Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
 
Témaindító: Müszi, idő: Jan 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 19
(#) tommeeka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Köszönöm!
Akkor ez a kapcsolás ugyanazt tudja, mint az SO42-vel felépítet
(#) pucuka válasza tommeeka hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Nem egészen. Az S042P csak keverő, míg az L1185 komplett AM/FM KF IC.
Azért kell az L1185 -el picit mókolni a bemenetén, hogy ne kelljen hangolni.
(#) tönöpö válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Sziasztok! 2018. december 30-i válaszomban leírtam, hogy én nem mertem belefogni az áthangolásba, mivel nem értek annyira a negyfrekihez, hanem egy számomra egyszerűbb, konverteres megoldást választottam, sikerrel. Csak nem lett azért ez egy tökéletes megoldás, sztereóban sistergett, kisebb adók zajosak voltak, ezért most karácsony előtt úgy döntöttem, kiveszem a konvertert, és áthangolom a Hitachi TRK-8010K rádióját a CCIR sávra. Pucuka leírása alapján 15pF-es kondikra cseréltem a C102 és C109-et. Az L101 3 menetes tekercsét az írás alapján 4 menetesre, a névtelen, R108-al párhuzamosan kötött 2 menetes tekercset 3 menetűre változtattam, az eredeti huzalátmérőket betartva (0,5mm). Ezek nagyon jol sikerültek, betartva a szoros, menet menet mellé elvet, sőt az itt lényegtelen menetirányt is betartottam. A 3 lábú szűrőt kikötöttem, ki- és bemenetét átkötöttem. Bekapcsolás után csak a Rádió1 jön be (87,90Mhz), a skálán szinte ugyan azon a helyen, az egy harmadán, ahol korábban a konvertellel is bejött. Azonban nagyon torzan, sisteregve, és más adó nem is jön be. Jó lenne még Retró (94,90) és a Rádió88 (95,40).
Ha kaphatnék egy kis segítséget, mert csak sejtem hogy az L101 az oszcillátor és az ismeretlen a modulátor tekercs, de ez sem biztos. Kerestem és találtam egy másik Hitachi TRK-8005e rajzát (mellékeltem), amelyik eredetileg már az OIRT sávra készült, és ahogy sejtettem ugyan az a kapcsolás. Itt C102 16pF, C109 12pF. A tekercseket nyilván nem tudom, de mindkét helyre a 15pF nálam jó lehet. Tudnátok egy lépésről lépésre segítséget?
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Vagy lehet, hogy ez a 8010K típus is eredetileg a CCIR sávra készült, úgy, mint a fent hivatkozott 8005e, és csak a kondikat rakták nagyobbra? Így a tekercseket nem is kellett volna átalakítanom, csak kivenni belőlük a ferrit magokat? Mert az enyémben vannak, ezt nem is írtam eddig, bocsi.
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
És az eredeti CCIR sávra való tekercs méretezést erősíti szerintem az, hogy a menetszám emelésével így már nagyon nagy lett a sávszélesség, mivel rendkívül kis tekerés a gombon és elmegy az adó.
(#) fecameca válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nem tudom, te hol laksz, de nálunk egy jó rádión antenna nélkül is bejön az összes adó. Az első lépés mindenképp az oszcillátor behangolása lenne, úgy, hogy a második tranzisztor emitterére vagy az antenna kör forgó-kondenzátorára teszel egy fél-1 méteres drótot antenna gyanánt. Ha csak nagyon távoli adók vannak, akkor a legjobb lenne egy frekvenciamérő, a venni kívánt frekvencia +10,7 MHz beállítására. Ha nem lehetséges a trimmer kondenzátorokkal, a tekercsekben levő vasmagot nagyon lassan, csipesszel mozgatva hangolhatod, amit, ha jó helyen van, méhviasszal, vagy paraffinnal lehet a kívánt helyen rögzíteni. A 3 menet oszc. és a 4 menet antennakör szerintem a szokásos, de vasmagok nélkül. Azokat ne dobd ki egyből, hanem nagyon lassan húzd ki, nem-e vesz adást amikor már majdnem teljesen kint van? Azok a kondenzátorok akkor is szükségtelenek, ha eredetileg CCIR volt a rádió, mert vissza tudod hangolni vasmagokkal is. A forgókondenzátor tetején levő trimmerek kapacitása elég a behangoláshoz. Minden pluszban betett kondi csak csökkenti a sáv átfogást. Ha az oszcillátor a helyén van, minden adó ott jön, ahol kell, akkor az antennakört max hangerőre, illetve legkevesebb zajra hangolni már nem művészet. Betekert forgónál a tekercsek vasmagját, kitekert állásban a trimmer kondit kell állítani, amíg nincs változás, anyiszor ismételve. Végül az összes tekercset ellenőrizd le vasmaggal és réz csavarral közelítve, ha jók, akkor mind a kettő ront rajta.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Szegeden lakom, és a fenti 3 adó helyi, tehát van térerő. Mielőtt neki kezdenék, kérdésem még, hogy a két 1-1 menettel megemelt modulátor, illetve oszcillátor tekercs maradjon, vagy állítsam vissza a gyári kevesebb menetre? Amikor azt írtad, hogy: Azok a kondenzátorok akkor is szükségtelenek, ha eredetileg CCIR volt a rádió.... Itt az antennakör és az oszcillátorkörben található mindkét kondira értetted? (C102, C109). Ezeket vegyem ki? Mert az oszcillátor körben a tekerccsel párhuzamosan így nem marad semmi kondi, nem lesz rezgőkör, nem? A többi teljesen érthető, köszi. A mellékelt rajz az én rádiómé.
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Közben raktam antennát T2 emitterére, kivettem a ferritmagot (menetes) az antennaköri L101-ből, ekkor még semmi, majd kezdtem kicsavarni az oszcillátorkör jelölés nélküli tekercséből is, ekkor megszólalt tisztán a Rádió1 Ennek a frekije 87,90Mhz, tehát a sáv alja, de ez a skálán kb. 106Mhz körüli helyen jön be, azért nincs másik adó. A kondikat még nem vettem ki. Mivel vigyem le ezt az adót a skála elejére, másik végébe? A vasmaggal, vagy a kondit ki, vagy a trimmer kondival?
(#) pucuka válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Oszcillátor tekercs 3 menet, vasmag nélkül, forgó + a rajta levő trimmer, és a 27 pF. (esetleg 15 - 18 pF közöttire cserélni)
(#) fecameca válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 / 1
 
Ez a 27 és 30 pF azért durva. Ezekkel már csak OIRT vétel lehet. A 12 és 15 pF maradhat, ha annyi volt benne. Rezgőköröd mindenképpen lesz, mert elég a forgókondi és a vele párhuzamos trimmer. Az előző rajzon 12 és 15 pF volt! A 30 és a 27 pF semmiképp nem maradhat benne. További tévedések: L 101 nem az oszcillátor tekercse, hanem a másik az L103 (R108-al párhuzamos) az. A tekercseket több menetűre változtatni annyit jelent, hogy lefelé mész a frekvenciával 67 MHz helyett 60 felé, ahol már tényleg nincsen semmi. Én is Szegeden lakom, és ha jól tudom, a füvészkert melletti torony sugároz a 90-es évek óta mindent. Rádió 1: 87,9 Kossuth 90,3 Dankó 93,1 Retró 94,9 Rádió 88: 95,4 KarcFM: 100,2 Petőfi: 104,6 Bartók: 105,7 MHz Ezek nálam kiakasztják a térerő mérőt, de ha jó a rádiód, a szerbek, és néha románok is bejönnek belvárosi téglaház felső emeletén. Az L101 az antennaköri tekercs, és az az 1-el több menetű. Az szokott 4 menet lenni, a másik 3, de légmagosban. Ha kiveszed a vasmagokat, és széthúzogatod a meneteket, lehet, hogy nem kell belőlük kicsípni. Az igazi nagy tévedésed az, hogy az R 108-al párhuzamos, az oszcillátoré, azzal kellett volna állomásokat keresni, de a 27 pF nélkül, és alig benne levő vasmaggal. Sőt a tekercs meneteit is lehet szét húzogatni, legalább fél mm legyen a menetek közt.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Ne haragudjatok, de a korábbi leírásod alapján oszcillátor tekercs a 2-ről 3 menetűre kicseréltem. A C109 27pF kondit 15pF-re kicseréltem. Vasmag ki van véve, így jön be most a Rádió1 (87.90Mhz) a skála 106Mhz-es részén. A skála elejére kellene vinni, de a trimmerekkel csak kicsit lehet, szinte semmit. Vegyem ki a 15pF-et?
(#) fecameca válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Mivel nálad a skála tetején jön a Rádió1, még feljebb kellene menni, hogy az ennél magasabb frekvenciájú adók bejöjjenek. A 27 és a 30 pF-et mindenképp ki kell dobni. Ha túl sokat hangol, esetleg tehetsz oda 10 pF-et de szerintem nincs értelme, azt a menetek tologatásával, vagy a vasmaggal is korrigálhatod.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) CHZ válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Igen.
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Igen, én is úgy tudom, hogy az induktivitás, a menetszám növelésével csökken a freki, de pucuka korábban ezt írta. Mint írtam, nem vagyok otthon a nagyfrekiben, azt sem tudtam melyik az oszcillátor kör, ezt írtam is, most már tudom. Az a korábbi rajz egy másik gépé volt, mint írtam. Visszarakjam az eredeti meneteket? A modulátor 2 menet, az oszcillátor 3 menet volt gyárilag. Ezeket emeltem meg 1-1 menettel pucuka javaslatára, hogy átfogja a nagyobb sávot. Elsőre csak a kondikat dobom ki, az egyszerübb, meglátom mi lesz belőle. Addig is nagyon köszönöm.
(#) CHZ válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Eredetileg CCIR sávra készült, kondik kivágása elegendő lett volna és az együtfutás beállítása.
Bemeneti szűrő csere, vagy 22p helyére.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) fecameca válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Mivel gyárilag vasmagosak, azért volt kevesebb menet, mint a légmagosoké szokott lenni. Nem vettem észre érzékenység különbséget azok között a rádiók közt, amikben vasmagos vagy légmagos tekercsek vannak. Szerintem csak könnyebb behangolás miatt tesznek bele, vagy kispórolják, mindegy mivel állítod be, csak a helyén legyen. Ha nehéz hozzáférni a forrasztós oldalhoz, körömollóval, vagy csípőfogóval is el lehet intézni azt a kondenzátort. Ha az adók a helyükön vannak, akkor már gyerekjáték a többi. Keresel valami olyat, ami enyhén zajos, és addig hangolgatod, amíg kitisztul. Mivel írtad, a Rádió 1 tisztán szól, nem lesz gond. A finomítást a végén már a szerbeknél fejezem be általában.
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
A névtelen oszcillátor tekerccsel párhuzamosan kötött 15pF-et kidobtam, és egyből a helyére került a Rádió1, a sáv elejére, és megjelent 5-6 adó, teljes a siker. Igen, ezt írtam én is korábban, hogy ez eredetileg a CCIR sávra készült. A tekercseket nem kellett volna bántani, csak a kondit kidobni, de most már így hagyom, vagy rakjam vissza az eredeti menetszámot? Legalább így szélesebb sávot tud a CCIR-ből fogni, nem?
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, innen már talán sikerül befejezni.
(#) fecameca válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Pláne ha még skálahúr leszedéssel is jár, vagy több dolog leszaggatásával a panel bolygatása én nem bántanám. Csak feleslegesen fárasztod vele magad. Már írtam: kevesebb menet vasmaggal, vagy több menet vasmag nélkül pláne egy oszcillátornál nem számít. A másik tekercset is vasmag vagy rézcsavar bedugásával ellenőrizd, mit kíván, mielőtt elállítod. Ha a vasra javul, vagy összébb nyomod a meneteket, vagy ragasztasz bele vasat, ha rezet kér, akkor kidobod a vasmagot, vagy a meneteket széthúzod.
(#) tönöpö hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Most már az antenna bemeneten van a vezeték darab, jól szól minden adó, de a modulátor körben bent maradt még eddig a 15pF. Kivegyem azt is?
(#) CHZ válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Ha a kondi sok ott, azt erzed az egyuttfutas hangolasakor, skàla vegen nem tudod maxra huzni.
Erzekenysege rosszabb lesz..
(#) tönöpö hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Skála eleje és vége is jó, szerintem jó lett, egy érdekesség azért akad: A Rádió1 után felfele haladva következik a Retró, majd közvetlen utána a Rádió88. A Rádió1 kristály tisztán, erősen, ugyan ez a Rádió88 is, de a kettő között a Retró nagyon gyenge, alig élvezhető.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, ebben nagyon kezdő voltam, de a leírtak segítségével egészen jól sikerült.
Üdv
(#) fecameca válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 1
 
A Kossuth ésa Dankó is köztük van. Azok jól jönnek? Lehet, hogy helyileg árnyékolja ott valami. Gyengébb rádióknál a két adó külön szeparálása is gond, a 0,5 MHz távolság miatt. De ami részletet látok a Hitachi kapcsolásából, van benne 2 db piezo KF szűrő +egy külön KF fokozat az FM részhez. Esetleg a kivett bemeneti szűrő helyére lehetne valami LC szűrőt alkotni, talán az a nagyon szélessávú bemenet nem annyira kedvező. Ilyesmi szokott a régebbi rádiókban lenni, amikben még nem volt piezo szűrő:

szűrő.png
    
(#) tönöpö hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Persze, jól jön a Dankó és a Kossuth is, csak a Retro a gyenge, de lehet, hogy az kisebb teljesítménnyel is ad Újszegeden. Köszönöm, majd még jelentkezem. Üdv
(#) ic20 hozzászólása Feb 17, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérni, hogy egy Elprom RRG 61 rádiónak az urh-jánál melyik kondikat kellene cserélni ahoz , hogy fogható legyen az új urh ? Kapcsolási rajzot pdf-ben csatolom.
Segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2020

rrg61.pdf
    
(#) pucuka válasza ic20 hozzászólására (») Feb 17, 2020 / 1
 
Van egy rossz hírem. Mivel induktív hangolású, a tekercsek menetszámát kéne csökkenteni, ez viszont nem egyszerű művelet.
(#) fecameca válasza ic20 hozzászólására (») Feb 17, 2020 / 1
 
Azt a 8 pF -et az oszcillátor körből kapásból kidobnám, de lehet, hogy nem lesz elég. Mivel variométeres, mint pucuka is írta, nem biztos, hogy megúszod a tekercsek átalakítása nélkül. A sávátfogás meg végképp nem lesz elég, de kis szerencsével be lehet úgy állítani, hogy csak 1 adó maradjon le, az még elmegy.

ECC-FM.png
    
(#) ic20 válasza fecameca hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Nagyon köszönöm mind kettőtök válaszát. Szeretném megkérdezni melyik tekercseket kelleni változtatni ahhoz, hogy sávátfogását szélesebbre tudjam vinni ? (Őszintén nem baj ha nemfog sikerülni mert tanulok belőle csak, illetve szerencsére van egy komplett ugyanilyen rrg61-es belsőm pluszba, így rászánom tanuló pénznek. )
(#) pucuka válasza ic20 hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Megtalálod, a skálahúr húzogat vasmagot két egymás melletti tekercsben, ami árnyékoló dobozkában van. A tekercstesten a menetek egy menetes vályúban vannak, a stabilitás miatt.
Elég nehéz az áthangolás, mert a kb 2/3 menetet kellene elosztani a teljes hangolási úton, ami más menetemelkedést igényelne a menetek vályúiban, vagy más áttételt kéne alkalmazni.
Szóval elég bonyolult a feladat, jól elkészíteni igen nehéz.
Inkább valami konverterrel próbálkoznék, így sem lesz tökéletes, de használható lesz.
Egyszer egy autórádió hasonló mechanikájával szenvedtem meg, akkor megfogadtam, hogy soha többé.
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu