Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   105 / 105
(#) Karesz 50 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Audiodiyers > Tudásbázis > Könyvek és folyóiratok > Hasznos írások > tegnap 09:09 (shany)
(#) mex válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
(#) Karesz 50 válasza mex hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Itt csak megvásárolni lehet 60 Font-ért (vagy béna vagyok)... de a 3. 5. 6. kiadás megvan.
(#) cua válasza mex hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Idogep
(#) sonajkniz hozzászólása Jan 25, 2024 /
 
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni a hozzáértőket, (én a témához teljesen kuka vagyok), hogy fel lehet-e építeni műveleti erősítővel egy olyan kapcsolást, aminek a tápfeszültsége 5V, a bemenete 4,99V és 5V között változik, és a kimenetnek ettől a parányi változástól kellene 0 és 5V között változnia.
A kisérletezéshez ilyen műveleti erősítők álnak rendelkezésemre.

Előre is köszönöm!
(#) Skori válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
10mV-os változást szeretnél erősíteni 5V-ra egy olyan műveleti erősítővel, amelynek 2mV az offszethibája, a kimenete pedig nem tud 0V-5V között változni 5V táp esetén.

Tehát figyelembe kell venni, hogy az offszet miatt kisebb lehet a pontosság. Ha ez probléma akkor ennél kisebb offszetű műveleti erősítő kell. Ha a kimenetnek el kell érnie a tápfeszt, akkor vagy olyan műveleti erősítő kell ami képes erre (rail to rail input/output), vagy további kiegészítés kell (pl. tranzisztoros áramkör) ezt meg tudja oldani.

Mivel nem tudjuk mi a konkrét cél, ennek ismerete nélkül, én egy jobb opampot választanék ki a feladatra - amivel ez könnyedén megoldható.
(#) sonajkniz válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
A feladat elég primitív.
Adott egy PIC aminek kifogytam a lábaiból, és 4 gombot kellene még rákössek. Pontosabban 4 negatívot kapcsoló HALL érzékelőt, amik akár egyszerre is kapcsolhatnak. Ezen érzékelők jeleit szeretném analóggá alakítani, hogy egy vezetéken küldhessem a PIC-be.
Kerestem a neten digitál-analóg átalakításra kapcsolásokat, de a cél IC-kkel az a bajom, hogy vagy méretileg nagyok, vagy minimum 2 vezetékes kommunikációt használnak.
Találtam olyan kapcsolást, ami ezzel az IC-vel volt felépíte, megvoltak adva 4 bemenetre az ellenállás értékek, de nem működött. Később derült ki, hogy azért nem működött, mert + - 15V-os táp kellett volna neki. Ez az eredeti rajzon nem volt feltüntetve.
(#) Skori válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Ehhez nem kell műveleti erősítő sem, csak néhány ellenállás. Az A/D-vel be kell olvasni az ártáket, és szoftveresen feldolgozni. Az ellenállások lehetnek pl. 1:2:4:8 arányban akkor kb. minden gomb kombináció kiolvasható (vagy R-2R létra is lehet). Lerajzoljam?
(#) sonajkniz válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Az 1,2,4,8 aránnyal próbálkoztam, (természetesen Kohm nagyságrendben) de ugyebár a PIC csak feszültség szinteket tud beolvasni, és ha a terhelő ellenállást ha úgy próbáltam meg megválasztani, hogy legyen is értékelhető feszültség használhatatlan volt az egész. Ha a terhelő ellenállás kicsi, (1ohm) akkor meg a PIC nem tud már mit kezdeni vele. Ezért kellene valahogy értékelhető szintre erősíteni a jelet a rendelkezésemre álló eszközökkel.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) Skori válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 1
 
A PIC A/D bemenee is beterhel a mérés közben, ezért kell rá egy 100nF vagy nagyobb kondi (akkor kevésbé tudja rángatni a feszültséget a mérés). Fix időközzel kel mérni (sacc. >5...10ms), és figyelni kell hogy beállt-e a kondi feszültsége (több közel azonos érték egymás után). Ha beállt, akkor felírod az értéket. 4 gombbal 16 különböző értéket kell felírnod, ezeket egy +-valahány %-os sávban tekinted jónak, a többi hibás érték lesz.
Csatolok rajzot.
Lehet lejjebb menni az ellenállásokkal, ha nagyon beterhelné a PIC bemenete, vagy egy sima feszültségkövető opampot is elé lehet tenni (de szintem megoldható anélkül is).

Nincs a PIC-en olyan láb amit több célra is lehet használni egyszerre?
Pl. csináltam már olyat, hogy a 2x16-os LCD-t maghajtó lábakon ledek is voltak (RC taggal), mert akommunikáció a kijelzővel olyan gyors, hogy nem látszik a ledek statikus álapotán. Az így felszabaduló lábakat lehet másra használni. Esetleg léptetőregiszterrel is bővíthetők a ki/bemenetek, és akkor maradnak szabad lábak - ez nyilván a konkrét projekttől függ. Egy ideje pl. a sima 2x16-os LCD-t is léptetőregiszterrel vezérlem, és ilyen módszerrel gyakorlatilag korlátlan számú nyomógomb is kezelhető lenne 2...3 I/O lábon.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024

buttons.png
    
(#) sonajkniz válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Próbálom emészteni a működését, de egyenlőre nem értem.
Délután összerakom próbanyákon.
Amúgy az eredeti kérdésem nem kivitelezhető?
Azaz nem tud ez a műveleti erősítő több ezerszeresre erősíteni?
(#) Skori válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 1
 
Kivitelezhető lenne más opamp-al, de az az elgondolás nem jó, ami alapján a követelményt megfogalmaztad, tehát úgy nem érdemes.

Amúgy rajzold be valamilyen áramkörszimulátorba (én is TINA-ban rajzoltam) és le tudod tesztelni... Minden gomb-kombináció más feszültséget ad, (és 16 féle variácó van).
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 1
 
Csak egy apró megjegyzés Skori rajzához, ami egyébként jó, autókban, autós vezetékes távirányítóknál/gombcsoportoknál is használják. Ha az A/D eredménye nem áll be egy értékre, akkor a 100 nF-os kondenzátort hagyd ki a játékból vagy csökknetsd 1-10 nF közötti értékre. Ritkán, de megeshet, hogy az ilyen kondenzátor miatt valahogy instabil lesz az ADC modul (valami gerjedhet?). Sokat nem foglalkoztam a dologgal, mert csak egyszer szaladtam bele ilyenbe.
(#) sonajkniz hozzászólása Jan 25, 2024 /
 
Köszönöm a segítséget.
Remélem így már elboldogulok.
(#) sonajkniz válasza Skori hozzászólására (») Jan 26, 2024 / 1
 
Összeraktam tegnap a kapcsolást (sok-sok 10K-val, mert csak az volt itthon (meg persze 1K))
Még PIC-re nem tettem, de műszerrel mérve tökéletes.
Mégegyszer köszönöm.
Következő: »»   105 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem