Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronyika orosz digitális órák
Lapozás: OK   22 / 22
(#) ToBar hozzászólása Márc 10, 2019 /
 
Köszönöm!
Megnézem ezeket!
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 17, 2019 /
 
Szia!
Még mindig rendesen működik, talán egy kicsit siet az atom órához képest!
(#) kisgeri válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Szuper, örülök! Akkor úgy tűnik, más probléma nincs.
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Igen, és köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) ToBar válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Nagyon köszönöm a választ!
Bele telt egy kis idöbe, amíg a tettek megvalósultak, de a kvarc cseréje orvosolta a váratlan megállásokat és késéseket.
Erdekes, de en úgy tudtam, hogy az érc fizikai paraméterei, a henger formájú kvarc kristály átmérője és magassága határozza meg, hogy milyen frekvencián rezeg. Ehhez képest eleg furcsa az orosz. Az újhoz képest kétszer akkora, és az a lehetetlen koporsó forma...
Hálásan köszönöm a segítséget!
(#) ToBar hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Esetleg egy dologgal kapcsolatban kérdeznék még, hogy mi lehet az oka, hogy néha búg az óra. Pár masodpercig, búg, majd elhallgat.
Ennek lehet jelentősége?
(#) ToBar hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Azt hiszem rájöttem. Az ütögetes hatására elmúló zörgés (nem a trafó búgasa) eszembe juttatta egy régi eloxidálódott érintkezős villanykapcsoló hangját. Ez keltette fel a gyanút bennem, hogy mikor annak idejen letisztogattam az elektroncsöveket úgy tettem vissza őket a foglalatokba, hogy egy-egy darabot nem toltam teljesen viasza, hogy a szamok egy vonalban legyenek...most hogy mindegyiket teljesen a helyére toltam, megszűnt a zizegés.
(#) kisgeri válasza ToBar hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Örülök, hogy a kvarccsere megoldotta! Nem a mérete a lényeges, hanem a kialakítása, van egy párféle...
A búgásra a trafó lett volna az ötletem csak. Azt nem gonondoltam volna, hogy a cső okozza.
(#) Zsuzsamama hozzászólása Máj 30, 2019 /
 
Mielőtt az elektronikai hulladék udvarba vinnénk ezt az orosz, már nem működő órát, gondoltam megkérdezem, hátha valaki alkatrésznek elfogadná. Budapest, XVII. kerület. Évekig a hétvégi házban fagyoskodott, melegedett, párás levegőben fulladozott - de kitartóan működött mostanáig.
(#) madzagos válasza Zsuzsamama hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Én elfogadnám. Írtam privátban.
(#) transzformátor hozzászólása Jún 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Adódott egy kis problémám egy Elektronyika 2.06 digitális órával. (IVL1-7/5-ös kijelző, K176IE18, K176IE13, K176ID3 IC-k)
A hibajelenség az, hogy a perc egyesek digiten teljes fényerővel folyamatosan világít az összes szegmens, ez a digit a fényerő gombra sem reagál, míg a többi igen. Az óra egyébként jár, ébreszt, és ha az ember hunyorog, a hibás digiten is ki tudja olvasni a számot nagynehezen, de ez így nem jó. Annyi problémája van még, hogy ha a perceket szeretném állítani, akkor az pereg, nagyon nehéz jó időben megállítani. Az óra beállításával nincs gond.
Amit csináltam: a pufferelkót (100µF/50V), valamint a másik benne lévő elkót (22µF/16V) cseréltem, az IC-k lábát átforrasztottam, de nem javult meg sajnos. Mondjuk az átforrasztásnál nem adtam neki új ónt, csak megömlesztettem az eredeti forraszt, de szerintem ennek is elégnek kellett volna lennie.
IC hibára gyanakszom, csak nem tudom belőni, hogy melyik lehet a hibás. Az összeset nem szeretném csak úgy kicserélni. A multiplexer IC-vel lehet akár gond, de attól még kiírja a számot, csak világít az összes szegmens. Ha a multiplexer IC-vel lenne gond, akkor miért pereg a perc beállító gomb? Ha az az IC lenne hibás, amin a kvarc van, akkor meg miért számolna az óra?
Javítottam már ilyen órát, hasonló "bolondos" hibával, (igaz, ott egyesével futottak végig a számok a digiteken balról-jobbra) ott a kvarccsere jelentett megoldást, ebben az esetben nem gondolnám, hogy az lenne a ludas.
Van valakinek valami ötlete, hogy mit nézzek meg rajta? Én elég tanácstalan vagyok...
Köszönöm!
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu