Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   543 / 543
(#) Tomi94 válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Ez a transzmitter dolog engem is érdekelne. Próbáltam pár kapcsolást, egyelőre egyik sem vált be igazán. Az is igaz persze, hogy fukar módon nem gyártottam / gyártattam hozzá panelt, először ki akartam próbálni légszereléssel, hogy működik-e egyáltalán. Nem voltak túl meggyőzőek az eredmények, egy volt, ami legalább egyértelműen befogható volt, de az is nagyon torzan..
(#) metabo123 hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hátha akad valakinek elfekvőben Videoton RA6363S rádiós erősítő potmétergomb kettő darab, vagy akár csak a rá való alumínium kupak és hajlandó megválni tőle. Már csak ez az esztétikai hiba gyötri szegényt.
Szó szerint a szemétből mentettem meg, javítottam, rendbe tettem és most szeretném egy retro HiFi állványba tenni (méltó helyére)

Ha esetleg nem jó helyen tettem volna fel a kérdések, kérlek igazítsatok útba.

Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2020
(#) em hozzászólása Nov 15, 2020 /
 
Az EMV az 1960-as években gyártott vezeték nélküli személyhívót és tervezett tolmácsgépet is. Az egyik 1961-es Rádiótechnikában van róla rövid leírás. Ha valaki ezen kívül tud valamit erről a készülékről, esetleg van a birtokában valamilyen alkatrésze (jellegzetes a piros-fehér burkolatú mobiltelefon méretű hordozható egység) kérem jelezze nekem. A minap sikerült egy üres dobozt kapnom itt valakitől, hátha más is tud valamit. Köszönöm!
(#) bbb válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 16, 2020 / 1
 
Szerintem van itt a fórumon pár ember, aki ki tudja neked esztergálni a gombot aluból. Esetleg nagyon hasonló gombokat aliexpress és társai is árulnak, érdemes lehet ott körülnézned.
(#) Fery61 hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Orion 331- hez szeretnék skálaüveget.
Ha esetleg tudtok valakit (elérhetőséget),
aki szita eljárással gyárt, nagyon megköszönném.
Korábban 5-10 éve valaki már gyártott nekem.
Őt nem találom.

Köszönöm Szépen!

Üdv.:Feri61
(#) metabo123 válasza bbb hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Szia!
Igazad van, akár esztergáltatni is lehetne ilyet, annál is inkább, mert nehéz találni ilyen gombot, ami ráadásul 4mm-es tengelyre jó lenne.
Van is az ismerősi körömben esztergályos. De azért még feladok az apróba egy "Potmétergombot keresek" hirdetést, hátha nem kell vesződnöm vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) Solymossi hozzászólása Nov 21, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Érdeklődöm, hogy tudtok-e olyan emberről, aki szívesen vállal oktatást régi rádiók szerelésében Székesfehérvár - Budapest környékén, esetleg van-e olyan ismerősötök, aki ilyen emberhez elvezethet, vagy tudtok-e olyan oldalakat, helyeket, ahol lehet találni ilyen illetőt?
Egy Orion 933-as rádiót szeretnék elkezdeni felújítani, de kezdőként nem tudom hogy kell.

Előre is köszönöm! Üdv.: Solymossi L.
(#) em válasza Solymossi hozzászólására (») Nov 21, 2020 / 1
 
Ajánlom aNosztalgia Rádió Egyesület-et. Mindenféle elektroncsöves és tranzisztoros készüléknek akad itt gyűjtője.

Biztosan találsz "nagy öreget" aki szívesen átadja a tudását.
Az egyesület szervezi a nosztalgia börzéket, ahol mindenféle alkatrészt és készüléket lehet csereberélni, vásárolni.
A tagok megkapják az újságot melyben érdekes cikkek olvashatóak a régi rádiókról és egyéb készülékekről. Mostanában voltak cikkek kezdő gyűjtőnek felújítóknak.
A tagok levelezőlistáján gyorsan lehet segítséget kapni, egy készüléket általában órák alatt azonosítanak, ha valakinek alkatrész kell, az is hamar meg szokott oldódni.

Az Egysület nonprofit, az éves tagdíj 5000Ft.
A vezetőség szeretne fiatalítani, megújítani az egyesületet.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
(#) gkari válasza Solymossi hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Az Orion 933 elektronikája szerencsére nem nagyon bonyolult, a mechanika viszont inkább. Ha az elvi alapokkal eléggé tisztában vagy, akkor jöhet a többi, amit jórészt pont e topicban megtalálsz, csak javasolom, hogy türelmesen olvasd végig - hidd el, megéri. Ezzel a témával a Rádiótechnika Évkönyvek is hosszú sorozatban foglalkoznak 1999. - től 2011. - ig. Jó ötlet "em" - é is.
(#) Solymossi válasza em hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm szépen a választ, 19 évesen jó hír hogy fiatalabbakat is szívesen fogadnak! Üdv!
(#) Solymossi válasza gkari hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm szépen, igen, elég hasznos dolgok vannak itt!
(#) Mazsika hozzászólása Hé, 15:13 / 1
 
Üdv,

járt nálam egy RFT Oberon rádió, felújításon. Nagy baja nem volt, kapott szervizt (kenés görgőknél, tengelyeknél, stb) tisztítást, leszakadt a tápvezetéke a főkapcsolóról, apróságok voltak még, de alapvetően rendben van a készülék. ( 2 db EL84 végfok, stereo erősítője van.) Ritka szép példány volt, irigyeltem is a gazdáját ...

A másik szerzemény, immáron saját, egy Videoton Badacsony RO3321 órás rádió. Ennek az órája meg volt halva. A halál oka: tengely megszorult. Az óraművet működtető szinkronmotor elég meleg volt, innen jött a gyanú, hogy az lehet a bűnös. A tengelyek speciális ellátást kaptak, és az óramű elindult.

Harmadik tétel, egy eredetileg donornak vásárolt BRG Calypso M8, ebben ékszíj nincs, és itt is nagy gondot okozott a kenés hiánya. Capstan tengely be volt állva, és az előre orsózó tengelyen forgó húzó-orsómenesztőnél is a tengelybe bele volt okonyodva az a ronda barnás zsír, ami megszáradva meggyantásodva megakadályozta a szerkezet forgását. Kapott szén-tetraklorid zsíroldót, majd vékony olajjal kenést. Az akadálymentes forgás letesztelése után a visszafelé orsózás-tekercselés szépen működik, és ha lesz ékszíj, akkor talán működni fog, más nagy komolyabb baja nem látszik. Az EM80 is kiválóan, szép fénnyel működik.
A hozzászólás módosítva: Hé, 15:15
Következő: »»   543 / 543
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem