Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   180 / 180
(#) kisjoke91 hozzászólása Kedd, 17:41 /
 
Sziasztok! Megszeretném építeni a 2000-es verziót. 4 Ohm-on szeretném használni. Milyen értékű alkatrészeket kell ekkor használjak? Valami javaslat hogy számoljam ki ezeket, és a táp feszültséget?
(#) reloop válasza kisjoke91 hozzászólására (») Kedd, 19:09 /
 
Szia! Mekkora teljesítményt szeretnél elérni az erősítővel? Ebből számoljuk a 4 Ω-os terheléshez tartozó tápfeszültséget. A nyugalmi áramról itt írtam.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Sze, 0:02 /
 
Szia!
Nekem valahogy nem az jön ki optimális nyugalmi áramnak. Ha feltételeztem hogy a kimenő csúcs áramnak fele az optimális nyugalmi áram, akkor 4 Ohmos terhelés, és 24V táp esetén (rail to rail) 12V a maximális csúcsfeszültség a kimeneten, ami 4 Ohmon 3A. Ennek fele 1,5A. Ebből nálam a tápfeszültség osztva a terhelés négyszeresével adja a nyugalmi áramot.
Esetleg valamit nem vettem figyelembe?
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Sze, 7:59 /
 
Szia! Nem az A osztályú működést választottam peremfeltételnek.
Azt vizsgáltam, meddig növeli a kivezérelhetőséget a nyugalmi áram fokozása, tehát mekkora bázisáram szükséges a végtranzisztor szaturációjához. A teljesítménytranzisztor linearitási hibája is benne van a számításomban.
Ellenőrzésül kiszoroztam ezt a táblázatot a számolókámmal és kellemes egyezést tapasztaltam, ezért merem olyan bátran ajánlani.
Hasonló kapcsolás a DoZ, ahol Ut=40 V, Zh=8 Ω estén az ajánlott nyugalmi áram 1,7 A (az általam ajánlottól 86 mA-rel tér el).
A végtranzisztor telítésbe vezérlésének azt a gyakorlati hasznát látom, hogy a kimenő jel túlvezérlés okozta tetőesésének végei lekerekítettek, az ilyenkor észlelt torzítás meglepően kis mértékben zavaró.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Sze, 11:27 /
 
Szia!
Köszönöm a kiegészítést. Gyanítottam hogy nem csak egyszerű matematikai alapokon nyugszik a kalkuláció.
(#) kisjoke91 hozzászólása Pé, 11:56 /
 
Köszönöm (én is)! Még egy kérdésem van, ami most jutott eszembe: A kicsatolókondenzátor lehet bármilyen bipoláris elko, vagy esetleg van valami bevált darab?
(#) reloop válasza kisjoke91 hozzászólására (») Pé, 15:09 /
 
2200 uF, LOW-ESR 105°C-os kondiból kettőt kötök párhuzamosan 8 ohm-os hangszóróhoz, neked 3-4 darab párhuzamos kapcsolását ajánlom.
(#) kisjoke91 hozzászólása Pé, 16:17 /
 
Köszi. Majd jelentkezek ha haladok a dologgal, esetleg képeket teszek be ha kész
(#) kisjoke91 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 23:03 /
 
Hát korábban jelentkeztem, mint hittem, mert elakadtam a vásárlásban. Bocsi, ha idegesítő vagyok, de nem akarok mellélőni. Két csatornát szeretnék építeni, amivel 4 Ω- os dobozokat hajtok.

Egy 300 VA-es, 2 x 15 V-os szekunder feszültségű transzformátort szeretnék vásárolni. Ez pufferelés után 21,15 V.

A képleted alapján a disszipáció ez esetben 39,93 W, a nyugalmi áram pedig 1,88 A.
Az eredő teljesítményt olyan 80 W körül saccolnám.

A pufferelést csatornénként 22 mF / 25 V oldanám meg(esetleg egy feszültségmérettel feljebb? Szerintem elég kell legyen).

Betöltöttem a jól ismert '69-es verzió kapcsolási rajzát.
Az itt jelölt R6, lehet egy helyére egy poti és ellenállás párost tennék párhuzamosan (sorosan? mert akkor megint máshogy, feltéve ha nem kell nagy teljesítményt bírni), mindkettő értékét 100 Ω-ra választanám meg, nem tudom hogy ez helyes - e. Milyen teljesítményű alkatrészekre van itt szükség?
Rg esetében 330 vagy 220 ohm poti - ellenállás párost gondoltam. Ebben már erősen bizonytalan vagyok mi lenne ide jó.

C4 helyére meghagynám a 470 μF / 25V -ot. Jó lenne így?

Mit javasolsz, miket vásároljak hogy jó legyek? meg keveeredtem, és mivel már más is megépítette 4 Ω impedanciára, megkérdezem.

Ja, és olvastam, hogy a 2N3055 -öket hamisítják. Az ezen a linken található rendben lenne?
A hozzászólás módosítva: Pé, 23:09
(#) Steven19 válasza kisjoke91 hozzászólására (») Pé, 23:51 /
 
Itthon már csak hamisítványt kapsz az üzletben is, ebay-en találhatsz még eredetit. Szerintem az RCA jelölésű az eredeti, keress ilyet hátha szerencséd lesz. Amire meg ON van ráírva Mexico párosítással az tuti hamis, nekem a múltkor égett szét 6db ilyen maszkolású.
(#) reloop válasza kisjoke91 hozzászólására (») Szo, 0:30 /
 
A tápfeszültséged kicsit másként alakul. A 15 VAC csúcsfeszültsége ugyan 21 V, viszont ebből le kell vonnod az egyenirányító híd két diódáján eső feszültséget, ami ekkora áramnál legalább 1-1 V.
A puffer kisülése is számottevő két töltési periódus között, ezért 18 V körüli egyenfeszültséget várok.
A hozzá tartozó nyugalmi áram 4 ohm terhelés esetén 1,6 A.
A csatornánkénti kimenő teljesítmény 7 W lesz, ami nem hangzik soknak, de biztosan meg leszel vele elégedve.
A 25 V-os feszültségtűrésű puffer így biztos rendben lesz, a 22000 µF kapacitásra esetleg dobhatsz egy lapáttal.
Ez a hivatkozott rajz?
Az R6 és R9 együttes (soros eredő) értéke a tápfeszültség és a végtranzisztorok üzemi áramnál mért bétájának a függvénye.
A rajtuk eső feszültség féltáp mínusz 1 V (az 1 volt T3 hozzávetőleges B-E feszültsége). Az áram a két végtranzisztor bázisáramának összege. A bétát becsüljük meg 80-ra, ettől a gyakorlat fele/kétszerese mértékben is eltérhet, ezért végezzük a beállítást trimmer-potenciométer segítségével. Tehát 1,6 A/80= 20 mA becsült bázisárammal az R6 ás R9 árama 40 mA lesz.
Ezzel elosztva a rajtuk eső 9-1 V feszültséget 8/0,04 = 200 Ω-ot kapunk. Az R6 értékének 47-68 Ω-ot ajánlok. R6 terhelhetőségénél a C4 által közvetített kimenőfeszültséget vesszük figyelembe ami a 7 W-ból számolva 5,3 V. Az 5,3 V a 47 Ω ellenálláson 0,6 W hőt termel. Ha nem akarjuk, hogy az ellenállás kellemetlenül forró legyen, akkor legalább 2 W-ost kell használnunk.
Az R9 értéke majd a beállítás során dől el. A trimmert a beállítás végeztével fix ellenállásra cseréljük, ezt 2-3 ellenállás soros/párhuzamos kapcsolásával tudjuk értékazonosra hozni, ide 0,6 W ellenállások is megfelelnek. Legyen pár ellenállásod 100 Ω-tól kisebb és nagyobb értékben.
Az R9 helyére kerülő ideiglenes trimmer lehet mondjuk 250R-os és egy vele soros 220 Ω ellenállással indulhatna az élesztés. Az előzményekből látható, az ellenállás értéke és a nyugalmi áram fordítottan arányos.
A 470 µF 25 V megfelel a C4 számára.
(#) kisjoke91 hozzászólása Szo, 8:33 /
 
Igen, sokan nem hiszik el, hogy néhány W mire elég. A kimenő teljesítményt milyen összefüggéssel számolom ki? Lehet hogy akkor nagyobb feszültséget választanék.
(#) kisjoke91 válasza kisjoke91 hozzászólására (») Szo, 11:12 /
 
Visszaellenőriztem a "számolókáddal", és egyezik is kb. A fent leírtak alapján meg ki tudom számolni adott feszültségű táp esetén, mekkora ellenállásokat használjak.
Következő: »»   180 / 180
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu