Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
 
Témaindító: Müszi, idő: Jan 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 17
(#) oregmotoros hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Még mindig nem fogtam neki a Meridián áthangolásához, mert sehol nem találok hozzá támpontot, Az az orosz cuccpokkal meg vannak érdekes tapasztalataim. Pl VL100 kistv sorvég tranzisztor pótlása más típussal....
Úgyhogy továbbra is várok ötleteket, tapasztalatokat.
(#) csabi001 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Ebből (hogy skálaterjedelmet leírtam és azt is, hogy hol milyen adók jöttek be) meg lehet állapítani, hogy tekercseket is cserélni kell?
Ha eredetileg nyugati normára készült volna és "csak kis módosítással" lett volna áthangolva, akkor mi változna, több adót találna, csak gyenge minőségben?
(#) pucuka válasza csabi001 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Meg lehet állapítani. A skálából azt, hogy eredetileg milyen sávra készült. Ha csak áthangolva lett volna, akkor a skála gyárilag a 100 MHz -es sávot mutatná.
Ha az általad megadott adatokból kiszámolod a tükörfrekvenciákat (a nagyobból kivonod a kisebbiket), 21 MHz jön ki, egy kivétellel. Annál pedig valami harmonikus keverés van.
A 21, az nagyjából 21,4, azaz 2*10,7. Általában felső keverést használunk, ebből adódik, hogy a tükörfrekvencián pont a CCIR -es adók vannak.
Másik, ha megnézed a tekercsek menetszámát, ott is láthatod a különbséget, amit gaben62 írt.
Mindenképp megéri a tekercseket cserélni, mert a 100 MHz -es sáv az 20,5 MHz széles, a 68 MHz -es sáv pedig csak 7 MHz. Ha csak a kondenzátorokat cseréled, nem lesz meg a szükséges átfogás.
Tehát cserélni kell a tekercseket, és a kondenzátorokat is. A kondenzátorok értékét kilesheted egy gyárilag 100 MHz -es sávra készült tuner kapcsolási rajzából.
(#) gaben62 válasza csabi001 hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Ha eredetileg nyugati normára készült volna, kis módosításokkal áthangolt"
na ez a nem létező kategória,
Még ha szét is tudod szedni, meg is találod a tekercseket, akkor sem férsz hozzá, mert ott megy a nyák felőli oldalon a skála-húr, és annak tárcsája, amely a forgókondenzátort, forgatja,állítja..
Hozzáérsz pákával, és patt. elszakadt, vége..
(#) Josika001 hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!
Szereztem egy VT EC55 ös daxlit,de mivel oirt sávú az URH ja ezért szeretném áthangolni,mivel volt neki ccir es verziója is (r0146) ezért szeretnék tanácsot kérni áthagolás terén,mert nem nagyon vagyok otthon a csövesekben
(#) Oszipapa hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
SziasztokSiemens RS722 áthangolásához kérnék segitséget. A készülék gyárilag OIRT normás, de ezt gyártották CCir el is. Rádió áthangolásban gyenge vagyok sajnos. Végigolvastam a hozzászólásokat , tekercsröviditést próbáltam de 1 db adó jön be, az sem igazán jól. Ha Valaki leirná, pontosan, hogy mit cseréljek ill alakitsak át,, megköszönném. Szervizdoksim van (elektrotanyáról), igy az alkatrészek beazonositása nem probléma. Köszönöm előre is
(#) pucuka válasza Oszipapa hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Én is letöltöttem.
Attól tartok, nem lesz egyszerű. Szignálgenerátor nélkül nem fog menni. Hangolt előerősítő fokozata van, biztosítani kell a hangolt körök együttfutását.
A szervizkönyvben megadott kondenzátorok (C101, C106, C122) a CCIR változatra vonatkoznak. Ezek értékeit nézd meg, ha a rajzon levőknél több, cseréld ki. Remélhetően a tekercsekhez nem kell nyúlni. Ha kondicsere megoldható, akkor is utánhangolni kell, ez pedig szignál nélkül nehéz dolog.
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu