Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   120 / 120
(#) Bence989 hozzászólása Márc 13, 2021 /
 
Sziasztok!
Allen bradley PLC / encoder témával kapcsolatos kérdésem lenne.

Hol van egy encoder nulla pontja?

Egy PLC programban beállítom, hogy encoder érték 0,3 és encoder érték 0,5 között adjon egy kimenetet.

Akik jobban benne vannak---> (Logix 5000 programban van egy limit blokk. A-ra beírok 0,3at B-re pedig 0,5-öt, és azt akarom, ha ezen két érték között van az encoder, akkor adjon egy kimenetet a PLC-n)

Ez eddig rendben is van. Azonban az encoder, honnan tudja hol van a 0 pontja ahonnan számol körbe körbe. Erre használják a home érzékelőt?

Köszi előre is!
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Koleus válasza Bence989 hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Szia.

ha inkrementális enkóderről beszélünk, akkor ez modelfüggő, sok variáció egy témára, kimenetek száma és típusa tekintetében. Kimenet lehet TTL vagy HTL jelszinttel, tipusként open collector, push-pull, line driver, stb.
A kimeneti csatornák lehetnek:
* A és B
* A, B és Z = zéró
* A, /A, B, /B, Z,/Z

Ha inkrementális enkódert használnak pozicionálásra, akkor külső referenciapotot/nullát szokás használni, munkaterületen kívül elhelyezve. Ez egy fizikai kapcsoló / jel (induktiv adö, végállás kapcsoló, stb). Feszültségkieses, gép ki-bekapcsolás után nem ismert a pozíció, ezért újra kell pozicionálni - az alprogram elinditja a gépet a megfelelő irányba megfelelő sebességgel, még rá nem fut a referenciapontra. Ezután már "tudja" hol van és lehet dolgozni. Csak így lehet biztosítani a gép jó/pontos működését.
Az abszolút enkóder mindig az aktuális pozícíót mutatja, de az ára "kicsit" más...
(#) aky87 válasza Bence989 hozzászólására (») Márc 13, 2021 / 1
 
Szia, elsőnek leírhatnád az encoder-ed típusát, ez hogyan csatlakozik a PLC-hez (impulzus bemenet, Ethernet/IP...), ha az encoder-ed TTL/HTL és van Z kimenete (index), akkor lehet akár ez is, de akkor leírhatnád, hogy az encoder-t mechanikusan mi hajtja? (körasztal, lineár...) ezek függvényében lehet választ adni, hogy milyen referencia/home megoldást javasoljunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
(#) zsozsoX hozzászólása Márc 20, 2021 /
 
Sziasztok! Egy siemens s7-1200-al próbálok modbus RTU-val adatot olvasni egy adatrögzítőről. Az adatrögzítőről jön adat, mert ha számítógéppel olvasom akkor jó. A PLC teljesen más karakter sorozatot küld a holding registerek olvasásához. Ezzel a sorozattal működik 0A 03 00 54 00 15 05 6E, PLC meg ezt küldi BD 7E 59 FF D7 97 42 00.
(#) bundibacsi válasza zsozsoX hozzászólására (») Márc 20, 2021 /
 
Szia!
Valószínűleg a PC és a PLC is más sorrendben olvassa a bájtokat, gyakori a különbőző gyártótól származó eszközöknél.
Következő: »»   120 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem