Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor
 
Témaindító: NBalage, idő: Dec 25, 2005
Lapozás: OK   9 / 9
(#) kadarist válasza TheShaft hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Szia!
A tirisztor számára miért fontos az azonos időtartamú impulzus? A begyújtás után addig vezet, ameddig folyik rajta áram, ezért nem érzékeny az impulzushossza. Másik: az ilyen nagyáramú tirisztorokat transzformátorról illik meghajtani, ami egyben megoldja a nagy gyújtóáramot és a galvanikus leválasztást is.
(#) ferci válasza TheShaft hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Szia!
Kb. 1 hete beírtam, hogy a tirisztor környezetét, a teljes kapcsolást tedd fel. Utána lehet variálni, milyen gyújtóáramkört kíván.
(#) TheShaft válasza kadarist hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Szia!
OK, hogyan? Milyen transzformátor kell hozzá? Kell-e nekem tekercselnem, vagy készen van?
(#) ferci válasza TheShaft hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Mindenre van lehetőség.
(#) kadarist válasza TheShaft hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Nem kell nagyon túlgondolni a dolgot, de itt van néhány találat a témában: Bővebben: Link.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Sokat görgetni sem kell miatta.
(#) Peter65 válasza TheShaft hozzászólására (») Máj 26, 2021 / 1
 
Az észrevételeim:
A tirisztor gate-jét le kellene zárni egy kb. 47...100R körüli ellenállással, és egy kb. 10nF kondenzátorral. Így a du/dt ellenálló képessége javítható, különösen, ha nincs hosszú bekötő vezeték.
A tirisztor gyújtójelét érdemesebb nagyobb tápfeszültségből kialakítani, különösen ha a csavart érpár méteres nagyságrendű. Gyakran 48V-t használnak, de 24V alá csak akkor szokás lemenni, ha néhányszor 10cm a gyújtóvezeték hossza. Ha megtartod ezeket a tápfeszültségeket, a gyújtóáramkör a tirisztor közelében legyen, és a 24V-os vezérlő jelet huzalozd hosszabban.
Az ideális gyújtójel elején nagyobb áramot rúg, aztán lehet kisebb. Ezért az áramkorlátozó ellenállást kettő részből szokás kialakítani, amelyek közül az egyikkel egy kondenzátort kötnek párhuzamosan.
Az SKKT570-hez nagyobb gyújtóáram illene. Az adat lap is 20V-t és 20R-os ellenállást ajánl. Ha én méretezném, legalább 2A-rrel belerúgnék, és közel 1A-rel tartanám utána is a gyújtóáramot.
Hiányzik a bázis-emitter ellenállás a BD244-ről.
Az UF4007 fölösleges.
A gyújtójel hosszának megválasztása többféle szempont szerint lehet, de egy 0...180°-os tartományban mozgó jelnél semmiképpen nem választanék 11msec-es gyújtójel hosszat, hiszen a 180°közelében a 0°-ba is belelóg a gyújtójel vége. Általában 1-2msec alatt a terhelések zöménél kialakul a tartóáram, nincs szükség hosszabb gyújtójelre. Ha nagy induktivitású a terhelés (pl.: DC motor gerjesztőköre), akkor is elég szokott lenni 3-5msec hosszú gyújtójel. Ha pedig ennél is elvetemültebb a terhelés, akkor érdemesebb vele párhuzamosan kötni egy ohmos terhelést, ami a tartóáramot biztosítja.
Ha transzformátor irányába mész el, akkor pl. ezt ajánlanám. A szigetelése megfelelő (4kV próbafesz). Az átvihető feszültség-idő területe viszonylag kicsi, ezért inkább impulzus sorozattal kialakított gyújtójelképzésre alkalmas. Ebben az esetben legalább 1A-es áramimpulzusokat kellene vele átküldeni. De te is tekercselhetsz gyújtótrafót.
(#) dB_Thunder hozzászólása Nov 18, 2021 /
 
Sziasztok!

Lehetne e valami értelmes megoldással tirisztorokat párhuzamosítani?
Gyújthatóak egyszerre??

Kondis ponthegesztőhöz kellene, de 1 tirisztornak (ami van) csak 1,5kA a csúcsárama...
(#) ferci válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Szia!
Ha ebben törném a fejemet, először teljesen ugyanannyi gyújtóáramra válogatnék ( ha van miből ) 2 db-ot, aztán 1 primeres, 2 szekunderes trafóval gyújtanám őket.
Közben pedig típustól függően ( mechanikailag ) 1-1 "áramváltót" szerkesztenék ugyanarra a 2 elektródára, hogy tesztelhessem a relatív áramokat.
A kérdés az, hogy a jóval lecsökkent anódfeszültségnél még begyújt-e a "második" tirisztor az asszimetriától függően.
Természetesen először a max 1.5 kA-en belül tesztelnék.
(#) ferci válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Egyébként ne csak a max áramot nézd, hanem a határterhelési integrált is ( I^2*t ), valamint az ismétlődés idejét is - hátha tudsz sakkozni.
(#) erbe válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 18, 2021 /
 
Vegyél másik tirisztort! Kondis impulzushegesztésnél nem 3 kA hanem akár 30 kA impulzusokkal lehet számolni. 20 db-ot meg nem akarsz párhuzamosítani, mert nem éri meg.
(#) dB_Thunder hozzászólása Nov 26, 2021 /
 
Sziasztok!

Már lett egy nagyobb tirisztorom! Köszönet értet Peter65-nek!

Innentől kezdve tisztán elméleti síkon, arra gondoltam hogy az anód körbe lenne induktivitás ami nem engedné túl gyorsan felfutni az áramot. Lenne ideje gyújtani a másiknak is... Aztán az áram eloszlás egy másik történet...
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem