Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikroprocesszor / CPU
Lapozás: OK   3 / 4
(#) nagym6 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Ezt olvastam valahol fórumon, hogy kibontható az elem, és másikat kötöttek rá. Az ic. felső része lenne az elem, és amit látok az egy tok, azt kell megbontani? Azért kérdezem, nehogy a chipet vágjam ketté, ha már láttál ilyet belülről.
Köszi.
(#) oxygen válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 / 1
 
Szia

Ha még nem vágtad szét, a kép szerint inkább alul van az elem.
(#) nagym6 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Szia.
Nem vágtam szét, fórumokon azt írták, ettől működik, csak az óra meg pár egyébhez kell. Használják nélküle. Kiderült adatlapjáról (ha jól értelmezem), hogy a 7. bit láb az elem állapotát jelzi jó=1, nem jó=0, könnyen ellenőrizhető. Most áll a műtét elfoglaltság miatt, meg a proci lábkiosztás értelmezés, adatlap böngészés. Most már képben vagyok, időm lesz, belebújok. Az a baj, hogy diagnosztika sem fut le, az sem jelenik meg. Sok mindent nem tudok vele csinálni, a proci valahány lábán van jelsorozat, még nem tudom milyen lábak. Egy mániám van olvastam, hogy nem volt órajel az órajel bemeneten, dróttal odavezette a kvarcoszcillátorról, és jó lett. Van egy 48Mhz kvarcoszcillátor a procitól 5cm-re, 48Mhz-et nem találtam egy proci lábon sem. Gyanítom, ez lenne a proci órajele, mivel adatlap szerint 50Mhz a maximum a procinak. Viszont a kijelző logo megjelenik, semmi más. És üzem közben fagyott le, végleg.
Köszi
(#) oxygen válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Ha van jelsorozat akkor elképzelhető, hogy órajel is van. A 48MHz-es oszci inkább a mellette lévő ic órajele, a proci csak 33MHz-es. Persze ahol olvastad az alapján meg lehet mérni, hogy tényleg van-e órajel. Illetve ha jól látom, a 48MHz-es oszci az U750 3-as lábára megy (74lc74 clk) onnan meg bárhová mehet, őt is mérd körbe hátha.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
(#) nagym6 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Nem találok más kvarcoszcillátort, kvarcot sem a proci környékén,, alul sem, csak kb. 12cm-re képen balra felfelé. Akkor mitől mehet. Vagy valami leosztja a 48Mhz-et. PIC-nél van olyan, hogy induláskor belső oszciról megy, majd átvált külsőre. Talán itt is lehet ilyen.
"U750 3-as lábára megy (74lc74 clk)" ezt hol látni?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Annak a lábkiosztásnak utánatúrhatunk, bár én már kicsit el vagyok keveredve, hogy akkor pontosan milyen processzor és chip, amiről beszélünk?
(#) oxygen válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
U750 tud kettővel osztani, meg néggyel is Nekem ő is gyanús. Egyszer javítottam egy Roland D5-öt, totál halott volt, se kép se hang, egy 74ls04 egyik invertere volt a hibás.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Itt találtam jó adatlapot, ahol egyértelműen le van írva a lábkiosztás MPC860-nál. Feltételezem, hogy azonos a szkópban lévő XPC860DC-vel, mivel méretek, jelölések egyeznek. Ha megvan az A1 láb jele a tokon, akkor már oké.
(#) oxygen válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
NEm biztos, hogy oda megy, egy nem túl jó felbontású képet nézek itt.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Pontocska, nyilacska, lekerekítés, nem lekerekítés, semmi sincs ami nem egyforma a négy sarkon?
(#) nagym6 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Itt van róla jól látható videó, ez TDS3054, de ez a része ugyanaz mint a TDS3032. Bár itt meg a kvarc nem látszik.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
De megvan az egy pontocska, és a két azonos szemben lévő nagyobb pontocska is ugyanúgy, mint a szkópban lévőn. Az egy kisebb pontocska az A1 láb.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Most jut eszembe, mikor néztem pár napja szkóppal, mintha a Dallas nvram-nál csak a címeken lett volna jel, az adatlábakon semmi, megnézem pontosabban, akkor nem ismertem a lábkiosztását. Hátha nincs igaza, aki azt írta, hogy nvram nélkül is megy.
(#) killbill válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
En csak arra vagyok kivancsi, hogy hogyan fogsz a BGA chip laban merni? Az a chip alatt van.
(#) nagym6 válasza killbill hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Erre én is. A panel hátoldalán majdnem az összes láb megvan furatgalvanizáltan, abból gondolom, hogy geometriailag jó helyen van. Tehát a lábak kb. 70%-a megvan alul ugyanúgy ugyanott sorban, ahogy a proci alján. Azt nem tudom, több rétegű panelnél a furat mindig teljesen átmegy-e. Próba szerencse.
(#) killbill válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 9, 2018 / 1
 
Az a baj, hogy a VIA-k nem a lab alatt vannak, hanem mellette, ezert nem tudod, hogy melyik VIA melyik labhoz tartozik. Itt egy kép. Van olyan tobbretegu panel, ahol a VIA nem megy teljesen vegig. Szoval nem biztos, hogy az also retegen megtalalod az orajelet. De he meg is talalod, semmi garancia nincs ra, hogy az eljut a processzor labaig, mert lehet, hogy pont a BGA forrasztas a hibas. Az elozo munkahelyemen volt egy DPO7000 sorozatu szkop, ami hibasan mukodott. A hardveres kollega szetszedte es nekiment holegfuvo pakaval, hogy atmelegitse a BGA-kat. Ujboli bekapcsolasra kevesebb hibat irt ki az onteszt. Ezen felbuzdulva ujbol nekiment a meleglevegovel, csak veletlenul meglokte a paka csovevel az egyik chip-et, ami le is esett a panelrol. Egy 256 labu BGA. Lepucolta a panelt, ujragolyozta a BGA-t, es amikor nekiallt egysikba csiszolni a golyokat, akkor leszakadt a chip egyik laba. Itt volt vege az otmillios szkopnak...
(#) oxygen válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Ez egy jó ötlet, valahol olvastam ezekről a dallas rtc-kről, hogy ha az elem lemerült akkor olvashatatlanná válik az nvram része, bár az nem pont ez a tipus volt, de hátha ez is olyan.
(#) nagym6 válasza killbill hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Köszi. Bonyolódik. Erre nem gondoltam, de valóban via-ra (lukra) nem lehet bga-t forrasztani. Szépen egyenletesen vannak a másik oldalon a via-k, ezek szerint mind egy irányba eltolva a bga lábtól. Vagy nem mennek végig a via-k a másik oldalig, és szembe vannak a bga lábakkal.
Szóval ezt alaposan meg kell néznem.
(#) Peter65 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 9, 2018 / 1
 
Ami én szétszedtem, ott az IC felső részén volt az elem, alatta egy majdnem "szokásos" dip tokozásban van a többi. Az eltérés annyi volt annál, amit szétszedtem, hogy ott, ahol a tok végén egy "beharapás" szokta jelezni az 1. és 24. lábhoz tartozó oldalt, ott volt kettő kilógó csatlakozás, amihez az elem volt hozzáforrasztva. A negatív azt hiszem összecsengett a GND lábbal. A felső rész jóval puhább volt, én egyszerűen lefaragtam. Mondjuk ott alulról látszódott a dip tokozás alja.
Azt én is meg tudom erősíteni, hogy elem tönkremenetele miatt a ramok nem olvashatóak.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) nagym6 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Köszi.
(#) nagym6 hozzászólása Márc 6, 2018 /
 
Befejeztem a hibakeresést, a Tektronix TDS3032 szkópnál -itt visszább van erről szó-, feladtam, nincs megoldás. A Dallas ic. jó, adat és címvonalakon van mozgás. Az összes soklábú ic.-n van mozgás, proci, memóriák, stb., a tápfeszültségnek megfelelő szinten. Tápfeszültségek rendben, sima egyenesek, nem szűretlen. Érdekes, hogy folyamatos állandó a mozgás, nem olyan, mintha a proci állna valamire várva.
Köszönöm mindenkinek a segítségét.
(#) oxygen válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Sajnálattal hallom viszont ha el tudod hozni hozzám szívesen belenézek hátha.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Részvétem
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2018 / 1
 
Próbáld más oldalról nézni a helyzetet.A gép elindul , de megáll, tehát valameddig eljut ,aztán tovább nem megy.Ilyenkor ha veszünk egy alap dolgot, ami azt jelenti, hogy egy processzorral szerelt készülék feléledése abból áll , hogy fut egy teszt a kiépített perifériák ellenőrzésére, vagy a processzor kőré épült különféle mindenféle kiegészítőkre.Ha ezek közül bármelyiknél hiba lép fel , akkor ott általában a gép megáll.Ebben az esetben is lehet olyan hiba , hogy a gépben lévő kiegészítők amik a processzorhoz kötődnek meghibásodott .És nem ad , vagy nem kap jelet a teszt során a processzor onnan, és addig nem is tud tovább lépni.Az , hogy ez milyen alkotó elem, vagy részegység , vagy bármi ilyen lehet , azt a rajzon kellene megnézni, hogy a processzorhoz milyen dogok kapcsolódhatnak,amik ezt a hibát eredményezik.Mivel valószínű a programja úgy van megírva , hogy ez a dolog kell, vagy hozzá alkották , így amíg ez a dolog hibás , addig maga a teszt program sem megy tovább.Igy nem is fog addig működni.Azt kellene tudni mik ezek a kapcsolódó dolgok .Itt nem mondjuk egy kártyára kell gondolni mint egy pc nél , de például egy osztó , vagy referencia , vagy bármi ilyesmi befolyásoló dolog lehet , aminek a hibája már elég , hogy ne működjön.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
A hiba üzemelő gépnél jelentkezett, 5V négyszögjelet nézve lefagyott önmagától, kijelzőn a jelalak kimerevedve, semmire nem reagált, kikapcsoltam. Bekapcsolásnál a logo megjelenik, onnan nincs tovább. Kapcsolási rajz nincs hozzá, blokkvázlat sem, hogy mi nem válaszol rendesen, nem tudom hogy lehetne megállapítani. Vannak a szkóp bemeneti egységnél egyedi ide tervezett ic.-k, amikről nincs adatlap sem. Bekapcsolási teszt hasonló szkópoknál hiba esetén le szokott futni, naplózza, és kiírja a hibás részegység nevét. Feltételezem, hogy itt is úgy lenne. Persze lehet úgy is, ha valami nem válaszol, arra vár végtelenig. Azt lenne jó tudni, ilyenkor mit kell csinálnia.
Periféria: szkóp bemeneti egység, kijelző, floppi, klaviatúra. Azt is néztem, hogy részegységek egyenkénti leválasztása sem hoz eredményt.
Még ezek adatvonalait megnézem van-e mozgás, bár a szkóp egység kapcsolata a proci és memóriákkal kibogozhatatlan.
Köszönöm.
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2018 / 1
 
Az adatvonali mozgásokat úgy nézd meg, hogy van e oda vissza kommunikáció.Ha valahol nincs az a hunyó.De külön leakasztani valamit megint nem jó, mert akkor meg a proci azért fog állni, vagy várni , mert nem fogja találni, ami éppen le lett akasztva. Nos az én feltételezésem az , hogy mivel működés , és mérés következtében történt valami , aztán már onnan nem működött jól.Szerintem kell lennie egy mérő előfoknak , amit , ha a bemenettől végig követsz valószínű az első olyan egység , ahol ,vagy osztó , vagy egy ic ami feldolgozza a bemenő jeleket az lesz a hiba oka. Ésa elég ha megfogja az adatvonalat már nem is fog tovább menni a gép.
(#) nagym6 válasza oxygen hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Köszi, lehet, hogy élek ajánlatoddal, még egy kört megyek vele.
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Ja majd el felejtettem mi a pontos típusa ennek az eszköznek ?
(#) benjami válasza eyess hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Fentebb írta, hogy Tektronix TDS3032.
A kijelzővel valószínűleg jó a kapcsolat, hiszen a logo megjelenik rajta.
(#) eyess válasza benjami hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Igy igaz sőt néhány egységgel is, csak amikor eljut oda amelyik a hibát hozza akkor fagy le.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem