Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
 
Témaindító: groening, idő: Szept 28, 2008
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   506 / 506
(#) D_Zsolt válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 8:46 /
 
Ékezetek nélkül is jó lesz. Nekem lehetne németül, angolul, mindegy. A cimborámnak viszont leginkább magyarul vagy oroszul Akkor már inkább legyen magyar

A cél nem csak ez, hanem kicsit megérteni, hogy mit csináljak, ha ilyesmi gond van. Van pár arduinom, egész egyszerű dolgokat megoldottam már vele, de mások projektjét (a grbl-en kívül) még nem próbáltam fordítani. Nem mélyedtem el még benne, de ebben a forrásban elég nagy a kavar nekem.
Jah! A grafikus lcd lenne a cél!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:47
(#) D_Zsolt válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 8:52 /
 
igen, az eredeti MenuLCD.h forrása is karakteres kijelzőre hivatkozik, csak nem tudom, hogy hol kellene belenyúlnom, hogy azt tegye amit szeretnék. A githubos hex működik, bár a hw még nem teljes. Most estem bele ebbe a projektbe, a cél a pan-tilt irányítása vagy esetleg követés még. A másik projekt amit kiszemeltem, 32 bites Arduino, azt későbbre hagyom Ott hex-et nem is találtam, tehát mindenképpen le kell majd fordítanom, ha oda kerülök.
(#) kapu48 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Kedd, 9:00 /
 
Szerintem belekel ásni magad a témába.
Az természetes, hogy nem fordul le elsőre az alkalmazás.

Hiszen van vagy 100 féle grafikus LCD forgalomba, és be kel állítani a környezetet az arduinóban.

Pl. csak próbaképen belenéztem egy projectba (mivel abból is több található)
panobot/software/gigascan/lib/U8g2_ID942/examples/u8x8/HelloWorld/HelloWorld.ino
Ez HW_SPI LCD vezérlővel foglalkozik.
És láttam a megjegyzésekben linkeket, amiket szintén megkel látogatni, hogy megértsed a dolgokat.

A legegyszerűbb az idézőjelek közt levő szövegeket lecserélni magyarra:
u8x8.drawString(0,0,"Hello World!"); -> u8x8.drawString(0,0,"Hello Vilag!");
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:04
(#) kapu48 válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 9:15 /
 
Illetve van ott bőven LCD vezérlő választék!
Bővebben: Link
Az első dolog amire megkér, hogy válaszd ki a használt LCD típusát:
// Please UNCOMMENT one of the contructor lines below
// U8x8 Contructor List
// The complete list is available here: https://github.com/olikraus/u8g2/wiki/u8x8setupcpp
….
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:21
(#) berkesandor válasza D_Zsolt hozzászólására (») Kedd, 11:08 /
 
eeprom-config.h ott van az src mappában, nem értem miért mi nem tetszik neki.
(#) berkesandor válasza berkesandor hozzászólására (») Kedd, 11:17 /
 
"sketch\panobot.cpp:18:23: fatal error: Streaming.h: No such file or directory"

Igaza van kapu48-nak, igy nagyon nehéz segíteni, át kéne böngészni az egész projektet.
(#) D_Zsolt válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 11:30 /
 
Értem én, csak mivel egy konkrét HW-hoz „jár” a kód, gondoltam, hogy nem kell minden library-t végigtúrnom és valami más a hiba oka. A config.h-ban deklarált a SPI kommunikáció, az enkóder viszont nem találtam semmi nyomát ami az lcd-t választaná ki.No keresgélek
(#) D_Zsolt válasza berkesandor hozzászólására (») Kedd, 11:35 /
 
Tudom, hogy nem egyszerű, de ha csak ennyi infót adtok is, akkor is előre haladok!!! Eszembe nem jutott volna a libeket nézni, ha itt fel nem merül! Kezdő vagyok és ez nekem tanulás is, amit egy következő esetben hasznosítok! Ezt köszönöm, mindenképpen és tudom, hogy nem mindenkit villanyoz fel ez annyira, mint engem
(#) kapu48 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Kedd, 11:39 /
 
Idézet:
„az enkóder viszont nem találtam semmi nyomát ami az lcd-t választaná ki.”

Ezt nem igazán értem? Enkoderrel akarsz futásközben LCD típust választani?
De hiszen még nem is működik ilyenkor a kijelződ! Hogyan akarod használni az enkoder?

Fordítás előtt kel kivenni a megjegyzésből // a megfelelő sort.
Utána lehet kiértékelni az esetlegesen kapott hibajelzést.
(#) berkesandor válasza D_Zsolt hozzászólására (») Kedd, 11:42 /
 
Ez nem felvillanyozás kérdése.
A "gondolkodtató" problémák megoldására mindig több válasz érkezik. Többek fantáziáját piszkálja fel a probléma megoldás, valamit egy dolog elegánsabb leprogramozása.
A "miért nem fordul el" szerű problémákra általában nem (vagy kevés) válasz jön.
(#) D_Zsolt válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 11:47 /
 
Idézet:
„A config.h-ban deklarált a SPI kommunikáció, az enkóder”
és itt hiányzik a vessző Bocsánat!


A config.h-ból:
  1. //SmartLCD display pins, for hardware SPI use these, CS can be rerouted
  2. #define DISPLAY_CLOCK_PIN 52 //CLK
  3. #define DISPLAY_DATA_PIN 51 //MOSI
  4. #define DISPLAY_CS_PIN 46
  5.  
  6. //SmartLCD clickencoder pins, ecoder a/b uses PCINT, so make sure that its supported
  7. #define ENCODER_A_PIN A8
  8. #define ENCODER_B_PIN A9
  9. //negative means active internal pull-up
  10. #define ENCODER_BTN_PIN -44
  11. #define DISPLAY_RESET_BTN_PIN -49 //negative means active internal pull-up
  12.  
  13. //SDCard for xml files
  14. #define SDCARDCHIP_SELECT_PIN 41    // chipselect of the sdcard interface
  15. #define FILE_BASE_NAME "Scan"   // must not be longer than 6 characters


Ez a pinek beállítása a RepRap LCD-hez, erre gondoltam és arra, hogy itt lehetne a helye a pontos LCD-nek az u8g-hez... Persze csak szerintem.
(#) Kovidivi válasza D_Zsolt hozzászólására (») Kedd, 12:28 /
 
Pontosan ezért adok ki inkább .hex fájlt (még ha nem is lehet módosítani), mert a feltöltés XLoaderrel gyerekjáték. Viszont most találkoztam ezzel az old bootloader problémával frissítés után, remélem nem kavar be. Az új Arduino új bootloadert feltételez a lapokon, emiatt előfordulhat, hogy nem tudja a programot feltölteni. Még jó, hogy meghagyták az old bootloader-re való feltöltési lehetőséget...
(#) D_Zsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 12:45 /
 
A hex felment avrdude-val linux alatt, nekem meg is felelne, illetve ha már belemásztam, akkor a Pappy miatt is szeretném újrafordítani.Természetesen így is jó, de ez nekem tanulás is.
(#) pisti hozzászólása Kedd, 13:17 /
 
Az Arduino hogyan fogadja el a több dimenziós(négy) tömböt.
Egy bipoláris motor működtetéséhez kellene egy nyolc elemű tömböt létrehozni az alábbi szerint.

1 2 3 4 5 6 7 8
A0 H H L L L L L H
A1 L L L H H H L L
B0 L H H H L L L L
B1 L L L L L H H H

Ezek után már csak a tömb elemeire kellene hivatkozni és a négy kimenet e szerint állna be. Azért kellen ez a megoldás, mert van mikor teljes fordulatokat kell a motornak tenni, de van olyan mikor csak pár lépést.
(#) pisti hozzászólása Kedd, 13:19 /
 
Az előző hsz-ban az első sor eltolódott balra. Elnézést! Az első "érték" HLLL".
(#) kapu48 válasza pisti hozzászólására (») Kedd, 14:04 /
 
  1. #define0
  2. #define1
  3.  
  4. uint8_t myArray[4][8]={{H,H,L,L,L,L,L,H},
  5.                       {H,H,L,L,L,L,L,H},
  6.                       {H,H,L,L,L,L,L,H},
  7.                       {H,H,L,L,L,L,L,H}};
(#) pisti válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 16:34 /
 
char aArray[]={HIGH, HIGH, LOW, LOW, LOW, LOW, LOW,HIGH};
char aaArray[]={LOW, LOW, LOW, HIGH, HIGH, HIGH, LOW, LOW};
char bArray[]={LOW, HIGH, HIGH, HIGH, LOW, LOW, LOW, LOW};
char bbArray[]={LOW, LOW, LOW, LOW, LOW, HIGH, HIGH, HIGH};
int s = 0;
int timer = 100;

void setup(){
pinMode(2, OUTPUT);
pinMode(3, OUTPUT);
pinMode(4, OUTPUT);
pinMode(5, OUTPUT);
}

void loop() {
for (s=0;s>=7;s)
{
digitalWrite(2, aArray[s]);
digitalWrite(3, aaArray[s]);
digitalWrite(4, aArray[s]);
digitalWrite(5, bbArray[s]);
delay(timer);
}
}
én ezzel próbáltam, de nem ment.
(#) kapu48 válasza pisti hozzászólására (») Kedd, 16:39 /
 
  1. ...
  2. for (s=0; s<8 ;s++) //<<<<<<<<<<<<<<<<<<
  3. ...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:40
(#) pisti válasza kapu48 hozzászólására (») Kedd, 16:45 /
 
Jaj! A feltételt nagyon benéztem. Köszönöm!
A te példádban hogyan olvasom ki a tömb tartalmát?
(#) kapu48 válasza pisti hozzászólására (») Kedd, 16:50 /
 
  1. for(int i=0; i<4; i++{
  2.         for (s=0;s<8;s)
  3.         {
  4.                 digitalWrite(2, myArray[i][s++]);
  5.                 digitalWrite(3, myArray[i][s++]);
  6.                 digitalWrite(4, myArray[i][s++]);
  7.                 digitalWrite(5, myArray[i][s++]);
  8.                 delay(timer);
  9.         }
  10. }
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:53
(#) atus1981 hozzászólása Kedd, 18:03 /
 
Sziasztok!
Aduino nanora hogyan lehet optiboot bootloadert feltölteni? Mi kell hozzá? Milyen beállítások? ISP-n ödsszekötöm egy másik arduinoval, amin ArduinoISP van, az meg van. Továbbiak?
Köszi.
Következő: »»   506 / 506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu