Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   14 / 14
(#) HA5AWS válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 26, 2021 / 1
 
Szia!
Igen bocsánat a pozíció számok kimaradtak. Az oszcillátorban a trimmerkondi C57 a tekercs L22.
Bemenőkör C25 és L11. Modulátor kör C35 L15. A modulátor kör tekercsét vettem le 3,5 menetre.
Üdv: Gábor

tuner.JPG
    
(#) fecameca válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
[quote][ Hosszú idejű stabilitását nem teszteltem./quote] Szia. Az én rádióm a bemelegedés első percében sokat hangolódik, de utána beáll, többé nem mászik el. Állítólag a tuner visszahangolása az eredetire, sokat jelentene, mert a kétnormásított változatnál elég közel vannak egymáshoz az adók, ráadásul a hangolófeszt az elég sok mindenre használt táp IC állítja elő, ami amíg melegedik, nem stabil. Nem szándékozom a tunerbe belemászni, mibel a rádiót eléggé ritkán hallgatom. Pályafutásom alatt azt tapasztaltam, minél bonyolultabb stabi. IC állítja elő a hangolófeszt, annál jobban mászik, a leges-legstabilabb megoldás mindig az 1 zéner diódát + 1 ellenállást tartalmazó egyszerű kapcsolások adták. Nálam jól működik az AFC, elég sok mindent el lehet ott állítani, a demodulátor kör lehet a fő bűnös, de a 3 Led-es hangolásjelzőt is jól el lehet állítgatni. De azért a teleszórni a készüléket trimmer potenciométerekkel, abban még mindig a Videoton rádiók verhetetlenek. A Danskot az életben csak egyetlen egyszer kellett jól beállítani, na éppen ezért nem akarok fölöslegesen belemászni.
(#) HA5AWS válasza fecameca hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Szia!
Igen sajnos a tápok elbonyolítása ezzel a technikával nem volt szerencsés. Az elgondolás jó elméletileg, hogy az AFC ne csak a oszcillátor frekvenciát húzza a helyére hanem a többi hangolt kört is, de pont a Dansknál nem látom értelmét. A bemenő körök szelektivitása annyira kicsi, hogy az a párszor 10 kHz amit az AFC hangolna nem esik ki a sávszélességből. Az Orion ST240 jobban átgondolt AFC-je is ott problémás, hogy az IC belső fűtéssel és termosztáttal rendelkezik ami idő míg beáll a hőegyensúly. Sokan kicserélik feleslegesen mert túl forrónak érzik az IC-t pedig az a normál állapota.
A Dansk visszahangolása nálam azért volt fontos, hogy a skála és a vett frekvencia legalább köszönő viszonyba legyen egymással. Úgy érzem sikerült a nagyfrekvenciás részeket korrekt módon beállítani. Volt egy elgondolásom, hogy az Orion ST240 tunerjét belerakom, de az megint csak az eredetiséget rontotta volna és nem biztos, hogy sokkal jobb eredményt hoz. A KF része szintén elnagyolt az Orionhoz képest.
Üdv: Gábor
(#) fecameca válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Igen, amikor megvettem a rádiót, a legközelebbi adó is 50 km -re volt, kellett hozzá a tetőantenna. Aztán bogarászni a szomszéd országok adóit, még egy antennaforgató is elkelt hozzá. De ma már, amikor minden helyi adó itt van, szinte látótávolságnyira, csak a rádió mögé bedobott szál dróttal használom. Mert azóta már 2x elköltöztem. Az Orionról én is olvastam, hogy nagyon csúcs készülék, ha egyáltalán manapság az internet világában érdemes még DX vétellel foglalkozni? Helyi adó esetén viszont a hangminőségben egy átlag- felhasználó nem vesz észre különbséget. A "bakelit" lemezek korában én is inkább az erősítője miatt szerettem ezt a rádiót. A számítógéppel nálam egy Dyras Miami van összekötve, full IC-s végfokokkal, azt se tudom, milyen minőségű, és hány Wattos, de szól. A Dansk a másik szobában a televízióval van összekábelezve, de a feleségem nem kér a házimozis hangzásból, ezért a TV leginkább csak a saját hangszóróin működik, kis hangerővel.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem