélessávú antennád van, ami vételre kíiváló, de adni nem lehet vele.
Régen voltak rádiótelefon, CB beszerelő műhelyek, azok annakidején kaptak tréniget, ha találsz még ilyet, ott legalább valamelyest értenek hozzá.
Ma már igazából senki nem szereltet fixen kihangosítót, leginkább BT kihangosító van, de az csak a hangutat használja.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:00
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 11:15 /
 
Én még nem láttam olyan autórádió fejegységet, ami egyben rádiótelefon is lett volna, természetesen ettől még lehet ilyen, csak nekem nincs ilyen tapasztalatom.
Lehet, hogy csak nem a megfelelő antenna típus van az autódra felszerelve, és adáskor minden sugároz egy keveset.
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 12:47 /
 
Pedig volt, azért is árult a Westel egy időben autós SIM kártyát. Amikor ez feljelentkezett a hálózatra, a kézi telefonban lévő fő SIM-et letiltotta, és átvette annak a szerepét. (Most is van hasonló a Telekomnál, a MultiSIM. Igaz, ma már nem autóba keresnek az emberek plusz sim-kártyákat, hanem órába, tabletbe stb.) Talán a Bluetooth 2.1-2.3 eljövetelekor vált lehetővé a ma is népszerű vezeték nélküli kihangosítás, mert akkortájt kerültek be a bt szabványba a hozzá szükséges profilok. Ezzel egyidejűleg kezdtek kikopni az autókból a (gyárilag beépített) telefonok.
Olvasva az eredeti kérdést, itt is csak a fejegység kihangosító funkciójáról van szó. Ahol viszont a rádió és a telefon között csak kódolt audio jelek futkároznak , így semmi köze sincs a dolognak az autó antennájához. Ezért én először a résztvevő eszközök közötti BT kommunikációt sejtem ludasnak. Sajnos, a bluetooth az ilyen. Meg kell próbálni a telefont máshová helyezni, vagy máshogy pozícionálni a rádióhoz képest. Ha van ilyen lehetőség, a bt hangminőséget a lehető leggyengébbre állítani (kisebb sávszélesség-igény) illetve hasonló okból a telefonálás idejére minden egyéb bt kommunikációt szüneteltetni (zenelejátszás stb.). Okozhatnak gondot a különféle telefontartók és tokok is. Sokszor még az emberi test is gátolja a bt kommunikációt...
(#) tuzer válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 14:00 /
 
Idézet:
„Én még nem láttam olyan autórádió fejegységet, ami egyben rádiótelefon is lett volna,”

Ez se az, telefon+bluetooth+fejegység
(#) pucuka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Vas, 14:01 /
 
Az autós SIM kártyához nagyon is sok közöm volt, ez az ötletem lett megvalósítva, úgyhogy pontosan tudom, hogy működött. Meglehetősen nagy háttér szoftver dolgozott a mobil központban. Nem tiltott az semmit, hanem átirányításokkal dolgozott, ha feljelentkezett az autó telefonja, a hívások oda mentek, de az SMS nem.
De azok gyárilag beépített önálló mobil telefonok voltak.
Ha jól értelmeztem, a mostani esetben az autórádió fejegységében van a mobiltelefon, + navi. A rádió, és a navi funkcióhoz általában csak vevőantenna kell, de ha a navi olyan, akkor adatátvitelre is szükség lehet (forgalom információk, pontos helymeghatározás), ahhoz pedig szükség van az adóantennára is, ezért kell bele a SIM. Ha pedig szükség van az oda - vissza kommunikációra, akkor már csak egty lépés hogy hanghívásokat is lehessen bonyolítani.
De mondom, ilyen tapasztalatom nincsen, mert ilyennel a praxisomban nem találkoztam.
BT kihangosítás esetén olyan kicsi a távolság, hogy nem gondolom, hogy annál lenne a probléma, mert akkor vétel irányban is jelentkezne. A BT kihangosító csak a hangutakat kezeli.
(#) pucuka válasza tuzer hozzászólására (») Vas, 14:04 /
 
Akkor a telefont tedd olyan helyre, ahol saját kihangosítójával jól működik. Ha eldugod a telefont, lehet, hogy a BT is megbolondul, de a mobiltelefon is szakadozhat.
(#) tuzer válasza tuzer hozzászólására (») Vas, 14:06 /
 
soha semmi nem megy bluetoothról, csak a telefon, az meg általában ruhazsebben. Tartó nincs, a tokot ezennel leszedtem, majd sasolom.

A50tok.jpg
    
(#) pucuka válasza tuzer hozzászólására (») Vas, 14:12 /
 
Hát, az sem a legjobb hely. Próbára próbáld meg felhívatni magad pl. az asszonnyal, (ha van) és próbálgasd különböző helyeken. A mobiltelefon antennájának minél szabadabb helyen kéne lenni. Magának a karosszériának is jelentős árnyékoló szerepe van. Ha sokat jársz "elvarázsolt" helyeken, külső antenna nélkül lehetnek problémák.
(#) tuzer válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 15:24 /
 
Akkor pontosítok. A fejegységben se mobil, se SIM, van navi, rádió, némi internet hozzáférés a telefon hotspotjával, és médiavezérlés,+ a telefon kihangosítás.
Telefonról telefonra kifogástalan mind állva feltámasztás nélkül, mind fekve fedezék mögül. Ha belép a rendszerbe a fejegység, CSAK akkor jön elő a gond. A külső antenna egy cápauszony, gyári.
Az egészben az egyetlen stabil pont az asszony. Mellesleg a fejegységben semmi rasszizmus nincs, mások felé is szaggat, kivéve a szervizt. Ott jó a rohadék.
(#) pucuka válasza tuzer hozzászólására (») Vas, 15:30 /
 
Fogorvos effektus. Mégiscsak SzervizMacskának lesz igaza, BT probléma.
(#) SzervízMacska válasza tuzer hozzászólására (») Vas, 17:43 /
 
Anélkül, hogy a mobilok belsö felépítését ismerném, joggal feltételezem, hogy a gyártók alkalmasint többféle kommunikációt intéző integrált chipeket építenek a különféle készülékekbe. Ez lehet tipusonként is más-más kombináció, mint például az iPadekben a gsm van a gps-szel összevonva. Ezért elképzelhetőnek tartom, hogy bizonyos funkciók nem működnek egyidejűleg 100%-osan, mivel az erőforrásokat megosztottan használják. De ezt ki lehet próbálni, ha a hotspotot kikapcsolod, lehet, hogy a bt kapcsolat a wifi egyidejű használata nélkül tökéletes lesz.
(#) tuzer válasza SzervízMacska hozzászólására (») Vas, 17:57 /
 
kipróbálva, nincs változás.
(#) pucuka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Vas, 18:29 /
 
A GSM, és a GPS együttműködése nem okoz problémát, mert külön antennájuk van. A WiFi (hotspot), és a BT ugyanazt a sávot használják, ugyanazzal az antennával, az viszont igencsak problémás lehet.
Én is voltam okostojás. Kitaláltam, hogy a laptophoz amit használok, WiFi -vel, veszek egy BT egeret, hogy ne kelljen elfoglalni egy USB portot. Háát, viszonylag sűrűn eldobta az egeret, némi macera után találta csak meg újra. A "rendes" vezetéknélküli egér sem lett volna jó megoldás, mert az is a WiFi sávot használja, és még a vevője is elfoglal egy USB portot. Most vezetékes egér van.
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:33
Következő: »»   177 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu