Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   96 / 96
(#) sdrlab válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Távolságot ilyen egyszerű elven nem fogsz tudni mérni, bármennyire is kecsegtetőnek tűnne ez! Ehhez több paramétert fixen kellene tartani... Nem véletlenül van az, hogy ált. érintéses, vagy majdnem érintéses szenzorokat csinálnak/tak ilyen elven eddig is...
(#) pucuka válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Idézet:
„nem kéne frekvenciát mérni”

Nem kellene ennyire ódzkodnod a frekvencia méréstől, már ha nem a pontos értéke a fontos. Egyszerű módon egy frekvencia feszültség konverterrel megoldható a probléma.
Az elve az, hogy ha egy állandó szélességű impulzust generálsz a bejövő jel periódusának kezdetekor, akkor az egy periódusra vonatkozó kitöltési tényező a frekvenciával lineárisan arányos lesz. Hasonlóan a PWM -hez, azzal a különbséggel, hogy nem az impulzus szélesség változik, ami esetünkben állandó, hanem a két impulzus közötti szünet. A lényeg szempontjából ez mindegy is, mert a feszültség az impulzus sorozat átlagértékével arányos változó egyenfeszültség, amit pl. egy analóg, vagy digitális feszültségmérő műszerrel tudsz kijelezni. Ha a kijelzett feszültség értéket a bejövő jel frekvenciájához kalibrálod, frekvenciát mérhetsz. Ezen az elven működnek pl. az autók fordulatszám mérői.
Kis távolságokat lehet úgy mérni kapacitív úton, hogy mivel a kapacitás változás kicsi, ezzel egy magasabb frekvenciájú oszcillátort hangolsz (100 kHz - több MHz, minél magasabb az oszcillátor frekvencia annál nagyobbat) Akkor a fix frekvenciájú, és a "távolságmérő" kapacitással hangolt oszcillátorok frekvenciáinak különbsége viszonylag nagy lesz, amit a frekvencia/feszültség átalakítóddal érzékelni, kijelezni tudsz.
Persze lehet hogy így egyszerűnek hangzik, a megvalósításban lehetne buktatók, de azért érdemes elgondolkozni rajta, ha ez a vágyad.
(#) Thowra hozzászólása Júl 5, 2021 /
 
Üdv!
Építek egy ventilátor vezérlést ahol a termosztátok jelét egy LM358 fogadja (0-5V).
Komparátorként használom, ki-be kapcsolgatja a relével a ventilátort.
Van 12 és 24V os verzió is, adatlap szerint az LM358 elviseli a 24V ot.
Sajnos 12V tápfesznél is jelentős melegedés tapasztalható. Lekötöttem róla a relét, ekkor is melegszik.
A nem használt bemeneteket kötöttem GND re, + tápra, hagytam a levegőbe lógni akkor is melegszik.
A melegedést leszámítva működik a kapcsolás. Ic csere után az új ic is fűt.
12-24V tápfesznél mennyire melegedhetne üzemszerűen az ic?
Mit nézhettem el esetleg?
A segítséget előre is köszönöm.

lm358.png
    
(#) Bakman válasza Thowra hozzászólására (») Júl 5, 2021 / 2
 
Ezt a cikket olvasd el, benne van, mit kell kezdeni a nem használt bemenetekkel, hogy ne gerjedjen: Nem használt kapuk, erősítők.
(#) sdrlab válasza Thowra hozzászólására (») Júl 5, 2021 /
 
Elvileg nem kellene még 24V-nál sem jelentősen melegednie az IC-nek!
Véletlenül nem folyik nagy áram a termosztátok felől a bemeneteken át?!
(#) Skori válasza Thowra hozzászólására (») Júl 5, 2021 /
 
Az 1kΩ bázisellenállást kicsinek érzem, így feleslegesen nagy a bázisáram. Simán lehetne mondjuk 10...22kΩ körüli. Azon kívül nem tudom mennyire tud nulláig lemenni az IC kimenete, de lehet, hogy érdemes lenne a bázisra egy lehúzó ellenállást is betenni (2...10kΩ) az emitter felé. A tápra sem ártana hidegítő kondi. Meg némi hiszterézist is lehetne adni az opampnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2021
(#) mcc válasza Thowra hozzászólására (») Júl 5, 2021 /
 
Én simán párhuzamosan kötöttem az LM358 bemeneteit, a kimeneteit pedig 1-1 soros 10k-s ellenálláson keresztül kötném a kapcsoló tranzisztor bázsisára.
Egyébként ide lehet, hogy jobb lenne egy született komparátor (LM2903 például). Annál a kimenet és a +táp közé kell egy 10k-s ellenállás, de a tranzisztor direktben ráköthető a kimenetére (open collector)
(#) Thowra hozzászólása Júl 8, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Úgy néz ki kifogtam 4db hibásat. Próbára tettem bele egy bontottat és semmi melegedés. Végigpróbáltam a többit ami kéznél volt (kb 10db) és 3 kivételével mind jó.
Következő: »»   96 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem