Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 84
(#) Topi válasza synergy hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Igen, on-off-os volt, hatalmas mágneskapcsolóval, motorvédő relével, külön hűtés-fűtés váltó relé logikával.
Ezt váltottam ki teljesen elektronikus gáznyomás felügyeletre, közvetlen expanziós szelep vezérlésre, közvetlen gázirány váltó szelep vezérlésre (hűtés-fűtés), a központi vezérlő felügyeli közvetlenül a tartályok (HMV és fűtési-hűtési puffer) hőmérsékleteket, a hőcserélők hőérzékelőit, áramláskapcsolókat, kapcsolja a 3F fűtőpatront a HMV túlhevítéshez. A mágneskapcsolók helyett pedig bekerült egy 7kW-os frekvenciaváltó (40/60kW-os hűtési/fűtési kapacitású a gép, 5kW villamos telj.). A mágneskapcsoló azért is lett kiváltva, mert egyrészt akkorát csattant, hogy rossz volt hallgatni, másrészről pedig katasztrofális induktív cosfi-je volt a gépnek (5kW-os copeland scroll kompresszor), így most 0.98 - 1 közé került.
Azért is volt fontos az átalakítás frekvenciaváltósra, mert az utcában egyenetlenül vannak kiosztva a csúcskizárt fogyasztók, és ha másoknak megy a villanybojlere az utcában, akkor 20V-al is akár aszimmetrikussá válik a 3F, és ez már hallható volt a kompresszoron is.
(#) synergy válasza Topi hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Ez amúgy milyen típusú hőszivattyú? Ilyen paraméterekkel olyan, mint egy ipari chiller, ami váltószelepes, tehát tud fűteni is.
Milyen vezérlővel oldottad meg a hőszivattyú vezérlését? Ez egyben az épület felügyeleti vezérlő is?
A fázis aszimmetria miatt mindenképpen indokolt az inverter használata. Ez akkor egy 3F aszinkron hajtás, ha jól értem, nem BLDC. És az inverterrel a gáznyomásra szabályozol? Az expanziós szelep is arányos szabályozott?
Bocs a sok kérdésért, csak nagyon érdekesnek találom a projektedet.
(#) Topi válasza synergy hozzászólására (») Szept 9, 2020 / 6
 
Ez egy kínai hőszivattyú, igen fél ipari, hajóval hozattam. Ismert volt hogy milyen korlátai vannak a készüléknek, de úgy voltam vele, hogy örömömet lelem az ilyen jellegű átalakításban. Annyira kellett csak működnie eredeti működésében, hogy télen a fűtés szezonban ne kelljen vele még foglalkoznom, mert volt más ami rám várt.

Talajhő rendszert építettem ki, 10x100 méteres primer körrel, 32-es KPE + 60-as KPE a gyűjtő után be a házba. Körök a kinti gyűjtőnél 2m mélyen vannak, a telek végén 5.5m mélyen (100m hosszú a telek, és így lett vízszintben, enyhe emelkedésbe az osztó gyűjtő felé a légtelenítés miatt). Azon egy WILO Yonos MAXO 50/0,5-8 PN6/10 karimás keringető.

Szekunder körben is maradt az 50-es és 40-es csőátmérő és a karimás szekunder köri WILO Yonos MAXO 40/0,5-4 PN6/10, ez dolgozik rá a 300 literes hűtési/hűtési pufferre / váltószelep másik állásában a 600L-es indirekt HMV-re.

Azért terveztem mindent nagyobb csőátmérőre, mert ugyan jóval drágábbak így a keringetők, viszont csökkenthető az áramlási sebesség, így csökkenthető a fogyasztás is, és csökkenthető a zaj is értelemszerűen.

Szekunder körön semmi extra nincs puffer után, annyi hogy mindenhol szabályzott a zónaszelep, illetve a kis keringetők (egy mennyezet, egy padló, egy törcsiszárítók) Δp-v módban vannak szabályozva, hogy változó nyomáskülönbség szabályzás miatt ne kelljen keverőszelep az osztógyűjtőkhöz, bátra le lehessen zárni akár az egész gyűjtő összes zónáját, vagy kinyitni, mindig hajszál pontos áramlás legyen a zónákban. Szivattyúk is visszaveszik a teljesítményüket ha kevés kör van nyitva, és fokozzák az áramlást ha sok zóna van nyitva.

Hőszivi vezérlés:
Saját vezérlőt terveztem hozzá (lásd korábbi fotó), STM32 ARM alapon. CAN van rajta az kapcsolódik az épületfelügyeleti hálózathoz, RS485 a frekiváltó miatt, 4-20mA-es bemenetek gáznyomáshoz, nagyfeszültségű inputok (pl. éjszakai / geotarifa érzékelés miatt), NTC bemenetek, hagyományos relés outputok és hagyományos optós NPN inputok. Semmi speciális nincs magában a vezérlőben. A low-level szabályzást és védelmet a mikrovezérlős alappanel végzi, de hogy kell-e egyáltalán indulnia azt az épületfelügyeleti rendszer adja neki. Jelenleg még csak engedélyező jelet, de ahogy Te is írtad az időjárás függő üzem lenne hátra, így az engedélyező jelen túl majd a visszatérő hőmérsékleteket is kapná terveim szerint.
Az expanziós szelepe gyárilag R407C közegre van, de R417A-val töltettem fel. Nagyon hasonló a két közeg az expanziós szelep tekintetében, azt a pár bar eltérést a szabályzás helyrehozza, viszont az R417A-val magasabb hőmérsékletet és jobb hatásfokot tudok elérni.

A copeland scroll kompresszor sima 3F aszinkron, nem BLDC. Picit hangoltam az indulási görbéken és a slip-en, hogy hamar elérje azt a fordulatszámot, hogy a kompresszort "kenje rendesen" a klímagáz, mert túl lassú indulás vagy túl alacsony fordulatszám esetén nem keni rendesen. A scroll kompresszor 380V-os, így pluszba mínuszba tudom szabályozni 400V-ról, nem csak frekvencia növelés csökkentéssel.
A fővezérlő szoftverét úgy írtam meg, hogy szabályozza a frekiváltót, hogy megmaradjon a beszabályzott dT a primer és szekunder körökben és igazodjon az R417A nyomás-hőmérséklet karakterisztikájához. Pl. 50°C = 18.44 bar, 60°C már 23.12°C, de a felület hűtés miatt egy 35°C-os előremenő csak 12-13 bar.
Az expanziós szelepet tervezem kicserélni majd EEV-re a "mechanikusról", de az a gázkör kismértékű átalakításával és újra töltésével járna. A gázkör átalakításhoz, meg a 4kg klímagázhoz klímást hívtam anno is, az távol áll tőlem, eszközeim sincsenek hozzá, én maradok a szabályzástechnikánál. Addig egyéb szabályzással korrigálom az EEV hiányát. Tudom, nem teljes így a kép, de így is a gyári paramétereknél jóval jobb COP-val rendelkezik már, nem akarok telhetetlen se lenni. Nyári folyamatos hűtés üzemben az egész 170nm hűtése 3200 Ft/hó volt (pri és sec keringetők+hőszivi), télen pedig 5800 Ft/hó körülre jött ki a fűtésköltség úgy hogy akkor még nem volt a talajban a nyári szezon és 11°C-os glikol hőmérséklettel futottunk neki fűtés szezonnak. Most az egész nyáron hűtés miatt már 16-17°C-os a bejövő glikol, szóval jobbat várok idén télre.

Viszont ha érdekel a téma mást is, akkor nagyon szívesen osztok meg részleteket infókat, de akkor faragok neki majd egy másik topikot, mert ez már kilóg ebből a topikból.

Szerk: Mielőtt valaki azt hinné, hogy klíma szaki vagyok, nem. Az elején mikor belevágtam alig tudtam valamit a témáról, csak így nagyvonalakban értettem miről van szó. Menet közben csipegettem össze a tudást a témakörben, ez a hobbi része
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
(#) JZoli válasza Topi hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Helló! Ez Nagyon komolynak látszó rendszer. Elég mélyre ástad magad ebben a témában! Engem a részletek is érdekelnének! Csak biztatni tudlak a Rendszered bővebb leírására.
(#) sirály12 válasza Topi hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Csatlakozom JZoli-hoz, engem is nagyon érdekelnének a részletek. Épp egy hőszivattyút akarok müködésre birni saját vezérléssel. Biztosan lenne mit tanulnom a te megoldásodból!
(#) jdani hozzászólása Szo, 9:55 /
 
Üdv. Egy nagyon durva érték, csak így emlékezetből, az én előremenő és visszatérő hőfokaim között 1-4fokkal hidegebb víz jön vissza. 9 körös, de inkább az átlag 2fokkal hidegebb víz.
Ez jó-rossz? Min kellene változtatni?
(#) k_i_j válasza jdani hozzászólására (») Szo, 10:03 /
 
Hány fokos az előremenőd?
Hány fok van a lakásban ha kint mínusz 20 Celsius van?
Van-e még másik fűtési rendszer a lakásban?
Következő: »»   84 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem