Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   216 / 216
(#) G-Szabb válasza reloop hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Többeknél az okozott problémát, hogy a beültetési rajz a fólia oldal felől van berajzolva...így a tükörképet maratták le

JLH10W.pdf
    
(#) G-Szabb válasza Petii39 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Én is az Ágoston féle verziót építem, csak TO-264 tokozású tranzisztorokkal, de még nem jutottam el az élesztésig. Q3,Q4: MJL21194
(#) Petii39 válasza reloop hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Jelenleg nem tudok a panelről képet küldeni. Én saját magamnak terveztem meg a nyákokat, a kapcsolási rajz alapján.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
(#) reloop válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Üdv! Lajos bácsi kompetenciáját már korábban feltettük a térképre.

Az építési útmutató egyik lényeges hibája az ajánlott P1R 150k ellenállás a kimeneti egyenfeszültséget beállító P1 220k potival párhuzamosan. Az eredőjük 89k és innen csak lefelé terjed a beállítható ellenállás, holott 100k érték környékén kapjuk meg a kimeneti csatoló kondi előtt a féltápot.
A 150k ellenállás eltávolítása után "megjavul" az erősítő.

A számomra fájóbb pont a hurokmentesítő ellenállás elhelyezése a NYÁK-terven. A visszacsatolás testpontja, azaz az invertáló bemenet a teljesítményföldön maradt.
Nem kételkedem benne, hogy szerzőnek így lett brumm-mentes, de inkább egy szerencsés kioltás a magyarázat.
Helyesen az RG ellenállásra a jelföld, P1 és C2, 3, 5 csatlakoznak. Igaz, ehhez újra kellett volna tervezni a NYÁK-ot.
(#) segítő válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Idézet:
„Vajon mi indokolhatja, hogy a trafó primer körébe két biztosítékot is berajzoltak?”

Egy hozzáértő meg is magyarázhatná. Én nem vagyok hozzáértő. Régen olvastam, hogy az akkori szabványok szerint a földelt készülékeknél mind a fázis, mind a null vezetéket kellet kapcsolni, és mindkét ágon külön biztosíték kellett. Valószínűleg már nem ez a szabályozás a mértékadó. Okosok?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Ha egy áramkörös a hálózati kapcsoló melyik ágát szakítja meg a hálózatnak, a fázist, vagy a nullát? És ha megfordítom a villásdugót a konnektorban, akkor melyiket?
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ha lengő kábellel van csatlakoztatva a hálózat, akkor kötelezően két áramkörös hálózati kapcsolót kell használni.
Pont amiatt, mert nem tudhatod hogy melyik éppen a fázis.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Akkor mire vonatkozott a kérdés, hogy miért kell mindkét ágba biztosíték? Hát emiatt, mert nem tudod melyik a fázis.
Egyébként szerintem csak szervizelésnél van jelentősége, hogy mindkét ág megvan-e szakítva.
Engem is csipkedett már meg gyári készülék ami minden vizsgálaton átment (SONY), mert elfelejtettem kihúzni a kikapcsolt készüléket a hálózatból.

De meg kell nézni egy mosógépet például, ahol minden porcikájában hálózati feszültség van
(ajtózár, vízszelep, motor, fűtőszál) és attól függően ráz vagy nem, hogy milyen állásban van bedugva a konnektorba és mellé minden csurom víz és pára. Kikapcsolt mosógép is rázott már meg (mert ilyen szervízben is dolgoztam). : )
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
A trafó primer tekercsének mindkét ágát biztosítani értelmetlen. Milyen állapot esetén fordulhat elő az, hogy mindkét bizti védelmi funkciójára szükség lehet?

A kapcsolónál más a helyzet. Ha csak mondjuk a nulla ágat szakítod meg a készülék kikapcsolásakor, akkor a konstrukciótól függően rajta lehet a fázis egy csomó belső komponensen, ami érintésvédelmi szempontból nem egy szerencsés állapot.
Persze tudom, hogy hülyeség ellen nincs megbízható védelem.
(#) tothbela válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 7, 2023 / 2
 
Például test zárlat. Azaz leég a traffancs úgy, hogy belesül a vasmagba a primer tekercs. Nem gyakori, de már két ilyennel volt dolgom.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Igen, én is találkoztam már ilyennel. A biztosítékot "kiverte", de a testponton ott van a közel 230V.
Mosó-/mosogatógépeknél gyakori hibabejelentés volt, hogy ráz a gép. Dugja be fordítva a dugvillát... akkor is? Akkor nem. Kimentünk és természetesen nem volt a védőföld bekötve az aljzatba, vagy "alig-védőföld" volt.

zárlat.JPG
    
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ez elég extrém, de igaz.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 / 1
 
Lehet hogy ezért is tették kötelezővé jó pár éve az új épületek használatba vételéhez a FI relét.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ezt nagyon jól tették szerintem.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Kedvenc Mérnököm azért néha nem értelek... Sok mindenbe belevélekedsz, megzavarva az olvasót, és kiderül, hogy kérdezned jobb lett volna. Például: "A trafó primer tekercsének mindkét ágát biztosítani értelmetlen". Hmm...
Ami a "hülyeségeket" illeti, nevezzük egyszerűen felhasználóbarátnak, vagy nem. Esetleg életveszélyes megoldásnak. És egyes dolgok akkor érnek valamit, ha valaki ellenőrizteti is azt. Persze nem a mai zabraáron, amikor egy szakember mérnöki árakat akar zsebre tenni. Szóval a felhasználó olyan, mint a mai autóvezetők, elégségesnek tarják a gázpedál használatát, azaz használják az eszközöket kellő karbantartás nélkül. És ebbe a védőföld állapota is benne van.
Azt még elfogadom. hogy a védőföldnek van jelentősége a témában, de a többit csak sárlavinának érzem itt!
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
A sok eszmefuttatás után újra felteszem a kérdést. FÖLDELT, FÉMHÁZAS készülékről (erősítőről) beszélünk. Milyen jelenleg érvényes szabvány írja elő a két biztosíték+2 áramkörös kapcsoló használatát? Nem kötekedésként. Ha manapság kötelező lenne, gyártanának ilyent. Ami hátlapra szerelhető, vásárolható: Hálózati aljzat+1 biztosíték. Hálózati aljzat+1 biztosíték+ 1 áramkörös billenő kapcsoló. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2023
(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Dec 8, 2023 / 1
 
Értem, hogy nem írja elő a szabvány. Nyilván az a legkorrektebb, ha két áramkörös kapcsoló és két biztosíték, a másik véglet meg, hogy se kapcsoló, se biztosíték. Ki, mennyire fél az áramtól.
(#) Alkotó válasza segítő hozzászólására (») Dec 8, 2023 / 4
 
A konkrét témától függetlenül, de a szabványokról általában. Az "érvényes" szabvány csak annyit jelent, hogy az adott témában nem jelent meg egy újabb.
A szabvány nem több, mint bizonyos körülmények, adatok, sajátosságok rögzítése. De önmagában egyetlen szabvány sem kötelező.
Persze egy termékgyártó jelentősen növelheti a vevőinek a bizalmát, ha önként vállalja néhány szabvány önkéntes követését (mert azért a szabványok nem mindegyike marhaság).
Van azonban lehetőség kötelezővé tenni a szabványban rögzített feltételek betartását. Ekkor törvényben kell hivatkozni rá, mint pl. ilyen-olyan berendezést csak akkor lehet hazánkban kereskedelmi forgalomba hozni, ha megfelel ilyen-olyan szabványnak. Tehát nem attól kötelező mert szabvány, hanem mert törvény.
(#) segítő válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2023 /
 
Bocs. Szabványról beszéltem/kérdeztem. Amit elvileg kötelező betartani. Amatőr szinten is. Mivel nem érkezett érdemi hozzászólás, befejezem. Marad a földelt készüléknél: 1 biztosíték, 1 áramkörös kapcsoló.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2023
(#) Alkotó válasza segítő hozzászólására (») Dec 10, 2023 / 1
 
Én a két áramkörös kapcsolót javaslom, mert ez biztosan leválasztja a készüléket a fázisról. Biztosíték témában pedig maximum 1-et vagy esetleg egyet sem. A biztosíték ugyan védi a hálózatot, de sokak szerint hallhatóan beleszól a minőségbe.
(#) reloop válasza segítő hozzászólására (») Dec 10, 2023 / 2
 
A kérdésedre az MSZ HD 60364-4-41-ben találod a választ.
Ha nem "biztonsági" minősítésű a trafód az 1 bizti, 1 ák kapcsoló kevés lesz.
A tárgyalt építési leírással az a bajom (többek között), hogy nem utal arra milyen kapcsolat legyen például a kézzel megérinthető bemeneti csatlakozó és a védőföld között.
Lakótérben használt hangfrekvenciás erősítőt II. Érintésvédelmi Osztály szerint tanácsos építeni, ez biztonsági transzformátorral és megerősített szigeteléssel teljesíthető.
(#) segítő válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Köszi. Ez jobban hangzik. Az egész téma azért merült fel, mert régen gyártott csöves erősítőre 1 primer oldali biztosítékot tettem, és nem akarom újraépíteni a hátlapot. Meg a szabály az szabály
(#) segítő válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
A kettős szigetelésű acél házú készülék tényleg "bizserget" Ráadásul ez megoldás nem csak a trafó kialakítását érinti.
Következő: »»   216 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem