Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   251 / 251
(#) GaborPC hozzászólása Márc 11, 2019 /
 
Esetleg van olyan, ami ilyen olcsó 10 euró környéki LC/ESR teszterek közül rezonanciafrekvenciát is mér? Hogy hány kHz az adó-vevőtekercs, gyári fejeknél gondolom hangolva vannak a tekercs jósága miatt.
(#) mateatek hozzászólása Márc 17, 2019 / 2
 
Összedrótoztam a mélykeresőnek készült gépemet. Az elektronika harmadik nekifutásra lett jó. Nem volt könnyű. A fázisdetektor után egyenáramúlag erősítek. Mivel a fej offszet feszültsége miatt a fázisdetektorok jele bárhol lehet, akár pozitív, akár negatívba eltolódva, nem volt könnyű precíziós DAC-ot csinálni, amivel ezeket az erősítőket offszetelni tudtam. Mert ugye a mikrokontroller csak GND és +5 volt között tud dolgozni. Az offszetelő DAC-nak meg a pozitív és a negatív feszültségtartományban is kell offszetelni. Precíziósan. Nem gond, csináltam egy 13.6 bites DAC-ot, ami ezt tudja.
Ezzel frankón tudom offszetelni a fázisdetektor utáni 33-szoros erősítőket. A vevő erősítő 150-szeres erősítésen dolgozik. Az adó tekercset pedig egy H hidas végfok pumpálja föl 200 Vpp-re 10 kHz-en.
A tekercseket elrendeztem DD formátumba (lila szigszalagos rögzítéssel), nagyjából belőttem a talajkiegyenlítést és a diszket. Jött a levegő teszt. Rögtön sörösdoboz teszt. Nem is olyan rossz, 130-140 centiről diszkeli színesfémnek. A hasonló méretű vas flakont vasnak diszkeli, meg a traktor orrsúlyt is. Frankón helyesen diszkel. Nagy öröm és kifutok vele a "terepre" Hát, lefagyott a mosoly az amúgy szép orcámról. A diszk csatorna jele akkorát változik a talaj hatására, hogy kifut az ADC mérési tartományából. A talajt sem könnyű konstans értéken tartani, eléggé szaladgál. Játszogattam vele keveset, majd besunnyogtam egy sörért. Hiába, kellett a csillapító.
Azt hiszem, hogy nem hiába nem csinálnak DD elrendezésű fejet ilyen gépeknél. Vélhetőleg a 10kHz-is magas a nagy talajhatás miatt. És talán az erősítést is csökkenteni kell. Át kell rendeznem a fejet a klasszikus mélykeresős elrendezésbe.
Ha a kudarc is eredmény, akkor nem hiába szenvedtem eddig.

kereso.jpg
    
(#) industrial hozzászólása Márc 26, 2019 /
 
Sziasztok kaptam egy Silver Star 1A-t, nos az lenne a kérdésem hogy mélyk a legoptimálisabb "házilag" elkészitve fej hozzá ami mélyre lát? valakinek tapasztalata észrevétele ezzel kapcsolatban van? milyen áttmérő menetszám stb aki tudja az legyen szives irjon nekem üzenetet!
(#) mateatek válasza industrial hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Egyszer csináltam 30-as DD-t Silverhez. sajnos nem jegyeztem föl a dolgokat. Az adó 70-80 menet körül jó volt. A vevőt nagyon föl kellett tekerni. 260 menet volt emlékeim szerint.
(#) industrial hozzászólása Márc 27, 2019 /
 
Piros körrel bekarikázot részben mély kondenzátor cseréjével tudom növelni a tekercs erősségét a silverstarban? a C8 "CAP" hoz kell bekötni? vagy a C7 100n vagy a C6 470n cseréjével?

silver.png
    
(#) mateatek válasza industrial hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
A tekercs erősségét műgyantával és üvegszállal tudod növelni. Azokat a kondik rezgőköri kapacitások. Azoknak a segítségével kell rezonanciára hangolni a adó tekercset. A rajzon szereplő értékek tájékoztató jellegűek, a "CAP" feliratú bármilyen lehet szinte. Ezek az értékek "gyári" fejre vonatkoznak. Után építettnél még ennél is nagyobb szórás lehet.
Addig változtatod a kondik értékét, amíg a legnagyobb amplitúdót kapod az adó tekercsen.
(#) industrial hozzászólása Márc 28, 2019 /
 
Ha jol ertem tehat a CAP al kell jatszani a kondicserekkel.
(#) mateatek válasza industrial hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Jobb esetben igen, de előfordulhat hogy a többit is piszkálni kell. Chrenkó-féle fejnél valószínűleg csak a CAP feliratút kell módosítani. Házi készítésűnél minden előfordulhat.
(#) kiborg hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne a fémkeresőt használó kollégák felé, hogy Kecskemét környékén van-e valakinek működő detektora? Lányom kiszedte a füléből a keresztelőre kapott fülbevalóját és csak azt tudja megmondani, hogy kb hova tette (2,5 éves). Átnéztük a füvet, de csak a fül mögötti részt találtuk meg. Ha lenne valaki olyan kedves és felénk tudna jönni a géppel és átnézni azt a kb 0,5m2 területet amit a lányom mutatott azt megköszönném és nem lennék hálátlan.
Kérem akár itt,akár privátban jelezze aki tud segíteni. Előre is köszönöm.
Kiborg
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
(#) industrial hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
van itt olyan ember aki készit fejeket eladásra?
(#) mateatek hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Ha valakit érdekelne néhány fejsablon, meg a hozzávaló cucc, amivel PET-formát lehet szippantani fejkészítéshez, az elviheti a számomra feleslegessé vált dolgokat.

IMG_1006.JPG
    
(#) Szasszer hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok! Azt szerezném rudni hogy egy DD kereső fejet ami 4.6khz ra van tervezve be tudom e hangolni a fémkeresőmre ami 6.5 khz en müködik. ha igen akkor hogyan? köszi előre is a válaszokat!
(#) mateatek válasza Szasszer hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Ha a tekercsekhez tartozó kapacitásokat nem öntötték bele a fejbe, akkor rá tudod tenni a gépre. Az adó tekercset könnyen meg tudod nézni. Ráteszed a detektorra, berezeg és megméred a frekvenciát. Ha szükséges, akkor korrigálod. A vevő tekercsnél nem árt mérni egy rezonancia frekvenciát. Ha van benne kondi, akkor a mért érték alacsony lesz. Ha alacsonyabb, mint 6 kHz, akkor jön a nehézség. Ha magasabb, akkor nincsen gond, mert járulékos kapacitással rá tudod hangolni a gépre.
(#) Szasszer válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
rá kötöttek gépre érzékelni érzékelt csak kb 3 cm távbol a 20ft os érmét
műszerem sajnos csak egy multiméter van alap funkciokkal.
(#) XND hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok.
Metadec 1kapcsolási rajzot keresek,ha tudna valaki segíteni,Köszönöm.
Következő: »»   251 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu