Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   219 / 219
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Sze, 3:50 / 1
 
Ha majd egyszer erősítőt építesz és lesz pluszban 1270 forintod erre a kunzumidióta kábelre... a kezedbe foghatod... akkor majd meséld el milyen érzés, hogy a teflon jó szigetelő, hőálló, a vezetéket lehet forrasztani és nem feketedik meg 30 év múlva sem. Persze vannak ennél jobb kábelek is és persze drágábbak is. Szerintem bölcsebbnek látszanál ha néha csendben maradnál.

teflon.JPG
    
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 7:17 /
 
Azért vannak azon az oldalon "érdekességek".
Csak egy példa (lásd a képen).
Egy "litze" technológiájú kábel, rondán zsugorcsövezve a végeit, és gagyi lemez-csatlakozókkal a végén, persze "audio szakemberek" készítettek, alig több mint félmillió forintért. Kíváncsi lennék mennyi lehet ennek a bekerülési költsége...
Mindenesetre a "Kácsa", helyett a webcímben szereplő "kacsa" jobban passzol hozzá...

kacsa.png
    
(#) Ronin válasza Skori hozzászólására (») Sze, 7:57 /
 
Gondolom ez sem létezne ha nem lehetne megélni a sok idiótából.
(#) teddysnow válasza Ronin hozzászólására (») Sze, 8:24 / 2
 
Az, hogy idióta túlzás. Inkább mindenki másképp hülye. Neked hány száz ezer Forint értékben vannak mütyürjeid kis dobozokban, (műszerekkel együtt miliók) hogy a szabadidődben, hobbiból mókolj?
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Sze, 8:45 /
 
A teflonnak azon túl, hogy jelentősen túlárazott kábelekhez is felhasználják, mert eléggé egzotikus a hangzása, az az igazi jelentősége, amit a mikrohullámú technológiákban használnak ki már sok évtizede, hogy nagyon precízen lehet belőle adott dielektromos állandóval nyák alaplemezt készíteni, hasonlóan a kerámiához, de annál sokkal olcsóbb.
A 3M cégnek ( többek között ) is vannak teflon nyák termékei. Az Orionban rengeteg ilyen áramkör készült a mikrohullámú részlegen.

Ami meg a Kácsát illeti, teljesen igazad van.
A hozzászólás módosítva: Sze, 8:47

Teflon.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Sze, 9:01 / 1
 
Innen veszem a hangszóró csatlakozó- és RCA aljzatokat, mert az árukhoz képest jó minőségűek és mert sehol máshol nem lehet beszerezni, vagy még ennél is sokkal drágábban.
Azok az alsó árkategóriás vezetékek is nagyon jó minőségűek szerintem. Vagy ha rákeresel a BP-303 banándugóra, az a "világ legjobb" banánhegye olcsón.
(#) Suba53 válasza teddysnow hozzászólására (») Sze, 9:10 /
 
Az a cseppnyi különbség, hogy az a rengeteg mütyür, műszer, szerszám, ami sok évtized alatt összegyűlt, azt mind korrekt piaci áron lehetett beszerezni.
Az audiofil termékeknél valamiért ez nem helytálló. Azt nem tudom, hogy miért pont az audio termékere van ez az irgalmatlan HYPE, miért nincs hasonló a "videofilia" vonalon.
Holott a vizuális környezet messze több információt hordoz, mit az akusztikus.
Lehet hogy a "hiszem, ha látom" vonalon nem lehet ilyen iszonyatos misztifikációkkal operálni?
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Sze, 9:15 /
 
De ha igazán túlárazott dolgokat szeretnél látni - amik szerintem két fillért nem érnek - itt van pl. ez. Viszont egy Mundorf légmagos tekercs fogalom a hangdobozépítők körében. Ki kell mazsolázni mi az ami megéri az árát és mi az ami nem.

Mundorf.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 9:23 /
 
De ugyanez van például a bicikliknél is. Mi kerül egy első teleszkópban 400 ezer forintba?
Vagy miért 1 millió egy olcsóbb pedelec? Van benne egy mosógép motor, filléres vezérléssel és néhány 18650-es akksi. Valaki ezt jól megfogalmazta, miért szabadultak el ennyire az árak: azért, mert ennyiért is megveszik.
Legutóbb azon rágtam be, hogy mi kerül egy helitrimmerben 1200 Ft-ba? És nem találsz olcsóbbat.
A hozzászólás módosítva: Sze, 9:26
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 9:33 / 1
 
Nem mondanám. Egy 50 éve létező analóg teraohm mérőnek közel egymillió lenne a korrekt piaci ára? Úgy, hogy van benne mondjuk 25000Ft-nyi alkatrész?
Ha valaki valami olyat akar ami az átlagtól eltérő, teljesen mindegy, hogy az most audio készülék, műszer, autó, ital, vagy ruha, azt bizony meg kell fizetni, akkor is ha egyébként reálisan nézve nem ér annyit. És elhiheted, hogy misztifikációtól függetlenül, egy 5 milliós készülék nem úgy szól mint egy 1200Ft-os TPA3110-es panel, nyilván ez kizárólag akkor válik ténnyé, hogy ha egyszer hallasz egy olyat. És persze, a különbség sem akkora mint az árkülönbség, de van.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 9:35 /
 
Lehet hogy a sznobizmus, a luxus utáni vágy akkor is, ha nincs mögötte gazdagság, sokaknál életcéllá vált, és mivel mással nem tud kitűnni, villantani, a luxustermékek erőn felüli halmozásával érzi magát komfortosan.
Elcseszett ez az egész fogyasztói társadalom, és nagyon sok fogékony embert vezetnek orránál fogva a reklámok, a kétes infuenszer celebek.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 9:38 /
 
Most kiemeltél egyet az átlagemberek, átlag hobbisták által soha nem vásárolt műszer kategóriából.
Akinek a vállalkozása abból él, hogy legyen neki egy ilyen, annak nem drága, és kitermeli az árát.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 9:43 /
 
Idézet:
„Ki kell mazsolázni mi az ami megéri az árát és mi az ami nem.”

Így van. Csak a legtöbb embernél nincs meg az az alap tudás, hogy erre hagyatkozva döntsön.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 9:46 /
 
Én is a nagy átlagba sorolom magam, de vettem egyet, mert mással nem lehet megmérni egy jó szigetelés ellenállását, még szigetelésmérőkkel sem, azok közül is csak a méregdrágákkal.
De mondhattam volna sok digites multimétert is, az sem olcsó, közben aki ért hozzá egy mikrovezérlővel meg egy jó referenciával megépíti otthon a töredékéből. És nem, nekem sem termeli ki az árát, mégis megvettem.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 9:46 / 1
 
Nem biztos, hogy a luxus utáni vágyról van szó. Nekem egyetlen közlekedési- és sporteszközöm a bicikli. 12 éve vettem az akkor legdrágább Schwinn-Csepel Spring-et a Csepel kínálatából, úgy 6 db teszkós bicikli áráért. Beletekertem 57 000 km-t és azóta csak láncot és gumit cseréltem rajta. A 6 db teszkós biciklit már rég elhasználtam volna és sose lett volna olyan gép alattam amire csak ráülök és megy.
(#) blasz válasza Skori hozzászólására (») Sze, 17:20 /
 
Ennyi pénzért már lehet a zenészek jönnek a szobába az élethű hangzásért. Ez a kábel dolog főleg ilyen árban nagyon túl van misztifikálva.Szerintem.Igen ezek a kábelek azoknak a hifistáknak van,akik azt is meghalják amikor szül a légy.
(#) mek-elek válasza blasz hozzászólására (») Sze, 17:38 /
 
Amikor ilyet olvas az ember világossá válik, hogy az írója mennyire nem ért az akusztikához. Mivel is az élőzene is nagyon akusztikafüggő, ha jó hangminőségről beszélünk.
(#) Imi65 válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 17:43 /
 
Anno Sipos Gyula bátyánk írt cikket az EMG oszcilloszkópokról - Ő ahhoz értett a legjobban - miszerint a vezetőség időnként váltott beszállítót pár Ft megspórolása érdekében, így a NYÁK lemez hordozójának minősége sem volt állandó. Ez azt eredményezte néha, hogy az 50-60MHz-ig jól működő termék paramétereit le kellett hozni 35MHz-re, mert felette az új panelon már nem voltak hajlandók működni az áramkörök. Ezeket a szériákat az adott típus A verziójának nevezték el.
Sajnos az analóg szkópok ára nem lineárisan emelkedik a felső határfrekvenciával, így az eladási ár jóval nagyobb veszteséget generált, mint a jobb minőségű panel vásárlása miatti különbség.
Nem tudni, hangfrekvencián ennek mennyi jelentősége lehet, de befolyásolhatja a fokozatok sebességét.....
(#) Suba53 válasza Imi65 hozzászólására (») Sze, 18:41 /
 
Ma már az üvegszál erősítésű nyák lemezeknek is nagyon stabilan tudják tartani minden paraméterét. És amit 50 éve még csak teflon hordozón tudtak stabilan megvalósítani, annak jó részét már a gigahertzes tartományban is üvegszálas lemezeken gyártják.

Nem az EMG volt az egyetlen szocialista nagyvállalat, ahol a terv teljesítésének az oltárán rendszeresen feláldozták a műszaki, anyagminőségi előírásokat.

Annak idején terjedt egy pletyka. A Borsodnádasdi lemezáru gyárban gyártott trafólemezekből készítette az egyik trafó üzem a trafó vasakat. Az E-I magokat stancoló géppel vágták ki a lemezből. Vettek egy japán stancoló gépet kiváló adatokkal, a szerszám élettartama többszörösen felülmúlta az akkor használt gépét. Elkezdtek gyártani az új szuper géppel, és a gyári adatok szerinti élettartam töredékét bírták a szerszámok. Ment a felháborodott reklamáció, jöttek a japán szakemberek vizsgálták a probléma okát. Kiderült, hogy a Borsodnádasdi trafólemez anyagösszetétele, minősége a közelében sincs annak amire a gépet tervezték. A megfelelő lemezt csak importból tudták volna beszerezni amire meg nem volt valuta, és ezt a paramétert a vásárláskor nagyvonalúan figyelmen kívül hagyták.
(#) mikldesign válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 19:31 /
 
Bár nem ide tartozik, de ha megengeded, elmondom a miértet a teleszkópra. Anno 40 évesen a húgommal Namíbiában letekertem a Grand Epic kerékpáros versenyt, ami olyan 1500Km volt, jobbára sivatagban. Inkább kövek mint homok terep. Az én teleszkópom akkor cca. 300000Ft volt, 2001-ben. Az én telóm, meg a húgomé bírta a kiképzést, mind az 1500Km-en. De az olcsójánosok teleszkópjai rendre széthullottak a homok, a meleg, meg az extrém időjárási körülmények közt. Az én csuklóm, könyökem, vállam hála a teleszkópomnak, bírta a terhelést, de voltak akik kénytelenek voltak feladni a versenyt fent nevezett izöletek kikészülése végett. Na ezért kerül egy teló 400 pénzbe, meg még többe.
(#) Alkotó válasza mikldesign hozzászólására (») Sze, 21:22 /
 
Nem követtem a részleteket, de úgy tűnik, Te a minőséggel indokolod az árat. És éppen ez a leginkább racionális megközelítés.
De..! manapság, különösen a hangtechnikában temérdek értéktelen kacat van, ahol nem a műszaki tartalom, hanem az ideológia alapozza meg az árat.
Ebben a megközelítésben nem az eladók az egyedüli vétkesek, hanem az a réteg is vastagon benne van, aki megveszi az indokolatlanul felértékelt holmit. Ez utóbbi nélkül, gyorsan visszaállna a realitás.
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 22:00 /
 
Mi a mondanivaló? Tisztában vagyok a teflonnal-is
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 22:10 /
 
Idézet:
„Ha majd egyszer erősítőt építesz”

Lehet, hogy több erősítőt is építettem 1980-tól.
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:12
(#) mikldesign válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 2:08 /
 
Nem értelek pontosan, de amit a túlárazott holmikról írsz, abban teljes mértékben egyet értek Veled. Én mindössze a kerékpár teleszkópra reagálva a tapasztalatomat osztottam meg, aminek semmi köze a hangtechnikához. Csak mint tényként írtam, hogy a márkás, top kategóriás teleszkóp bírta a rendkívüli igénybevételt, és nem ment tönkre a kezem, nem hullott szét a villa, és a karbon váz, a maga 1,5 kg-jával mindent kibírt. De amikor azzal szembesülök, hogy egy vacak hangfalvilla 1db!!! 25.000Ft, egy 1-2 méteres hangfalkábel mennyit kóstál, akkor elgondolkodom azon, hogy vagy az eladó hülye, hogy van képe ennyit kérni, vagy én vagyok hülye, hogy nem vagyok (nem tudok) kifizetni ennyit egy Kondó vagy mi kábelért. Nekem nem ér ennyit! De abban is igazad van, hogy ha ott porosodna a polcon eladhatatlanul a félmillás RCA kábel, akkor villámgyorsan lemenne az ára normális szintre. Én kipróbááltam drágább, olcsóbb kábeleket, és az ég adta világon nem hallottam semmi különbséget. S nem, nem azért nem hallok különbséget, mert süket vagyok, vacak a rendszerem, ócska a hangfalam, rossz a szobaakusztika. Egyet hallok csak meg, amikor a szomszéd hegeszt. Akkor serceg az erősítő, és a lámpák hunyorognak. (Gyenge a hálózat, kicsi falu). Ami az alkatrészek árát illeti, azt képes vagyok elfogadni. De hogy egy vacak kábelért egy autó árát kifizessem, azt nem.
(#) Karesz 50 válasza mikldesign hozzászólására (») Csü, 3:30 /
 
Ebben neked teljesen igazad van, de továbbra is fenntartom azt az állításom, hogy a jó biciklik túl vannak árazva... éppen úgy, mint a jó hangszóró vezetékek.
(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Csü, 6:12 / 1
 
Nem beszelve az "..egesz napra elegendo energiat biztosit.." reklamszovegrol
Nekem van egy Trek Allant+ 7S, ami szinten nem beugro kategoria (volt, amikor vettem) es bizony napi 70-80 kilometerhez eleg kemenyen kell tekerni
(#) teddysnow hozzászólása Csü, 8:28 / 2
 
De jó egy olyan helyen lenni, ahol mindenki ilyen éleslátású ellentétben sokan másokkal
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Csü, 18:42 /
 
Egy speciális helyzet tanúi vagyunk, amikor a látás szembe megy a hallással, és...
Következő: »»   219 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem