Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
 
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Lapozás: OK   389 / 389
(#) fsub válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 13, 2018 /
 
Nyilván nem fizikailag gondoltam a legyártás után, hanem hogy a programban úgy látszódjon, mintha a forrpad letakarná a körvonalrajzot. Szerintem senki nem gondolhatja komolyan azt, hogy a gyártás során a rézfelület alá festék kerüljön, pláne, ha van valami elképzelése a panel gyártásról, de jó elismerem, félreérthetően fogalmaztam. De logikusan gondolkozva, ez valószínűleg így nem megoldható, mert a nyákterv fizikai leképezése maga a kész nyákpanel, tehát a tervezéskori állapotnak tükröznie kell (nem szó szerint!) a majdani gyártási folyamat sorrendiségét.
(#) qvasz2 válasza fsub hozzászólására (») Júl 13, 2018 /
 
Leírom mégegyszer: semmilyen problémát nem okoz, ha a szita rajz rálóg egy pad-ra. Ez nem lötstop festék, teljesen más anyag, minimális hőhatásra eltűnik.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 13, 2018 /
 
Ha már így szóba került, akkor én is becsatlakoznék egy támogató szavazattal.
Igenis legyen olyan funkció (mert egyáltalán nem ég le könnyen a felirat, mert szükség van rá, mert kényelmes, és mert a mai kor színvonalán ez joggal elvárható), ami az alkatrészek kontúrját tartalmazó rétegből képes kivonni PAD-eket és VIA-kat, sőt ezt egy bizonyos megadható elkerülő távolsággal tegye. Praktikusan az adott oldalhoz tartozó lötstoppot lenne célszerű kivonni, mert akkor esetleg azok a vezetékrészek is kivonódnának, amiket kitakarunk a későbbi forraszthatóság miatt.
Pl úgy képzelném el, hogy a rétegvezérlőben a 21-22 rétegnél lenne egy pipálható négyzet, vagy a beállítások lapon lenne egy ilyen kapcsolható opció.
Aztán ez a beállítás természetesen a gerber létrehozáskor is érvényesülne.
(#) fsub válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Ezt saját tapasztalatból mondod? Ha így van, akkor tényleg kár feleslegesen problémáznom ezen, de mint alább olvasom, Alkotónak más erről a véleménye.
Egyébként a mellékelt képen látszik, hogyan néz ki a kérdéses rész. Az is látszik rajta, hogy a forrpad saját alkatrész rajzolata is rátakar a forrasztandó felületre.
Egy másik képet is csatolok, amin egy olyan alkatrész látszik, amihez eleve úgy van megrajzolva a szita rajz, hogy nem takarjon rá a forrpadra. Gondolom, nem véletlenül.
(#) fsub válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Pontosan erre gondoltam, csak te konkrétabban fogalmaztad meg a dolgot. Azt gondoltam, hogy egy ilyen szintű tervezőprogramnál az evidens, hogy ilyet meg lehessen csinálni, csak én nem tudom, hogyan kellene, de úgy látom, mégsem olyan egyértelmű a kérdés.
(#) qvasz2 válasza fsub hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Ezek szerint gyártója válogatja, hogy milyen festéket alkalmaznak. Amiket mi gyártattunk, kizárólag hazai üzemekben készült, azzal nem volt ilyen gond. Igaz nem is mostanában volt.
(#) fsub válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Értem. Én kínai cégnél szeretném legyártatni, ez lenne az első próbám ilyen téren, ezért nem szeretném, ha mind a 10 db, legyártott panelen ez a hiba rajta legyen.
Ahogy olvasgattam Alkotó itteni, utóbbi hozzászólásait, abból azt vettem ki, hogy ő is Kínában gyártatta a nyákjait.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
(#) Massawa válasza fsub hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Nem tudom hogyan csinálják a PCBWAY-nél de a forraszto felületekre sehol sem került nyomtatás. Lehet, hogy a szita csak a stop lakkra ragad rá vagy a kettöt kombinálják a gyártásban. Sem az SMD sem a furatos alkatrészeknél nem volt semilyen átfedés.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Nálam sem volt, de én eleve olyanra terveztem, hogy ne legyen (A DRC ezt ellenőrzi).
Nálad a rajzolat szerint lett volna felirattal takart forrasztandó felület, de ők azt "eltüntették"?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Lehet, higy nekik is van ilyen DRC féleségük a gerberben.
Nem tudom, hogy volt-e, de soha nem ellenöriztem, de nagyon sürü a NYAK egy csomo SMD és furatos alkatrésszel. Ráadásul nem is normális formában, mert az alkatrészeket több körben kellett elhelyezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
A JLCPCB-nél se volt rajta sehol a feliratozás a forrasztandó felületekre. Viszont én a DirtyPCBs oldaláról elérhető cam beállításokat használom hozzá, s így már a gerber fájlokon se lóg bele a felirat, ha megnézem mondjuk a easyeda oldalon.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Most utánnanéztem, igazad van már a CAM elintézi ezt a dolgit, igy gerberben már nincs átfedés.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Nem próbáltam ki (ez meg fog történni valamikor), de nagyon meglepő lenne számomra, ha a CAM belepiszkálna a tervező által gondosan elkészített réteg rajzolatába.
Inkább arra tippelnék, hogy a jól definiált alkatrészek korvonalai és egyéb részei eleve nem lógnak rá a forrszemekre. Amik mégis, azok meg az 51-52 rétegen vannak külön, tehát ki-be kapcsolhatóak.
Én az ettől függetlenül kialakuló átfedések automatikus eltüntetését látnám jónak egy opciós lehetőséggel.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Az elöbb néztem utánna. Az Eagleben ugy volt a rajz, mint fsub képén a dioda ( 5-töl balra) nekem még a dioda szimboluma is ott van. Ugyanez a rajz az eagle Gerber CAM-jával már ugy jelent meg, hogy a forrasztási felületröl eltünt a dioda kerete, csak a forrfelületek között maradt meg dioda elvágott szimboluma ( |< ilyesmi maradt csak ott).. Azaz egyöntetüen a CAM tette rendbe a rajzot.
(#) fsub hozzászólása Júl 14, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítő szándékú hozzászólásokat! Akkor, ha jól értem, nekem nincs más dolgom, mint az Eagle-lel legenerálnom a gerber állományokat és ezekben már javítva lesznek ezek az átfedések? Egyébként most fogok először ilyen gerber fájlokat előállítani Attila86 leírását követve. Én is éppen a PCBWAY-jel fogom legyártatni a panelt, de akkor ezek szerint ez már nem fogja befolyásolni a kívánt végeredményt.
(#) Massawa válasza fsub hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Csináld meg a PCBWAY ajánlása szerint. ( ott vana honlapon), majd nézd meg az egyes rétegeket valamilye gerber nézövel és meglátod mit csináltál. Csak azután küld el a PCBWAY-nel. Ne felejtsd el a DRILL fájlat ( excelon). Sokszor, nem tudom miért ,kimarad.
(#) Frankye válasza fsub hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Ha ez esetleg valamilyen okból nem sikerülne, akkor az alkatrész rajzát kell módosítanod. Ehhez leírást találsz itt a témán belül. Nem kell megijedni, nem olyan bonyolult.
(#) fsub válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Köszönöm, azt hiszem sikerült megcsinálni a leírást követve! Két leírást is találtam az oldalon (Bővebben: Link, Bővebben: Link) Az első követve készítettem a gerber fájlokat, viszont a második leírás szerint le kellene tölteni egy másik gerb274x.cam definíciós fájlt, majd azt használni; ez miért szükséges?
A másik kérdésem, hogy a .drl állományt is el kell küldenem a gyártónak? Egyáltalán mikor kell lefuttatni a drillcfg.ulp fájlt? Mert a leírásban az áll, hogy a nyákterv betöltése előtt.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2018

gerber.png
    
(#) fsub válasza Frankye hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Köszönöm, meg fogom keresni! Most már csak azért is érdekel, hogy hogyan is kell ezt a módosítást megcsinálni.
(#) fsub válasza bbb hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Idézet:
„Viszont én a DirtyPCBs oldaláról elérhető cam beállításokat használom hozzá”

Tudnád ezt linkelni? Kíváncsi vagyok, hogy miben tér ez el a PCBWay ajánlásától.
(#) fsub válasza Lucifer hozzászólására (») Kedd, 15:04 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   389 / 389
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu