Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   209 / 209
(#) tunerman válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 22, 2021 / 1
 
Lézeres távhőmérővel "végigtapogatva" az A osztályú erősítőm hűtőbordáját, a legmelegebb pontja a félvezető tokját (nálam TO-3) lerőgzítő csavarok. Attól ponttól mindennek alacsonyabb a hőmérséklete, ami logikus is az ott keletkező hő folyamatos elvonása miatt.
TJ.
(#) Suba53 hozzászólása Nov 22, 2021 /
 
BME Villanykar 2. vagy 3. félév: Műszaki áramlástan és hőtan. Vakargattam akkor a fejemet, hogy mi a búbánatnak kell egy villamosmérnöknek ilyesmivel foglalkozni. Meg gépek és folyamatok rendszertana, gépelemek, műszaki rajz, stb.

Aztán amikor elkezdtem gyakorolni a szakmát, akkor megvilágosodtam, és hálát adtam a sulinak, hogy nem kell a sötétben tapogatóznom, mert a gyakorlatban nincs tiszta steril elméleti elektronikai berendezés.
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Megmondják itt a tutit...
(#) rectamas válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Mi ilyeneket már nem tanultunk (1996-200...)
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Fizikai nonszensz az állításod. Ha a levegő melegebb mint a hűtőborda, akkor fűteni fogja a bordát. Ha a borda melegebb, mint rajta a félvezető, akkor megint ugyanez a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2021
(#) segítő válasza deebo hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Ez nem igazán életszerű..
(#) mek-elek hozzászólása Nov 22, 2021 /
 
Anélkül, hogy valakit meg akarnék sérteni, és az érzékeny lelkületűektől már most bocsánatot kérek.
Szóval két fajta tanult ember létezik, van aki lobogtatja a bizonyítványát igazát hirdetve, és van aki rájön arra, hogy az iskola csak gyenge bevezetője a gyakorlatban felmerülő problémák helytálló kezelésére. Az is igaz, hogy sokszor rákényszerítik az embert a felszínes dolgokra, mert így gazdaságos a cégnek. De ha valaki komolyan veszi amit csinál, akkor felismerheti, hogy a tanulás az iskola elvégzése után következik igazából. Akár az elvárások, gyereknevelés, mellett, bulizás nélkül.
Szép dolog a képlet ismerete, de vajon melyik hová, melyik esetben, mennyire lehet hasznos, adott esetben. Ha megmérik egy beteg testhőmérsékletét, nem mindegy ki hogy méri meg, és az miben segít egy betegség gyógyításában, kinek-kinek, kinél-kinél. És rajtunk múlik hogy kibe helyezzük bizalmunkat, hogy megoldja problémánkat, minél jobb eredménnyel.
A győzködés értelmetlen, ha nincs rá igény.


Ha már off-topic bejegyzés, jelöljük is annak.
A hozzászólás módosítva: Pé, 5:48
Moderátor által szerkesztve
(#) segítő hozzászólása Nov 22, 2021 /
 
Adott egy végtranzisztor>csillámlemez>hűtőborda>levegő. Az egész láncra vannak gyakorlati hőellenállás értékek a méretezéshez. Fizika. Meg a józan ész, és TAPASZTALAT. Ha valakinek nem tűnt fel, JLH topic.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2021
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
A JLH mint "A" osztályú erősítő, de elvileg minden teljesítmény erősítő, sőt minden teljesítmény elektronika lényeges paramétere a disszipáció, a működéssel együtt járó veszteségi hő hatása, kezelése. Úgy hogy én nem érzem idegennek a témától a hűtés, a hőveszteség problémáját.

Egy erősítő építése nem csak arról szól, hogy az ember összedrótozza az alkatrészeket.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Kedves Jenő,
nem értem a rögzítőcsavart mérőpontnak. Mire volt jó, milyen okból. Ha komolyan vesszük, a hűtendőtől el van szigetelve, tehát az alatta lévő, rögzítéshelyi hőmérsékletnek vehető figyelembe.
Még csak nem is a tokhőmérsékletnek. Vagyis, ha én ráteszem a félvezetőre a kezem valósabb állapotot tapasztalok, igaz pontos számisztika nélkül. A továbbiakban megállapítod, hogy logikus, hogy a megállapításaid szerint "logikailag" van hőelvonás. Amiről én írtam, abban nem állítottam, hogy egy hőtorlódásos hűtésben nincs "folyamatos hőelvonás". Hanem azt jeleztem, hogy a hőelvonás akkor nem megfelelő. A jelzett állapotok esetén lehetséges egy olyan helyzet, nevezzük jobbnak, hogy megvalósítható egy kisebb üzemi üzemi hőmérséklet.
És nem állítom azt sem, hogy ez kötelező lenne, ha valaki épít valamit. Lényeg, hogy a hangjával elégedett legyen.
További jó építést Nektek!
(#) segítő válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Idézet:
„Úgy hogy én nem érzem idegennek a témától a hűtés, a hőveszteség problémáját.”

Ugyanezt írtam feljebb. MZ/X kikapcs.
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Bocs. Én úgy értettem, hogy morgolódsz amiatt hogy a JLH topik elment fizikába.
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
A mellékelt fotón a középső PNP tranzisztor kollektora a testen van, nincs szigetelés a hűtőborda és a TO-3-as tokozás között. Így ott a TO-3 tokozás/csavarok/ hűtőborda hőmérsékletét jól lehetett indikálni, mivel itt korábban pont erről volt szó.
TJ.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 22, 2021 / 1
 
Szerintem fordítva ülsz a lovon. A hőpuffernek hívott alu tömb nem elvonja a hőt, hanem elvezeti a hőleadó felülethez. A hőlépcsők amúgy egy irányba lejtenek. Van a hőforrás, jelen esetben a disszipáló tranzisztor, az a legforróbb pont. Onnan indulva folyamatosan csökken a hőmérséklet. A hűtőborda hőleadása pedig függ a hűtőborda és a környezete hőmérséklet különbségétől. Erre nem jó példa a patak meg a tenger.
(#) Suba53 hozzászólása Nov 22, 2021 /
 
Biztosan ismerős a hőcsöves hűtés. Na ott lehet beszélni hőelvonásról. Abban egy harmadik közeg, egy folyadék elpárologtatása vonja el a hőt a hűtendő felületről. Majd a gőz a cső másik a hideg végén lecsapódik, és átadja a hőjét a hűtőbordán keresztül a környezetnek. Majd a lecsapódott folyadék visszaáramlik a meleg oldalra, ahol újra elpárolog, és ez a körfolyamat egy komplett kis hűtőgép.
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Most van nálam egy olyan erősítő, amiben hőcsöves hűtés van. Lehet, ebbe lesz téve az új JLH-m. (Ha nem tudom megjavítani.)

8250-II.jpg
    
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Hol szerzel ilyeneket?
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Vtyera...kilós árban volt.
(#) Ódenka hozzászólása Nov 24, 2021 / 1
 
Most volt egy röppróba a JLH-nál. A tranzisztorok 55 Celsius körül vannak a sipkájukon mérve.
Az áram 1.3A/oldal, kivezérlésnél kisebb. A trafó a 18 Celsius környezeti hőmérsékletnél 23 Celsius.
A trafó a viaszos merítés ellenére sem fog szaglani, mert a lemerítés forrásban levő vízben melegített viasszal volt, mint látható, messzi a újralágyulástól a hőmérséklete. Enyhén zúg a trafó, ha nagyon figyelek, de nincs is összefogatva. A hűtőborda kellemetlen tapintású a meleg miatt, 45 fok, a közepe.
A holmi végül is a KENWOOD KA-550D dobozába lesz, elfér.
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Csü, 12:32 /
 
Idézet:
„A holmi végül is a KENWOOD KA-550D dobozába lesz, elfér.”

A trafó 1.5 mm híján nem fér. 1 db lemezzel néztem meg, pont jó, de a kész trafónak több lemeze van és egy utólag visszaszerelt tartó elem merevítése nem akarja, amit én.
Készült egy kisebb, 150VA-re méretezett trafó és kész.
Pedig milyen szép lett volna... Majd jó lesz valamire.

Oops.JPG
    
Következő: »»   209 / 209
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem