Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
 
Témaindító: groening, idő: Szept 28, 2008
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   554 / 554
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 15:48 /
 
Bocs nem tudom miért irtam printmodet.
Szoval
pinMode(esense, INPUT)
pinMode(wsense,OUTPUt)


Közben már sikerült pár lépéssel tovább lépnem, és alakulgat a kode.

Kösz a segitséget.
(#) sargarigo válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 22:17 /
 
Namost nem tudom mi a gond, de leírom ahogy írtad:
 1. Int valA0=analogRead (DIR);
 2. Int valA2=analogRead (Occup);
 3. if (ValA0 < 500)
 4. {
 5.   pinMode(esense, INPUT);
 6.   pinMode(wsense, OUTPUT);
 7. }
 8. Int valA0=analogRead (DIR);
 9. Int valA2=analogRead (Occup);
 10. if (ValA0 > 500)
 11. {
 12.   pinMode(esense, OUTPUT);
 13.   pinMode(wsense, INPUT);
 14. }

Valami ilyesmire gondoltál?
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Hé, 23:48 /
 
Kösz igy irtam meg én is, csak még valahol nem ott van, ahol lennie kell. A fenti sorokat a loopba tettem. A 6. sor után még be kell olvasnom az esense értékét, (int val8=digitalRead(esense); illetve 13. sor után után a wsense értékét (int val9=digitalRead(wsense); majd ezek a valA0-val illetve a valA2vel határozzák meg a 6 státusz egyikét, azaz e 4 változo határozza meg valamelyik státuszt. A statuszok jok, azokat kiprobáltam A0,A2,A3 és A4 bemenetekkel). Sajnos a progi még valami hibát jelez, és még nincs annyi tapasztalatom, és a hibajelzés sem egyöntetü. Majd holnap folytatom, lehet, hogy elindul.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 16:34 /
 
Sikerült befejeznem a progit (vagy 500 sor) és müködik. Kösz mindenkinek a segitséget!
(#) dudzsi hozzászólása Sze, 18:22 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott egy arduino uno „késöbb nano” relé modul egy mikrokapcsoló végállásnak „késöbb reed” és egy levegő szelep amit két AC 24V tekercs kapcsol. Megírtam a programot ami asztalon tökéletesen működött addig amíg a AC 24V nem került bekötésre. Sajnos a két tekercsnek a vezetékei és a végállás kapcsologegy kötegbe megy 5X0,75”. Próba során random módon különböző hibákat csinált. Pl.:olyan helyen érzékelte a végállást ahol nem kellet volna, nem ment magától vissza a végállásba csak akkor ha folyamatosan nyomtam a gombot. Először arra gyanakodtam hogy összeszed valamit a 24V kapcsolgatásakor. Ezért a végállást alapba földre huzam”nyitott kapcsoló” és zárt állapotba 5V. De így is produkálta. Gyanús lett hogy olyan dolgot nem csinál amit minden körülmények között meg kellet volna tennie. A program nagyon egyszerű. Setupba van egy ellenőrzés hogy nyomva van e a végállás, ha igen az érték 1 ha nem 0. Ezután belép a Loopba ahol a működtető kapcsoló megnyomásával meghúzza a relét és a szelep működik, ha elengedem akkor relét vált és vissza tér alap helyzetbe. Beraktam egy ledet, Setupba be írtam hogy ha végállás 1 akkor világítson ellenkező esetbe ne. És itt jött a meglepetés. Ha úgy indult hogy nem világított akkor ez első vagy második végállás érzékelés után elkezdett világítani. Kiderült hogy mindig újraindul az Andurio és akkor már lehet olyan állapot hogy 1-re vált. Ezt csak akkor csinálja ha a tekercseket működteti. Létezik az hogy a bemenet kap egy feszültség löketet és ettől újra indul? Sokkal gyorsabban csinálja az újraindulást mint ha a resetet nyomnám. Egy pillanatra látni, hogy kikapcsol a led. Elég lenne egy rc tag a 24V-hoz vagy a végállás kapcsolot kellene leválasztani pl: opto? Eőre is köszönök minden javaslatott segitséget. Bocsi ha hosszú lett
(#) Kera_Will válasza dudzsi hozzászólására (») Sze, 18:38 /
 
Tipikusan a mindig elfelejtett ki és bementi portok védelmének a hibájába estél bele.

OPTO CSATOLÓ ki és bemenet oldalon, hosszú drótokra nem lógatjuk a uC lábát ....stb.
A uC FÜGGETLEN tápról járjon ami STABIL és nem rángatja a 24V relé.
Ilyen apróságok....
(#) dudzsi válasza Kera_Will hozzászólására (») Sze, 19:43 /
 
Van egy 24V trafó ami csak a mágnestekercsek megtáplálására szolgál. Van egy 220v/12V led táp ami a relémodul tápja "12V-os relék"és ugyan innen egy LM7805 modul csinálja a uC stabil tápját. Az tény hogy a végállás kapcsoló 5mvezeték végén van és ugyanabba a kötegbe megy a 24V is. De a hiba csak akkor van ha a tekercsek müködnek. Akkor érdemes lenne közel a uC-hez csinálni egy leválasztást pl optot? Vagy mivel lehet még leválasztani?
(#) _BiG_ válasza dudzsi hozzászólására (») Sze, 20:17 /
 
A tekercsekkel párhuzamosan nincs szupresszor? Mert az induktív visszarúgásokat nem szereti semmi sem...
(#) dudzsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Sze, 20:20 /
 
Nincs. Egy RC-tag is jó lenne?
(#) Kera_Will válasza dudzsi hozzászólására (») Sze, 20:44 /
 
Idézet:
„uC-hez csinálni egy leválasztást pl optot?”

Igen ezt se ártana.
A uC portja max 2 3 centi vezetéken legyen rákötve az optocsatoló tranzisztorára.A port külső pár kiloohmos ellenálláson keresztül legyen felhúzva uC + tápágára.A bemenő portot hidegítsd pár 1-10nanos kondival
Ha eddig magas H szintre működött a progiban a végállás akkor most "aktív L-re" fog ... softvert módosítani szükséges ... persze csak akkor ha fordulna a logika a felhúzott port miatt.
Az optocsatoló ledjével sorba köthetsz egy másikat pl zöld/kék is így sokkal nagyobb feszültséggel nyitnak és visszajelzésed is lesz a kontaktusok, végálláskapcsoló állapotáról. Viszonylag nagy áram haladjon át rajtuk 5-10 mA. Így már kevésbé fogja az induktív relé tekercs rúgások zavarni a portot.
Az opto ledjét NE a uC 5 Voltjáról tápláld!

A relék tekercseivel párhuzamos antiparalel dióda tompítja a feszültség tüske egyik periódusát , supressor mindkettőt tudja vagy 2 szembekötött 30V köröli zener dióda is hasonlót tud.
Idézet:
„220v/12V led táp”
kapcsoló üzemű vagy analóg ?
Kapcsoló üzemű esetben plussz C L C szűrők a tápágba nem hátrányosak.
Relék kontaktusaival párhuzamosan kötött soros R C tagok pár 100 ohm és pár 10n .
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:46
(#) dudzsi válasza Kera_Will hozzászólására (») Sze, 21:38 /
 
Igen kapcsoló üzemű. A pár kiloomosnak a 10K az gondolom jó? A hidegítő kondit ezzel az ellenállással kell párhuzamosan kötni?
Én arra gondoltam hogy az opto ledjét a 12V-ról táplálnám. Akkor 910-1k ellenállás jó lenne?
A szembekötött zenernél a két katod néz össze? A teljesitménye mekkora legyen?
(#) Kera_Will válasza dudzsi hozzászólására (») Sze, 22:35 /
 
Hidegítő kondi a negatív és a uC és port közé nem plusz tápra .
Optocsatoló adatlapja eldönti a maximális led áramot ... 5 - 10 mehet rajta ...
(#) Massawa válasza dudzsi hozzászólására (») Csü, 8:04 /
 
Még az is kérdéses, hova megy a végállás kapcsolo. Ha van mod akkor használd valamelyik analog bemenetet amire egy kondit is rakhatsz ami kiszüri a zavarokat. Ha digitális a bemenet akkor azon kezelni kell a végállás kapcsolo állapotát ( prellmentesités). A legegyszerübb ha többször beolvasod (5-10x 2-10 ms-ként) és csak akkor fogadod el, ha sorban 5-10 egyforma állapotot olvasol be. Persze az optobemenet meg a szürések is elengedhetetlenek.
(#) GPeti1977 válasza Kera_Will hozzászólására (») Csü, 8:23 /
 
Ha nem is optocsatoló ahol nem indokolt, de egy 74HC541 nem árt portleválasztónak, ahol dolgozom a japán mérnökök mindig így készítették a tesztereket, sőt olyan is volt hogy csak a port felhúzóellenállását kapcsolgatták és 100kOhm ellenállásokkal volt lehúzva a port ezt erősítette az 540, vagy 541 buffer IC.
(#) dudzsi válasza Kera_Will hozzászólására (») Csü, 8:49 /
 
Köszi. Hirtelen itthon K814P optot találtam, de csak egy darabot. Majd még beszerzek.
Következő: »»   554 / 554
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu