Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   125 / 125
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Pontosan, az ingyé-től nincs olcsóbb. Asszem egy Land Rover generátorra cseréltem a haverommal, amit meg úgy kaptam.

Ez tud analóg bemeneteket is, de azt a részét nem tervezem használni. Van a rendszerben három darab digitális termosztát, amik mérik a puffer és a bojler hőmérsékletét adott helyeken, de a szenzorok jele meg a digitális termosztátba mennek bele, úgyhogy azokat is gyakorlatialag kapcsolásra használom csak, így nem kell tökölnöm a kalibrálással se az APB-n.
A szenzor megmondja a hozzávaló digit termosztátnak, hogy hány fok, az meg kapcsol a szerint, hogy azon milyen határértéket állítottam be. Az összes többi input meg megintcsak digitális input. Szobatermosztát off vagy on, ennyi.
(#) Tie válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Igazándiból már csak az nem tiszta, hogy biztosan kell-e nekem a 230V/24V relé a vegyeskazán szivattyúját nézegetni bemenetként.

JElen állás szerint ugye a szivattyú kapcsairól leveszem a rákapcsolt fázist és a nullát, azzal behúzom az APB mellett látható 230as relét, aminek a kapcsolt oldaláról meg odakapcsolok egy 24V pluszt valamelyik tetszőleges digitális bemenetre.

Vajon kihagyhatom a relét, és a szivattyúról a fázist meg a nullát direktben beköthetem az APB A0 számú bemenetére, ami elvileg áramvezérelt bemenet?
Ezt írja a gyári leírás:
Ha egy bemenet feszültsége nagyobb, mint tíz V, akkor az kapcsolóejlként is felhasználható.

Azt írja, 0-20mA áramot lehet oda rakni. Na de ha én oda bekötöm a szivattyúról a feszt, akkor mekkora áram fog ott folyni? Mitől függ?
Mer ha jó úgy, akkor akár kihagynám a relét is onnan.
Mondjuk ha belegondolok, akkor ugyanez a “mekkora áram fog folyni az A0 bemeneten” ugyanúgy áll, ha a 24V-os tápegység pluszát minuszát kapcsolom oda egy reléről… tökmindegy hogy 24 vagy 230V-on folyik az áram, ha az APB-nek alacsony ellenállású a bemenete, akkor le fog égni a francba úgyis. Szóval hogy ez a gyakorlatban hogy van? Szabad oda kötnöm simán direktben egyáltalán akár 24 akár 230V pluszt meg minuszt? Vagy inkább kössem a reléről a kapcsolt 24V pluszt ugyanúgy egy digit bemenetre, mint a többinél?

IMG_1327.jpeg
    
(#) kadarist válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Szia!
Semmiképpen se köss az analóg bemenetre fázist, nullát vagy bármilyen hálózati feszültséget. Keress egy digitális bemenetet azon a PLC-n és azt használd relés vagy optocsatolós illesztéssel.
(#) dB_Thunder válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Idézet:
„az APB A0 számú bemenetére, ami elvileg áramvezérelt bemenet?”

Abból pukk lesz nem kicsi!

Nem vagy te hülye gyerek, miért nem néztél már rá a PLC adatlapjára?!
Ott le kellene írva, és rajzolva is hogy használt a be - és kimeneteket!
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
...adatlap!
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Megvan a doksi, abból másoltam ki a szöveget, meg a képet is.
Akkor, ha jól értem, az A0-ra a 24V-os tápegységről se szabad bekötni a pluszt meg a minuszt, mert akkor ott is nagy áram fog folyni.

Akkor az a megoldás, hogy az Atmos kazán szivattyúja meghúzza a relét, és a relén keresztül valamelyik digitális bemenetre kötök a relé kapcsolt ágán keresztül simán csak a 24V pluszt, pont mint a szobatermosztátok esetében, igaz?
(#) dB_Thunder válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Idézet:
„a relén keresztül valamelyik digitális bemenetre kötök a relé kapcsolt ágán keresztül simán csak a 24V pluszt, pont mint a szobatermosztátok esetében, igaz?”


Igen!
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Hé, 19:08 / 2
 
Na, tegnap össze is kanócoltam a 99%-át a dolognak (a doboz elejére kell még szerkesszek egy ajtót, abba fog beleülni a három digit-termosztát, meg három kapcsoló, hogy a szivattyúkon és a gázkazán indításon tudjak csinálni manual override-ot (pl ha légteleníteni akarok, vagy ilyesmit, akkor innen tudjam direktben kapcsolni a vezérlésen kívülről ezeket a komponenseket)), meg persze minden bejövő jelet (szobatermosztátokat, digit termosztátok kapcsolóit) a bemeneti sorkapcsokba bedugdosni, meg a kimeneteket (szivattyúk, kazán, váltószelep) is bedugdosni a helyükre.
Gyorsan össze is raktam a PLC programját is, nem volt nagy cucc, nagyon felhasználóbarát az APB saját programja, gyakorlatilag 25 perc alatt össze is szögeltem, szimulációval végigpróbáltam minden lehetséges üzemállapotot is.

Köszi mindenkinek a segítséget.
Következő: »»   125 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem