Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   232 / 232
(#) antikzsolt válasza TÉ288 hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Isolar sml inverter 5.5 kwh
Lifepo4 240ah aksi 16db (ncon)
Bms
Aksi szigetelés (nyitott folyosón van)
DC doboz
Aksi leválasztott
Hálózati át kapcsoló
Némi vezeték (napelem és akksi)
Napelem 7db
Napelem tartó szett.
Ezek kellenek egy alap rendszerhez.
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 16, 2024 1 /
 
Egyébként, simán megoldható, hogy a hálózat besegítsen a terhelés felé, ha az inverter már túlterhelődött. csak nem oldják meg, mert az egy másik lépcsőfok lenne, az lesz a drágább verzió. Lehet, hogy van is ilyen, nem ismerem a piacot.
De ha már a rajzodon relék vannak, vagy mágneskapcsolók, az is megoldható, hogy tirisztorok vannak helyettük. Nagyjából nulla átkapcsolási idővel. Nyilván ez is jól megdrágítaná a rendszert.
(#) Ge Lee válasza compozit hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Meg van már oldva, vannak ilyen inverterek, nem is feltétlenül drágábbak. Nem ez a gond, hanem a jogi része, nálunk ezek nincsenek bevizsgálva, ennek folyományaként engedélyezve sem. Ha valaki meghal emiatt, a magyar hatóságot nem érdekli, hogy a kínai milyen tanúsítványt állított ki róla, soha nem fogod tudni a bíróság előtt bebizonyítani, hogy az a magyar hatályos szabványoknak megfelel, mert nem felel meg.
Én egyébként sem szorulok rá, amíg van nap meg akku addig menjen arról, ha meg nincs, kapcsoljon vissza a hálózatra, nekem ennél több nem kell. Hegeszteni nem erről akarok, ha meg igen, akkor majd veszek nagyobbat amiről lehet. Nemrég tettem be egy doksi részletét, van olyan (11kW-os) amelyikből párhuzamosan lehet kötni akár 6-ot is, az már 66kW 1 fázison. Meg össze lehet őket kötni 3 fázisra is ha arra van igény. A mai világban minden csak pénz kérdése.
Jártam egy illetőnél ott 20kWp-nyi panel van a tetőn, és olyan gépeket üzemeltet egész évben hogy ki is van használva.

Egyébként ez a mezei relés átkapcsolás is megtörténik 10ms alatt, tettek fel róla szkópfotót régebben, de ezt tudja is mindegyik mert szünetmentesként is használhatóak. Én sem tudom mikor kapcsol át mert egyik fogyasztóm sem veszi észre, csak ha kimegyek már látom hogy az akku üres és hálózatról megy a kimenet. Hamarosan megint így lesz, mert ma egy fikarcnyi napsütés sem volt.
(#) dB_Thunder válasza compozit hozzászólására (») Ápr 16, 2024 1 / 2
 
Idézet:
„az is megoldható, hogy tirisztorok vannak helyettük.”

EZT NAGYON GYORSAN FELEJTSÜK EL!!!
Totálisan életveszélyes, nem felel meg a galvanikus leválasztás követelmények!!

A napelem inverterekben minden fázisra két sorbakötött relé van a leválasztáshoz!!!!
(#) Moderátor hozzászólása Sze, 5:36
 
A nem a témához tartozó hozzászólások eltávolítva. Kérjük, a személyeskedést a továbiakban mellőzni!
(#) Kastler hozzászólása Sze, 6:45 /
 
Sziasztok, egy amatőr kérdésem lenne off-grid inverterrel kapcsolatban. Az inverterhez egy rj45- rs232 kábelt adtak akkor az inverter rj45 csatlakozóját simán csatlakoztathatom a routerhez lan kábellel vagy csak az rs232-es wifi modulhoz?
(#) Gafly válasza Kastler hozzászólására (») Sze, 7:02 /
 
A kommunikációnak több rétege van, ebből itt a fizikai réteget karcolgatjuk:
- Be lehet dugni mechanikusan (nem törik el az erőltetéstől, nem kell fúrni/reszelni hogy beférjen)
- Elektromosan passzolnak (bekötés, jelszintek, nem füstől, stb.)
Hogy értelmesen tudna-e kommunikálni, azt a fene tudja.
Szerintem a router egy kukkot sem fog érteni és viszont...
(#) compozit válasza dB_Thunder hozzászólására (») Sze, 8:33 /
 
A tirisztorok nem biztosítanak galvanikus leválasztást, ez igaz. be is tesznek sorba a hálózat felé egy relét, ami akkor bont, ha nincs hálózati feszültség. Ha igazán jót akarnak, akkor még két relét betesznek, a tirisztorokkal párhuzamosan, hogy csökkentsék a tirisztorokon eső veszteséget. Ezek a megoldások csak igazán nagy teljesítmények felett használatosak.
(#) erbe válasza Kastler hozzászólására (») Sze, 8:57 /
 
Az rj45-ön általában rs485-ös kommunikáció folyik, az inverterek és a központi kezelőegység közötti kapcsolatra készítették föl. Ritka, amelyiknél LAN. Ráadásul gyakori a 2 db rj45-ös is. Rs232 is pl. naplózáshoz küld ki adatokat. Rá lehet dugni wifi modult, de szerintem nem sokra mész vele, abból ítélve, amiket eddig az inverterek adatlapjaiból kiolvastam. Vannak inverterek, amiben nincs benne a wifi. Ott általában kapni hozzávaló wifi kiegészítést.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Sze, 9:05 /
 
Ne keverjük a kettőt. Az off grid-ben alapkövetelmény az, hogy semmilyen esetben se kerülhessen galvanikus kapcsolatba a kimenet és a hálózat, az on grid-nél meg ugye alapból össze vannak kapcsolva, ott meg az a követelmény, hogy akkor bontson a relé ha áramszünet van.
Aztán vannak az egyebek, mint hibrid meg a jó ég tudja már mi, amik állítólag "csepegtetnek" visszafele a hálózatba is, na hogy ezekben mi mit csinál azt csak a gyártó tudja.
(#) Kastler válasza erbe hozzászólására (») Sze, 15:46 /
 
Hello ehhez kapni gyári wifi modult csak nekem szimpatikusabb lett volna a kábeles kapcsolat. De ezek szerint ez nem ennyire egyszerű nem minden rj45 lan csatlakozó.
(#) Gabó válasza Kastler hozzászólására (») Sze, 20:54 / 2
 
Tessék, converter...
Ezzel már menni fog
Bővebben: Link
(#) erbe válasza Gabó hozzászólására (») Sze, 21:08 /
 
Odáig rendben van, hogy konvertál. De mit? Honnan tudod, milyen kapcsolatot hajlandó elfogadni? Ezek nem szabvány PC kimenetek, hanem ipari protokollokkal működnek.
Amit a gyár wifire átültet, ahhoz is általában a gyártó saját szoftvere kell a másik oldalon.
(#) kendre256 válasza Kastler hozzászólására (») Sze, 21:45 / 1
 
Az enyémhez is adtak ilyen kábelt. Az csak egy sima vezeték, RS-232 kommunikáció megy rajta (a doksiban írják is), csak valamiért az egyik végére RJ-45-ös csatlakozót raktak (az ősrégi DB9, DB15 vagy DB25 helyett...).
(#) Kastler válasza Gabó hozzászólására (») Sze, 21:45 /
 
Erről sajnos lekéstem, már megrendeltem a gyári wifi modult. De azért köszönöm szépen.
(#) Gabó válasza erbe hozzászólására (») Sze, 22:02 /
 
Itt én attól tartanék jobban, hogy ha még a kapcsolatot el is fogadja, az rs232 egy szervízport rajta, nem pedig egy sima kommunikációs port.
(#) Régi motoros válasza kendre256 hozzászólására (») Sze, 22:12 / 1
 
Mondjuk mert olcsóbb, mint a DBxx sorozat tagjai...
(#) kendre256 válasza Gabó hozzászólására (») Sze, 22:14 /
 
A doksijában valószínűleg van valami róla. Az én inverterem doksijában mindössze annyi volt, hogy csatlakoztassam egy PC-hez, és telepítsem a mellékelt CD-n lévő programot. Az inverter rajzán RS232-nek jelölték az RJ-45-ös csatlakozót. Az inverter burkolatán a csatlakozó mellett a COMM felirat van, semmi más.
Mellékelt CD nem volt, de egy inverterekhez használható windowsos programmal (WatchPower) (meg egy RS232/USB átalakítóval) bele tudtam nézni az inverterbe, beállításokat tudtam változtatni.
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 22:16 /
 
Valószínű, mert a mostani termékek tervezésénél az olcsósítás az egyik legfontosabb irányelv...
(#) Régi motoros hozzászólása Pé, 17:11 /
 
Üdv! Nincs véletlen valakinél kéznél egy ilyen ászokcsavar a 300mm-es hosszúságú?
Annak a méreteire lennék kíváncsi, de nem találtam eddig.
(#) Laca13 hozzászólása Vas, 10:44 /
 
Ugyan nem a lakás áramellátására szeretnék napelemet használni, de hátha tudtok valami egyszerű megoldást az én elképzelésemre.
Vettem egy akkus fűnyírót, és azt tervezem, hogy az akkuk töltéséhez veszek egy napelem táblát. Nem akarom sem hálózatra kötni, sem külön akkumulátorban tárolni az áramot, csak a fűnyíró akkujait szeretném vele tölteni.
Van egy régen vásárolt kvázi szinuszos inverterem és arra gondoltam hogy rákötném közvetlenül a napelemet, és az inverterről meg mehetne a akkuk eredeti gyári töltője.
Szerintetek működőképes elképzelés?
(#) Atis57 válasza Laca13 hozzászólására (») Vas, 15:00 /
 
Szia!
Működőképes --de gazdaságtalan (mennyi az inverter , töltő önfogyasztása/hatásfoka ? )

Én a DC töltést helyezném előtérbe.
Napelem---DC/DC konverter --akku.
Ehhez (a kivitelezéséhez )viszont több adatot kellene ismerni.
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Vas, 17:05 /
 
A napelem is olyan mint a csomagolt élelmiszer, minél kisebb annál drágább. És most jön a de. Lehet kapni olyanokat amik jól megfelelnek akku töltésre, sőt olyanok is vannak amik kifejezetten arra valók, elektronikával, csatlakozóval el vannak látva és nem is nagyon drágák.
Nekem is van egy kis 15W-os panelem ezzel szoktam tölteni az akkut ha süt a nap, itt vettem az apróban valaki 5500 pénzért. Ezen semmi nincs, kijön belőle a 2 szál drót és ennyi. Üresen 23V körül van, 18V-osnak van írva, 12-18V körüli akkuk töltésére tökéletes, csak vagy lesni kell vagy kell rá valami elektronika hogy ne töltse túl az akkut. Én autó akkut töltök vele, rá szoktam nézni óránként hogy hogy áll, nem tölt gyorsan mert csak 7-800mA-t tud így, amikor eléri a 13,2V-ot a fesz akkor leveszem róla.
Mondjuk nem írtad, hogy mekkora feszültségű az akkupakkod. De ahogy írták előttem is, ha ez így közvetlenül nem jó, akkor meg kell venni hozzá egy olyan stepup vagy down konvertert amin be lehet állítani a kívánt feszültséget és akár az áramot is (pl. XL4005 stb.).
(#) Régi motoros hozzászólása Hé, 18:13 /
 
Találtam egy ilyet ha esetleg valakit érdekel. Benne vannak a csavar méretek, és még sok egyéb is.
Sajnos kénytelen voltam betömöríteni, mert épp a feltölthető fájl mérethatár felett van.

Ui.: Esetleg ha megoldható lenne, hogy a szerveren elhelyezni és direkt linket tenni a topik főcím alá.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:13
Következő: »»   232 / 232
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem