Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
 
Témaindító: vzoole, idő: Dec 26, 2009
Lapozás: OK   83 / 83
(#) vision61 válasza berez hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Szia!

Használom néhány éve, nekem még semmi gondom nem volt vele. Nálam egy régi noti töltő lett átalakítva, 23 V kimenőfeszültségűre, az a tápja.
Ha ugyanezek a színek vannak rajta, akkor az 470 ohm értékű.
A csatlakozót jól forrasztottad be a panelre.
(#) berez válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Szia ,kösz a hozzászólást,nekem is van egy másik is,szintén több éve megy hibátlanul.
Csatlakozóval is ment,kikapcsoltam,beraktam a dobozába,utána már nem is világít.
Próbáltam 12V 2A led táppal,meg 19V-os Parkside akksival is.
Polaritások jók,a panelba bemegy a feszkó.Lehet 5 perc használatra volt bekalibrálva
Ismered a belső menűjét?
(#) Massawa válasza berez hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Akkor valamit rosszul raktál össze ( a páka stekkere pl). Én 4-t épitettem magamnak meg a 2 barátomnak mindegyik tökéletesen müködik. Laptop tápokrol ill. Autoakkurol használom.
(#) Massawa válasza berez hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Milyen dobozba raktad ? Én kis müanyag dobozokba szerelem, ott nem lehet ilyen gond.
(#) berez válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
kis doboz ,3d nyomtatott , atáp hoz 5.5 dugó megy
(#) berez válasza berez hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Szétszedtem a jót ,az ellenállás azon nem forró és ugyanúgy 103 ohm
(#) vision61 válasza berez hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Igen, megvan a menü leírása, ha hazaérek megkeresem.
Nekem fém dobozban van, a táppal együtt, de szerintem ennek nincs jelentősége.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 27, 2022 / 1
 
Beépítettem a véglegesnek szánt LED-eket. Ezek fényereje adatlap szerint igen nagy, közel százszorosa az általam rendszeresen használt transzparens LED-eknek.
A működés látványos. A felfűtés most is annyira gyors, hogy mire a foglalatból kivett pákát a panel fölé viszem, addigra el is éri a beállított hőfokot, csak most ezt már egyértelműen jelzi is a piros LED zöldre váltása.
Készítettem fotókat, amiken próbáltam érzékeltetni milyen fényerőről is van szó valójában (a képek nevei magyarázzák a látványt).
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Az adott fórumtémától idegen, de nem találok neki jobb helyet.
Teljesen öncélúan, próbáltam elhelyezni magamban mit is jelent a nagy fényerő (5800 mcd) és a hozzá kapcsolódó viszonylag kicsi szög (30°).
Ehhez választottam egy zöld színű transzparens LED-et (40 mcd) és egy másik áttetsző LED-et, (4000 mcd).
Kipróbáltam az ajánlott 20 mA-es árammal őket, és kipróbáltam 10 mA árammal is. Természetesen az áramok LED-enként értendők. A 10 mA-el a nagyobb fényerejű LED-ek fényereje egy kicsivel gyengébbnek látszik, de a transzparens LED-nél szinte észrevehetetlen a különbség.
Nem tudom mérni a fényerőt, tehát minden megállapításom szubjektív, de az egymás melletti LED-ek fényereje elég jól összehasonlítható.
A fotókon csak a 20 mA-es árammal történő teszteket igyekszem bemutatni.
Az még nagyon szinaptikus számomra, hogy a kétszínű LED-nél a piros fényereje 3000 mcd a zölddé pedig 5800 mcd. Ez elsőre durva eltérésnek tűnik, de a valóságban szinte pontosan azonos lett így a két szín fényereje.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2022
(#) Laslie hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy Attila86 által tervezett forrasztóállomás II. fottasztóállomásom. Jól teszi a dolgát, de felmerült bennem, hogy mi lenne, ha építenék hozzá egy digitális forrasztóállomást. Tudom, hogy vannak ennél sokkal komolyabb és modernebb forrasztó pákák és állomások (pl. a Skori féle) és ez "ágyúval verébre" szituáció. Meg lehet olcsón kapni az alin ilyeneket, de ugye a kihívás meg a hobbi része nem elhanyagolható körülmény.
Szerintetek, hogyan kellene egy ilyen állomásnak felépülnie? Van itthon Arduino Nanom egy pár, meg pl. hx1230, Nokia 5110 LCD-m is, rotary encoder, triac, trafó is akad. Szóval hw ügyileg elég jól el vagyok látva. A szoftver megírása nem okozna gondot. Találtam a neten nagyon sok féle megoldást, amik alapján el lehetne indulni. pl. Micro Soldering Station
Szóval közös ötletelgetésre dobom fel a labdát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) Skori válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Idézet:
„...Szerintetek, hogyan kellene egy ilyen állomásnak felépülnie?...”
1, Összeszeded, hogy milyen hardver összetevőket akarsz használni, pl. arduino nano, kijelző, nyomógombok vagy enkóder, opamp (páka hőérzékelő illesztése az arduinohoz), tápegység...
2, Megrajzolod a kapcsolási rajzot: ha a kijelző SPI buszos akkor a kivezetéseit az MCU SPI busz lábaira kötöd, a hőmérséklet mérést kezelő opampnak választasz egy analóg A/D bemenetet, kiválasztod, mivel kakarod a pákát vezérelni - ezt is rárajzolod a kapcsolási rajra, megtervezed a tápellátást, és felrajzolod, stb... A végeredmény egy kapcsolási rajz.
3, A rajzot beteheted ide a fórumba, hátha maradt benne valami baki, amit kiszúrhatunk, és ezzel megkímélünk némi szívástól.
4, Ha a rajz alapján vélhetően jól működő áramkör készülhet, akkor NYÁKtervezés, gyártás.
5 Azt írtad a szoftver nem lesz gond, a kész hardverre rátöltöd és lehet tesztelni...
Szóval kb. ezekre a lépésekre lesz szükség (kivéve ha kihagytam valamit). Persze kereshetsz a neten kész projekteket is, ami jó a pákádhoz. Ez utóbbi kevesebb munka, viszont az előbbiből többet tanulhatsz.
(#) tothtechnika2 válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Ajánlom, hogy olvasd el Skori weboldalán a forrasztópákás részt, majd ezután fogsz tudni magad is tervezni talán olyat, amivel már tudsz kezdeni valamit. Bár az is igaz, hogy ő nem 2000ftos solom pákához készített állomást. Bár ha elgoadsz egy jótanácsot: hogyha építenék valamit, akkor az ő állomását építeném meg, mert rengetek szívástól megkímélheted magadat. JBC hegyeket 3-4 ezer forintért lehet venni, faragni hozzá valamit, ami megtartja max pár órás történet, és a hulladék 2-3 ezer forintos solom pákát, meg a JBC-t összehasonlítani sem érdemes. De persze, mindenki maga tudja.
(#) Skori válasza Laslie hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Elgondolkoztam az írásodon. Az Attila86 forrasztóállomás ahhoz a pákához teljesen jó, nem biztos, hogy előrébb lennél egy másikkal. Tehát szerintem azt tartsd meg úgy egyben, végülis írtad, hogy jól működik, bármikor "hadra fogható".
Ha pedig építeni szeretnél, akár csak a kihívás miatt, akkor válassz olyan pákát, amelynél a hegybe integrált a fűtés és a hőérzékelő is. Mivel ezek alapból jobbak, már van értelme hozzá egy jobb, mikroprocesszor vezérlésű forrasztóállomást építeni hozzá. Lényegében mindegy, hogy JBC, WELLER vagy éppen HAKKO, esetleg valami egész más pákához készül, a feladat hasonló lesz.
Nekem már volt JBC pákám, "tothtechnika2 fejlesztésű" vezérlővel, amikor elkezdtem saját forrasztóállomást tervezni, ezért adta magát, hogy ehhez a pákához tervezzek, de már a saját elképzelésem szerint.
Következő: »»   83 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem