Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   254 / 254
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Üdv!

Az LF351 helyett jó a LF357, de akár más is. 5532, stb. A bipolár elkónál jó lehet a 2 darab szembefordított 10µF is, de ha átrajzolod a nyák tervet, akkor SMD kerámiát is tehetsz bele és szinte bármilyen elektronikai hulladékból kitermelhető. Hangszóró választásnál a nagyobb ellenállásút használnám. A kis ellenállású hangjelzéskor megrántja a tápot és ez nem jó. Esetleg a hangszóróval sorosan kötnék egy 5-15 ohmos ellenállást is. A 2N2907-es tranzisztor helyettesítésénél is sok lehetőséged van.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Jelenleg itt tartok,mellékelem.Megvannak az ic-k is.Feszültségstabilizátornak egy LM2940T-8.0 van beépítve.Minden alkatrész bontott és tesztelt.Látszanak a válogatásra utaló nyomok.A panelt kézzel rajzoltam,nem a szépek közé tartozik,de megfelelő.A 4,7µF bipolár elkók 2x10µF elkókból vannak kialakítva,nem volt más egyenlőre.Még következik egy alapos tisztítás és ellenőrzés.Gondolkodom azon,hogy minden IC +- lábára teszek 100nF kerámia kondit,bár a panelen nincs hely,de alul elférne,érdemes vagy nem kell?Potméterek azok voltak amik látszanak.A 100K poti dupla,de elfér.Remélem jól láttam,hogy csak 4 db. poti van összesen?Ezeket a potikat árnyékolt vezetékkel kell bekötni vagy jó a sima,összesodort vékony vezeték is?Az akkuk majd a panel alatt lesznek,de lehet,hogy külön dobozban,még nem tudom.Esetleg fejkábelnek megfelelne a 2 eres árnyékolt kábel,eredetileg komunikációra használják,mellékelek képet.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Mindkét csatornán 4 potméter van a rajzon. Tehát 4 a vas oldalon és 4 a színesfém oldalon. A talajkiegyenlítést és a diszket érdemes mindkettő oldalon kivezetni. Ez már 4 poti. Plusz az érzékenységet is ki kell, ez, ha iker potit használsz, akkor az ötödik. A küszöb poti lehet trimmer. Ha kevés a hely az előlapon, akkor a vas diszkriminációs potiját is lehet trimmerre hagyni, mert ezt amúgysem kell sokat tekergetni.
A potméterek bekötő vezetékeit nem muszáj árnyékolni. Én annak idején sodrott érpáros UTP kábel sodrott érpárjait használtam.
A fejkábel jó, de duplán kell használnod. Az árnyékoló harisnya árnyékol, és az megy az adott tekercs árnyékolására. A két ér, a vevő tekercs két végére. Az adó tekercsnél elég lenne egy eres árnyékolt, de ha már ez van, akkor itt is csinálhatod úgy, mint a vevő tekercsnél. Két kábelt használva nem lesz gond.
A nyákra én annak idején terveztem plusz hidegítő kondikat a tápokra. De ha teszel rá néhány SMD-t, az nem árthat. A hangfreki tápját, viszont válasszad le a többi táptól, még az által, is, ha fóliát kell átvágnod és ezt bekötő huzallal pótolnod. A lényeg az, hogy azokon a tápvezetékeken, amiken a jelfeldolgozó áramkörök tápja megy, semmiképpen ne folyjon át a hangszóró árama. Gyakorlatilag a hangfrekis végfok egy szem tranzisztora közvetlen kapja az akkuról a tápot.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Köszönöm válaszod!
Talán az tévesztett meg,hogy a rajzon csak azt néztem potméternek ami P1 stb. volt jelölve.Most ahogy nézem a rajzot, akkor a Tr1 és Tr2 valamint az R37 és R57 is potméter lesz,melyek helyett én trimmert raktam be.Nincs veszve semmi,kiveszem és kész.Az előlap úgyis csak egy ötlet volt.A panelon a végfok BD140 tranzisztora egy 330 ohmos ellenállással a +12 voltra van kötve közvetlen,gondolom ez így jó.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 22, 2020 /
 
Kicsit más kapcsolási rajzom lehet, mert azon nincsen R37 és R57, helyette trimmerek, amik a küszöbszintet állítják. ide tökéletes a trimmer. A Tr1 és a Tr2 viszont a talajkiegyenlítés feladatát látja el, ide tengelyes dukálna.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Hé, 12:15 / 1
 
Csináltam egy videót a gépről. Egy csavarbehajtó bit, 20 forint és 1 forint a teszt tárgy. A videón a vonalkák 10 centit jelentenek, de kissé csalós a videó, mert van benne egy kis "parallaxis" hiba, cirka 5 centi. Ezt le kell képzelni róla.
Még van mit játszani a géppel, de már eredményesen használható.
A link sajnos csak 7 napig él.

Bővebben: Link
Következő: »»   254 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem