Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 79
(#) gulyi88 válasza VIM hozzászólására (») Feb 2, 2019 / 1
 
Az tény hogy nemeth81 csövei vékonyak, így akármit csinálhat vele nem lesz jó. Ezért ha már úgyis szét kell szedni a rendszert, hőcserélő meg kell bele és van is, akkor én inkább a tieddel megegyező hidraulikát raknám össze.
Ami nincs az az egyjáratú szelep. Bár szerintem a mostani háromjáratúból is megoldható, ha az egyik megfelelő ágát ledugózznánk, akkor egyjáratúként alkalmazható lenne a továbbiakban (ha elég nagy kvs értékű).
Aztán kell még venni pár méter 22mm rézcsövet meg idomokat hozzá. (na meg szerszámokat, ha nincs, vagy szakit hívni).
És amint látom neked sincs semmi a hőcserélővel sorban, ami lezárná azt amikor a padlófűtés még nem megy. Bár nálad ilyen üzemállapot a csőtermosztát miatt csak egészen rövid ideig állhat fent. Talán észre sem lehet venni üzem közben. De nemeth81-nek csőtermosztát helyett fali termosztátja van egyenlőre, így ott hoszabb ideig is fentállhat a fenti üzemállapot, így én betenném a mágnesszelepet is, tehát még az is kellene (22mm-es lyukkal, 4-6kvs, vagy nemtudom hogy osztályozzák ezeket, de elég nagy kell).
Vagy rögtön neki is csőtermosztátra kell váltani, és nem kell mágnesszelep. Annyi kompromisszummal azért jár ez, hogy ha a padlófűtés amúgy nem kellene menjen, de a radiátoros kör meg igen, akkor a padló is kényszerűen el fog indulni. Ez szerintem vállalható.
Összegezve:
rézcső és fittingek igyis úgyis kellenek.
1utú szelep 4-6kvs, talán a régőből is megoldható.
Kell egy csőtermosztát.
Termoszelepek a radiátorokra.
És így összehozható a tiéddel egyező hidraulika.
(#) nemeth81 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Wow! Nagyon köszönöm, ez már elég konkrét terv!
Ami eddig történt az én oldalamon:
-Pénteken ugye visszaraktam a hőcserélőt, így elvileg 2 független köröm van.
-A kazán körön a nyomást beállítottam 1 bar, ra. Az előremenőt 60C fok ra.
-A 3 radiátorból a legtávolabbit folytottam kb. felére.
-A keverőszelepről levettem a thermo fejet. Nincs visszakeverés egyenlőre, csak a primer.
- A padló szivattyút 1 es fokozatra tettem. ( próbáltam 2 és 3as on is, nincs eszrevehetò kül.)
Nah és az eredmény: Nagy semmi.
a kazánban a nyomás beesett 0,5 bar ra
a padlóban az előremenő kb 30-32 fokos, a visszatérő 13 fok

Gondoltam a Jelenlegi szivattyút lecserélem grundfos alpha 1 25 40 re, hogy ha többet fog menni, akkor se egyen ennyi áramot mint a jelenlegi.( gondolom elég a 4m es emelòmagasság)
Veszek thermofejeket is a radiátorra, de jelenleg valószínűleg alapjaiban rossz a konstrukció.
Plusz a nyomásesést nem értem.
(#) nemeth81 hozzászólása Feb 2, 2019 /
 
És még a legújabb:
A 0,5 bar kazánnyomást újra felnyomtam 1,5re. Most, hogy ment a kazán 2-3 órát, a nyomás felment 2,5 re. Valami gond van a tágulási tartályokkal.
Illetve a padlóban az előremenő, nem megy 32 fok fölé, függetlenül attól, hogy hanyas fokozaton megy a szivattyú.
(#) Doky586 válasza nemeth81 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Ha 1,5-ről felmegy 2,5-re a víznyomás azzal hogy 20-ról 32 fokra melegszik a víz, akkor az -szerintem- nem attól van. Hanem hogy nem zártad el a töltőszelepet rendesen, de akkor még tovább is fog emelkedni, akár fűtesz akár nem..
(#) nemeth81 válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Ahogy hül ki, esik vissza. Most 2 bar.
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Nekem a fűtésem az alsó szinten radiátorokkal is ki van egészítve a padlófűtés. Az átmeneti időszakban amikor még nincs szükség a padló temperálására, csak a radiátorok mennek. A hőcserélőnek akkor lesz szerepe ha hidegebbre fordul az idő és a komfortérzethez az üvegfalas nappali aljzatát már fűteni kell a padlóval is. Persze ilyenkor az egész alsó szinten megy a hét körre osztott padlókör. A kazánunk nem kondenzációs, így vigyáznom kell, hogy optimális értéken tartsam a visszatérőjét, mert a primer hőcserélője szulfátosodni fog. Ezért a padlóköri szivattyú csak a kazánköri optimális visszatérőt figyelve fog bekapcsolni. Köztes állapotban nincs értelme a padló szivattyúnak mennie, mert nem vehető le a hőcserélőről megfelelő teljesítmény a padlókör részére. Ezt egy kapillárcsöves csőtermosztát kapcsolja ami elég érzékeny (egy perc alatt van amikor négy alkalommal is kapcsol), így a kezdeti és felfűtéshez közeli állapotban szakaszosan fog kapcsolgatni DE mindig optimális hőmérsékletű fűtővíz kerül a padlóba (40 fokos). Az értéket persze a szabályzó fogja megadni és a csőtermosztát figyeli, hogy mikor kapcsolódjon le a teljesítmény elvétel, megakadályozva ezzel a kazán szulfátosodását.
A "nemeth81"-nek a kazánja kondenzációs így neki lemehet ez az érték 30 fokra is. Azt nem tudom, hogy ekkor hogy alakulhatnak a hőcserélőben a padlóköri hőmérsékletek de az biztos, hogy ott sem érdemes bizonyos hőmérséklet alá menni, mert idő eltelte után csak el lesz hűtve a felület. A háromjáratú szelepeket nem vágom, hogy azokat hogyan célszerű beépíteni de a gyári ajánlásban le van közölve minden applikáció. A primerköri megoldás valami olyasmi lenne amit átrajzoltam. Az a szelep biztosan jó, mert az DN25-ös és az 1"-os, amihez jól lehet csatlakoztatni a 3/4"-os dolgokat. Ha már egyszer meg van, érdemes volna felhasználni.
(#) szucs_g hozzászólása Márc 18, 2019 /
 
Falfűtésünk szabályozását szeretném megoldani. 12 részre osztott fal és mennyezetfűtés köröket szeretném termosztátokkal vezérelni. Olvastam egy un. Pipelife épületgépészeti rendszerről, van RF s vezetékes vezérlése is 12 körig bővíthető. Van valakinek tapasztalata vagy egyéb megoldása? Programozni sajnos nem tudok, így a már fejlesztett elemekből tudnék építkezni. Ötleteiket köszönettel veszem.
(#) szucs_g válasza szucs_g hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
(#) szucs_g válasza szucs_g hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
(#) Topi hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Sziasztok!

Tudtok tippet adni (márka / típus terén), jól bevált motoros keverőszelepre vagy váltószelepre?
Annyi a nehézség, hogy 6/4-esre (DN40)-re lenne szükségem. Jó kvs természetesen előny, ahogy az ár is.

Köszi
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
Következő: »»   79 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu