Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
 
Témaindító: sonajkniz, idő: Okt 23, 2016
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   89 / 89
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Idézet:
„Hiába robbant be a populácio ( 70 év alatt megháromszorosodott a Föld lakossága)”


Ja, afrikában.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Sokan azt hitték, hogy majd ott fogják eladni az autokat, meg kétméteres laposTV-t....
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Az rendesen mellé ment akkor.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Mit mondott a kedvenc western hösöm: "Optimistákkal van tele a temetö", és lött.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
El is adják, csak szemétnek.
(#) Spaten válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2020 / 1
 
A pesszimisták ugyanott végzik. Ki hamarabb, ki később.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Idézet:
„A termeléssel egyet lehet érteni, csakhát a mai gazdaság csakis akkor müködik, ha növekedést produkál. Ha ez nincs, akkor csöd van. Erre meg még nem hallotam egyetlen elméletet sem, hogyan lehetne a világgazdaságát fenntartani növekedés nélkül.”

Működne növekedés nélkül, csak be kéne tiltani a kamatos kamatot. Mert most az adósság a húzóerő, azt kell kitermelni valahogy, ezért hajszolják a népet fogyasztásba - meg mellé adósságba.
(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Sajnos ez a mai gazdaság alapszemlélete. Az a cél, hogy mindenkit függövé tegyenek, mert akkor a függöséggel bármikor bárkit a sarokba lehet szoritani. A függetlenséget csakis sok pénzzel lehet kiváltani (nem soknak sikerült) legyen az egy egyszerü kisember, aki csak mosogéget vagy TV-t vett hitelre vagy akár egy egész ország, ami hitel nélkül nem tudja fenntartani a müködést. És ekkor szünik meg a korlátlan "demokratikus" szabadság..........
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Idézet:
„a mai gazdaság csakis akkor müködik, ha növekedést produkál”

Ez így nem igaz. Azáltal válik igazzá, hogy belevesszük az egyenletbe a milliárdosokat.
Ugyanis ahogy a természet, az ökoszisztéma is önfentartó, (csak épp az ember közbeszólt)
ugyanígy a gazdaság is önfentartó lenne, ha nem lene olyan egyenlőtlenség, hogy egyesek naponta többet tesznek zsebre, mint a többség évente. Ugyanis az önfentartás lényege az egyenlőség. Azaz annyit kell addjak, amennyit kapok.
A jelenlegi gazdasági rendszer már többször került túltermelés miatt válságba. Ilyenkor mindíg jött egy visszaesés, amit természetesen nem a harácsoló milliárdosok szívtak meg,(hiszen többszáz évnyi tartalékkal rendelkeznek) hanem a kisemberek milliárdjai.
Ez lett volna a kommunizmus alapelgondolása is, mármint a gazdasági egyenlősség, csak egyrészt rosszul fogtak hozzá a megvalósításhoz, másrészt az emberek gondolkodásmódja (harácsolás utáni vágy) nem fogadta be.
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Mindenki szükséglei szerint.
Mindenki igénye szerint.
Mi most a létező szocializmusban élünk, de a jövőt épitjük.
Mi most a miben vagyunk?

Ha újjá születnék, akkor inkább OKJ-s gázszerelő lennék, nem mérnök.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 24, 2020
 
Ugye nem megyünk el nem kívánt (politikai) irányba?!
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Nem lehet igy kijelenteni, hogy mi igaz, meg mi nem addig, amig az ellenkezöjét be nem bizonyitjuk. Az meg eddig senkinek sem sikerült, azaz fenntartani egy gazdaságot növekedés nélkül.
Hogy is mondta egy kedvenc zenekar énekese, a természet rákfenéje az ember. Minden más önfenntarto, kivéve az emberiséget.... (erre a legjobb példa az immár 55 éves fénykép a nagy dunai árvizröl, ahol a roka a nyullal uszik a vizen egy fatörzsön - ezt az ember aligha tenné meg....)
Igen ez volt a kommunizmus alapelve ( meg a mostani hibbant libsiknek szerte a világban), de eddig csak a mi országaink bizonyitották be, hogy müködésképtelen. Hiába állitgatnak a német kommunisták Lenin szobrokat, az EU Marx szobrai mellé, attol még mindig müködésképtelen lesz az elmélet. És ami a legrosszabb az ilyen ideákat pontosan a leggazdagabb gazemberek támogatják a háttérböl, mert ök minden ilyen agymenésen jo sokat keresnek, azaz alapvetö érdekük, hogy hibbant társadalmakat belekényszeritsenek ilyen "forradalmi" változásokba, mert abbol egy ideig vastagon gurul a dollár ( utánna meg gyakran a vér is).
(#) DannyTorrence válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Ha viszont mindenki teljesen egyenlő lenne és nem lenne harácsolás, akkor nem is lenne igény arra, hogy a tehetséges emberek kiemelkedjenek. A szerzési vágy viszi előre az emberiséget. Van, aki pénzt akar szerezni, mások hatalmat, megint mások tudást. Az alapja mindegyiknek ugyanabból az ősi ösztönből származik, a halmozási vágyból, amivel a másik fölé lehet kerekedni a túlélési versenyben.
A vagyonok birtokosai pedig ritkán ülnek tétlenül a vagyonukon, azt befektetik, forgatják, használják és ezzel fenntartják azt a folyamatot, ami a többi embernek munkát és lehetőségeket ad a felemelkedésre.
Ha ezt a vágyat elvesszük és mindenki megelégszik azzal, amije van, akkor sosem lesz senki motivált a változtatásra és bővítésre, mert nem jut miatta előbbre.
Az átlagember sincs ezzel másképp, olyan lenne, mint egy előléptetés fizetésemelés nélkül. Minek vállalja, ha nincs motiváció? Minek tanulni, ha ugyanazt kapod, mint a többi ember? Miért legyek felelősségteljes orvos, ha a fizetésem ugyanakkora maradna, mint egy tanárnak?
A több pénz ígérete és az elismerés utáni vágy hajt mindent az alsóbb szinteken is.
A civilizáció már önmagában része a túlnépesedés miatti problémának és ezt nem lehet a gazdagok nyakába varrni. Az önfenntartó ökoszisztéma szerint ha van 100 élőlény és abból csak 50-nek jut élelem, akkor a túlszaporulat elpusztul.
A civilizációban ez úgy működik, hogy ha van 100 ember és csak 50-nek jut élelem, akkor az az 50 megosztja a másik 50-nel az élelmét, hogy életben maradjanak és talán fejlődhessenek. Ennek eredményeképpen viszont a nélkülöző 50 tovább szaporodik, ami miatt a népesség 150-re nő, akiket ugyanannak az 50-nek kell etetnie. A folyamat addig tart, amíg össze nem omlik az ellátási lánc.
(#) Topi válasza Gafly hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Idézet:
„Ha újjá születnék, akkor inkább OKJ-s gázszerelő lennék, nem mérnök.”


De lehet olyat is csinálni, mint ami nálunk szokás - elvárás, hogy törekedsz a karbantartás mentes, örökélet + 1 nap kialakításokra, és akkor az van, hogy azért kell magyarázkodnod, mert senki nem hiszi el, hogy nem kell újat vennie egy év múlva. És amikor nem akarsz karbantartási szerződést kötni az nem azért van mert menekülni akarsz, hanem azért mert tudod hogy feleslegesen fizetne karbantartási díjat, mert nem kell karbantartani.

Fordult a világ, így ha valamire azt mondod, hogy nem fog tönkre menni minden évben, nyugodjon csak meg, akkor azt hiszi hogy valamit eltitkolsz

Szerencsére a gyártósorok és ipari eszközök világában nem erős a fogyasztás ösztönzése. Ott nem éri meg erre játszani, mert percenként - óránként 10x-esét tudja elveszteni a gép teljes árának az üzemeltető ha áll a gép, amit ha úgy van ráterhel a gépgyártóra.

Kis kitekintő, hogy a kidobandó TV gyártó technikai oldala is hangot kapjon: Volt szerencsém ismerős révén betekinteni a Samsung TV fejlesztési módszerekbe. Vitathatatlan, hogy gazdasági szakemberek határozzák meg a max. üzemidőt, viszont gyakorlatilag nem hagynak időt a termékfejlesztésre. Olyan ütemet diktálva jön ki az újabb és újabb TV verzió, hogy alig pár hónap tervezési idő jut egyetlen egy új modellre, a diktált tempó ellehetetleníti a rendes tesztet.

Ide kapcsolódó vicces, de valós történet: Samsung TV talp.
Olyan tempót diktál a termékfejlesztés, hogy az egyik TV modellt előbb tették sorozatgyártásba, mint tesztelték volna az európai 230V-os hálózaton. Így történhetett az meg, hogy már dobozolva voltak az új modellek, mikor a tesztmérnökök úgy hagyták éjszakára az újonnan gyártott darabokból szúrópróba szerűen kiválasztott típusokat. Igen ám, csak reggelre az összes TV leesett a polcról, ugyanis a tápegységét érdemben 110-120V-os hálózaton tesztelték korábban a világ másik pontján, de 230V-on a tápegység többet disszipált, ami felhevítette a TV alját, amitől elhajlott a talp műanyag, amitől lesett a TV...
Ebből a példából azért látszik, hogy a silány termék azért is születik meg, mert nem hagynak tesztidőt és fejlesztési időt a mérnököknek. Mert lehetetlen, hogy ne a Samsung/LG/stb jöjjön ki először a csillió K-s TV-vel. Az mindegy hogy van szoftver hiba bőven, mindegy hogy nem látott még klíma kamrát sem, csak ott legyen az expón.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) sonajkniz válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Idézet:
„Ha viszont mindenki teljesen egyenlő lenne és nem lenne harácsolás, akkor nem is lenne igény arra, hogy a tehetséges emberek kiemelkedjenek.”

A jelenben többnyire így van. Bár nem mindenkire igaz ma sem.
A múlt nagy feltalálói, géniuszai a legritkább esetekben voltak, lettek gazdagok. Nem önös érdek hajtotta őket, hanem az alkotás- és/vagy tudásvágy. Nélkülük nem lenne a ma ismert civilizáció.
Arról nem is beszélve, hogy a ma mérnökei nem álmodnak és megvalósítják álmaikat, hanem megmodják nekik mit csináljanak, és kapnak egy határidőt. Na ez a határidő álltalában meg is látszik az eredményen.
(#) sonajkniz válasza Topi hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Na ilyen velem is volt. Mármint a teszt hiánya. Csak itt nem az idő volt az indok, hanem hogy egy csomó pénz a tesztre pazarolt nyersanyag.
Aztán mikor egy szoftverhiba miatt 800Km-t kellett leautózni, akkor persze én voltam a hibás, mert én írtam a szoftvert. Aki a tesztet nem engedélyezte, lazán rám kente az egészet.
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Idézet:
„Arról nem is beszélve, hogy a ma mérnökei nem álmodnak és megvalósítják álmaikat, hanem megmodják nekik mit csináljanak, és kapnak egy határidőt.”

A ma mérnökeit már az iskolapadból (on the job training) beültetik a termelésbe már BSC diploma előtt. 5..7 emberes csapatokban dolgoznak.
A csapatokat állatokról kell elnevezni, és naponta munkaidejük felé...öltik. Ebből legalább fél óra azzal telik, hogy elmondják, hogy mit csináltak a tegnapi meeting óta, és mit fognak mondani a holnapi meetingre.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) Massawa válasza Topi hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Mit várunk el olyan piactol és körülményektöl, amikor elvárják, hogy évente 2-3 uj modellet kell a piacra dobni. Aki valaha is részt vett ilyen munkában az nagyon jol tudja, hogy ez lehetetlen, mégis csinálják, azután ugy jársz mint a cégünk 40 éve a quadrofonia ( ) bevezetésére karácsony elött rendeltek 4 hangszorot egy neves japán gyártol. A gyár 3 hangszorot le tudott szállitani, hogy majd a 4. januárban jön - azota sem ért ide, csak egy levél márciusból, hogy azt már nem tudják leszállitani.......
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) DannyTorrence válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Csakhogy őket pártfogók pénzelték, mert pénz nélkül aligha tudták volna finanszírozni a kísérleteiket. A legnagyobb tudósok mögött már akkor ott álltak a királyok, pápák, gazdag nagyurak és módos polgárok.
A tudásvágy önmagában addig elég, hogy otthon, szerény körülmények között elmókerál az ember az elmélettel, de az igazi áttörésekhez komoly összegek kellenek és itt jön képbe a sokszor gyűlölt és megvetett módos réteg. Ennek a rétegnek egy célja volt és van: tovább gyarapítani a vagyont, de ezzel azt is elősegítik, hogy az emberiség fejlődjön.
(#) Gafly válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Idézet:
„de az igazi áttörésekhez komoly összegek kellenek”

Azt hiszem igazad van. Talán ezt hivják alapkutatásnak. Aminek semmi értelme nincsen rövid távon.
Következő: »»   89 / 89
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu