Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
 
Témaindító: korte, idő: Jún 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 72
(#) kope20 válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Szia!

Vannak forrasztott lemezes hőcserélők amiknek az egyik oldala lehet hűtőközeg, a másik meg a padlófűtés víze (közege).
(#) boxtif válasza luluzulu hozzászólására (») Csü, 18:23 /
 
Miért 3 darab?
Inverteresnél mi az a nem túl bonyolult vezérlés? Mert az nem csak annyi, hogy ki és be kapcsol, kétoldalú is van belőle..
Visszafejtetted a kommunikációt?
Hogy is oldod meg a vezérlésüket, hány fokos vizet szeretnél?
HMV-t is akarsz?
Van cég, aki rendes hőszivattyút gyárt, itthon is.
A gépek ingyen vannak, vagy meg kell vásárold?
(#) luluzulu válasza boxtif hozzászólására (») Pé, 5:43 /
 
Körülbelül 80m2 padlófűtéshez kell, amihez kell 8kW teljesítmény. 12000btu klimák a legolcsóbbak azok tudnak kb 3 kW -t és egy kicsi ráhagyással kijön a három darab.
Az inverteres klimákat hanyagolom ilyen üzemben teljesen fölösleges és bonyolult( meg amùgy is fölösleges mókus vakításnak tartom, kivéve hálószobába)
35-40 fokos víz tároló nélkül, valójában csak az átmeneti fűtési időszakra kell.
A mezei split klimának ha jól tudom nem sok komunikáció van.
De akkár teljesen új vezerlést is csinálnék, a kompreszor ki-be,szelep ki be + a pár hőmérséklet és kész. Egyszerűség és olcsóság a cél, kb 600euróra saccolom a teljes projektet, ennek a közelében sincs gyári hőszivattyú ha jól tudom.
(#) kaqkk válasza luluzulu hozzászólására (») Pé, 6:29 /
 
Idézet:
„A mezei split klimának ha jól tudom nem sok komunikáció van.”

Pontosabban semmilyen kommunikáció sincs (a beltériben van két relé ami kapcsolja a kompresszort és a kültéri ventilátort)
Ha lemezes hőcserélőt használsz az teljesen jó , a beltéri elektronikát egy egyszerű termosztáttal helyettesítheted . A ventilátorokat nyomáskapcsolókkal is megvezérelheted ,
A hozzászólás módosítva: Pé, 6:30
(#) luluzulu válasza kaqkk hozzászólására (») Pé, 13:23 /
 
A leolvasztás része az hogy működik? Már mint az elektronikai része? Azt a kültéri elvégzi vagy a beltéri irányítja?
(#) kaqkk válasza luluzulu hozzászólására (») Pé, 13:29 /
 
Leolvasztás nem kell ha csak átmeneti időszakban használod de lehet tenni a kültérire jegesedés érzékelőt ami az "egyszerű" vezérlés segítségével meghúzza a váltószelepet ami megfordítja a körfolyamatot és leolvasztja a kültérit (de ez szinte csak 0 fok alatt kell). Átmeneti időszakban olyat is el tudnék képzelni hogy jegesedés esetén a kompresszort kikapcsolva csak a kültéri ventilátort járatva olvasztaná le a kültéri hőcserélőt ,a végén nem lesz olyan "egyszerű" a vezérlés lehet hogy nem úszod meg a mikrokontroller használatát ...
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:36
(#) Macsek71 válasza kaqkk hozzászólására (») Pé, 16:30 /
 
Bocs hogy beleugatok, de kell a jegesedés-érzékelés !
Melóhelyemen a csarnokban levő fülkéinket klímákkal temperáljuk. Az ősszel kb. 10 fokos csarnokhőmérséklet mellett sorba fagytak le a kültéri egységek ... ( igaz akkor már jó pár napja tartott az erős ködös-párás idő ...
(#) kaqkk válasza Macsek71 hozzászólására (») Pé, 16:42 /
 
Ha jól van megoldva a vezérlés akkor akár az is megoldható hogy felváltva egy egy kültéri leáll ,és mondjuk fél óránként cserélődnek az éppen járó kompresszorok akkor nem fontos a váltószelepes leolvasztás (de ez szigorúan csak átmeneti időszakra vonatkozik) Ha hidegben is használni akarja a fűtést akkor természetesen szükség van a jegesedés érzékelőre és a váltószelepes olvasztásra , ezért írtam hogy az egyszerű vezérlés nem is lesz olyan egyszerű ...
(#) luluzulu válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 0:27 /
 
Az egyszerű vezérlés alatt nem a mikrokontrollert hanyagolását értem. Semmi probléma vele sőt a jövőbben ha kicsit tovább fejlesztem a rendszert akkor nélkülözhetetlen lesz.
Az egyszerű vezérlés az nálam a kb 200 sornál nem hosszabb program

A kérdésem továbbra is az hogy a jegesedés érzékelés és a leolvasztás az a beltéri vezérli eredetileg vagy a kültéri megoldja?
(#) kaqkk válasza luluzulu hozzászólására (») Vas, 5:46 /
 
A jegesedés érzékelést a beltéri végzi a kültérin lévő ntc szonda segítségével, de sok olyan klíma volt és van ahol nincs érzékelő hanem fix időre beállított olvasztás van a proci programjában .
(#) habazutty válasza luluzulu hozzászólására (») Vas, 20:00 /
 
Szia!
Bővebben: Link a 49. oldalon találod a leolvasztás vezérlését (ez egy Daikin split, nem mindegyik gyártóé ilyen, ha kinézted a konkrét típust, akkor a szervízkönyvéből kiderítheted hogyan csinálja).

Szerintem segít.
Amit szeretnél az nem kivitelezhetetlen... Bár én a kope20 fórumtárs által javasolt lemezes hőcserélő irányba indulnék, mint kondenzátor. Némelyik gyártó beltéri helyett a kültérihez gyárt inverter modulokat ami a beltéri egységet szimulálja (hozzá csatlakoznak szondák jellemzően 0-10 V-al modulálható és kommunikál a kültérivel). Így lehet légkezelőhöz és hagyományos elpárhoz társítani az iverteres kültériket.
Következő: »»   72 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu