Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   178 / 178
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Szo, 12:32 /
 
Sajnos itt kell hagyjam a klaviatúrát bizonytalan időre, de ígérem átnézem alkatrészenként.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Szo, 12:34 /
 
Köszönöm szépen a segítséget.
(#) Kovidivi válasza kebazsi hozzászólására (») Szo, 13:38 /
 
Hogy meg tudd védeni a jelforrásod, mindig mérj feszültséget (AC és DC) a bemeneten! Ha valamit elkötsz, és ott 40V van, a jelforrásod tönkremehet. Egy multiméteres méréssel kiszűrhető ez a probléma. Másik ötlet, a bemenettel sorosan kötött 1K ellenállás, ami legrosszabb esetben is csak jelcsökkenést okoz, de megvédi a telefonod. Kivéve, ha a bemeneten 40V van, mert ott az 1K se ér sokat, egyszerűen túl magas a feszültség.
Más: a hűtőbordánál nem látok a dobozon semmi perforációt. Hogyan mozog a levegő ott? A doboz oldalán be kell jutnia, a borda tetején el kell tudnia a melegebb levegőnek távoznia. Jelen esetben, perforáció nélkül, a borda nem tudja ellátni a feladatát, mintha ott sem lenne. Ha készítesz a doboz oldalára lyukakat, az első bekapcsolásnál kísérd figyelemmel a borda hőmérsékletének az alakulását, mert könnyen lehet, hogy nem tud elég levegő áramlani, és a borda túlságosan forró lesz.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:42
(#) kebazsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szo, 14:09 /
 
A fotókon nincs rajta de a teteje teljesen ki van lukasztgatva és még mikor működött figyeltem a hőmérsékletét és egyszer sem ment még hosszab járatás után sem 70-80fok fölé. Ami tudtommmal még egészséges. De most mikor elszálltak a végtranzisztorok biztos nem a meleg miatt volt.
(#) Karesz 50 válasza kebazsi hozzászólására (») Szo, 16:30 /
 
Nagyon hosszúak a vezetékek a végtranzisztorok lábain. Nem tudom miért nem meri senki kimondani, hogy gerjed az erősítőd. A felsorolt tünetekből is erre lehet következtetni.
(#) kebazsi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 16:34 /
 
Rendben próbálok majd rövidíteni rajtuk.
(#) Karesz 50 válasza kebazsi hozzászólására (») Szo, 16:38 /
 
A meghajtó tranzisztort "légszereld" a végtranzisztorok bázisához a lehető legközelebb, a lehető legrövidebb vezetékkel és innentől haladj "vissza" a bemeneti tranzisztor felé.
(#) Kovidivi válasza kebazsi hozzászólására (») Szo, 19:21 / 1
 
Az oké, hogy felül ki lesz lyuggatva, de hol megy be a levegő a borda lamellái közé? Mert csak úgy tudja a levegő a hőt elszállítani, ha van "hideg" levegő utánpótlás. Tehát kimenni ki tud, de bejönni?
(#) kebazsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szo, 20:46 /
 
Igazad van az tényleg nem elég át fogom majd egy kicsit akkor alakítani. Pl arra gondoltam, hogy az alját is ki furkálnám.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Szo, 23:54 /
 
A kollégák remekül kielemezték a látottakat.
Az átalakítás során tartsd szem előtt, hogy az erősítő bemeneti része nem lehet közel a kimeneti vezetékekhez, mert közöttük kapacitív kapcsolat jön létre aminek a következménye a gerjedés.
A legsúlyosabbnak a Q1 fölött futó végtranzisztor vezetékeket tartom. Mint már írták, a végtranzisztor bekötés legyen a lehető legrövidebb, ezen kívül fusson minél távolabb a Q1-től és a bemeneti egyéb alkatrészektől.
A kimenő vezetékre ugyan ez érvényes!
Az erősítő tápja milyen felépítésű? Három szekunder vezetéket látok, ebből nagyon könnyen képezhető végzetesen rossz kapcsolás.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») 0:07 /
 
A trafó eredetileg a szokásos 2x35 voltos szekunderű. Ez van két felé bontva így lesz 2 különálló ág aminek terhelve 40 volt a feszültsége.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») 0:10 /
 
Ez a kétfelé bontás ami nagyon izgalmasnak néz ki. Két teljes független tekercsed van, vagy a közös fekete vezetékhez képest mérhető 35 -35 V a kék vezetékeken?
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») 10:07 /
 
A feketéhez képest mérhető 35-35 volt. És a fekete van elosztva két felé és így megy bele kettő diódahídba 1 fekete 1 kék.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») 11:32 /
 
Ha jól értelek, hatalmas hibát vétettél. A két csatorna test között 20 V váltakozó feszültség van!
Hogyan tápláltad 12 V-tal?
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») 11:33 /
 
Az egy külső stabilizált ilyen labortáp féleség csak erő nincsen sok benne kb 0,5A.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») 11:44 /
 
No, ezért működött 12 V-ról.
Kétcsatornás üzemmódban a jelkábellel rövidzárat hoztál létre a test pontok közötti 20 V számára, ez a jelkábelen kiszámíthatatlan helyen ejtette a feszültséget, ebből jutott sajnálatosan a telefonodra is.
Ezen már túl vagyunk.
Vizsgáld meg a transzformátorodat, hogy a fekete vezetékhez tartozó tekercskivezetésnél ahol két drót egyesül, külön tudod-e választani őket. Neked két egymástól teljesen különálló tekercsre van szükséged.
A hozzászólás módosítva: 11:46
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») 11:50 /
 
Megnzétem sajnos csak egy drót jön ki a tarfóból az a fekete, valahol belül egyesülnek amit nem látok és még biztosabb, hogy nem férek hozzá, mert le van heggesztve réz lemezzel.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») 12:02 /
 
Ez egy remek trafó, de akkor a számodra nem igazán alkalmas. Lehetne ugyan kétutas egyenirányítóval közös tápot építeni a két csatornának, de a 40V tápfeszültség feleslegesen magas. Van lehetőséged másik trafó beépítésére? Két független 17-20 VAC feszültségű és 4 A terhelhetőségű szekunderes lenne az optimális.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») 12:15 /
 
Sajnos csak ilyen szimmetrikus trafóim vannak, de már elhatároztam magam egy ilyen erősítő megérdemel egy új trafót szóval venni fogok egyet. Teljesítményben mekkorát javasolnál?
A hozzászólás módosítva: 12:16
(#) kebazsi hozzászólása 12:48 /
 
Például ezt néztem ki elsőnek ekkora elég vagy esetleg jó kisebb is?
https://www.arwill.hu/termekek/toroid-1/150va-160va-2x24v-transzfor...84725/
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») 13:43 /
 
A 150 VA-es trafók közül a 2x17 és a 2x19 V-osakat tudnám ajánlani. A 4 A terhelhetőség azért legyen meg, hogy ne melegedjen a tartós terheléstől a transzformátor, ez tapasztalati érték.
Sajnálom, hogy nem előbb kértem a fotókat. Javaslom, a következő éles próba előtt tekintsük meg ismét a készülékedet!
Következő: »»   178 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu