Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   578 / 578
(#) pintyu válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 16, 2024 / 1
 
Szia! Én mindig az anódkörrel kezdem a felújítást. Ha szűretlen az anódfeszültség, vagy gyenge az egyenirányító cső, akkor biztosan búgni fog.

A régi elkókat szokás formázni is, ha hosszabb ideig nem volt használva a készülék. Én inkább cserélni szoktam őket, esetedben 2 db 50 mikrós kondi szűri a tápot. Az anódtekercs középleágazása egy 33 és 100 ohmos ellenálláson keresztül van lerakva testre, melyet egy 100 mikós kondi szűr. A kondit és az ellenállás osztót is illik ellenőrizni, ugyanis ezen keresztül fog a KF cső előfeszültséget kapni. A végerősítő ugyanúgy ebből a pontból kap előfeszültséget a 47k és 1M ellenállásokon keresztül. Ezeket is nézd meg és mérd meg az EL41 rácsán az előfeszültéget.

Ennyit a tápról. Ezen felül gyakori hiba a hullámváltó, kopott hangerőpoti is, attól is tud búgni rendesen. Érdemes jól befújni kontakt spray-el és megjáratni őket. Ha még ígyis fennáll a búgás, akkor válaszd le az EAF42-es cső anódjáról a 10nF-os csatoló kondit és figyeld meg úgy a búgást. Ha a búgás megszűnik, akkor a végerősítő előtti fokozatban kell tovább kereseni a hibát.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2024
(#) Tomi94 válasza CHZ hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Valóban, azt valahogy elfelejtettem, hogy ebben még az egyenirányítónak is be kéne melegednie.. (Eddig csak pár kései VT csövesrádióval volt dolgom, de ott már szelénkocka az egyenirányító..)

Mindenesetre köszönöm mindenkinek a tippeket, jelenleg nem tudok mérni a készüléken (200 km-re vagyok tőle), de a nyáron elvileg hozzájutok, akkor már lesz mivel mérnem is benne.
(#) rectamas válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Az AZ41 egy direkt fűtésű egyenirányító, néhány másodperc (jellemzően kevesebb, mint 5s) alatt üzemképes, a bekapcsolás után 2s-al már van valamekkora anódfeszültség a csöveken.
(#) Tomi94 válasza rectamas hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Aha.. és akkor a második-harmadik indítási kísérletkor meg már eleve nem volt hideg. Én olyasmit képzeltem el, mint egy ECL végfoknál, 8-10 mp bemelegedési időt.

Na mindenesetre majd a nyár közepe táján talán elkezdődik valami az ügyben - egyelőre utánanézegettem, ha nem is extrém ritka és keresett darab, de mindenképp még a "régi iskola" szerint épült rádióról van szó, nem egy nyomtatott áramkörös, Isostat kapcsolósoros "tömegtermékről", mint már a 60-as évek végefelé.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2024
Következő: »»   578 / 578
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem