Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   7 / 7
(#) bekeipeter válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Most költöztem, ha összerakom az asztali gépemet, máris küldöm. Gyártót nem tudok ajánlani, én vasalni szoktam.
(#) atiber válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Elnézést, hogy belefolyok én is, nem teljesen a NYÁK témával kapcsolatban, de nálam is előjött egy kis probléma ami valószínűleg ebből adódik: 'A diódás kapcsolóáramkörnek csak az előfeszítésén kellett változtatni, így simán bírja az 1-2V-os bemenő jeleket is, az eredet 500mV-tal szemben.' Most került haza a műhelyemből az 'összelegózott' Dansk és DVD player-ről, illetve multimédiás lejátszóról torzít az erősítő. A műhelyemben teszt üzemben szépen szólt, de ott szabályozott bemeneti jellel lett meghajtva. Így túl nagy bemeneti jelszintre gyanakszom, amit a bemeneti kapcsoló diódák 'vágnak'.
Szóval a kérdésem csak az lenne, hogy a diódáknál a 47k / 10k ellenállás párost milyen irányban kell megváltoztatnom a magasabb bemeneti jel kezelése érdekében?
(#) atiber válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1
 
Hali! Ezeken a fórumokon nézz szét, vagy érdeklődj...esetleg:
kiholgyárt
nyákkészítés
(#) etilalkohol hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Sziasztok, az fm vétel teteje most 104MHz, ezt kellene fentebb tornáznom a legegyszerűbb módon, ehhez kérnék segítséget.
PC-t melyik bemenetre érdemes/kell kötni?
Köszi előre is.
(#) GARFIELD13 válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Szia!
A PC-nek csak a magnó bement OK. (Szerezz hozzá rendes kábelt /DIN - Jack/, ne a csatlakozót faragd át) A másik, a lemezjátszó bemenet nem alkalmas a fogadására.
A 104 MHz fentebb tornázásához egy rendesen felszerelt szerelő kellene, mert házilagosan rádiót hangolni azt szerintem nem igazán lehet.
Viszont ha hozzáértő kezébe kerül, akkor célszerűbb a széthúzott sávot (OIRT +CCIR) visszaalakítani az eredeti csak CCIR-re.
Mellékelek még egy képet a szerviz doksi megfogadni érdemes figyelmeztetéséről. Valamint jelzem, hogy a "hűtőborda" rács eléggé jelképes méretű, így a hajtását is csak ésszel.
Jó zenehallgatást.
Üdv.
(#) etilalkohol válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Köszi a gyors reagálást!
A végfokokat már átépítettem az itt olvasottak alapján, elvileg így bírják a strapát!
A rádió most széthúzott sávú, ezért gondoltam, hogy nem zavarna ha az alja fentebb mászna ha a tetejét fel tudom tornázni 108-ig valami poti tekergetéssel vagy bármi egyszerű beavatkozással...
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Ha majd ráérek, teszek fel tuner rajzot. Nem tudom, service manualban benne van-e mert a Kádár Géza könyvben nem volt, de lerajzoltam.
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
A manuálban R4 az alsó és R48 a felső FM freki trimmere, akkor tekergessem el bátran, max visszaállítom eredetibe ha nagyon elmászna valami egyéb?
(#) etilalkohol hozzászólása Okt 8, 2019 /
 
Most látom, hogy a "3F DANSK HI-FI" felirat egy matricán van az előlapon (fekete előlapos): merjem leszedni, azaz biztos, hogy alatta a TUNGSRAM felirat lesz gyárilag vagy lehet, hogy semmi?
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 8, 2019 / 2
 
Azt nem tudhatom. Az én rádióm nem matricás, sőt amit a fiam vett, az sem. Fekete, és a viking fej a felirattal, ugyanúgy, mint az összes többi felirat fehér, és festve van, nem tudom, milyen eljárással. (Laminált, vagy szitanyomás?) Amint ígértem be- szkenneltem a tuner rajzot. Vonalzóval, kézzel készült rajz, abban az időben még számítógép sem volt. Azt hiszem, az "Elektrotanyá"-ról letöltött service manual már tartalmazza, azon kívül, hogy szerencsétlenek RFT gyártmánynak írják, nem tudom, milyen hibákat tartalmazhat még? Az én rajzom magáról a készülékről készült, és a tunert (Azóta is mindig, ha hozzám kerül egy ilyen) kiegészítettem + 1 tranzisztorral, így már megfelelő lett az érzékenysége, ami gyárilag nem nevezhető tökéletesnek, zsebrádiók kis pálcika antenájukkal jobban vették a távoli adásokat, pedig kitűnő (Állítólag Philips gyártmányú) tuner, de a KF-ből kispóroltak kb. 1 tranzisztornyi erősítést. Az eredeti tuner koncentrált KF szűrőt tartalmazott volna ottan, de ebbe a rádióba nem kérték valószínűleg. Egy kis plusz erősítés jobban hiányzott, azért tettem oda tranzisztort, a nagyobb kínálat miatt az NPN típusok közül válogattam, nálam épp 2N2369, de a BF sorozat bármely tagja jó lehet, mivel csak KF erősítésre kell. A rajz bal alsó sarkában: 4, 7, 8, 15-ös lábak: -mínusz 13,5 Volt, a kép széléről lemaradt. (Akár a hangoló fesz: 2,5-23 Volt)
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019

3F-tuner.jpg
    
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 8, 2019 / 2
 
A hangolófeszültséget egészen bátran lehet csavargatni, lehet, hogy az is elég, ha mégsem, akkor a tunerben levő trimmerekkel lehet hangolni rajta valamennyit, először az oszcillátoréval kellene beállítani, a bemenő körök állítgatásához nem ártana egy térerősség mérő műszer, én 1 BRG MK21 magnetofon telep indikátor Deprez műszert faragtam bele az előlapba, úgy, hogy a KF IC AGC kimenetére kötöttem, éppen e miatt fordítva mutat. Elnézést kérek közben megtaláltam a könyvet is, nem Kádár Géza, hanem Kókai-Varsányi: Sztereo rádiók szervizkönyve II. a címe, és van benne tuner rajza a 21. oldalon, nem tudom, miért hittem azt, hogy nincs?
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 11, 2019 /
 
Köszönöm!
Nos megvan a rádió, fogja fent a Kossuth-ot...
Most a skálát állítanám, ha jól látom, akkor az R9-et rövidre zártad és az R6 trimmerrel tettél sorosan 12 vagy 15 KOhmos ellenállást (most csak egy 10KOhm-os ellenállás volt kéznél, de azzal kevésnek tűnik az állítási lehetőség ha a rövidrezárást is beteszem).
A PC-t rákötöttem a TAPE bemenetre, de elég sokat kell a hangerőn tekerni, hogy hallható legyen (ill elég fura a hangja, ha a PHONO-ra kapcsolom ott jobb az erősítés és a hangkép is jobb, de tudom, hogy azon elvileg RIAA-zik), ezt a bemeneti emitter követőt nem lehetne módosítani vagy kiváltani egy kvázi előerősítővel?
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 12, 2019 / 1
 
Minálunk sem használatos manapság a magnetofon, de van a rádiómhoz DIN-RCA átalakítóm, több is, és azon keresztül néha csatlakoztatom a DVD lejátszót, illetve a televíziót. Azokhoz elegendő az erősítés a magnó bemeneten, de semmi akadálya, hogy építsél bele valamilyen előerősítőt, mivel ilyen irányú tapasztalatom nincs, a lehetőségek tárháza pedig elég sokféle, ezért tanácsot én nem adok. Én a PC-hez erősítőnek egy másik, "Dyras" márkájú rádiót használok, annak pedig van erre a célra egy gyárilag kiépített "AUX" feliratozású bemenete.
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 13, 2019 / 1
 
Nos betettem egy potmétert a skálához, így a R9-es rövidzárral együtt be lehetett állítani.
Egyre jobban tetszik ez a rádió, még mai szemmel is olyan futurisztikus és a hangja is jó
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2019
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu