Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
 
Témaindító: Müszi, idő: Jan 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 20
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Szia!

A leírt frekvencia-átfogásos dolgot értem, pont ezért építettem a képek szerint cserélhető kvarcosra, és szereztem be anno a vidéki bolt kínálatából 20, 27, 32 MHz-es darabokat.

Így tehát három fokozatban 86..93; 93..100; 98..105 MHz tartomány vehető. (Tudom, ez nem a teljes sáv, de nekem anno teljesen, és igazából most is megfelelne.) Elvben - mert ugye gyakorlatilag a 20 megás kvarccal jött be 105.3 és 107.8, 66 és 68 MHz környékén. Ez majd 40 MHz különbség..

Érzékenységcsökkenés, az van, de bőven. (Ha nem azt teszem fel, hogy nem jó helyre kever át, mert azon ugye a legnagyobb érzékenység se segít.) Viszont, mivel tényleg a közzétett rajz alapján dolgoztam, a tekercsek tologatásán kívül nekem nem sok ötletem van, hol lehetne ezen hangolni.

Még ami most szemet szúrt: a linkelt cikkben CCIR-OIRT konvertert ír, és 1989-es forrásra hivatkozik. Lehetséges, hogy a tekercsadatok beírásakor elfelejtette megcserélni a ki- és bemeneti szűrő adatait, és így inkább az OIRT-ot konvertálná felfelé az áramköröm?
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Lehet, hogy tükörfrekvenciát sikerült megcsípni, vagy az a rajz fordított keverést mutat CCIR sávos rádión hallgatni az OIRT sávot. De nem tudom, ellenőrizd le.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
És... bingó! A két tekercset megcserélve rögtön jóval több csatorna bejön, és a kivonásokkal számítható helyeken. Ezek szerint elfeledkezett a közzétevő az adatok megcseréléséről.. Mert amúgy a célja az volt, ami nekem, (mai adás vétele a régi készüléken) a bevezető alapján..

Logikus is, mert nagyobb menetszám -> nagyobb induktivitás -> kisebb rezonanciafrekvencia. Mindez a kimeneti (88-108) oldalon..
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
(#) Josika001 hozzászólása Aug 3, 2020 /
 
Sziasztok!
Szereztem egy Sokol-308-at, és szeretném áthangolni.
A forgókondival párhuzamos 2 kondit kiszedtem (C3, C12) de nagyon nem akartam belebújni a tekercsekbe, nehogy elrontsam, amit elkezdtem...
Tudnátok segíteni, hogy melyik tekercs, és trimmer mit csinál?
(#) pucuka válasza Josika001 hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Szerintem szükség lesz a tekercsekhez hozzányúlni. Számold meg a modulátor tekercs L2 primer, és az L2 oszcillátor tekercs menetszámát. Ezek menetszámát kéne 2/3 -ra csökkenteni.
A C12 kondenzátor főleg az AFC hatékonyságában játszik szerepet.
A trimmer kondenzátorokkal a hangoló forgó kapacitás átfogását tudod beállítani, az oszcillátor körben kissé elbonyolított módon.Hangoláskor a trimmer kondenzátorokkal a sáv felső végét, a tekercsek vasmagjával a vételi sáv alját tudod a helyére hangolni. Mivel mindkettő hatással van egymásra, a hangolási folyamatot több lépcsőben kell elvégezni.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Bocsánat elírtam, az oszcillátor tekercs L3. A többi stimmel.
Következő: »»   20 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem