Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   92 / 92
(#) Bartos77 válasza Skori hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Q6-ot kidobnám, mer minek bele, aztán mehetne egy másik NPN tranyó bele és arról menne a visszacsatolás. Dual tranyó, kettő összeragasztva, stb...Így elsőre...

Persze mindkét tranyónak azonos terhelés nem árt az emitterbe...
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
(#) Skori válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
A kimenet azért ilyen, mert áramnyelőként, és áramforrásként is kell tudni működnie (az üzemállapota többnyire fix, de a környező többi áramkörtől függ). Magyarul üzemel több ilyen egyforma kapcsolás amelyek közül némelyik áramnyelőként működik, némelyik meg forrásként . Amelyik éppen forrásként megy, annak szükség van a kimenő árammal arányos jelére is.
A terhelőáram sem egy állandó érték, hanem változhat.

Azért nem közvetlenül az opamp tápáramát figyeltem, mert a tokban levő másik opamp is fel van használva más célra.

A további NPN tranyó jó ötlet, de amikor áramnyelőként megy az áramkör, akkor hibát vinne be.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Alapban nem szerencsés a q6, 11 ilyen módú használata, ugyanis ilyenkor van egy kb 1,2V-os "senki földje" az opa kimenete szempontjából, ahol nem érvényesül a vezérlés! Ezt elő kell feszíteni, némi nyugalmi árammal, és akkor lineáris üzemmódban marad minden tartományban.
Az r7, d2 is csak fokozza az amúgy sem szerencsés helyzetet. Oda pedig egy klasszikus áramtükör sokkal jobb választás lenne...
(#) Bartos77 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Vannak helyzetek, amikor felesleges és az ember inkább egyszerűbben oldja meg, mert minek...

Pl valami nagyon leegyszerűsített elvi prototípusnál, vagy igénytelen a feladat és bőven jó egy ilyen is rá....
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020

rzvjtuth.png
    
(#) sdrlab válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Pl mert az utána jövő rész szereti a nagyjából fix impedanciát?!!
(#) Bartos77 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Pont azé, mert mondjuk tök mindegy neki. Kap egy 1s-os ramp jelet, közben mintavételezzük az IV karakterisztikát... ráadásul mondjuk csak előzetes prototípus, amiből minden ki van spórolva, csak működjön valahogy összedobva...
(#) sdrlab válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Értelek....! Nyilván a követelmények szabják meg, meddig tehetünk engedményeket az egyszerűsítés terén, amíg még elfogadhatónak tűnik a működés...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Nagyjából a bekapcsolás után eldől, hogy a fokozat kimenete áramnyelőként, vagy éppen forrásként fog működni, utána már nagy valószínűség szerint nem fog billegni ide-oda. A nyák számára is elég kevés hely volt, és még sok dolgot rá kellett zsúfolni ezen kívül is. Egy korrektebb megoldás sokkal több alkatrészt igényelt volna, és nem is volt rá szükség. A pontosság sem volt túl kritikus, csak annyira, hogy az áramkör több példánya lehetőleg egyformán viselkedjen. Emiatt (is) fért bele az említett visszacsatoló ellenállás által bevitt hiba is a normál működésbe.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Ha valahol a kapcsolásban szerepel egy integráló tag is, akkor már nem biztos hogy mindegy, mert abban az esetben az alsó tag is szerepet kaphat, a változás irányától, és sebességétől függően... Azt neked kell megítélni, hogy ilyen állapot fennállhat e?!
Viszont az áramtükör kb kevesebb alkatrész, és jóval pontosabb, korrektebb működést nyújt azon a helyen....
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Az a helyzet, hogy a teljes áramkör leírása ide nagyon sok lenne, de általában kettő vagy három darab ilyen áramkör van egy-egy nagyobb, és hosszú időállandójú visszacsatolt hurok belsejében, amik egymásra is hatnak. (szóban szívesen elmondom mire szolgál ez, pl. skype-n, de ide nem akarok egy hosszú leírást bepötyögni, amúgy n*100db készült belőle pár éve, és rendben teszi a dolgát)
Az 2. kimenettel önmagában az egyetlen probléma az volt, hogy a feszültsége függ az 1. kimenet feszültségétől is kis mértékben, ami bár önmagában a hurok stabilitását javítja, de a pontosságot kismértékben csökkenti.
(#) DJozso hozzászólása Kedd, 21:34 /
 
Kedves Fórumtársak!
Szeretnék egy számomra érthetetlen dolgot megkérdezni. Előzőekben már többen segítettetek, gondoltam hátha csak én vagyok láma. Van egy PWM generátorom, ami egy gyerekquad motorját hajtja. Eredetiben az áramkőr egy potival állította a pwm jel kitöltését, de proli007 fórumtársunk küldött egy rajzot(1 rajz), ami a poti helyére berakva, vezérelte a generátort. Eddig jól is müködött, csak leégett a pwm generátor. Rendeltem másikat, ezzel viszont a poti fordítva "szabályoz",ezért az eredeti müveleti erősítős kapcsolás, alap gázkar állásnál 100% kitöltéssel megy. Ahogy húzzuk a gázt, úgy lassul. Ezért megépítettem a kézzel rajzolt kapcsolást (2 rajz), ami önmagában jó kimeneti feszültséget állít elő, de hiába kötöm a generátor bemenetére, nem szabályoz. A generátor szabályzó bemenete egy microcontrollerbe megy direkt. Semilyen alkatrész nincs se a gnd, se a pozitív táp fele. A pic lábán ott van a gnd-hez viszonyított vezérlő feszültség, mégsem történik semmi, ki van akadva 100% pwm-mel, mintha nem lenne rajta a poti. Ellenőriztem a poti többi lábát is, az egyik +5V-on van, a másik gnd-n.Gyárilag 100k poti van benne, próbáltam más értékűvel, nem-e esetleg árammal szabályoz, de bármilyen potit teszek rá, azzal jól működik. Mitől lehet, hogy a kézzel rajzolt rajz nem jó hozzá? Van ötlete valakinek? Proli007 küldött egy másik rajzot, csak az LM358-al van, lehet, hogy azzal működne?
Következő: »»   92 / 92
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu