Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor
 
Témaindító: NBalage, idő: Dec 25, 2005
Lapozás: OK   8 / 8
(#) sevenhill válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Az öregedést én is megerősíteném. Konkrét régi ('80-as évek vége) eset: Szalagos sokcsatornás hangrögzítőben (diszpécsermagnó) tirisztorok is voltak. Közepes teljesítményű , 400V-os néhány amperes. A szervízes ezeket (is) kicserélte, és elmondta, hogy az állandó meleg üzemben valószínűleg a tirisztorok rétegei közt utólagos diffúzió jön létre, ami drasztikusan csökkenti a katód-anód zárófeszültséget. Ha a tirisztor hideg, még normálisan működik, de egy magasabb hőmérsékletet (nem a kritikusat) elérve, jóval alacsonyabb feszültségen magától (vezérlőáram nélkül) bebillen. Ez főképp a szocialista gyártmányú (esetünkben csehszlovák) tirisztoroknál volt megfigyelhető, feltehetően a gyártástechnológia hiányossága miatt. Ezért a szervízes a javításnál kizárólag jó minőségű nyugati cserealkatrészekkel dolgozott.
(#) ferci hozzászólása Feb 13, 2019 /
 
Nekem nem voltak rossz tapasztalataim ilyen téren. A 80-as években 5 gépcsoportra ( max 15 kW ) is csináltam 3F tirisztoros nullkivezetéses egyenirányítót ( 3 x 160 A orosz tir. ), + két kisebb egyedit ( 3 x 100 A ), saját készítésű gyújtókörökkel, gyújtótrafókkal.
Igaz, ezek mindent kibírtak..
(#) rockersrac válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Lehet nem ez a pontos paramétere, de jelenleg az biztos hogy skt24, ez van a rajzon. Hűtőbordába csavarozós kiadású. Egy fok-gyem tr-9158/a tápról van szó, 40V 10A-t tud. A fő, 22000µF kondi cserélve lesz még, hátha az is beleszól a dologba. Ha minden igaz, szombaton lesz folytatva a táp javítása. Attól függően, hogy ismerősöm ráér-e vagy sem. Hibajelenség 9-9.2A terhelésnél jelentkezik, ilyenkor ,,berezonál" a táp valamiért...
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2019
(#) Peter65 válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Nem tudom milyenek a szerelési lehetőségek, de BTW69/1200 (ez szigetelt is) vagy a 40tps12 nem egy ló ára, főleg, ha kínából veszed. Szerintem, ha a ráfordított időt is figyelembe veszed, lehet olcsóbb, ha egyből cseréled. Esetleg a kommutációs RC tagok állapotát ellenőrizd le, sokszor azok felelősek az ilyen hibáért.
(#) ferci válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Egyébként van topikja ennek a tápnak, ott is érdeklődhetsz, tapasztalt-e valaki ilyen hibajelenséget.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu